Iute ca săgeata!** Secretul celei mai rapide fete din România

Autor: Andru Nenciu Publicat: 12 Sep. 2011, 08:33 Actualizat: 12 Sep. 2011, 09:38 Atletism
Iute ca săgeata!** Secretul celei mai rapide fete din România

Fată cu jăratec sub tălpi, Andreea Ogrăzeanu (21 de ani, 1,79 m, 63 kg) a produs în 2011 marele boom în atletismul românesc. Legitimată la CS Farul, eleva Cristinei Manea a devenit prima româncă de pe podiumul unei competiții de mare anvergură – aur în proba-regină de 100 m, la Europenele de tineret din vară. Performanța sprinterei a fost urmată de participarea la CM de la Daegu.

Discuția cu Andreea Ogrăzeanu și antrenoarea sa, Cristina Manea, se derulează în jurul scaunului cu locul 27 de pe Stadionul Dinamo. Pe la tribuna I, în locul parcă rezervat de tehniciană pentru fiecare cursă a elevei sale. „Răgușesc de aici, mă doare gâtul cât strig la ea, dar sunt cam la jumătatea cursei de 100 m și nu-mi părăsesc niciodată locul. Parcă e al meu. De aici văd proba perfect, iar Andreea îmi aude sfaturile, cred eu…”, explică Manea prezentul. Dar o regresiune ne aduce pe pistă câteva cadre alb-negru…

Marea fugăreală a copilăriei se afundă sub pământul bătut de pe stadionul din Alexandria sau în bitumul încins din jurul unui bloc gri de patru etaje. La 11 ani, visele zburdă în voie spre podiumuri europene, culoare mondiale sau însemne olimpice, pentru că antrenoarea Cristina Manea tocmai a reperat pe terenul de handbal o fată cu viteza în sânge. „E disciplinată, inteligentă și i-am inoculat mereu ideea că e cea mai bună, că trebuie să câștige și că nu trebuie să fie dușmănoasă niciodată pe nimeni”, scrijelea într-un caiet personal, acum puțin decolarat, actuala antrenoare. Calitățile native ale Andreei se iveau la fiecare pas și urmau să fie modelate cu vorbe tonice, încurajări de ordin psihic sau exerciții specifice, gen plurisalturi.

Săritura broaștei

Așa s-a ajuns ca peste ani Ogrăzeanu să blocheze cronometrul la 11,34 pe 100 m, al doilea timp din istoria României. „Andreea nu mi-a spus niciodată că nu poate face ceva. Făceam broasca, săritura de pe loc, triplusalturi, dar cea mai mare problemă am întâmpinat-o la alergare. Pentru că nu alerga corect, i-am dat temă pentru acasă să alerge în fața oglinzii! Da, da, nu râdeți, pentru că alerga precum Michael Johnson, iar corectarea acelui stil e unul dintre secretele succesului său”, ne captează atenția doamna Manea. Dăm timpul înapoi și încercăm să ne-o imaginăm pe Andreea sprintând dezordonat, puțin legănat și cu mișcări scurte ale brațelor.

Ideea halatului

Nu se potrivește, dar o credem pe cuvânt. „Eram ca o locomotivă și a trebuit să mă corectez, așa că mi-am zis: «trebuie să improvizez!». Am luat cordonul de la halatul mamei și m-am cabrat în fața oglinzii din sufragerie. Și uite așa, câte două-trei ore pe seară, îmi țineam strâns cordonul pe lângă corp și efectuam mișcările normale. În câteva luni, am început să prind mișcarea și totul a decurs apoi perfect”, elucidează misterul campioana europeană de tineret. Evoluția Andreei pe culoarul atletismului românesc a fost progresivă, dominând probele de sprint de la toate categoriile. S-a antrenat pe nisip „pentru că zbori pe urmă pe pistă” sau a escaladat toate pantele din România. Așa a ajuns să alterneze proba-regină cu alergarea pe distanță dublă sau proba de ștafetă. „Spre piscul performanței e un drum extrem de lung, mai ales în probele de sprint, mai ales pentru o fată. Ca un exemplu, eu i-am luat de ziua ei un cântar, pentru că trebuie întotdeauna să-și știe greutatea. Nu are interzis la dulciuri, dar trebie să fie atentă”, conchide antrenoarea. Dacă va fi de nestăvilit sau nu Andreea printre atâtea sprintere de culoare, doar finișul marilor competiții va decide. La doar 21 de ani, senzația din România a atras deja atenția specialiștilor atletismului mondial.


2,5 metri măsoară în medie un pas al Andreei într-o cursă de 100 m. Primii, la ieșirea din blockstart, normal, sunt mai mici

5.000 de dolari a fost cel mai mare premiu câștigat la un concurs de Andreea Ogrăzeanu

11,34 secunde este recordul Andreei pe distanța de 100 de metri

12 curse de 100 m a bifat Ogrăzeanu în acest sezon: patru la JMU din China, două la Naționale, trei la CE de Tineret, una la Internaționale, una la CE de la Izmir și una la CM de la Daegu

Când era mică, Andreea alerga în stilul lui Michael Johnson și a trebuit să lucrăm pentru a o corecta
Cristina Manea, antrenoare

Acum, parcă are din stilul de alergare al lui Marion Jones și mă bucură faptul că toată lumea o apreciază pentru frumusețea ținutei
Cristina Manea


„Vreau să arăt ca o femeie, nu ca o halterofilă”

Vara toridă petrecută pe portativul de atletism a luat sfârșit pentru Andreea Ogrăzeanu (21 de ani), dar vacanța vine pentru ea cu o altă porție de dinamism. Aleargă să-și vadă toți prietenii, accelerează la treburile casnice sau decelerează atunci când vine vorba de antrenamente. Doar pentru moment însă.

Andreea, de ce atletism, de ce probă de viteză?
Mama mea, Dana, fostă handbalistă, și tatăl meu, Lucian, fost atlet, m-au susținut mereu în carieră. Mama îmi spune înainte de orice cursă la care pot ajunge: „Iepuraș, să fii tare!” și încerc să n-o dezamăgesc. Am avut viteză din naștere, cu asta am început, eram băiețoasă, jucam în Alexandria natală, în fața blocului, tenis de picior sau leapșa, jucam unde nu prea mă atingea nimeni. Apoi am întâlnit-o pe antrenoarea Cristina Manea, care mi-a călăuzit pașii în viață.

Cum progresezi într-o asemenea specialitate complexă?
Am avut viteză din naștere, dar această calitate se dezvoltă în timp. O carieră prodigioasă presupune tehnică, forță, dăruire. Eu, spre exemplu, sunt ca un puiuț pe lângă sprinterele de culoare, n-ai văzut ce mușchi au pe brațe și ce coapse au? Brațele musculoase ajută mult o sprinteră. La 63 kg, câte am, sunt slăbuță, dar puternică, și efectuez un program de antrenament bine pus la punct. O ședință la sala de forță poate demara cu genuflexiuni cu haltere facile în spate, dar uneori ajung să ridic și 125 kg, bine, doar la o genuflexiune. Te ajută mult la reacție, la explozie, dar asta nu înseamnă că aș vrea să arăt ca o halterofilă! Vreau în continuare să arăt ca o femeie.

Există voci care spun că lumea sprintului aparține doar negreselor. Ai vreo șansă să pătrunzi în lumea lor? Sau în viitor te vei orienta către 400 m?
Păi am și intrat, pentru că le‑am bătut pe câteva când am devenit campioană europeană de tineret, dar și la juniori. Să știi că teoria asta mă ambiționează, un prim pas l-am făcut, pentru că abia așteptam să mi se spună cea mai rapidă fată din România, și poate voi avea în viitor ac de cojocul lor. 400 m poate fi o variantă, dar acum sunt abia la început de carieră și mă voi gândi în viitor.

Apropo de carieră, până la 21 de ani, sportul te-a purtat pe toate meridianele lumii. Spune-mi în câteva secunde ce locuri îți vin acum în minte…
În Maroc mi-a plăcut cel mai mult, pentru că sunt atrasă de cultura arabă și îmi place și clima de acolo. La Brazaville, în Congo, a fost groaznic, au un nivel de trai foarte scăzut. Pentru că la ei apa nu e potabilă, spectatorii de la Grand Prix se îngrămădeau la gardul stadionului să le dăm recipientele noastre cu apă sau chiar cu un deget de apă pe fundul sticlei. Îți dai seama că le-am dat tot ce-am avut. Iar după concurs, o scenă m-a tulburat pur și simplu. Cei care au reușit să intre în arenă s-au dus la groapa cu apă adiacentă obstacolului din cursa de 3.000 m obstacole, s-au lăsat în genunchi, și-au făcut mâinile pâlnie și au început să bea apa de acolo. Abia când ți-e dat să observi astfel de scene terifiante începi să-ți iubești țara. În stadion nici n-am urcat printre ei, pentru că probabil ne-ar fi mâncat de vii.

Ai fi avut un start devastator probabil și nu te-ar fi prins… Chiar, ce crezi despre regula startului fals?
E o tâmpenie regula startului furat, dar după ce i s-a întâmplat lui Usain Bolt la Mondialul din Daegu, am auzit că cei din IAAF vor s-o modifice. Normal că apasă pe umerii tăi o presiune în plus la start și ți-e frică de ideea descalificării. Și eu am probleme la start, pe primii pași, care pot decide soarta unei curse, și trebuie să mai lucrez. Veți mai auzi curând de Andreea Ogrăzeanu!

