Totul despre Semi-Maratonul de la București, concursul care e finanțat de participanți

  • Publicat:
  • Actualizat:
Totul despre Semi-Maratonul de la București, concursul care e finanțat de participanți

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Semi-Maratonul (21,097 kilometri) organizat la București duminică, 18 mai, a strâns la start peste 8.000 de alergători din peste 50 țări. Este o creștere spectaculoasă a evenimentului organizat prima oară în urmă cu doi ani: ediția inaugurală, în 2012, a avut 3.000 de participanți, iar cea de-a doua, din 2013 – 6.000. Competiția este deja un eveniment major pe piața internațională a alergărilor de masă din toată lumea, deși organizatorii se descurcă având la dispoziție bani puțini. Bugetul evenimentului de la București s-a ridicat la aproximativ 400.000 de euro, o sumă minusculă, comparativ cu bugetul cursei de la Londra, de exemplu, spune Valeria Răcilă, președintele asociației care a organizat Semi-Maratonul de la București.

Pentru România, evenimentul – alături de Maratonul devenit deja tradițional și organizat în fiecare an în octombrie – reprezintă cea mai mare provocare sportivă la nivel organizatoric, mai ales că țara noastră nu are un istoric în acest domeniu. Pentru ca mii de oameni să poată alerga timp de mai multe ore prin centrul unui oraș de trei milioane de locuitori, un mecanism complex trebuie să se pună în mișcare cu multe luni înainte. Sistemul de încriere este, în principal, online și este structurat pe etape: cu cât te înscrii mai devreme, cu atât mai mult scade taxa de participare. Forțele de ordine trebuie să asigure securitatea participanților, se organizează puncte de hidratare la fiecare cinci kilometri, e nevoie de voluntari și arbitri pe tot parcursul traseului, echipe de medici și ambulanțe pregătite în puncte stategice, pentru a interveni cât mai rapid etc. Evident, sistemul este inspirat din străinătate, dar pus în practică de români. Totul presupune capacitate de coordonare.
La eforturile organizatorilor se adaugă, bineînțeles, cele ale participanților, care – la rândul lor – își pregătesc cursa cu multă atenție și cu mult timp înainte (indiferent că e vorba de profesioniști sau amatori).

Buget de 400.000 de euro

Semi-Maratonul este un concurs de alergare a cărui popularitate se află într-o continuă creștere și care se desfășoară pe o distanță de 21,097 de kilometri, jumătate din cea a unui maraton obișnuit. La nivel global, au loc anual peste 1.500 astfel de competiții, iar aproximativ 150 dintre ele se ridică la un nivel înalt, prin prisma numărului de participanți și a premiilor puse la bătaie. Printre ele, Semi-Maratonul Internațional București. Concursul din capitala României s-a disputat în perioada 17-18 mai, cei peste 8.000 de alergători fiind distribuiți în cinci probe: semi-maraton individual, cursa de 10,5 km, cursa populară – 2,9 kilometri (toate au inclus și curse rezervate persoanelor cu dizablitități), ștafetă patru persoane – 4 X 5,27 kilometri și cursa copiilor.

ProSport a stat de vorbă cu Valeria Răcilă van Groningen, președintele asociației Bucharest Running Club, organizator al Semi-Maratonului Internațional București, pentru a afla eforturile și costurile pe care le presupune un astfel de eveniment internațional, la care vin sute de concurenți din întreaga lume (atât profesioniști, cât și amatori). „Am avut atleți care participă frecvent la cele mai importante maratoane din lume și care au oferit un flux evenimentului. Am asistat și la Semi-Maratonul de la Londra, care nu a fost cu nimic mai interesant față de cel de la București, deși bugetele celor două concursuri nu se pot compara. Pentru organizarea competiției din România ne-am bazat pe taxele primite de la concurenți. Este o mișcare de masă care ia amploare în România”, spune Răcilă, fostă campioană olimpică la canotaj, în 1984.

Bugetul total al competiției de la București s-a ridicat, în acest an, la aproximativ 400.000 de euro, spune Valeria Răcilă, dar bani-gheață au fost doar circa 100.000, restul fiind asigurați cu ajutorul sponsorilor (tricourile, apa, lichidul hidratant, fructele etc).
Astfel de întreceri solicitante nu se pot încheia fără urmări fizice. 27 de participanți au avut nevoie anul acesta, la Semi-Maratonul de la București, de îngrijiri medicale, patru dintre ei fiind transportați la spital, conform coordonatorului SMURD din Capitală, doctorul Bogdan Oprița. Cele patru persoane duse la spital au prezentat sindrom de suprasolicitare. „Alte 23 de persoane asistate medical au suferit entorse, contuzii și escoriații”, a precizat medicul.

15.000 de euro pentru fabricarea medaliilor

Valeria Răcilă afirmă că ediția din 2014 a presupus un efort substanțial față de cele precedente. „Organizarea concursului a cunoscut o dezvoltare de 100% față de ediția din anul trecut, cu mulți oameni la toate categoriile. În 2014 s-a stabilit și recordul competiției. Progresul  pe care l-am realizat nu ar fi fost posibil fără companiile și organizațiile partenere, voluntari sau instituțiile statului. Poliția ne-a ajutat foarte mult, mai ales că traficul a trebuit închis. Au participat mulți alergători fără experiență, iar prezența organelor publice (Poliția Rutieră, Jandarmeria, Poliția Comunitară) a creat siguranță pentru sportivi”, spune Răcilă.
Pe lângă punerea la punct a traseului, organizatorii au făcut eforturi considerabile în asigurarea punctelor de hidratare. La fiecare 5 km, echipe de voluntari i-au așteptat pe alergători cu apă, bucăți de banane, mere și portocale.

S-au consumat 25.000 de litri de apă și 3 tone de fructe

„Numărul voluntarilor s-a ridicat la 500. Fundații precum Hospice, United Way, Little People și Viitor Plus ne-au pus la dispoziție tineri dornici să ajute. În schimb, o parte din încasările de la concurenți au mers către ele. Practic, am trăit din taxele de înscriere”, spune Valeria Răcilă.
Peste 25.000 de litri de apă a fost consumați la Semi-Maratonul Internațional București, hidratarea fiind asigurată de unul dintre sponsorii competiției. Alergătorii au consumat circa 3.000 de kilograme de fructe – banane, portocale, mere – distribuite la punctele de hidratare și la linia de finiș.

Cu un buget mic, am reușit să organizăm concursul conform standardelor internaționale.
Valeria Răcilă, președintele asociației care a organizat semi-maratonul

Medaliile competiției, executate în tehnică „basorelief”, au costat 15.000 de euro
Medaliile decernate tuturor celor care au reușit să termine cursa în acest an au avut parte de un design special și au fost executate într-o tehnică „basorelief”. Organizatorii spun că operația a costat 15.000 de euro. 2.027 de participanți au terminat cursa de semi-maraton în acest an. Lor li s-au adăugat alți 1.504 la cursa de 10,5 kilometri și 309 echipe de ștafetă.

Kenyenii au defilat la București

Cursa de la București a fost câștigată – nicio surpriză – de kenyeni. Atletul Maru David Kwemoi a stabilit un nou record al competiției cu timpul de o oră, un minut și 43 de secunde. Kwemoi a fost urmat de compatriotul său Chebii Daniel Kipchumba (o oră, două minute și 27 de secunde) și de etiopianul Mitke Girma Ashebir (o oră, două minute și 29 de secunde).Proba feminină a fost câștigată de kenyana Chepkemoi Vicoty, cu timpul de o oră, 12 minute și 17 secunde. Ea a fost urmată de Denne Tigist Bikila (Etiopia, o oră, 14 minute, 18 secunde), urmată de Tanui Roday Jepkorir (Kenya, o oră, 15 minute, 41 de secunde).
Câștigătorii probelor individuale au primit câte 1.000 de euro, în timp ce ocupanții locurilor doi și trei au fost recompensați cu câte 600, respectiv 400 de euro.

Taxele de înscriere au variat între 30 de lei și 95 de euro

Taxele de înscriere la Semi-Maratonul Internațional București au variat, în funcție de perioada în care concurenții au aplicat: semi-maraton individual – 23 de euro, 33 de euro sau 40 de euro, ștafetă patru persoane – 52 de euro, 72 de euro sau 95 de euro, individual 10 km – 13 euro, 18 euro sau 25 de euro, cursa populară – 30 de lei. Cursa scaunelor cu rotile și cursa copiilor nu au avut taxă de înscriere.
Premiile puse la dispoziție de organizatori pentru cele mai disputate trei probe: Categoria Open – locul 1: 1.000 de euro, locul 2: 600 de euro, locul 3: 300 de euro, locul 4: 200 de euro, locul 5: 100 de euro. Categoria Național – locul 1: 300 de euro, locul 2: 200 de euro, locul 3: 100 de euro,  locul 4: 75 de euro, locul 5: 50 de euro. Ștafetă – locul 1: 400 de euro, locul 2: 350 de euro, locul 3: 300 de euro, locul 4: 250 de euro și locul 5: 200 de euro. Kenyanul Kwemoi, care a stabilit și recordul competiției, a primit pe lângă premiul pentru locul 1 și un bonus de 1.500 de euro.
Alte recompense oferite de organizatori, pe lângă cele în bani, au constat în bonuri valorice în valoare de 500 de lei, la cursa populară, oferite de compania petrolieră sponsor al cursei și biciclete la cursa copiilor, puse la dispoziție de un lanț de magazine fast-food.

„Semi-maratonul are impact asupra tinerilor. Parcurile sunt pline”

Nu mai puțin de 6.100 de tricouri oficiale, speciale pentru cursele de atletism, au fost puse la dispoziția concurenților de către firma Adidas. Prețul unui astfel de articol sportiv se învârte în jurul sumei de 30 de euro într-un centru comercial din București. „Tricourile au un aspect foarte frumos și mă bucur că văd oameni care aleargă în parc îmbrăcați cu ele. Am încercat să încheiem un parteneriat la mai multe companii de echipament sportiv, iar cei de acolo nu s-au arătat încântați. Adidas și-a dat seama însă de importanța unei astfel de competiții în România, venind alături de sportul de masă”, explică Valeria Răcilă. Tricourile oficiale de la ediția din 2012 au fost verzi, cele din 2013 – roșii, iar cele de anul acesta – albastre.
„Satisfacțiile în urma unei astfel de competiții sunt numeroase. În primul rând, cu un buget mic, am reușit să organizăm concursul conform standardelor internaționale. Semi-maratonul are un impact asupra tinerilor, fapt pentru care parcurile sunt pline de oameni care aleargă în ultimii ani. O persoană mi-a spus că a fost obeză, iar acum, motivată de o astfel de întrecere, aleargă în parc. În fiecare an am avut la start bătrâni în vârstă de 70-80 de ani, iar în asta constă și frumusețea”, a concluzionat Valeria Răcilă van Groningen.

Serviciile incluse în pachetul de înscriere: chip electronic, sac pentru depozitare, tricou oficial, medalie, punctele de hidratare pe traseu, wc-uri, certificat de participare, asistență medicală, vestiar, număr de concurs și certificat de participare.

Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Viral pe internet. Bunicuţa de 94 de ani care traversează ca un cascador râul Mureş VIDEO
Viral pe internet. Bunicuţa de 94 de ani care traversează ca un cascador râul Mureş VIDEO
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
5 mașini de care să FUGI
5 mașini de care să FUGI
Schimbarea orei aduce un pericol imens pentru oameni în plină pandemie. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă
Schimbarea orei aduce un pericol imens pentru oameni în plină pandemie. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă
„Nicu” și-a ucis cumnata însărcinată în nouă luni, apoi s-a înjunghiat în piept. „M-au chinuit. Mi-am pierdut...”
„Nicu” și-a ucis cumnata însărcinată în nouă luni, apoi s-a înjunghiat în piept. „M-au chinuit. Mi-am pierdut...”
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Unde va fi înmormântat Ion Țiriac după moarte! Miliardarul şi-a cumpărat deja locul de veci
Unde va fi înmormântat Ion Țiriac după moarte! Miliardarul şi-a cumpărat deja locul de veci
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul a fost filmat (VIDEO)
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul a fost filmat (VIDEO)
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a mai îmbătrânit. Cum arată la 70 de ani
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a mai îmbătrânit. Cum arată la 70 de ani
Arma de recuzită folosită de Alec Baldwin avea muniţie reală. Actorul a împuşcat din greşeală o femeie în timpul filmărilor
Arma de recuzită folosită de Alec Baldwin avea muniţie reală. Actorul a împuşcat din greşeală o femeie în timpul filmărilor
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
O nouă mutaţie a variantei Delta este supravegheată îndeaproape. Ţara în care a apărut
O nouă mutaţie a variantei Delta este supravegheată îndeaproape. Ţara în care a apărut
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Curg veştile proaste pentru Transylvania Open: Trei vedete nu mai vin în România
Curg veştile proaste pentru Transylvania Open: Trei vedete nu mai vin în România
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Cu cine a fost înșelată Anamaria Prodan la începutul relației cu Laurențiu Reghecampf: ”Făceam dragoste la subsol”
Cu cine a fost înșelată Anamaria Prodan la începutul relației cu Laurențiu Reghecampf: ”Făceam dragoste la subsol”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
FABULOS! Un român a scos la vânzare un Logan de 457 CP!
FABULOS! Un român a scos la vânzare un Logan de 457 CP!
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe