Sfaturi pentru participanții la crosul We Run Bucharest, organizat de ProSport: „Durerea e limitată la cros, dar succesul e etern”

Sfaturi pentru participanții la crosul We Run Bucharest, organizat de ProSport:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ionescu le recomandă pasionaților să alerge dimineața, înainte de serviciu.

Marius Ionescu (foto, 28 de ani), cel mai bun maratonist al țării (loc 26 la JO / 2h16:28), e unul dintre performerii atletismului românesc în ultimii doi ani. Craioveanul pregătit de profesorul Cătălin Geapana a fost al nouălea maratonist din Europa care a trecut linia de finiș la Londra, îmbunătățind considerabil și poziția pe care termina, în 1964, ultimul român ce se calificase la maraton, Constantin Grecescu (36). Pentru specialistul în probele de 5.000 și 10.000 m rezultatul pare cu atât mai important cu cât pe traseul londonez el s-a aflat la doar al treilea maraton al carierei! Din postura de alergător de cursă lungă cu pedigree de campion, cel poreclit „Macho Piciu” a prefațat crosul We Run Bucharest, compeție organizată de ProSport și Nike în colaborare cu Herbalife, Primăria București, FRA, Alpab, Direcția de Sport și Tineret București și Ro Club Maraton.

Marius, care e primul lucrucare-i vine în minte unui atlet profesionist atunci când se gândește la un cros pentru amatori?
Joggingul poate fi și o modalitate de a te ține în viață. Chiar acum, în timp ce conduceam, am auzit la radio o știre tulburătoare. Un venerabil italian ce avea peste 100 de ani și-a pus capăt zileleor pentru că nu mai avea capacitatea fizică de a alerga. Până la 90 de ani el chiar lua startul în concursurile de veterani, iar în știre se remarca faptul că pe la 89 de ani încă termina proba de 100m sub pragul celor 16 secunde!  Alergarea era ca un drog pentru el. Și mie mi-a intrat acest microb în sânge de pe la 10-11 ani și nu cred că aș mai putea trăi fără alergare.
În afara sfaturilor tehnice, ce le-ai mai recomanda pasionaților de alergare?
Eu le-aș recomanda tuturor sportivilor amatori pasionați de jogging cartea „Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”, scrisă de japonezul Karuki Murakami, e ultima pe care am lecturat-o și îi invit și pe ei s-o citească. Murakami istorisește trăirile simțite în timpul maratoanelor, când alergarea sporește senzația de libertate. În cele aproximativ 300 de pagini m-am regăsit de multe ori și eu. Ideea care se desprinde e că alergatul se transformă într-o disciplină autoimpusă, ca primă condiție pentru a crea noi opere. E un tip care și-a măsurat întreaga existență între maratoane și cărțile publicate. Sportivilor care vor concura la crosul ProSport le-aș sugera ideea ca în timpul alergării să își pună ordine în gânduri și să‑și fixeze noi țeluri.
Le pot oferi cărțile despre alergare o nouă doză de energie temerarilor?
Da, cred cu tărie în asta. Uite, niște apopiați mi-au spus că următoarea carte pe care ar trebui s-o citesc e „Născuți pentru a alerga”, apărută anul acesta în România și scrisă de Christopher McDougal. Ei mi‑au recomandat-o din inimă și pe asta mă bazez când o aduc în atenția cititorilor voștri.
Să vorbim puțin despre crosul ProSport organizat alături de Nike duminică. Sunt două probe: una de 3,4 km și una de 10 km.
La ambele probe cel mai important e ca participanții să se hidrateze înainte de start. În timpul cursei e binevenită câte o gură de apă oricând, pentru că, dacă participanții încep să transpire, orice gură de apă e ca o picătură de apă înghițită într-un deșert.
Pe urmă…
În primul rând să se bucure de acest concurs și să-l perceapă ca pe un start spre o nouă etapă a vieții. Cea în care alergarea constituie o parte esențială a petrecerii timpului liber. În Occident, la maratoane, la crosuri, se adună peste 30.000 de oameni. Eu i-aș sfătui să facă de trei ori pe săptămână o mișcare de aproximativ 30 de minute, nu mai mult, iar viteza de deplasare să și-o hotărască singuri, în funcție de cum o reglează organismul.
Ce moment al zilei ți se pare favorabil pentru o alergare în parc să spunem…
Cel mai bine ar fi dimineața, înainte de programul de la serviciu. Dacă jobul începe în jurul orei 8, ideal ar fi să se trezească pe la 6, să facă un duș și să pornească la o tură de alergat. În Marea Britanie există un cult pentru alergarea de dimineață. Pe șosea, pe trotuare, în parc, oriunde! Dacă nu s-ar putea dimineața, atunci și seara e bine, pentru că mușchii se relaxează după o zi petrecută pe scaunul de la birou. Cea mai mare problemă o constituie voința oamenilor de se da jos din pat dis-de-dimineață.

„Unii se uită strâmb la tine când alergi”

Din punctul de vedere al sportivului profesionist, cum anticipezi că va evolua acest fenomen în România?
Eu mă bucur că apar astfel de evenimente, cum e cel al vostru. Aș fi venit și eu să particip dacă în week-end n-aș fi avut Campionatul Național de semi-maraton de la Oradea. În România, fenomenul începe să prindă adepți tot mai mult în toate orașele. Chiar dacă mai sunt trecători care se uită strâmb la tine, își exprimă mirarea sau chiar sunt speriați. Am trăit și eu astfel de episoade în carieră. Ușor-ușor, totuși se mișcă ceva și la noi, și oamenii par să aibă mai mult grijă de sănătatea lor. Cel mai mult se pune accentual pe jogging în Marea Britanie, Statele Unite și Japonia.
În cazul în care un participant resimte dureri în timpul crosului, fie cel pe distanță scurtă, fie cel de 10 km, ce ar trebui să facă?
Există filmulețe de motivare și pe youtube și am preluat și eu multe din ideile care se desprind din acele secvențe. Să continui o cursă
e ca și cum ai vrea să respiri în continuare pentru ca viața să ți se prelungească. De multe ori, sportivii amatori trebuie să meargă pe principiul conform căruia durerea este limitată, dar succesul e etern. E sfatul pe care îl dau și competitorilor de duminică. Mult succes!

Din salină, în piața charles de gaulle
Pe 16 septembrie, cu o zi înaintea deschiderii oficiale a noului an școlar, ProSport și Nike, prin Elmec România, vă invită să participați la cel mai tare cros al toamnei, „We run Bucharest”. În primăvară am făcut mișcare în Salina de la Slănic Prahova, în timpul Jocurilor Olimpice am alergat la miezul nopții, acum vă propunem o probă de rezistență în zona Piața Charles de Gaulle – Piața Victoriei. Crosul este deschis tuturor categoriilor de vârstă.

Locul 1 = 200 de lei
Întrecerile programate sunt după posibilități: pentru cei aflați la început de drum există o cursă de 3,4 kilometri, iar pentru atleții mai experimentați am pregătit o provocare și mai mare, un cros de 10 km. Câștigătorii fiecărei categorii de vârstă vor fi recompensați cu premii în bani (locul 1 – 200 lei, locul 2 – 150 lei, locul 3 – 100 lei). Câștigătorii celor două curse vor primi premii suplimentare în bani. La toate aceste bonusuri financiare se adaugă produse din partea organizatorilor. La sfârșit se va organiza și o tombolă.

Categorii de concurs:
Participanții se vor putea înscrie la una dintre cele două curse, în cadrul următoarelor categorii de vârstă și sex:
Cursa de 3,4 km, bărbați și femei
sub 18 ani
18-34 de ani
35-54 de ani
Peste 55 de ani
Cursa de 10km,
bărbați și femei
sub 18 ani
18-34 de ani
35-54 de ani
Peste 55 de ani

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen