Născuți campioni: Atletul Vlad Dulcescu le calcă pe urme părinților, foști campioni și ei în probe de sprint. „Mă bucur că i-am bătut toate recordurile tatălui” | SPECIAL

  • Publicat:

Proverbul cu așchia care nu sare departe de trunchi se potrivește de minune atletului Vlad Dulcescu. Sprinterul în vârstă de 26 de ani legitimat la Politehnica Iași – CSM Timișoara este multiplu campion și medaliat la 200 m, 400 m și 400 m garduri (proba favorită), reușind deja să depășească performanțele părinților săi, foști campioni și ei la diverse probe și componenți ai loturilor naționale.

În ciuda pandemiei, anul 2020 i-a adus lui Vlad numeroase medalii la întrecerile interne, dar și la Campionatele Balcanice, singurele întreceri internaționale organizate anul trecut. La Campionatele Naționale, Vlad a obținut titlul la 200 m și 400 m garduri în aer liber și bronzul la 400 m, iar în sală a fost vicecampion la 400 m.

Atletul Vlad Dulcescu le calcă pe urme părinților, foști campioni și ei în probe de sprint. Cel mai bun sportiv al clubului Politehnica în anul 2020

Sportivul născut la Focșani, dar transferat la Iași în urmă cu șapte ani, a cucerit titlul la 400 m garduri și la Cupa României, plus argintul la 400 m, iar de la Campionatele Balcanice s-a întors cu o medalie de argint obținută cu ștafeta de 4×400 m (Cluj-Napoca, aer liber, alături de Robert Parge, Mihai Răzvan Vasiliu și Mihai Cristian Pîslaru), un loc 3 la 4×400 m (Istanbul, sală, alături de Constantin Andonii, Mihai Cristian Pîslaru și Robert Parge) și un loc 4 la 400 m garduri (Cluj-Napoca, aer liber).

În acest an, pe lângă performanțele obținute pe plan intern, atletul care a participat în 2019 la Jocurile Mondiale Universitare de la Napoli a urcat pe treapta a doua a podiumului la Jocurile Balcanice de la Istanbul, cu ștafeta de 4×400, alături de Gabriel Cristian Voicu, Mihai Sorin Dringo și Denis Simion Toma. Cei patru au încheiat cursa pe locul 2, după Turcia, cu o performanță de 3:16:09, cucerind argintul balcanic.

Vlad Dulcescu și profesorul Dorin Ursache. Sursă foto: arhiva personală

S-a antrenat prin vie în starea de urgență

Ca pentru orice sportiv, 2020 a fost un an chinuitor și pentru Vlad Dulcescu. Nevoit să se antreneze în casă pe perioada stării de urgență, uneori a mai ”evadat” pentru alergări în natură, în vie, atunci când mergea la bunica sa.

„ Anul 2020 a fost un an destul de greu, atipic, dar cu rezultate destul de bune pentru mine. La primele campionate am luat medalie la 400 m, după care a venit pandemia și ne-a cam tăiat din elan. Mi-a fost foarte greu. Am stat o lună și jumătate doar în casă, mă antrenam în casă. Am putut ieși din casă doar în zilele în care mergeam cu mama mea la bunica, să-i ducem medicamente. Și cu ocazia asta mai alergam prin vie, ca să continui cât de cât, să nu fac pauză totală. Dar în rest, în casă. Genunchi în sus, flotări, abdomene. După starea de urgență mi-a fost foarte greu să revin la starea inițială, m-a afectat acea perioadă, cam o lună mi-a trebuit să revin”, povestește pentru ProSport atletul Vlad Dulcescu.

Aleargă de 7 ani pentru CS Politehnica Iași, sub îndrumarea prof. Dorin Ursache

Născut în Focșani, Vlad aleargă de 7 ani pentru clubul Politehnica Iași, unde este antrenat de prof. Dorin Ursache, specialist al probei de 400 m garduri, antrenor cu un palmares foarte bun în această probă. Vlad a ales să se transfere la Iași în urmă cu 7 ani atât pentru a lucra cu antrenorul său, cât și pentru condițiile de care beneficiază aici. Stadionul cu pistă din Copou înseamnă enorm pentru antrenamente în astfel de probe.

Vlad își amintește cât de greu i-a fost în trecut să se pregătească acasă, la Focșani, unde alerga mai mult pe șosea. Iar riscurile erau enorme.

„Avem condiții bune la Iași, avem stadionul, pista foarte bună. Față de Focșani sunt condiții bune. Sunt aici de 7 ani și pot să spun că perioada asta m-a schimbat mult în bine. Am trecut de la o zonă în care nu aveam condiții la una cu foarte bune condiții. Acasă nu puteam să fac 400 m garduri, nu aveam unde. Nu aveam unde să alerg. Dacă ploua, se inunda stadionul și de foarte multe ori eram nevoit să alerg pe șosea, printre mașini. Ceea ce este foarte riscant. Și mai făceam garduri scurte în sală pentru 400 garduri. Aici, la Iași, e cu totul altceva”, explică Vlad.

Vlad Dulcescu a cucerit prima medalie la vârsta de 6 ani. Sursă foto: Cristian Barbu

Adus de tatăl său la atletism

Vlad își amintește și acum primul contact al său cu pista de atletism. Totul a plecat din joacă, atunci când mergea cu tata la antrenament.

Tatăl său, Marius Dulcescu, a alergat 400, 400 m garduri și 800 m, iar mama sa, Lucica Dulcescu, a făcut 100 m și 200 m, ambii fiind multipli campioni și componenți ai loturilor naționale de juniori și tineret.

„Totul a început ca o joacă. M-a dus tata prima dată, mi-a zis să nu stau să pierd vremea prin fața blocului. ”Și dacă îți place, continui cu atletismul. Hai să faci un sport. Dacă nu vrei atletism, orice vrei tu”, mi-a spus tata. Și mi-a plăcut atletismul. Am luat-o ca o joacă la început, ca un copil, alergam pe stadion, joculețe, ștafete cu alți copii mai mici. Mi-a plăcut, m-a încântat ideea asta de a câștiga. Și am rămas.

Am mai făcut lungime la început, dar mi-am dat seama că nu este pentru mine. Au rămas sprinturile, m-am detașat spre 400 m și 400 m garduri. Tata a făcut probe destul de grele, eu nu am putut 800 m, dar mă bucur că i-am bătut toate recordurile la sprinturi”, rememorează Vlad, care spune despre tatăl său că a fost un „atlet complet”.

Și Medeea Dulcescu, sora lui Vlad, practică atletismul. Are 14 ani, iar atletul ieșean vede în ea o viitoare campioană la înălțime. „Este destul de înaltă și eu mi-aș dori ca ea să facă înălțime”.

Vlad Dulcescu și sora sa, Medeea. Sursa foto: arhivă personală

Primul concurs, prima medalie

Primul concurs a însemnat și prima medalie pentru Vlad Dulcescu. La șase ani de la debutul în atletism, Vlad cucerea bronzul la 60 m, sub îndrumarea prof. Fănel Iliescu.

„La primul concurs cred că eram junior 3. Am început cu domnul Fănel Iliescu și a fost un bronz la 60 m prima medalie. Nu-mi venea să cred, era prima competiție importantă și prima cu medalie. Am fost foarte bucuros, asta după vreo 6 ani de când am început atletismul.

Atunci mi-am dat seama că pot face performanță în atletism. Până atunci am fost cu capul în nori, nu mi-am imaginat că voi face sport de performanță”, povestește campionul de la Politehnica Iași, care i-a enumerat pe cei trei antrenori cu care a lucrat până acum în carieră: „Am început atletismul cu Fănel Iliescu, apoi am mai lucrat cu Gheorghe Alexandrescu, la juniori I, cu dânsul făceam foarte multe alergări pentru rezistență. Iar de șapte ani mă pregătesc la Iași cu prof. Dorin Ursache. Aceștia sunt cei trei antrenori cu care am lucrat în carieră”.

Visul olimpic

Pentru Vlad, visul suprem înseamnă Jocurile Olimpice. Și privește cu încredere spre Paris 2024, unde și-ar dori să concureze cu ștafeta României de 4×400 m.

„Visul tuturor atleților este să ajungă la Olimpiadă. Firesc, îmi doresc și eu să concurez la Jocurile Olimpice. Poate în 2024, probabil cu ștafeta de 4×400 m”, spune Vlad, care în orașul natal a urmat cursurile Școlii Nicolae Gane din Focșani și LPS Focșani, după care s-a transferat la Politehnica Iași și a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Pentru 2021, pe lângă titlurile naționale râvnite, atletul de la Politehnica Iași speră să realizeze baremul de participare la Campionatele Europene de la Paris.

Dorin Ursache: ”Un atlet serios, muncitor”

Prof. Dorin Ursache, unul dintre reputații antrenori din atletismul românesc, îl caracterizează pe Vlad ca fiind un sportiv muncitor, serios și îi prevede un viitor frumos în acest sport.

„Multă muncă, asta face diferența. 400 garduri este o probă foarte grea și se obțin rezultate la vârste mai înaintate. Vlad a ajuns la o maturitate sportivă și va putea obține rezultate tot mai bune. 2020 a fost un an capricios, atipic, dar cu rezultate foarte bune și asta pentru că Vlad a muncit foarte mult și este un băiat foarte serios”, spune antrenorul Dorin Ursache.

Profesorul Dorin Ursache și Vlad Dulcescu, în mijloc. Sursa foto: arhiva personală

Darius Făgăraș îi calcă pe urme

Pe lângă Vlad Dulcescu, antrenorul Dorin Ursache îl are începând de anul trecut sub bagheta sa la Politehnica Iași și pe Darius Făgăraș. În vârstă de 19 ani, Darius s-a transferat la CS Politehnica Iași de la Târgu Mureș și aleargă în probele de 400 m, 60 mg, 110 mg și 400 mg, aceasta din urmă fiind favorita sa. În 2020, Darius a fost campion național de tineret și medaliat cu bronz la seniori, la 400 mg.

Pe aceeași temă
Andreea Bănică, gafă +18 pe plajă! I-a căzut sutienul și a rămas în sânii goi
Andreea Bănică, gafă +18 pe plajă! I-a căzut sutienul și a rămas în sânii goi
România stă pe o „mină de aur”, pe care nu o mai exploatează din anii 2000. O tonă se vinde cu 200.000 de euro
România stă pe o „mină de aur”, pe care nu o mai exploatează din anii 2000. O tonă se vinde cu 200.000 de euro
COMENTARIU Sorin Avram: Scrisoare deschisă către domnul Nea Gigi Becali
COMENTARIU Sorin Avram: Scrisoare deschisă către domnul Nea Gigi Becali
Claudiu Keșeru, gol spectaculos de la 60 m. Internaționalul român a adus victoria cu o reușită impresionantă VIDEO
Claudiu Keșeru, gol spectaculos de la 60 m. Internaționalul român a adus victoria cu o reușită impresionantă VIDEO
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Anamaria Prodan, divorţ iminent de Laurenţiu Reghecampf, acuzaţii grave: Alcool! Escorte!
Anamaria Prodan, divorţ iminent de Laurenţiu Reghecampf, acuzaţii grave: Alcool! Escorte!
Alexandru, un român de 23 de ani din Spania, a fost bătut până la comă de gruparea
Alexandru, un român de 23 de ani din Spania, a fost bătut până la comă de gruparea "Fraţii Koala". Părinții speră la un miracol
Comoara ASCUNSĂ a României: O tonă se vinde cu 200.000 de EURO!
Comoara ASCUNSĂ a României: O tonă se vinde cu 200.000 de EURO!
Tatăl ei este preot, dar asta nu a împiedicat-o să devină actriță în filme pentru adulți pe OnlyFans
Tatăl ei este preot, dar asta nu a împiedicat-o să devină actriță în filme pentru adulți pe OnlyFans
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
Dezvăluire-bombă! Cum și-a anunțat Reghecampf soția că divorțează
Dezvăluire-bombă! Cum și-a anunțat Reghecampf soția că divorțează
Nu mai are pic de RUŞINE! Loredana Groza şi-a arătat sânii pe internet AŞA! Fanii au taxat-o imediat
Nu mai are pic de RUŞINE! Loredana Groza şi-a arătat sânii pe internet AŞA! Fanii au taxat-o imediat
Ea îi va lua locul lui Iohannis! Bombă la alegerile prezidențiale din 2024: Dorește să candideze
Ea îi va lua locul lui Iohannis! Bombă la alegerile prezidențiale din 2024: Dorește să candideze
Cine deţine pământurile României. Pe primul loc sunt arabii de la Al Dahra
Cine deţine pământurile României. Pe primul loc sunt arabii de la Al Dahra
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care puţini s-ar aştepta
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care puţini s-ar aştepta
Lidl va aduce un aparat care este „la modă” în această perioadă
Lidl va aduce un aparat care este „la modă” în această perioadă
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis de Iran
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis de Iran
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Turcul nu plăteşte: Gigi Becali, făcut de râs de şefii lui Galatasaray după ce a anunţat vânzarea lui Moruţan
Turcul nu plăteşte: Gigi Becali, făcut de râs de şefii lui Galatasaray după ce a anunţat vânzarea lui Moruţan
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la piscină
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la piscină
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Un nou record de alcoolemie la volan. Omul încă stătea în picioare! - VIDEO
Un nou record de alcoolemie la volan. Omul încă stătea în picioare! - VIDEO
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum arată Eva la 19 ani
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum arată Eva la 19 ani