Suliţaşul Levente Bartha e tot mai aproape de Beijing

25 iun 2008 201 afişări Comentează şi tu Atletism
Suliţaşul Levente Bartha e tot mai aproape de Beijing Pe cât de tăcut e în viaţa de zi cu zi, pe atât de zgomotos e Bartha după ce proiectează suliţa

Iarna e ca vara pentru stelistul Levente Bartha (30 de ani), multiplu campion naţional la suliţă. Aşa a fost şi pentru Ion Ţiriac, hocheist la JO 1964 şi preşedinte COSR în 2000-2004, dar şi pentru Alexandru Papană. Dacă de Papană nu ştiai nimic, poate ai auzit de realizarea lui Ţiriac, dar sigur nu ştiai că un atlet tricolor poate participa activ la ambele tipuri de JO. Cine e protagonistul? Un tip robust din Oneşti, cu un zâmbet discret şi cu o poveste interesantă. Sportiv pursânge, Lev a practicat în copilărie, ca şi fratele său mai mic cu doi ani, în paralel, handbalul şi atletismul. Pentru că mama sa era antrenoare în sportul cu mingea mică, iar tatăl tehnician în disciplina care avea să-i rămână la inimă.

Bun bun... şi cum a ajuns la JO de iarnă te întrebi. Îţi spune chiar el. „M-am apucat de bob pentru că unul dintre prietenii mei din facultate, atlet, s-a dus la gheaţă şi am zis să încerc şi eu. În 2002 am vrut să prind Olimpiada de la Salt Lake City, dar lotul era deja făcut. După ce m-am clasat pe opt la CM de tineret 2002, trei ani mai târziu mi s-a propus să merg să ne calificăm pentru ediţia de la Torino (foto jos)“, îşi începe istorisirea Levente, care de-a lungul carierei, în România, s-a duelat mai mereu la suliţă cu fratele său mai mic, Lorand, „furându-i” câteva medalii de aur.

„Am vrut să ies din normalitate”

După ani de trudă concretizaţi prin titluri naţionale, Bartha a reuşit la Cupa Europei să-şi realizeze un nou record personal: 78,90 m, sinonim cu baremul B pentru JO. „Baremul A, 81,80 nu ar fi greu de realizat, dar problema este că eu mă motivez foarte bine când concurez cu adversari puternici în străinătate”, explică aruncătorul de 1,91 m şi 97 de kg care ar putea decola în Asia şi fără standard A, întrucât COSR va lua şi câţiva atleţi cu cerinţa secundară. Oricum, Lev rămâne un tip realist, cu picioarele pe pământ, ce frapeză prin sinceritate: „Toată viaţa am încercat să ies din normalitate, să fiu altfel. Probabil că nu voi ajunge vreodată campion olimpic la vreo disciplină, nu sunt născut să fac vreo probă la nivel excepţional. Dar pur şi simplu am observat că pot practica mai multe specialităţi la un nivel care să-mi poată permite accederea la JO”. Cum Bartha e capabil să-şi verse ulti­mul strop de energie pentru a-şi îndeplini visul, fereşte-te din zona stadionului Dinamo, pe 5 iulie, la Naţionale. Nu ştii niciodată unde poate ateriza suliţa propulsată de el.

2 Bartha ar putea deveni al doilea sportiv român participant activ la JO diferite. Primul a fost Alexandru Papană: bober la JO de iarnă 1932 şi 1936, şi pilot de avion în 1936 (la această din urmă ediţie, concursul de acrobaţie aeriană a fost însă unul demonstrativ)

8 sute de grame cântăreşte o suliţă


Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.