Wa-li, împăratul Chinei!** Impresionanta poveste a profesorului român care a fost angajat de chinezi să le coordoneze lotul olimpic de maraton

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Calitatea antrenorilor români e recunoscută pe toate meridianele! Ultimul ambasador de seamă: Vali Tomescu (36 de ani), omul din spatele aurului olimpic la maraton cucerit în 2008 de Constantina Diță. Tehnicianul a acumulat de-atunci o experiență vastă, un capital de popularitate imens în lumea atletismului, fluturând steagul României ori de câte ori a avut ocazia. Pe cine a impresionat? Ardeleanul din comuna Haghig le-a înviorat retina chiar și chinezilor care au demarat cu minuțiozitate planul de urmărire. L-au analizat, au cerut referințe, l-au chemat la interviuri și recent au parafat un contract care sporește valoarea întregii școli sportive românești. Vali Tomescu va deveni antrenorul coordonator al lotului feminin de maraton al Chinei, imediat după JO, la Londra el urmând a fi consilierul echipei. Contractul se va întinde pe patru ani.

Vali, un ardelean molcom și echilibrat cum va face față într-o țară în care totul se mișcă amețitor de repede?
Un ardelean care forțat de împrejurări preferă să plece din nou de „acasă” în lumea mare. Am un curaj demn doar de moștenitorii unui neam deosebit, dintr-o țară foarte bogată și, culmea ironiei, săracă! O să mă adaptez, asa cum am făcut-o și în SUA știind că progresul meu ca individ nu poate apărea decât cu fiecare ieșire din micul meu Haghig (n.r. – comună lângă Sf. Gheorghe) spre SUA și acum și mai departe până în China. N-am visat vreodată să trăiesc în China și abia aștept să încep o nouă experiență.

Cum a venit această ofertă și cât au durat negocierile?
Propunerea a sosit prin managerul Brendan Reilly, același om care o reprezintă pe Constantina Diță și cu care noi am lucrat din anul 2002. El a fost interpelat de partea chineză și de aici a început totul. Discuțiile au început de anul trecut din septembrie și au durat până în martie, când s-a ajuns la finalizarea negocierilor.

Nu ți-e teamă de o astfel de experiență? Pe cât se întinde contractul și ce obiective ai?
Nu mi-e frică! Știu ce am de făcut, am curaj să-mi asum o asemenea responsabilitate și o voi duce la bun sfârșit. În final, voi avea doar de câștigat ca experiență, ca valoare, imagine și împlinire profesională. Contractul se întinde pe patru ani de zile – un ciclu olimpic 2012-2016 – iar obiectivele sunt maxime: medalie la Campionatul Mondial din 2015 și aur olimpic la Rio de Janeiro 2016.

15 atlete dintr-un miliard de oameni

De ce crezi că te-au ales pe tine și de ce i-ai ales tu pe ei?
În mod evident… au avut discuții și negocieri și cu alți antrenori din lume, însă după ce m-au invitat la interviu în China, totul s-a simplificat enorm și au făcut o propunere concretă în urma interviului. Au contat mai multe detalii: valoarea, experiența, faptul că am lucrat și în mediul universitar în SUA, probabil și succesul din 2008 din Beijing. Au contat și referințele pe care le-am primit, a contat și energia pe care am etalat-o în timpul interviului. Eu i-am ales pe ei pentru că există un potențial fantastic să pot realiza mare performanță, o să am acces la cercetare, de asemenea legătura cu SUA o voi continua prin aspectele științifice aplicabile în procesul de antrenament și prin publicații științifice comune.

Aurul cucerit în 2008 a contat decisiv în alegerea lor?
Nu știu dacă decisiv, dar a cântărit mult. Cred că experiența din SUA a contat cel mai mult (n.r. – antrenor-profesor la University of Louisiana), faptul că sunt încă tânăr și că vin dintr-o țară ex-comunistă. Dar și curajul pe care îl am asumându-mi acest proiect de patru ani.

Cât vei câștiga?
Bine! Am un contract serios de la o țară serioasă, care în ultimii ani a tot adus antrenori din străinătate.

Care e prima senzație când te gândești că va trebui să alegi cele mai bune trei sportive dintr-un miliard de oameni?
Responsabilitate! Aceasta este senzația! Am o serie de criterii după care voi efectua selecția, însă voi alege în jur de 15 atlete nu doar trei!

„Voi avea translator. De citit și scris…nu mă încumet!”

Pe o scară de la 1 la 10 cum le percepi pe chinezoaice din punct de vedere al valorii lor în lume?
China a fost prima în clasamentul pe medalii la JO 2008, deci e o țară cu ambiții mari și cu resurse arhisuficiente să continue acest trend. Chinezoaicele sunt ușor undeva între 7-8 pe o scară valorică în lume, să nu uităm că la maratonul olimpic din Beijing au avut două atlete pe locurile 3-4 ceea ce spune foarte mult despre potențialul lor ca țară.

Cum te vei înțelege cu viitoarele eleve?
O să am translator și, probabil că, odată ajuns acolo, voi încerca să învăț cât de mult pot să vorbesc chineza! De scris sau citit… nu mă încumet.

Când vei intra practic în pâine și unde va fi cantonamentul?
Ar fi trebuit să încep pe 31 martie, însă voi debuta pe 24 martie. Bazele de pregătire vor fi în China, în zonele de altitudine, unde sunt situate centrele olimpice. Vom efectua stagii de pregătire și în afara Chinei, adică în Statele Unite și în Europa.

Ți se par niște sportivi mai ambițioși decât românii, mai disciplinați, cu calități superioare?
China s-a dezvoltat foarte mult și asta nu se putea decât cu o condiție: muncă! Apoi, disciplină și mândria de a fi chinezi. Sportivii lor au dat mereu dovadă de devotament față de țară, fiind dispuși la sacrificii și muncă titanică pentru a-și reprezenta țara cât mai aproape de perfecțiune.

Dacă va trebui să fluturi steagul Chinei după Londra o vei face?
Cu siguranță că da! Ar fi un exemplu că dacă te afli într-un mediu corect, poți face performanță, poate așa ar învăța și România că nu se poate mare performanță fără să-și respecte valorile. În condițiile în care România nu a reușit să plătească unicul aur la maraton, e normal să mă îndrept către alte variante unde eu să pot excela în meseria mea.


N-am avut timp în 2008 să descopăr bine Marele Zid chinezesc. Acum, poate îmi voi face timp să iau fiecare treaptă pas cu pas
Vali Tomescu, antrenor lot maraton China

Îi doresc lui Vali tot binele din lume și mult succes în China
Constantina Diță, campioană olimpică la maraton

1 un an a lucrat Tomescu la Universitatea Louisiana. El a fost antrenor și profesor implicându-se și în proiecte științifice


CE TREBUIE SĂ‚ ȘTIE TOMESCU ÎN CHINA
ADEVĂ‚RAT SAU FALS?
ª 50% din obiectele false de pe piața mondială provin din China. Mărci celebre sunt imitate de chinezi, în top aflându-se îmbrăcămintea, țigările, telefoanele sau DVD-urile. În centrul Beijingului există un magazin de tip „Unirea” în care un ceas fake Breitling sau Audemars Piguet costă cam 30 de euro. În timpul JO din 2008, majoritatea sportivilor luau cu asalt acest centru comercial

BEM, BEM , BEM… APĂ‚ POLUATĂ‚
90% din apa din subteranul orașelor este poluată, la fel ca și 75% din apa râurilor și a lacurilor. Asta înseamnă că aproximativ 700 de milioane de locuitori ai Chinei beau apă contaminată. În timpul JO 2008, sportivii și antrenorii erau atenționați să nu bea apă de la chiuvetă în Satul Olimpic. Toți au primit o cheie-breloc prin care aveau acces la niște frigidere imense poziționate în curtea Satului Olimpic.

CINE IA TRICOUL GALBEN?
Bicicleta e cel mai răspândit „mijloc de transport” în China. În fiecare an, se fabrică în această țară peste 17 milioane de biciclete! În timpul maratonului olimpic, când Pușa Diță a luat aurul suprem, Vali Tomescu a acompaniat-o de pe margine rulând și strigând de pe o bicicletă. „Sincronul” s-a terminat când tehnicianul a căzut de pe bicicletă, apoi a fost oprit de un lanț de polițiști.

GUSTURILE NU SE DISCUTĂ‚
În mâncarea chinezească, principalele ingrediente sunt tăițeii, legumele și orezul. La tot pasul însă, în orașele mari, fast-foodurile răsar ca taximetriștii după ploaie. McDonald s, KFC sau Pizza Hut ocupă spații importante în țara asiatică. „N-am preferințe! Eu mănânc lejer meniuri chinezești, chiar mă și pricep să folosesc ustensilele lor”, susține Vali.

Pe aceeași temă
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Agresorii activistului alergat şi bătut în stil mafiot, lăsaţi liberi. Victima se teme de o răzbunare VIDEO
Agresorii activistului alergat şi bătut în stil mafiot, lăsaţi liberi. Victima se teme de o răzbunare VIDEO
Avertisment al Chinei pentru G7: Zilele în care grupurile „mici” de ţări decideau soarta lumii au apus de mult timp
Avertisment al Chinei pentru G7: Zilele în care grupurile „mici” de ţări decideau soarta lumii au apus de mult timp
Manchester City si Barcelona se pregatesc de schimbul anului! Presa din Anglia a facut anuntul
Manchester City si Barcelona se pregatesc de schimbul anului! Presa din Anglia a facut anuntul
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Ion Țiriac a spus de ce nu a vrut niciodată să se însoare cu Andreea Marin. Ce făcea aceasta în secret (EXCLUSIV)
Ion Țiriac a spus de ce nu a vrut niciodată să se însoare cu Andreea Marin. Ce făcea aceasta în secret (EXCLUSIV)
Avem dovada! Pepe și noua sa iubită, sărut pătimaș. Cine este BOMBA SEXY care l-a pus pe jar pe latino-lover-ul României
Avem dovada! Pepe și noua sa iubită, sărut pătimaș. Cine este BOMBA SEXY care l-a pus pe jar pe latino-lover-ul României
Imagini cu ultimele momente din viața fetiței de 3 ani, din Constanța, care a fost sfâșiată de animalele sălbatice
Imagini cu ultimele momente din viața fetiței de 3 ani, din Constanța, care a fost sfâșiată de animalele sălbatice
Relația care a divizat TikTok-ul. El are 23 de ani, ea 60. Cum arată Cheryl: „Unii o critică, dar eu o iubesc”
Relația care a divizat TikTok-ul. El are 23 de ani, ea 60. Cum arată Cheryl: „Unii o critică, dar eu o iubesc”
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței NATO
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței NATO
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
EXCLUSIV: Loredana Chivu a mințit că și-a cumpărat singură Lamborghini-ul! El e proprietarul din acte al mașinii de 380.000 €
EXCLUSIV: Loredana Chivu a mințit că și-a cumpărat singură Lamborghini-ul! El e proprietarul din acte al mașinii de 380.000 €
Raluca Pastramă lovitură uriaşă după divorţul de Pepe. Uluitor ce se întâmplă acum în viaţa ei
Raluca Pastramă lovitură uriaşă după divorţul de Pepe. Uluitor ce se întâmplă acum în viaţa ei
TRAGEDIE cumplită în politică! S-a stins din viaţă chiar ieri. Acum au făcut anunțul teribil
TRAGEDIE cumplită în politică! S-a stins din viaţă chiar ieri. Acum au făcut anunțul teribil
România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei
România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei
ATENȚIE la brânza falsă din piață!  Ce trebuie să se întâmple cu telemeaua după ce o pui în apă
ATENȚIE la brânza falsă din piață! Ce trebuie să se întâmple cu telemeaua după ce o pui în apă
Probleme, Duster? Skoda lansează cel mai ieftin SUV al companiei
Probleme, Duster? Skoda lansează cel mai ieftin SUV al companiei
Produsul ieftin, dar care nu ar trebui să lipsească din bagajul celor care pleacă în concediu
Produsul ieftin, dar care nu ar trebui să lipsească din bagajul celor care pleacă în concediu
Barbora Krejcikova scrie istorie la Roland Garros şi intră într-un club select în care se află şi sportiva română Virginia Ruzici
Barbora Krejcikova scrie istorie la Roland Garros şi intră într-un club select în care se află şi sportiva română Virginia Ruzici
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
Cum a ajuns o româncă cea mai bogată femeie din Portugalia
Cum a ajuns o româncă cea mai bogată femeie din Portugalia
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
BMW Seria 7, de luni de zile la vânzare. Arată ca nou, totuși nimeni nu vrea să-l cumpere
BMW Seria 7, de luni de zile la vânzare. Arată ca nou, totuși nimeni nu vrea să-l cumpere
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu