Wa-li, împăratul Chinei! Impresionanta poveste a profesorului român care a fost angajat de chinezi să le coordoneze lotul olimpic de maraton

21 mar 2012 6311 afişări Comentează şi tu Atletism
Wa-li, împăratul Chinei! Impresionanta poveste a profesorului român care a fost angajat de chinezi să le coordoneze lotul olimpic de maraton Wa-li, împăratul Chinei

Calitatea antrenorilor români e recunoscută pe toate meridianele! Ultimul ambasador de seamă: Vali Tomescu (36 de ani), omul din spatele aurului olimpic la maraton cucerit în 2008 de Constantina Diţă. Tehnicianul a acumulat de-atunci o experienţă vastă, un capital de popularitate imens în lumea atletismului, fluturând steagul României ori de câte ori a avut ocazia. Pe cine a impresionat? Ardeleanul din comuna Haghig le-a înviorat retina chiar şi chinezilor care au demarat cu minuţiozitate planul de urmărire. L-au analizat, au cerut referinţe, l-au chemat la interviuri şi recent au parafat un contract care sporeşte valoarea întregii şcoli sportive româneşti. Vali Tomescu va deveni antrenorul coordonator al lotului feminin de maraton al Chinei, imediat după JO, la Londra el urmând a fi consilierul echipei. Contractul se va întinde pe patru ani.

Vali, un ardelean molcom şi echilibrat cum va face faţă într-o ţară în care totul se mişcă ameţitor de repede?
Un ardelean care forţat de împrejurări preferă să plece din nou de "acasă" în lumea mare. Am un curaj demn doar de moştenitorii unui neam deosebit, dintr-o ţară foarte bogată şi, culmea ironiei, săracă! O să mă adaptez, asa cum am făcut-o şi în SUA ştiind că progresul meu ca individ nu poate apărea decât cu fiecare ieşire din micul meu Haghig (n.r. - comună lângă Sf. Gheorghe) spre SUA şi acum şi mai departe până în China. N-am visat vreodată să trăiesc în China şi abia aştept să încep o nouă experienţă.

Cum a venit această ofertă şi cât au durat negocierile?
Propunerea a sosit prin managerul Brendan Reilly, acelaşi om care o reprezintă pe Constantina Diţă şi cu care noi am lucrat din anul 2002. El a fost interpelat de partea chineză şi de aici a început totul. Discuţiile au început de anul trecut din septembrie şi au durat până în martie, când s-a ajuns la finalizarea negocierilor.

Nu ţi-e teamă de o astfel de experienţă? Pe cât se întinde contractul şi ce obiective ai?
Nu mi-e frică! Ştiu ce am de făcut, am curaj să-mi asum o asemenea responsabilitate şi o voi duce la bun sfârşit. În final, voi avea doar de câştigat ca experienţă, ca valoare, imagine şi împlinire profesională. Contractul se întinde pe patru ani de zile - un ciclu olimpic 2012-2016 - iar obiectivele sunt maxime: medalie la Campionatul Mondial din 2015 şi aur olimpic la Rio de Janeiro 2016.

15 atlete dintr-un miliard de oameni

De ce crezi că te-au ales pe tine şi de ce i-ai ales tu pe ei?
În mod evident... au avut discuţii şi negocieri şi cu alţi antrenori din lume, însă după ce m-au invitat la interviu în China, totul s-a simplificat enorm şi au făcut o propunere concretă în urma interviului. Au contat mai multe detalii: valoarea, experienţa, faptul că am lucrat şi în mediul universitar în SUA, probabil şi succesul din 2008 din Beijing. Au contat şi referinţele pe care le-am primit, a contat şi energia pe care am etalat-o în timpul interviului. Eu i-am ales pe ei pentru că există un potenţial fantastic să pot realiza mare performanţă, o să am acces la cercetare, de asemenea legătura cu SUA o voi continua prin aspectele ştiinţifice aplicabile în procesul de antrenament şi prin publicaţii ştiinţifice comune.

Aurul cucerit în 2008 a contat decisiv în alegerea lor?
Nu ştiu dacă decisiv, dar a cântărit mult. Cred că experienţa din SUA a contat cel mai mult (n.r. - antrenor-profesor la University of Louisiana), faptul că sunt încă tânăr şi că vin dintr-o ţară ex-comunistă. Dar şi curajul pe care îl am asumându-mi acest proiect de patru ani.

Cât vei câştiga?
Bine! Am un contract serios de la o ţară serioasă, care în ultimii ani a tot adus antrenori din străinătate.

Care e prima senzaţie când te gândeşti că va trebui să alegi cele mai bune trei sportive dintr-un miliard de oameni?
Responsabilitate! Aceasta este senzaţia! Am o serie de criterii după care voi efectua selecţia, însă voi alege în jur de 15 atlete nu doar trei!

"Voi avea translator. De citit şi scris...nu mă încumet!"

Pe o scară de la 1 la 10 cum le percepi pe chinezoaice din punct de vedere al valorii lor în lume?
China a fost prima în clasamentul pe medalii la JO 2008, deci e o ţară cu ambiţii mari şi cu resurse arhisuficiente să continue acest trend. Chinezoaicele sunt uşor undeva între 7-8 pe o scară valorică în lume, să nu uităm că la maratonul olimpic din Beijing au avut două atlete pe locurile 3-4 ceea ce spune foarte mult despre potenţialul lor ca ţară.

Cum te vei înţelege cu viitoarele eleve?
O să am translator şi, probabil că, odată ajuns acolo, voi încerca să învăţ cât de mult pot să vorbesc chineza! De scris sau citit... nu mă încumet.

Când vei intra practic în pâine şi unde va fi cantonamentul?
Ar fi trebuit să încep pe 31 martie, însă voi debuta pe 24 martie. Bazele de pregătire vor fi în China, în zonele de altitudine, unde sunt situate centrele olimpice. Vom efectua stagii de pregătire şi în afara Chinei, adică în Statele Unite şi în Europa.

Ţi se par nişte sportivi mai ambiţioşi decât românii, mai disciplinaţi, cu calităţi superioare?
China s-a dezvoltat foarte mult şi asta nu se putea decât cu o condiţie: muncă! Apoi, disciplină şi mândria de a fi chinezi. Sportivii lor au dat mereu dovadă de devotament faţă de ţară, fiind dispuşi la sacrificii şi muncă titanică pentru a-şi reprezenta ţara cât mai aproape de perfecţiune.

Dacă va trebui să fluturi steagul Chinei după Londra o vei face?
Cu siguranţă că da! Ar fi un exemplu că dacă te afli într-un mediu corect, poţi face performanţă, poate aşa ar învăţa şi România că nu se poate mare performanţă fără să-şi respecte valorile. În condiţiile în care România nu a reuşit să plătească unicul aur la maraton, e normal să mă îndrept către alte variante unde eu să pot excela în meseria mea.


N-am avut timp în 2008 să descopăr bine Marele Zid chinezesc. Acum, poate îmi voi face timp să iau fiecare treaptă pas cu pas
Vali Tomescu, antrenor lot maraton China

Îi doresc lui Vali tot binele din lume şi mult succes în China
Constantina Diţă, campioană olimpică la maraton

1 un an a lucrat Tomescu la Universitatea Louisiana. El a fost antrenor şi profesor implicându-se şi în proiecte ştiinţifice


CE TREBUIE SĂ ŞTIE TOMESCU ÎN CHINA
ADEVĂRAT SAU FALS?
ª 50% din obiectele false de pe piaţa mondială provin din China. Mărci celebre sunt imitate de chinezi, în top aflându-se îmbrăcămintea, ţigările, telefoanele sau DVD-urile. În centrul Beijingului există un magazin de tip "Unirea" în care un ceas fake Breitling sau Audemars Piguet costă cam 30 de euro. În timpul JO din 2008, majoritatea sportivilor luau cu asalt acest centru comercial

BEM, BEM , BEM... APĂ POLUATĂ
90% din apa din subteranul oraşelor este poluată, la fel ca şi 75% din apa râurilor şi a lacurilor. Asta înseamnă că aproximativ 700 de milioane de locuitori ai Chinei beau apă contaminată. În timpul JO 2008, sportivii şi antrenorii erau atenţionaţi să nu bea apă de la chiuvetă în Satul Olimpic. Toţi au primit o cheie-breloc prin care aveau acces la nişte frigidere imense poziţionate în curtea Satului Olimpic.

CINE IA TRICOUL GALBEN?
Bicicleta e cel mai răspândit "mijloc de transport" în China. În fiecare an, se fabrică în această ţară peste 17 milioane de biciclete! În timpul maratonului olimpic, când Puşa Diţă a luat aurul suprem, Vali Tomescu a acompaniat-o de pe margine rulând şi strigând de pe o bicicletă. "Sincronul" s-a terminat când tehnicianul a căzut de pe bicicletă, apoi a fost oprit de un lanţ de poliţişti.

GUSTURILE NU SE DISCUTĂ
În mâncarea chinezească, principalele ingrediente sunt tăiţeii, legumele şi orezul. La tot pasul însă, în oraşele mari, fast-foodurile răsar ca taximetriştii după ploaie. McDonald s, KFC sau Pizza Hut ocupă spaţii importante în ţara asiatică. "N-am preferinţe! Eu mănânc lejer meniuri chinezeşti, chiar mă şi pricep să folosesc ustensilele lor", susţine Vali.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.