Autor: Andru Nenciu Publicat: 12 Sep. 2011, 08:33 Actualizat: 12 Sep. 2011, 09:38 Atletism
Pe aceeași temă
Cu ce se va ocupa Gabi Firea de acum, după ce a pierdut primăria Capitalei. S-a întâmplat ceea ce toată lumea bănuia!
Cu ce se va ocupa Gabi Firea de acum, după ce a pierdut primăria Capitalei. S-a întâmplat ceea ce toată lumea bănuia!
FOTO O asistentă
medicală din Argeş a fost manechin timp de 25 de ani: „Mă mândresc cu peste 10
titluri de miss”
FOTO O asistentă medicală din Argeş a fost manechin timp de 25 de ani: „Mă mândresc cu peste 10 titluri de miss”
METEO, 29 septembrie. Vremea în România: ANM a emis Cod galben de ploi în 23 de judeţe din ţară
METEO, 29 septembrie. Vremea în România: ANM a emis Cod galben de ploi în 23 de judeţe din ţară
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” Ce spune despre descoperirile facute in lot
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” ...
Sari peste răceală sezonul acesta! 7 alimente de consumat zilnic pentru a evita gripa
Sari peste răceală sezonul acesta! 7 alimente de consumat zilnic pentru a evita gripa
Imagini-bombă în showbiz-ul românesc! Faimoasa prezentatoare TV, prinsă iubindu-se cu amantul în pădure
Imagini-bombă în showbiz-ul românesc! Faimoasa prezentatoare TV, prinsă iubindu-se cu amantul în pădure
VIDEO Scene ireale la o şcoală din Vaslui. Elevii au fugit din clase de frica vaccinării anti-COVID: „Animalelor! Îmi omori tu copilul?”
VIDEO Scene ireale la o şcoală din Vaslui. Elevii au fugit din clase de frica vaccinării anti-COVID: „Animalelor! Îmi ...
Ultima oră: Numărătoarea voturilor nu s-a terminat! Cât de aproape e acum Gabriela Firea de Nicuşor Dan
Ultima oră: Numărătoarea voturilor nu s-a terminat! Cât de aproape e acum Gabriela Firea de Nicuşor Dan
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de ani
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de ani
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZI
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini ...
Bomba zilei! Primarul, infectat cu COVID imediat după alegeri: Ieri am avut febră, iar în această dimineaţă nu am simţit gustul
Bomba zilei! Primarul, infectat cu COVID imediat după alegeri: Ieri am avut febră, iar în această dimineaţă nu am simţit ...
Moment șocant la Roland Garros. O americancă a urlat spre Monica Niculescu: ce criză de nervi
Moment șocant la Roland Garros. O americancă a urlat spre Monica Niculescu: ce criză de nervi
Noua realitate din piaţa muncii. Ce trebuie să ştiţi
Noua realitate din piaţa muncii. Ce trebuie să ştiţi
Un bărbat a fost beat timp de șase ani fără să bea strop de alcool. „Nimeni nu îl credea că nu bea”
Un bărbat a fost beat timp de șase ani fără să bea strop de alcool. „Nimeni nu îl credea că nu bea”
Detaliul neștiut despre noua Dacia Logan care-i va uimi pe fanii mărcii. Noile modele ajung în curând la clienți
Detaliul neștiut despre noua Dacia Logan care-i va uimi pe fanii mărcii. Noile modele ajung în curând la clienți
Profeţia şocantă făcută de Vladimir Putin despre viitor, în plină criză COVID: „Va conduce lumea!”
Profeţia şocantă făcută de Vladimir Putin despre viitor, în plină criză COVID: „Va conduce lumea!”
COVID 19. Toate şcolile dintr-un oraş mare din România vor face şi cursuri online.  Decizia aparţine Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
COVID 19. Toate şcolile dintr-un oraş mare din România vor face şi cursuri online. Decizia aparţine Comitetului Judeţean ...
Mircea Badea suferă de o boală cruntă! Ce spune Teo și Carmen Brumă, medicii au fost radicali
Mircea Badea suferă de o boală cruntă! Ce spune Teo și Carmen Brumă, medicii au fost radicali
INTERZIS minorilor!  Top 30 cele mai dotate ”căprițe”. Roxana Vancea şi Andreea Bănică au luat minţile bărbaţilor!
INTERZIS minorilor! Top 30 cele mai dotate ”căprițe”. Roxana Vancea şi Andreea Bănică au luat minţile bărbaţilor!
Ce declarație superbă de dragoste i-a făcut Smiley iubitei sale. Se vede ca este indragostit de Gina Pistol
Ce declarație superbă de dragoste i-a făcut Smiley iubitei sale. Se vede ca este indragostit de Gina Pistol
Revoluţia la Dacia. Cum arată noile modele de Logan şi Sandero. Transformările sunt radicale. FOTO
Revoluţia la Dacia. Cum arată noile modele de Logan şi Sandero. Transformările sunt radicale. FOTO
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZI
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare ...
Decizia PROTV: Florin Calinescu e OUT! Ce se intampla la Romanii au talent
Decizia PROTV: Florin Calinescu e OUT! Ce se intampla la Romanii au talent
De ce avem nevoie pentru a ne întoarce în siguranţă la birou?
De ce avem nevoie pentru a ne întoarce în siguranţă la birou?
Ce este, de fapt, AdBlue și de ce este important pentru motoarele diesel
Ce este, de fapt, AdBlue și de ce este important pentru motoarele diesel
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat