Scrisoarea piperată: "Federaţia este a noastră! Este suma cluburilor şi asociaţilor de atletism din România"

6 dec 2013 950 afişări Atletism
Scrisoarea piperată: "Federaţia este a noastră! Este suma cluburilor şi asociaţilor de atletism din România"
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Focul ce arde mocnit în atletismul românesc i-a determinat pe unii specialişti din fenomen să-şi exprime nemulţumirile în spaţiul virtual. Dacă în urmă cu două săptămâni ProSport v-a prezentat o scrisoare redactată de clujeanul Bogdan Vasile, azi, la redacţie, a sosit un document asemănător iniţiat de Albert Meheş (54 de ani), fost antrenor federal până pe 31 mai.

Fostul aruncător de ciocan (76,14 m PB), actual antrenor de atletism în Oradea, şi-a construit textul pe baza realităţii observate în ultimul timp, dar şi după ce a a fost sărit de pe lista invitaţilor de la Consfătuirea antrenorilor de la Izvorani, desfăşurată în octombrie. Meheş a trimis scrisoarea deschisă în căsuţa poştală a peste 500 de oameni din atletism! 

Conform unui comunicat al FRA, Consfătuirea naţională anuală a antrenorilor s-a desfăşurat timp de trei zile  la Complexul Olimpic “Sydney 2000”, de la Izvorani, cu participarea a 143 de tehnicieni din toată ţara şi a debutat cu prezentarea de către preşedintele FRA, Sandu Ion, a Strategiei FRA pentru sezonul 2013-2014. Prin această acţiune, federaţia şi-a dorit o informare complexă cu privire la noutăţile apărute în procesul de pregătire sportivă pe plan mondial. Este motivul pentru care au fost invitaţi lectori de marcă din ţară şi străinătate.

ProSport vă prezintă scrisoarea redactată de Albert Meheş.

Dragi colegi,

     „Este pentru prima dată când în calitate de antrenor sunt pus în situaţia de a reacţiona sub această formă, adică printr-o scrisoare deschisă, pentru a-mi transmite câteva gânduri unei adunări, dat fiind faptul că nu am fost invitat la această consfătuire.

Nu cunosc cine a făcut convocările şi care au fost criteriile acestuia sau acestora, dar mai mulţi colegi antrenori care au muncit şi muncesc în condiţii grele şi au obţinut rezultate foarte bune au fost omişi, uitaţi sau pur şi simplu ignoraţi. S-au auzit vorbe chiar şi până la Oradea Mare că ar fi contat foarte mult de partea cui ai votat la alegerile din aprilie, acest lucru fiind contabilizat foarte bine nu de guzganul rozaliu ci de guzganul mustăcios din F.R. Atletism de la serviciul internaţional.

Având în vedere că foştii antrenori federali (cu o excepţie) nu au fost invitaţi la această consfătuire denotă o lipsă de respect din partea noii conduceri faţă de munca noastră depusă în federaţie. Neinvitându-ne la această consfătuire, un cadru organizat pentru a dezbate problemele atletismului românesc, suntem puşi în situaţia de a dialoga prin scrisori deschise, cărţi scrise, ultima carte lansată în aceste zile fiind „Toate au un început şi un sfârşit” cu mottoul „schimbarea şefilor bucuria nebunilor”, cartea fiind deja în posesia multor colegi. Un alt mod de a reacţiona va fi cel virtual, pe net, acest lucru nefiind spre binele atletismului.

Problemele de „bucătărie internă” trebuie discutate şi rezolvate acasă – noi fiind pur şi simplu excluşi de la aceste dezbateri. Aceste metode îmi aduc aminte de vremuri de mult apuse. Din punctul meu de vedere doresc ca orice problemă ivită să fie soluţionată în stil european prin dialog, prin explicaţii, sper că sunt în asentimentul dumneavoastră, dorind acest mod de abordare. De peste şase luni această nouă conducere pur şi simplu se zbate, se chinuie să se organizeze ca să pornească motoarele atletismului românesc.

Decapitarea grupelor pe probe, prin ignorarea şi marginalizarea antrenorilor federali, acest lucru începând din luna mai 2013 înaintea sezonului competiţional s-a dovedit o mare greşeală, antrenorii de lot nemaiputând fii susţinuţi în munca lor de antrenorii federali.

Tot ceea ce se hotăreşte azi, mâine nu mai este valabil, au fost aduşi oameni care au stat departe ani mulţi de atletism, vremurile şi oamenii între timp s-au schimbat ei pur şi simplu fiind depăşiţi din multe puncte de vedere. Prin numirea celor trei noi directori domnului Mihail (n.r. Constantin Mihail) i se dă posibilitatea de a „tăia şi spânzura” lucru ce nu i-a displăcut niciodată, Lenuţa Dragomir şi Doru Crişan nu o să-l supere niciodată cu nicio sugestie, dânşii fiind propuşi de domnului Titi. În mod logic, posturile de directori ai loturilor de seniori-tineret şi cel de la juniori trebuiau ocupate de specialişti de la semifond şi aruncări, astfel se realiza o justă împărţire a puterii de decizie la nivelul compartimentului tehnic.

 

În încheiere aş dori să vă spun că federaţia nu este o jucărie a domnilorlor Sandu, Mihail, Badea sau a altora. Federaţia este a noastră a tuturor, este suma cluburilor şi asociaţilor de atletism din România şi a celor ce muncesc în aceste structuri, antrenori şi sportivi. Să nu uităm acest lucru şi să luăm atitudine ori de câte ori vom obseva că unii încalcă acest principiu şi încep să se joace.

Cu stimă şi respect,

 

Oradea-Mare                                         Antrenor,

      22 octombrie 2013                                     prof. Méhes Albert

 

P.S. Scrisoare deschisă scrisă în pauza meciului de Liga CampionilorSteaua Bucureşti – FC Basel

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.