Vali Tomescu trage un semnal de alarmă din China:** „Aștept ca Ponta să-și onoreze promisiunea”

Autori: Andru Nenciu, Antonio Robitu Publicat: 05 Sep. 2012, 21:30 Actualizat: 05 Sep. 2012, 22:04 Atletism

Fostul antrenor al Constantinei Diță pregătește lotul olimpic feminin de maraton al Chinei
Tomescu a aflat de la Elisabeta Lipă că problema premierilor s-a blocat pe masa Ministerului de Finanțe

Impulsionat de o scrisoare trimisă din China de Vali Tomescu, premierul Victor Ponta anunța pe 16 iulie că toți componenții clubului CS Dinamo (clasați pe locurile 1-5) neplătiți pentru evoluția de la JO 2008 își vor primi în scurt timp banii. Apelul la dreptate susținut de ProSport se dovedea eficient, iar prim-ministrul părea că îndreaptă în ceasul al 12-lea greșeala comisă de clubul din Ștefan cel Mare și de Ministerul de Interne. Totul a rămas la nivel declarativ, promisiunea nu s-a materializat, iar inițiatorul proiectului de recuperare a sumelor încă se mai luptă cu morile de vânt. Stabilit în Kunming, Vali Tomescu, actualul antrenor al lotului olimpic feminin de maraton al Chinei, a împrumutat din filosofia de viață asiatică și încă mai crede în minuni.

Vali, ce ai învățat în cele șase luni petrecute în China?
Am ajuns în China în luna martie și din puțina experiență de viață de aici pot spune că sunt multe lucruri de descoperit și de învățat. Ritmul de viață e diferit față de Europa sau de Statele Unite, cu lucruri mai bune sau mai rele. Depinde cine, când și unde în China le trăiește. Scara de valori e evident diferită față de România, respectul față de părinți fiind foarte important. Traficul rutier reprezintă o întreagă aventură, pietonii nu au prioritate nici pe zebră, dar eu încerc să deschid mereu larg ochii atunci când ies pe stradă.

Ești în Kunming acum…
Da așa se cheamă orașul în care ne-am mutat pentru următoarea perioadă de pregătire. Se află situat la 1900 m altitudine, i se spune „Orașul primăverii eterne” pentru că tot timpul anului temperatura medie se învârte în jurul valorii de 20 de grade Celsius. Aici florile înfloresc pe toată perioada anului. Ca o comparație, e un oraș mult mai frumos decât Beijing, cu străzi așezate în stil european care păstează însă tradiția zonei. Sunt în jur de cinci milioane de locuitori, mulți dintre ei străini, cu diferite afaceri. Cred că prin 2004 regretata Maria Cioncan s-a antrenat pentru o perioadă aici înainte de a obține superba medalie de la Atena (n.r. bronz la 1500 m)

Picătura chinezească ai simțit-o în șase luni?
Așteptarea și răbdarea sunt într-adevăr virtuți absolut necesare pentru a trece ușor peste realitățile zilnice. Chiar dacă uneori chinezii îți creează falsa impresie că ar fi inferiori, e bine să nu-i subestimezi, au un cult față de autodepășire și autoperfecționare cu multe ore de studiou. Sunt foarte ospitalieri, prietenoși și generoși. Picătura chinezească am simțit-o să știi mai mult în România.

„Bani există. E nevoie doar de bunăvoință”

Apropo, a trecut o lună și jumătate de când premierul Victor Ponta anunța că premierile restante cuvenite sportivilor de la Dinamo încă din 2008 se vor rezolva. Ți-ai primit banii…
Hmm, banii!? Nu, dar aștept, aștept, aștept. Pentru aurul la maraton de la Jocurile Olimpice din 2008 eu mai am de luat 28.000 de euro, iar Pușa (n.r. fosta elevă și soție) tot 28.000 de euro. Noi am muncit pentru banii ăștia, dar slabe speranțe din ce anticipez… cine știe… sper să mă înșel.

Ministerul de Finanțe: nu mai putem efectua plata după patru ani…
De ce zici asta?
Am vorbit azi (n.r. ieri) cu doamna Elisabeta Lipă (n.r. șefa clubului Dinamo). Domnul Ponta i-a transmis că se rezolvă tot, apoi dânsa a trimis toată documentația necesară cerută. După o perioadă a primit însă un răspuns de la Ministerul de Finanțe că după patru ani nu se mai poate efectua plata pentru că nu există un cadru legal. Asta a fost tot ce am vorbit cu doamna Lipă și chiar nu mai știu ce va urma.

În acest caz cine sau ce ar putea debloca acele sume? Sunt mulți sportivi de la CS Dinamo care îți așteaptă banii…
Există fonduri de rezervă pentru situații excepționale, bani există e nevoie doar de bunăvoință. Cred că în acestă situație e cazul să intervină domnul Ponta și să găsească o soluție. E un moment bun pentru primul-ministru să arate că are cuvânt și că-și va onora promisiunea. Eu trag speranțe că banii de la Dinamo nu vor fi ca o Fata Morgana pentru mine, pentru noi, cei de la Dinamo. Eu am nevoie ca de aer de ei pentru a-mi cumpăra o garsonieră în țară, pentru că eu nu am unde locui acolo. Sau poate că Guvernul vrea să-mi ofere o garsonieră în locul acelor bani, cine știe!?

„Aș rămâne pe drumuri în România”

În Kunming unde locuiești?
Într-o bază sportivă de genul celei de la Snagov, dar întinsă pe o suprafață uriașă. E un bloc cu trei etaje, iar eu stau într-o cameră normală, nimic special, un pic mai mare decât o garsonieră, adică dormitor și o baie, ceva foarte simplu.

Cât ai salariul acolo și când anticipezi că te vei întoarce în România? Sau mai bine zis te vei întoarce vreodată în țară?
Am un salariu… ok, iar în România aș vrea să mă întorc atunci când îmi voi termina contractul aici, adică teoretic după ediția olimpică de la Rio de Janeiro. Practic!? Mai vedem… Acasă partea grea ar fi generată de locul de muncă. Mi-e dor de România, de prietenii din țară, de sportivii tricolori, dar serviciul e o problemă dificilă, casă nu am și deci aș rămâne pe drumuri.

Obiectiv: după aurul luat cu Pușa, ar vrea aur și pentru China
Vali Tomescu are momentan 11 sportive în lotul de maraton, de valoare apropiat egală, iar contractul cu forul din China se întinde teoretic până după ediția viitoare a Jocruilor Olimpice. „Contractul se întinde pe patru ani de zile – un ciclu olimpic 2012-2016 – iar obiectivele sunt maxime: medalie la Campionatul Mondial din 2015 și aur olimpic la Rio de Janeiro 2016”.

Delicios! Meniu cu lăcuste, omizi și cărăbuși prăjiți
Vali Tomescu susține că în anumite părți ale Chinei se mănâncă absolut orice, iar condimentele sunt presărate pe absolut toate preparatele. „Nu e indicat să te strâmbi când mănânci ceva specific. Eu am încercat până acum lăcuste, omizi și cărăbuși. Toate se servesc prăjite și chiar au un gust bun. Chinezii se mai mândresc și cu produsele foarte dulci, de care însă nu m-am apropiat până acum”.

Sper ca domnul Ponta să se țină de cuvânt și să facă dreptate în acest caz
Constantina Diță, campioană olimpică maraton (JO 2008)

Lipă: Ministerul finanțelor ne-a anunțat că premierile de la JO 2008 nu se mai pot acorda

Președintele CS Dinamo, Elisabeta Lipă, a declarat, miercuri, că a fost înștiințată de către Ministerul Finanțelor Publice, că sumele restante pentru premierea sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice din 2008 s-au prescris și nu mai pot fi acordate după patru ani.

„Am făcut o adresă către Ministerul Finanțelor așa cum ne-a cerut premierul Victor Ponta pentru a suplimenta bugetul și pentru a plăti sumele restante pentru premierea sportivilor medaliați la Beijiing, dar am primit un răspuns prin care eram înștiințați că aceste sume nu mai pot fi acordate după patru ani. S-au prescris. Mai mult de atât nu putem face. E vorba de 1.350.000 de lei, după ce în 2010 am făcut efortul de a plăti 400.000 de lei. Premierul a declarat că va face tot posibilul pentru a achita aceste datorii către sportivi, dar suplimentarea bugetului trebuia făcută de către Ministerul de Finanțe. El a fost binie intenționat, a fost de bună credință, dar am ajuns în această situație. Noi am făcut tot ce e omenesc posibil, și e păcat că s-a ajuns aici„, a declarat Lipă.

La mijlocul lunii iulie, atleta Constantina Diță, medaliată cu aur la maratonul olimpic de la Beijing, și antrenorul său, Vali Tomescu, i-au adresat prin intermediul Pro Sport o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îl roagă pe acesta să rezolve problema premiilor neplătite de CS Dinamo pentru rezultatele pe care le-au obținut la ediția JO de acum patru ani. Diță, medaliată cu aur la Beijing, a primit doar 7.000 de euro din cei 35.000 de euro pe care trebuia să-i încaseze de la clubul „alb-roșu”.

Răspunzând acestei solicitări, premierul Victor Ponta a promis, în cadrul unei întâlniri cu conducerile ANST, COSR, ANAD, Ministerului Educației și cu reprezentanți ai federațiilor sportive, că Guvernul va plăti premiile restante sportivilor dinamoviști medaliați la Jocurile Olimpice de la Beijng, din 2008. Șeful Guvernului a cerut atunci o solicitare scrisă în acest sens: „Vă ajut să plătiți această datorie, de fapt e vorba de Ministerul de Interne. Nu e normal, ne facem de râsul lumii să avem datorii la primele campionilor din 2008. Vă ajut, dar vă rog să-mi faceți o hârtie pe care să mi-o transmiteți!”

Autori: Andru Nenciu, Antonio Robitu Publicat: 05 Sep. 2012, 21:30 Actualizat: 05 Sep. 2012, 22:04 Atletism
Pe aceeași temă
Râzi cu lacrimi! Cum a reacționat Antonia după ce Abi Talent i-a spus lui Alex Velea că o cere de soție
Râzi cu lacrimi! Cum a reacționat Antonia după ce Abi Talent i-a spus lui Alex Velea că o cere de soție
Cum arată drumul prin pădure variantă la DN1 pe Valea Prahovei:Toată lumea vorbeşte, dar nimeni nu-l face!
Cum arată drumul prin pădure variantă la DN1 pe Valea Prahovei:Toată lumea vorbeşte, dar nimeni nu-l face!
OFICIAL! Cauza MORTII Cristinei Topescu. Ce i-au gasit medicii in ORGANISM...
OFICIAL! Cauza MORTII Cristinei Topescu. Ce i-au gasit medicii in ORGANISM...
Doi tineri şi-au anulat nunta după ce socrul mare ar fi fugit cu soacra mică. Viitorii miri au anunţat poliţia
Doi tineri şi-au anulat nunta după ce socrul mare ar fi fugit cu soacra mică. Viitorii miri au anunţat poliţia
BREAKING NEWS: Becali isi face ECHIPA DE FETE: „Daca se loveste vreuna cu mingea in țâță?” Ce buget va avea clubul
BREAKING NEWS: Becali isi face ECHIPA DE FETE: „Daca se loveste vreuna cu mingea in țâță?” Ce buget va avea clubul
Imagini fierbinți! Top 50 cu cele mai mari 'bunăciuni' de pe Instagram
Imagini fierbinți! Top 50 cu cele mai mari 'bunăciuni' de pe Instagram
Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi
Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi
Cum afli kilometrii REALI la o mașina din Grupul VAG (VW, Skoda, SEAT, Audi)? Metoda care nu dă greș
Cum afli kilometrii REALI la o mașina din Grupul VAG (VW, Skoda, SEAT, Audi)? Metoda care nu dă greș
Schumacher, de nerecunoscut: Un medic a explicat cum arată fostul pilot de Formula 1
Schumacher, de nerecunoscut: Un medic a explicat cum arată fostul pilot de Formula 1
LOVITURĂ de teatru! Una dintre cele mai mari bănci PLEACĂ din România. Ce trebuie să ştie clienţii
LOVITURĂ de teatru! Una dintre cele mai mari bănci PLEACĂ din România. Ce trebuie să ştie clienţii
Cea mai PĂCĂTOASĂ femeie! Pasiunea ei sexuală întrecea orice limite
Cea mai PĂCĂTOASĂ femeie! Pasiunea ei sexuală întrecea orice limite
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
BOMBĂ! Ce NEBUNIE:
BOMBĂ! Ce NEBUNIE: "Blonda sau bruneta? Amândouă. Deodată!". Cuceritorul Ilie Năstase, incendiar!
Cine va primi ajutor social în 2020. Despre ce sume este vorba
Cine va primi ajutor social în 2020. Despre ce sume este vorba
De ce s-a despărțit Alex Bodi de Bianca Drăgușanu. Și Victor Slav a trecut prin asta
De ce s-a despărțit Alex Bodi de Bianca Drăgușanu. Și Victor Slav a trecut prin asta
O noua TRAGEDIE in randul actorilor! Familia a dat vestea: Am pierdut un om CALD si amuzant
O noua TRAGEDIE in randul actorilor! Familia a dat vestea: Am pierdut un om CALD si amuzant
Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce a introdus eMag taxa de livrare?
Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce a introdus eMag taxa de livrare?
CE UMILINȚĂ! Sișu îl desființează pe Abi Talent:
CE UMILINȚĂ! Sișu îl desființează pe Abi Talent: "Îți iei mare capac! Abi, ești un..."
Moment ŞOCANT petrecut în timpul unei transmisiuni în direct. Priviţi cu atenţie în spatele persoanei căreia i se ia interviul. Este aceasta dovada clară că e posibilă TELEPORTAREA? [VIDEO]
Moment ŞOCANT petrecut în timpul unei transmisiuni în direct. Priviţi cu atenţie în spatele persoanei căreia i se ...
O elevă de liceu s-a fotografiat în ipostaze şocante la Mănăstirea Ciolanu. Anunţul făcut de poliţie | GALERIE FOTO
O elevă de liceu s-a fotografiat în ipostaze şocante la Mănăstirea Ciolanu. Anunţul făcut de poliţie | GALERIE FOTO
Alertă de VREME SEVERĂ IMEDIATĂ! Este COD GALBEN în mai multe județe
Alertă de VREME SEVERĂ IMEDIATĂ! Este COD GALBEN în mai multe județe
Nostradamus, profeţii cutremurătoare pentru 2020. Multe din ele vizează şi România
Nostradamus, profeţii cutremurătoare pentru 2020. Multe din ele vizează şi România
Meghan Markle, declarație ȘOCANTĂ despre Familia Regală! Ce a putut să spună despre soțul ei și familia lui este de nedescris
Meghan Markle, declarație ȘOCANTĂ despre Familia Regală! Ce a putut să spună despre soțul ei și familia lui este ...
Anunțul momentului: A NĂSCUT! Vedeta era căsătorită de 10 ani, dar nu avea copii! Iată că dorința i s-a îndeplinit în sfârșit și a adus pe lume un băiețel
Anunțul momentului: A NĂSCUT! Vedeta era căsătorită de 10 ani, dar nu avea copii! Iată că dorința i s-a îndeplinit ...
Prințesa Diana a prezis plecarea lui Harry din familia regală. DECLARAȚIE ULUITOARE înainte de a muri
Prințesa Diana a prezis plecarea lui Harry din familia regală. DECLARAȚIE ULUITOARE înainte de a muri
Un șofer vrea să-şi vândă maşina care are 250.000 de km la bord. Ce SFAT primește de la un prieten mecanic?
Un șofer vrea să-şi vândă maşina care are 250.000 de km la bord. Ce SFAT primește de la un prieten mecanic?
CONVORBIRILE SECRETE, din pușcărie, ale lui Gheorghe Dincă! Cum a încercat să o 'cumpere' pe Luiza și DOVADA că nu voia să o omoare
CONVORBIRILE SECRETE, din pușcărie, ale lui Gheorghe Dincă! Cum a încercat să o 'cumpere' pe Luiza și DOVADA că nu ...
Când are loc primul parastas al Cristinei Țopescu și cum se procedează în cazul incinerărilor! Biserica are reguli foarte stricte!
Când are loc primul parastas al Cristinei Țopescu și cum se procedează în cazul incinerărilor! Biserica are reguli ...
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV