Un adevărat campion își onorează întotdeauna promisiunile:** „Respect ce fac Șevcenko și Klitschko, dar eu nu mă bag în politică”

Un adevărat campion își onorează întotdeauna promisiunile:**
  • Publicat:
  • Actualizat:

Bubka a cunoscut-o pe Nadia Comăneci prin intermediul casetelor video
Actualul „vice” al IAAF le recomandă săritorilor cu prăjina români să muncească mai mult pentru că altfel vor fi bătuți de fete
Bubka spune că Bolt e unic și crede că va mai doborî recorduri mondiale

Un adevărat campion își onorează întotdeauna promisiunile. Nu poate trece peste cuvântul dat nici atunci când o veste cutremurătoare îi zguduie universul. Legendarul Serghei Bubka a sosit în România joi spre seară, ca la puțin timp după aterizare zbârnăitul telefonului să-l anunțe că în Paris fiul său, jucătorul de tenis Serghei Bubka jr., tocmai căzuse în gol de la etajul al treilea. Parcă o ironie a sorții pentru cel care prin natura probei pe care a practicat-o a sfidat gravitația. „Sorin, trec prin momente foarte grele și în funcție de starea băiatului meu voi încerca să îmi onorez promisiunea și să stau și mâine (n.r. ieri) la gala voastră de 100 de ani”, i-a spus campionul olimpic din ’88 șefului FRA, Sorin Matei. Bubka a vorbit și la două telefoane, nu a mâncat aproape nimic, a băut tot timpul apă plată și ieri și-a dus misiunea la capăt. A înnobilat sportul românesc, atât prin prezența la momentul de ieri dimineață de la FRA, de la dezvelirea pereților tapetați cu imagini de glorie, cât și seara, la gala de la Izvorani.

Din partea ProSport vă oferim acest tablou cu o poză plină de semnificație…
E o poză foarte dragă mie, dar nu-ți ofer un interviu decât dacă știi când și unde e făcută.

Păi cred că în ’83, la Mondialul de la Helsinki, unde ați cucurit prima medalie de aur.
Răspuns corect, dar totuși aș fi vrut-o color.

Abia am găsit-o și în această formă pe agenții…
Am vrut să te pun în încurcătură, nu am nici eu color această poză, acasă. De aici am plecat spre o viață sportivă frumoasă pe care nici antrenorul meu nu a anticipat-o. Eram atât de tânar la Helsinki, încât nici nu mi-am dat seama ce dimensiune are succesul. Sunt unele momente în viață care îți sterg orice supărare din prezent doar când te uiți pe o poză ca aceasta, din trecut.

Ulterior, ați mai câștigat cinci medalii consecutive de aur, un record pe care niciun atlet din nicio probă nu l-a doborât până acum. Credeți că în următorii 100 de ani cineva ar putea să bată acest record?
Să îți spun ceva. Antrenorul meu de la începutul carierei nici nu se gândea că startul meu în elita atletismului va fi declanșat chiar de la Mondialul de la Helsinki. El anticipa că eu îmi voi face marea intrarea în scena abia la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, dar cum Uniunea Soviectică a boicotat acea ediție, nu am mai avut șansa să ajung acolo, iar cu Olimpiada m-am întâlnit abia la Seul. Ca să răspund la întrebare, eu mi-aș dori ca și vedetele actuale să aibă un parcurs cât mai lung în atletism și să ajungă la 4, 5, chiar 6 medalii de aur consecutive.

Unul dintre ei ar fi Usain Bolt. Credeți că un sprinter ca el ar putea să aibă o asemenea longevitate și să concureze la nivel înalt mulți ani de acum înainte?
În probele de sprint este cu totul altceva. Bolt îmi place, e un sportiv unic, dar nu știu cât de mult va putea să reziste pe prima treaptă a podiumului.

„Mă veți vedeadoar în sport”

În România, în ziua de azi, cel mai bun săritor cu prăjina reușește un rezultat de 5 m, cu mai mult de un metru sub recordul mondial. Ce i-ați recomanda?
Să muncească din ce în ce mai mult pentru că la nivel mondial l-ar bate fetele. Săritura cu prăjina e o probă extrem de grea, care însumează elemente din mai multe discipline. În afară de acest aspect nu trebuie să stai bine doar din punct de vedere fizic, ci și psihic.

(Pe lângă noi intră în Sala Polivalentă de la Izvorani șefa ANST, Carmen Tocală. Bubka o oprește: O, ce faceți doamna ministru? Nu v-am mai văzut din această dimineață.)

Uite, oameni ca dumneaei sau ca Sorin Matei fac foarte bine sportului. Pe Sorin și pe Gabriela Szabo îi cunosc de foarte mult timp. Cu Gabi mă văd mereu la reuniuni importante ale sportului din străinătate.

Ce vă amintiți de la precedenta venire în România?
Am venit în vremea comunismului, eram foarte tânăr, dar sincer nu-mi mai aduc aminte foarte multe. Îmi place că s-a păstrat arhitectura veche a Bucureștiului și unele părți seamană cu Kievul. Voi reveni aici de fiecare dată cu drag.

De ce nu v-ați implicat în politică precum alți mari sportivi ucrainieni ca Vitali Klitschko sau Andrei Șevcenko?
(prompt) Nu, nu, nu! Eu sunt dedicat doar sportului. Convigerea mea este că un fost mare sportiv trebuie să-și împărtășească toate cunoștințele, tot ce a învățat pentru a spori calitatea actualilor sportivi și a da înapoi tot ceea ce sportul le-a oferit lor. Mai există sportivi în Ucraina care s-au implicat in politică, eu le urez succes, respect ce fac ei, dar pe mine mă veți vedea doar ca administrator al sportului (n.r. e șef al Comitetului Olimpic Ucrainean și vicepereședinte al Federației Internaționale de Atletism).

Se spune că un săritor cu prăjina se bazează și pe o copilărie dedicată gimnasticii. Ați practicat și gimnastica. Cât v-a impresionat o Zeiță a sportului precum Nadia Comăneci?
Al doilea meu antrenor a fost gimnast și el m-a ajutat mult pentru a-mi îmbunătăți tehnica. Pe Nadia am văzut-o pe casete video pentru că atunci când ea a câștigat la Montreal eu eram doar un copil. Am ajuns însă să mă văd cu ea constant la evenimentele internaționale și la reuniunile Academiei Laureus, formațiune în care și ea e membră. La fel și cu Ilie Năstase.

Apropo, de tenis, ieri ați avut o zi groaznică (n.r. băiatul său, Serghei Bubka jr. a căzut de la etajul 3)…
Nu vreau să vorbesc despre asta. Am ținut tot timpul legătura cu doctorii și cu băiatul meu, să sperăm că va fi bine cât mai repede.

Ce șanse sunt ca un săritor cu prăjina din prezent precum francezul Lavillenie să vă doboare recordul mondial?
Eu vreau ca orice sportiv actual să atingă performanțe cât mai înalte. Francezul are un potențial imens și doar prin mult antrenament și muncă poate progresa. Cât despre recordul mondial, nu știu ce să vă zic.

„Șahtior, echipa mea favorită”

Ucraina a găzduit un campionat european de fotbal. Credeți că ar putea organiza și un Mondial?
Sunt oameni cu foarte mulți bani care au investit foarte mult și în infrastructură așa că Ucraina poate satisface orice cerință impusă de forul mondial. Uitați-vă cum a reușit echipa mea preferată, Șahtior Donețk, să învingă o formație precum Chelsea. (n.r. scor 2-1)

Mai în glumă, mai în serios, toată viața ați stat mai mult în aer, înainte în cariera sportivă, acum săriți dintr-un avion în altul. Care parte vi se pare mai interesantă?
Eu sunt un tip realist care trăiește fiecare clipă la intensitate maximă. Acesta e sfatul pe care îl dau și actualilor sportivi. Nu trebuie să își forțeze organismul atunci când simt că nu îi mai ascultă, momentul retragerii vine pentru toți. Mie îmi place foarte mult ce fac acum, văd și descopăr culturi diferite, oameni cărora le aduc zâmbetul pe buze vorbind cu ei și încerc să răspund la întrebări pe care nu mi le-am pus niciodată. Chiar dacă am stat mult în aer, să știi că sunt un tip cu picioarele pe pământ.

Un eveniment a făcut luna trecută înconjurul Pământului, săritura de la 39.000 de metri a lui Felix Baumgartner. Dacă în timpul carierei v-ar fi propus cineva să săriți cu parașuta, ați fi avut curaj?
Cred că mi-ar fi trebuit mult timp pentru a mă decide. Am avut multe ghinioane cu accidentările, mai ales spre finalul carierei, și nu cred că aș fi avut curajul să risc o accidentare. Să știi că deși săritorii cu prăjina par niște tipi curajoși, și ei au momente când simt că nu mai dețin controlul.

MIRACOLELE LUI BUBKA
1) A stabilit 35 de recorduri mondiale la prăjină
2) A câștigat șase titluri mondiale consecutive (din 1983 în 1999) – niciun alt altet din nicio altă probă nu i-a egalat performanța
3) Primul atlet care a sărit peste 6 m
4) A reușit să treacă peste ștacheta înălțată la 6 m de 49 de ori

6,14 m e recordul mondial indoor – Serghei Bubka (1994)

6,15 m e recordul mondial în aer liber- Serghei Bubka (1993)

Bubka îl laudă pe Lucescu

Serghei Bubka este fan declarat al echipei Șahtior Donețk, pregătită de Mircea Lucescu. Marea legendă a atletismului mondial a declarat că îl cunoaște antrenorul român, cu care s-a întâlnit de câteva ori: „Țin cu Șahtior Donețk, pentru că este echipa din orașul meu. Prefer să iubesc o echipă care înseamnă ceva pentru mine. Anul acesta, Șahtior este într-o formă bună, au făcut meciuri cu Juventus, au bătut pe Chelsea. Cred că domnul Lucescu a făcut o treabă bună și îi doresc să aducă mult succes la echipă. Îl cunosc pe Mircea Lucescu, dar nu pot să spun că suntem prieteni, deoarece stau mai mult la Kiev și Monaco, dar când programul îmi permite, merg la meciuri”

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa cum am promis
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa cum am promis
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…