Dakar 2018: Primele 2 zile au fost de acomodare cu Atacama. Emanuel Gyenes, locul 35 în clasamentul general provizoriu

8 ian 2018 514 afişări Comentează şi tu Auto-Moto
Dakar 2018: Primele 2 zile au fost de acomodare cu Atacama. Emanuel Gyenes, locul 35 în clasamentul general provizoriu

Emanuel Gyenes, pilotul Autonet Motorcycle Team, angrenat în cea de a 40-a ediţie a Raliului Dakar, ocupă locul 35 în clasamentul general provizoriu după primele două etape, dintre cele 14 etape câte sunt programate.

Dakar 2018 a debutat sâmbătă, 6 ianuarie, cu startul oficial din capitala peruană Lima, iar prima probă specială, deşi a avut doar 31 de km, a fost o “încălzire” dură. Desfăşurată 100% pe nisip, pe această primă probă specială s-a dat startul în ordinea inversă a numerelor de concurs. Duminică, 7 ianuarie, a urmat prima etapă adevărată de Dakar, cu 267 km de probă specială într-o buclă în jurul oraşului Pisco. Primii 40 de km au fost parcurşi printr-un canion, au urmat platouri şi dune foarte înalte, o reîntâlnire deloc simplă cu deşertul Atacama, cel mai arid din lume. Mani a concurat în acest deşert ultima dată în 2012 şi în dune înalte nu a mai fost din 2016, când în Raliul Marocului au fost incluşi câţiva km, aşa că această a doua etapă din Dakar 2018 a fost o readaptare.

Inedit la această etapa, Pisco-Pisco, a fost faptul că motocicletele, care în general pornesc primele pe traseu, au luat startul după cei de la categoría Auto, iar rulatul în urmele create de maşini a îngreunat situaţia.

  • Emanuel Gyenes #28: „În prima etapă am pierdut ceva timp cu găsirea unui way point (punct GPS), dar acea primă probă specială a fost o încălzire bună. A doua probă a fost una destul de lungă, cu mult nisip, pe traseu am găsit foarte multe maşini răsturnate, împotmolite. Şi noi motocicliştii am avut probleme, în unele locuri a trebuit să ieşim ca dintr-o pâlnie din dune. A fost destul de cald şi din cauza aceasta nisipul a devenit şi mai moale. Mă bucur că după ce s-a mai consumat din carburant şi s-a mai uşurat motocicleta am reuşit să depăşesc destul de mult şi să recuperez din pierderea de timp suferită în prima etapă”.

Astăzi, 8 ianuarie, în cea de a treia etapă se va merge de la Pisco la San Juan de Marcona fiind programaţi în total 504 km. Proba specială are 296 de km şi abundă în canioane şi dune, se merge într-o zonă numită Dunele Ica, loc unde se află unele dintre cele mai înalte dune de pe Terra.

Tot dunele rămân principala atracţie şi în etapa de mâine, 9 ianuarie. În bucla San Juan de Marcona se va da startul chiar de pe plajă, urmând să pornească de pe malul Oceanului Pacific câte o linie de 15 motociclişti, iar apoi se va ajunge în cea mai lungă secţiune cu dune inclusă până acum în traseul unei zile din Raliului Dakar. Din cei 330 de km ai celei de-a patra probe speciale, 100 de km vor fi doar cu dune şi concurenţii vor întâlni o varietate mare de tipuri de nisip şi dune cu înălţimi foarte diferite.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.