Pedepsit pentru că a luat medalie olimpică? Rareș Toader, unul dintre performerii anului 2014, plimbat ca un sac de cartofi

Autor: Andru Nenciu Publicat: 28 Nov. 2014, 22:02 Actualizat: 29 Nov. 2014, 01:53 Atletism

Rareș Toader este unul dintre cei șase sportivi care au urcat pe podium pentru România la cea de-a doua ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret, competiție găzduită de Nanjing (China), în perioada 16-28 august. Atletul în vârstă 17 ani a obținut medalia de argint în finala de la aruncarea greutății, grație unei încercări care a măsurat 21 de metri (s-a aruncat cu bilă de 5 kg, la seniori se concurează cu bilă de 7,260 kg)

  • Toader și-a exprimat în vară intenția de a se pregăti la Zalău cu Gheorghe Gușet, fostul mare aruncător de greutate (21,04 m – recordul României)
  • Atletul în vârstă de 17 ani a făcut o cerere de transfer de la clubul Chimia Râmnicu Vâlcea la CSM Zalău, unde antrenori sunt Gușet și soția acestuia, Lorena Boberschi
  • Pentru că cele două cluburi nu au ajuns la un acord, Gușet și conducerea clubului din Zalău au înaintat o cerere de transfer către Consiliul Federal al Federației Române de Atletism (FRA), conform capitolului 3, articolul 9, aliniat 6
  • Deși se întrunesc toate condițiile transferului, FRA a amânat cazul de două ori și l-a lăsat spre soluționare pentru 2015, deși Regulamentul FRA pe 2014 contrazice decizia de miercuri
  • Secretarul general al FRA, Florin Florea, și directorul tehnic Titi Mihail au explicat pentru ProSport decizia. Șeful FRA, Sandu Ion, nu a putut fi contactat până la ora publicării articolului
  • În ultimul an, Toader a fost plimbat pe la șapte antrenori

În sporturile individuale, performanțele unui protagonist pot crește și pe măsură ce legătura dintre antrenor și elevul său devine tot mai strânsă. Sunt nenumărate exemple în tenis, natație, tenis de masă, atletism, box sau judo care confirmă progresia rezultatelor concurenților care și-au găsit și își mențin aproape vocea care le ghidează pașii în timpul carierei. Chimia se formează greu. Unii sportivi își caută neîncetat susținătorul din colț, alții urcă și se dau jos de pe scenă cu același tehnician. În România lucrurile devin extrem de complicate. Din interese meschine, legături bolnăvicioase sau sume ispititoare, sportivul poate fi strâns cu ușa de persoane cu putere de decizie. De ce? Pentru a face „casă” cu un antrenor din sectorul preferat al șefilor și pentru a fi ușor controlabil. E simplu: sunt considerați de multe ori doar niște legume manevrabile. Alteori, părinții au un cuvânt greu de spus. Dar cel mai dificil pentru un sportiv e atunci când e perceput ca un simplu sac de cartofi. Aruncat dintr-o parte în alta, deși își exprimă dorința de a lucra cu un antrenor.

„Mi s-a spus: <>”

ProSport vă prezintă un caz concret. Medaliat la JO de tineret din vară la aruncarea greutății, Rareș Toader și-a manifestat intenția de a lucra cu „Uriașul din Carpați”, Gheorghe Gușet. Toate bune și frumoase până aici. A făcut o cerere de transfer de la clubul la care e legitimat, Chimia  Râmnicu Vâlcea spre CSM Zalău, iar de o lună Gușet a devenit antrenorul de lot al puștiului cu brațe de oțel. Cele două cluburi nu au ajuns la niciun acord, iar recordmenul României la greutate a trimis o cerere de transfer către Consiliul Federal al FRA și a depus un dosar care conține toate actele necesare pentru aprobare, în conformitate cu articolul 9 al Regulamentului FRA, punctul a. „Am sunat la Federație și am întrebat dacă toate actele sunt în regulă și mi s-a spus că <>. Rareș va primi transferul, dar acest lucru nu s-a  întâmplat până acum, iar cazul a fost amânat de două ori. La ultima ședință a fost amânat pentru luna ianuarie. L-am tot sunat pe președintele Sandu Ion, dar nu răspunde la telefon”, afirmă Gușet.

„I s-a spus că acest lucru e inaccpetabil”

Conform Regulamentului FRA, dacă sportivul este elev, își mută domiciliul și își face transferul la o școală din altă localitate, forul nu mai poate pune nicio piedică, iar orice altă decizie poate deveni abuz  în serviciu. În plus, este opțiunea sportivului și a părinților când vine vorba de minori. În cazul de față, FRA a judecat cu o altă măsură sau, după cum pretind mai-marii forului condus odată de personalități precum Iolanda Balaș, Ilie Floroiu sau Sorin Matei, și-au luat o plasă de siguranță. Și pentru că Toader e un sportiv extrem de valoros. „Din momentul în care s-a întors de la Nanjing și a spus că vrea să se antreneze cu Gușet, a început calvarul sportivului. Au început tot felul de presiuni, telefoane, a început să fie sfătuit de așa-ziși binevoitori din federație. A fost chemat chiar de către Sandu Ion la federație și i s-a spus că acest lucru e inacceptabil, că se poate pregăti oriunde, cu oricine, dar nu la Zalău cu Gușet”, dezvăluie antrenoarea Lorena Boberschi, soția triplului participant la JO (Barcelona, Sydney, Atena).

„De ce ați mai făcut regulament dacă nu țineți cont de el?”

Sportivul a fost pus pe coji de nucă și lăsat într-o permanentă stare de incertitudine, după ce de-a lungul anului, la recomandarea oamenilor din forul de lângă Herăstrău, a fost antrenat de șapte tehnicieni! „Cam asta se întâmplă când un copil talentat din România cucerește o medalie la Jocurile Olimpice de tineret. E pedepsit pentru că a luat o medalie. Este un abuz în serviciu, de ce ați mai făcut regulament dacă nu țineți cont de el? Eu și părinții băiatului îi susținem pregătirea de trei luni. A venit în septembrie în Zalău cu părinții și a spus că aici va rămâne”, mărturisește Gușet, de 69 de ori selecționat în echipa României, recordmen la acest capitol potrivit Cărții Atletismului Românesc.

CE SPUN OFICIALII FRA

Florin Florea: „Eu și Gușet suntem prieteni de mult timp, dar nu i-am dat nicio asigurare în privința băiatului. Faptul că Rareș a părăsit clubul Chimia Râmnicu Vâlcea a născut un litigiu și trebuie să se aducă documentația necesară, nu-i poți da drumul atât de simplu”

Florin Florea, secretar general al forului din strada Primo Nebiolo, respinge acuzațiile fostului mare aruncător și susține că deciziile adoptate în cele două ședințe ale Consiliului Federal au fost luate conform regulamentului. „Eu și Gușet suntem prieteni de mult timp, dar nu i-am dat nicio asigurare în privința băiatului. Faptul că Rareș a părăsit clubul Chimia Râmnicu Vâlcea a născut un litigiu și trebuie să se aducă documentația necesară, nu-i poți da drumul atât de simplu. Conform regulamentului, când sportivul se transferă, există o dezlegare de la clubul de la care pleacă”, precizează oficialul FRA. Brașoveanul continuă punând pe tapet pașii care au fost urmați în cele două ședințe în care cazul a rămas ca-n coadă de pește. „Pe 16 octombrie am analizat documentele și am cerut un punct de vedere juristului Federației, pentru că băiatul avea dublă legitimare: Chimia Râmnicu Vâlcea și LPS Râmnicu Vâlcea”, spune Florea. Cazul a fost amânat pentru luna noiembrie, dar, între timp, Gușet a trimis spre forul condus de Sandu Ion toată documentația necesară care susține punctul a) al articolului 9 din Regulamentul de transfer al sportivilor pe 2014. Un lucru esențial în acest labirint al informațiilor este că începând cu anul școlar 2014-2015, Toader este elev al Liceului Avram Iancu din Zalău și din luna octombrie sportivul are domiciliul în Zalău. Cu aceste detalii, cercul condițiilor și-a închis bucla și toate doleanțele păreau întrunite.


CE SPUNE ART. 9 FRA poate aproba transferul, fără acordul scris al clubului la care este legimitat un atlet, în următoarele situații:

punctul a): când atetul intră în clasa a noua și/sau pe întregul parcurs școlar când se transferă la o altă unitate școlară până la obținerea examenului de bacalaureat, inclusiv de la un liceu sportiv cu secție afiliată la FRA, în altă localitate decât cea din domiciliu. Dacă atletul are contract cu dublă legitimare în momentul depunerii acordului de transfer, clubul care solicită transferul e obligat să depună și în scris acordul clubului cu care atletul în cauză se află în dublă legitimare.


„Totul este depus la FRA din octombrie”, mărturisește Gheorghe Gușet.


Titi Mihail: „Nu spune nimeni că Toader nu va primi transferul”

Telenovela însă nu s-a încheiat. Miercuri, în a doua ședință a BF în care s-a luat din nou în discuție transferul lui Rareș Toader, subiectul a căpătat o altă dimensiune. ProSport l-a contactat și pe Titi Mihail, directorul tehnic al loturilor de atletism, prezent la întâlnirea capilor din FRA. „Mi-e simpatic Ghiță Gușet, îl știu de foarte mulți ani, am fost împreună la nenumărate competiții, nu spune nimeni că Rareș Toader nu va primi transferul, dar la propunerea lui George Boroi (n.r. – membru, recordmenul României la 110 m garduri, comandantul CSA Steaua) a rămas să se înțeleagă cluburile”, spune experimentatul om de sport, reîntors în FRA în momentul în care Sandu Ion a câștigat alegerile. (Titi Mihail se afla vineri în Timișoara).

Florin Florea: „Cei de la Vâlcea au cheltuit milioane cu atletul și e normal să le mai dăm cluburilor o șansă să se edifice, cei doi directori de la Vâlcea și Zalău să se întâlnească și să renegocieze”

Afirmația lui Mihail a fost întărită și de Florea. Al doilea om din FRA dezvoltă și dezvăluie raționamentul pe care s-a centrat hotărârea de amânare a transferului. „Nu are nimeni nimic împotrivă, dar e un caz mai complicat. E vorba despre o excepție, de un sportiv de mare valoare. I-am explicat lui Gușet că e puțin mai complicat, nimeni nu riscă să dea repede un verdict. Cei de la Vâlcea au cheltuit milioane cu atletul și e normal să le mai dăm cluburilor o șansă să se edifice, cei doi directori de la Vâlcea și Zalău să se întâlnească și să renegocieze. Un sportiv se transferă cu acordul clubului”, anunță Florea, deși articolul 9, punctul a susține contrariul. Tot secretarul general al FRA consideră că o decizie se va lua la mijlocul lunii ianuarie și îi oferă recordmenului României la greutate și o variantă: „De ce nu se duce să-l antreneze pe Rareș Toader la Râmnicu Vâlcea!?. Ședintele au fost conduse de președintele FRA, Sandu Ion, fost sprinter

În spatele tergiversării problemei stă de fapt o dorință a jupânilor FRA. Conform unei surse de încredere, oficialii găsesc tot felul de motive pentru a amână luarea unei decizii pentru a-l convinge pe Toader să se antreneze cu tehnicianul Ion Zamfirache, un apropiat al șefului FRA, Sandu Ion. Zamfirache îl pregătește în prezent pe Andrei Gag și e soțul recordmenei României la disc, Daniela Costian. „Din cauza unor astfel de oameni se lasă tinerii de sport. Ceea ce fac cei din FRA este clar abuz în serviciu”, consideră o personalitate din sportul românesc. În ultimele 18 luni, mai multor atleți în activitate, mai ales cei cu mare potențial de progres, li s-a comunicat subtil că ar trebui să se pregătească mai ales cu antrenorii aflați în cercul de apropiați al șefilor FRA.

ProSport va prezenta zilele viitoare noi informații despre cazul Rareș Toader


Gheorghe Gușet este cel mai de succes aruncător de greutate din istoria României. Născut în Zalău, Gușet deține recordul național outdoor 20,84 m și 21,04 m în sală. Multiplu participant la JO, CM și CE, fostul mare aruncător s-a retras la vârsta de 40 de ani, în 2008, din cauza unor probleme de sănătate. GG era unul dintre cei mai populari sportivi din lotul României, dar și unul dintre cei mai carismatici aruncători pe plan mondial. La diferitele competiții la care participa, în timpul antrenamentelor de pe terenurile adiacente arenei sau la petrecerile de după, „Uriașul din Carpați” era solicitat non-stop pentru poze atât de sportivi din alte loturi, cât și de fani din toată lumea.

Autor: Andru Nenciu Publicat: 28 Nov. 2014, 22:02 Actualizat: 29 Nov. 2014, 01:53 Atletism
Pe aceeași temă
Apelul anului 2019 la 112 în Vaslui: s-a furat un mort! Ce a urmat întrece orice imaginație
Apelul anului 2019 la 112 în Vaslui: s-a furat un mort! Ce a urmat întrece orice imaginație
CTP, despre Selly: „Când dai 70.000 de euro pe o maşină înseamnă că ai nişte probleme interioare nu simple“
CTP, despre Selly: „Când dai 70.000 de euro pe o maşină înseamnă că ai nişte probleme interioare nu simple“
Veste BOMBA despre Codruta Kovesi! Anuntul care baga SPAIMA in politicieni
Veste BOMBA despre Codruta Kovesi! Anuntul care baga SPAIMA in politicieni
Un poliţist a intrat în camera în care era o femeie moartă. Ce a urmat e TERIFIANT, iar camera corporală a surprins totul | VIDEO
Un poliţist a intrat în camera în care era o femeie moartă. Ce a urmat e TERIFIANT, iar camera corporală a surprins ...
Ar fi surpriza anului in Liga 1! OFERTA NEASTEPTATA pentru Nistor dupa ce a anuntat ca pleaca de la Dinamo: merge sa se lupte la titlu
Ar fi surpriza anului in Liga 1! OFERTA NEASTEPTATA pentru Nistor dupa ce a anuntat ca pleaca de la Dinamo: merge sa se lupte ...
Ea este regina stretching-ului sexy! Are cel mai apetisant posterior de pe Instagram
Ea este regina stretching-ului sexy! Are cel mai apetisant posterior de pe Instagram
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO
Improvizaţia n-are limite: cum a fost transportat un BMW la Suceava. „Aşa se aduc cazanele din Anglia?“ VIDEO
Improvizaţia n-are limite: cum a fost transportat un BMW la Suceava. „Aşa se aduc cazanele din Anglia?“ VIDEO
DEZVĂLUIRE şoc despre hainele din mall-uri. De unde vin de fapt hainele de la C&A
DEZVĂLUIRE şoc despre hainele din mall-uri. De unde vin de fapt hainele de la C&A
ALERTĂ mondială din CAUZA sexului. ''Nu o mai faceţi, este foarte periculos!''. Ce nu trebuie să faci niciodată atunci când faci SEX
ALERTĂ mondială din CAUZA sexului. ''Nu o mai faceţi, este foarte periculos!''. Ce nu trebuie să faci niciodată atunci ...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum
EXCLUSIV | BOMBA pregătită la Rapid. Mircea Lucescu şi George Copos, la pachet la clubul giuleştean:
EXCLUSIV | BOMBA pregătită la Rapid. Mircea Lucescu şi George Copos, la pachet la clubul giuleştean: "Am avut deja o ...
Anunț important de la ANAF! Toți acești români vor avea scutiri de taxe. Când trebuie depuse documentele
Anunț important de la ANAF! Toți acești români vor avea scutiri de taxe. Când trebuie depuse documentele
A ucis-o pentru că a râs de ”bărbăția” lui, după mai multe zile de tortură! Momentul în care Dincă a ucis-o pe Luiza
A ucis-o pentru că a râs de ”bărbăția” lui, după mai multe zile de tortură! Momentul în care Dincă a ucis-o pe Luiza
Picioare transpirate - de ce miros urât de fapt?
Picioare transpirate - de ce miros urât de fapt?
Fosta iubita a lui Marius Elisei rupe TACEREA! Ce s-a intamplat. DE FAPT, intre el si Oana Roman
Fosta iubita a lui Marius Elisei rupe TACEREA! Ce s-a intamplat. DE FAPT, intre el si Oana Roman
A fost ADOPTAT! Ce se întâmplă cu salariile românilor cu studii superioare. Anunţul făcut de guvernul PNL pentru cei cu facultate
A fost ADOPTAT! Ce se întâmplă cu salariile românilor cu studii superioare. Anunţul făcut de guvernul PNL pentru cei ...
Fosta iubită a lui Marius Elisei: ”S-a însurat cu Oana Roman doar pentru faimă!”
Fosta iubită a lui Marius Elisei: ”S-a însurat cu Oana Roman doar pentru faimă!”
Care sunt cele mai căutate clipuri de ROMÂNI pe PORN HUB. Cine este cea mai populară actriţă
Care sunt cele mai căutate clipuri de ROMÂNI pe PORN HUB. Cine este cea mai populară actriţă
Desenul obscen realizat de o tânără cu instalaţia de Crăciun pe acoperişul casei. Vecinii s-au revoltat
Desenul obscen realizat de o tânără cu instalaţia de Crăciun pe acoperişul casei. Vecinii s-au revoltat
Rămâi fără cuvinte! Cea mai emoţionantă imagine surprinsă la Revoluţie, explicată 30 de ani distanţă de americanul care a făcut-o! Ce i-a spus bărbatul din prim-plan
Rămâi fără cuvinte! Cea mai emoţionantă imagine surprinsă la Revoluţie, explicată 30 de ani distanţă de americanul ...
Horoscop Nicoleta Svarlefus 2020 un an GROZAV de BANOS pentru 3 zodii, pentru alte 4 DEZASTRUL
Horoscop Nicoleta Svarlefus 2020 un an GROZAV de BANOS pentru 3 zodii, pentru alte 4 DEZASTRUL
Ea a fost amanta lui Florin Piersic timp de 9 ani! Cat de mult au suferit sotiile actorului. 'Am fost foarte indragostiti unul de altul'
Ea a fost amanta lui Florin Piersic timp de 9 ani! Cat de mult au suferit sotiile actorului. 'Am fost foarte indragostiti ...
Au recunoscut in mod public ca formeaza un cuplu, dar acum s-au DESPARTIT! Vedetele au fost fotografiate de multe ori in ipostaze tandre!
Au recunoscut in mod public ca formeaza un cuplu, dar acum s-au DESPARTIT! Vedetele au fost fotografiate de multe ori in ...
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă!
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă!
FOTO. Cum a ajuns să arate acum iubita lui Dorian Popa! Transformarea radicală a Claudiei
FOTO. Cum a ajuns să arate acum iubita lui Dorian Popa! Transformarea radicală a Claudiei
FOTO. TRANSFORMARE SPECTACULOSĂ! Cum a ajuns să arate Monica, soția lui Leonard Doroftei, la 45 de ani!
FOTO. TRANSFORMARE SPECTACULOSĂ! Cum a ajuns să arate Monica, soția lui Leonard Doroftei, la 45 de ani!
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Horoscop Zodia Pești 15 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Pești 15 Decembrie 2019
Sezonul răcelilor: obiecte ce trebuie dezinfectate
Sezonul răcelilor: obiecte ce trebuie dezinfectate