Super reportaj ProSport realizat la Pretoria! O perfectă tragedie modernă! "În sala de judecată, am văzut cum tatăl, fratele şi sora îşi zâmbeau complice"

27 feb 2013 7732 afişări Comentează şi tu Atletism
Super reportaj ProSport realizat la Pretoria! O perfectă tragedie modernă! "În sala de judecată, am văzut cum tatăl, fratele şi sora îşi zâmbeau complice"

"În sala de judecată, am văzut cum tatăl, fratele şi sora îşi zâmbeau complice"

Atenţia presei mondiale s-a îndreptat brusc spre Africa de Sud în dimineaţa zilei de 14 februarie. Chiar în primele ore ale zilei îndrăgostiţilor, primul atlet cu picioarele amputate care a participat la Jocurile Olimpice era reţinut de Politie după ce prietena lui, fotomodelul Reeva Steenkamp, decedase în urma mai multor împuşcături la domiciliul sportivului din Pretoria. Ziarul de limba afrikaans - originară din Europa Centrală şi dezvoltată de colonişti olandezi, germani şi belgieni în Africa de Sud - Beeld anunţase primul ştirea şi informase imediat că Oscar Pistorius şi-ar fi confundat prietena cu un hoţ în momentul împuşcăturilor.

Prima apariţie a lui Pistorius la tribunal a fost chiar vineri 15 februarie. Atunci, judecătorul care trebuia să hotărască dacă acceptă eliberarea pe cauţiune a acuzatului a amânat şedinţa până marţi. Şi, după un weekend plin de supoziţii despre crimă în presa naţională, a început marţi o săptămână lungă şi plină de emoţii la Tribunalul Magistraturii din Pretoria. Primul capitol al cazului s-a încheiat vineri cu decizia judecătorului de eliberare a lui Pistorius pe cauţiune, după cinci sesiuni transformate de toate părţile într-o avancronică a judecăţii propriu-zise.

Avocatul apărării, bogat şi faimos

Parchetul susţine că Pistorius a vrut să o omoare pe Reeva Steenkamp şi îl acuză de omor cu premeditare, care l-ar putea costa închisoarea pe viaţă pe Pistorius. Apărarea asigură că atletul, foarte sensibil la siguranţa personală într-o ţară periculoasă ca Africa de Sud şi posesor de arme de foc, a crezut că trăgea într-un hoţ în momentul în care a împuşcat-o repetat pe prietena lui prin uşa închisă a toaletei.

Adevărata vedetă a săptămânii a fost avocatul apărării, Barry Roux. Acesta are faima de a fi cel mai bun avocat din Africa de Sud, iar bogata familie Pistorius îl plăteşte ca atare. Cu un stil incisiv, voce clară şi puternică şi o retorică vibrantă, Roux a demontat aproape punct cu punct probele aduse de Parchet, prin mărturia investigatorului şef al Poliţiei, despre presupusul caracter violent al lui Pistorius şi riscul de evadare din ţară, două argumente pentru a-i refuza eliberarea pe cauţiune.

Rudele murmurau la fiecare mică victorie

În sala de judecată, la numai un rând de familia Pistorius, am văzut cum tatăl, fratele, sora, unchiul şi verişoarele îşi zâmbeau complice, încrezători în timp ce decurgea interogatoriul lui Roux la adresa martorului chemat de Parchet. Jurnaliştii care populam majoritar sala admiram spectacolul. "La câţi metri trăiesc vecinii care au auzit o ceartă înainte de împuşcături?", a întrebat Roux sigur pe sine. "Cam 600 de metri", a răspuns martorul, stârnind un discret râs în sală. Cum să audă de la 600 de metri?!
Într-un alt moment cheie, martorul Parchetului a spus că s-a gasit o cutie de testosteron în domiciliul lui Pistorius. Substanţa ar fi putut spori agresivitatea acuzatului, iar prezenţa ei în casă ar fi sprijinit versiunea omorului cu premeditare. Dar Roux a întrebat hotărât: de unde ştiţi că e testosteron? "Scria pe cutie", a răspuns martorul. Iar Roux a întrebat dacă s-a făcut o analiză, dacă măcar se ştie numele exact scris pe cutie: "L-aţi notat?". "Nu, dar cred că alţi poliţişti care au fost au făcut-o", a răspuns aproximativ martorul! Încă un murmur de neîncredere s-a auzit din public.

Avocatul Roux a contrazis şi două argumente ale Parchetului legate de riscul de fugă: că Pistorius are un cont activ în străinătate şi o casă în Italia, asa cum susţineau Parchetul şi Poliţia, dar fără să cerceteze, cu toate resursele pe care are la dispoziţie Statul, dacă într-adevăr există contul sau acte de proprietate. încă o dată Roux a criticat lipsa de pregătire a acuzării, care a dat o senzaţie de amatorism jenant, mai ales pentru un caz de o asemenea anvergură.

Slăbiciuni jenante ale acuzării

Toate aceste slăbiciuni au fost invocate de judecător vineri, când a decis eliberarea pe cauţiune - pe un milion de ranzi, 85.000 euro, o sumă care nu reprezintă o problemă pentru bugetul lui Pistorius. Magistratul Desmond Nair l-a atacat dur pe martor şi i-a reproşat procurorului Gerrie Nel faptul că prezentase un interviu dat de Pistorius unei reviste ca unica probă că acuzatul are o casă în Italia unde ar putea încerca să fugă. "Aţi fi putut să-i sunaţi pe cei de la Interpol să confirme şi n-aţi făcut-o!", a acuzat Nair. Acesta a considerat insuficiente mărturiile fără denunţ la Poliţie cum că sportivul ar fi ameninţat verbal alţi trei bărbaţi.
Oscar Pistorius are acum în faţă o judecată în luna iunie foarte dificilă. Chiar dacă extrem de bine pregătită, şi într-o ţară în care riscul de asalt la domiciliu şi uz de arme de foc este ridicat, versiunea lui pare greu de crezut. Şi, chiar dacă ar fi făcut-o fără să vrea, totuşi a omorât-o pe prietena lui! Dar maestrul Roux şi incompetenţa acuzării i-au adus lui Oscar Pistorius o primă victorie extrem de importantă.

Rugăciune sub blitzuri

După o săptămână plângând, în care a părut dărâmat de fiecare dată când se pronunţa numele lui Reeva, Pistorius părăsea secţia de poliţie din Pretoria unde fusese reţinut şi se întoarcea la familie pentru cele patru luni rămase până la judecată. Patru luni cu familia în loc de patru luni în puşcărie. Asta sărbătoreau vineri în tribunalul din Pretoria tatăl Henke, unchiul Arnold, sora Aimee şi verişoarele lui Oscar. Sunt frumoşi, bogaţi, deştepţi şi eleganţi, au ochii albaştrii, iar fetele poartă rochii scumpe şi frumoase. Încă un element care face din acest caz o perfectă tragedie moderna.

Când judecatorul Nair şi-a anunţat mult aşteptata decizie, verişoarele au început să plângă îmbrăţişându-se. Imediat au format un cerc, au închis ochii şi a început, dirijată de fratele lui Oscar, Carl, o lungă rugăciune sub blitzurilor jurnaliştilor. În aceeaşi zi, tatăl lui Reeva îi spunea la telefon jurnalistei Swazi Nkosi că nu simte ură faţă de Oscar.

Recordul lui Pistorius în proba de 400 de metri (45,07) este superior recordului României deţinut de Ioan Vieru (45,60). Oscar e singurul sportiv paralimpic prezent la JO

Articol scris de Marcel Gascon (Pretoria, Africa de Sud)

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.