INTERVIU VIDEO | Ultimele Împărătese ale Chinei. „Beijingul ne-a purtat noroc. Eu am câștigat aurul olimpic, Simona a devenit cea mai bună jucătoare a lumii”. Momentul întâlnirii dintre Diță și Halep, 50 de ani = Tokyo 2020 și India contrastelor

Autor: Andru Nenciu Publicat: 16 Oct. 2017, 08:14 Actualizat: 16 Oct. 2017, 23:21 Atletism

Parcul Tineretului i se arată în culori de toamnă. Aleile sunt pustii de dimineață și doar câteva siluete zvelte mai fac înviorarea pe un covor gros de frunze. Se spune că cea mai bună pistă e acolo unde simți că vântul aleargă în spatele tău. Acoperi kilometru după kilometru. Te hidratezi. Și accepți fără să clipești dictatura vârtejului în care ai intrat. Pentru întreținerea unei pasiuni mai vechi, pentru sănătate, pentru intransigentul ac al cântarului. Sau pentru istorie. Constantina Diță (47 de ani) a alergat fără oprire de la 10 la 42 de ani. A avut o lume întreagă la picioare în momentul în care uralele celor 80.000 de oameni din Cuibul de Pasăre i-au grăbit pașii către aur. Și știe ce înseamnă să devii numărul 1.

Într-o zi răcoroasă de octombrie, ProSport a dus-o pe campiona stabilită în Boulder (Colorado, USA) în Parcul Tineretului, locul în care în 2009 un amator de sport i-a spus pentru prima dată că a început să alerge datorită ei. În prima parte a interviului pentru ProSport, Pușa dezvăluie dintr-o altă perspectivă semnificația orașului Beijing. Time!

Constantina, jumătate din populația globului s-a uitat la tine, la un moment istoric pentru sportul mondial. În Beijing, în 2008, tu ai câștigat aurul la maraton, devenind cea mai vârstnică medaliată cu aur în această probă. Tot în Beijing, în urmă cu o săptămână, Simona Halep a devenit liderul lumii. Știu că te-ai întâlnit cu ea chiar la un eveniment înainte de a pleca în acest oraș cu noroc pentru sportul românesc.
Da, cred că a fost un lucru făcut de Dumnezeu să mă întâlnesc cu Simona la acest eveniment făcut de Mercedes, unde Simona a avut un discurs și eu am fost invitată și am vrut să fac o poză cu ea și să îi urez baftă! – pentru că mergea la turneul de la Beijing. Și pe lângă să îi urez baftă!, am vrut să fac o poză cu ea. M-am dus la ea, m-am prezentat – probabil mă știa, dar eu m-am prezentat. I-am spus că sunt campioana olimpică de la Beijing din 2008 și i-am urat Baftă la Beijing! Am făcut poză cu ea, am stat de vorbă, am povestit. I-am spus cum eu am mers la turneul de la Miami Open când ea a ajuns în semifinale și apoi în finală cu Serena Williams.

„A fost un lucru de la Dumnezeu să ne întâlnim la acest eveniment. Amândouă am fost invitate”

N-ați reușit să vă întâlniți acolo…
N-am reușit să mă întâlnesc cu ea acolo. Îți dai seama că fiind tot timpul la meci și în timpul programului – eu știu ce înseamnă ca un sportiv să fie în timpul programului! Și atunci nu am insistat foarte mult. Dar m-am dus și am stat chiar în spatele ei când venea și se așeza în pauze, pe scaun. Și i-am povestit că am fost acolo – alături de ea și oricând voi avea ocazia o să merg să fiu alături de ea. Pe această cale vreau să o felicit pentru că nouă Beijingul ne-a purtat noroc: eu am câștigat în 2008 aurul olimpic – cea mai bună atletă din lume și ea, acum, cu o săptămână în urmă, a devenit numărul unu în WTA, în lumea tenisului. Noi două am fost norocoase la Beijing. Eu zic că a fost un lucru de la Dumnezeu să ne întâlnim la acest eveniment la care am fost invitate amândouă.

Cum ți se pare ea din punct de vedere fizic? Specialiștii din tenis susțin că este jucătoarea cea mai rapidă din circuitul WTA, iar deplasarea ei în teren este una formidabilă…
Da, eu am urmărit-o foarte mult pe ea și în teren. Are o viteză foarte, foarte mare. În teren se mișcă dintr-o parte în alta foarte rapid, dar, de multe ori, cum am văzut în meciul cu Serena – Serena era foarte forțoasă. Deci, în momentul în care lovea mingea, nici nu mai apucai să vezi bine mingea. De aceea zic că de asta a pierdut puțin. Dar a jucat foarte bine. Și la Miami Open când am fost și am văzut-o, a jucat foarte, foarte bine.

 

„Dar, să nu uităm că banii astăzi sunt, mâine nu mai sunt. Și noi, ca oameni, trebuie să rămânem oameni. Și eu asta am făcut”

Atunci când devii lider mondial, cum ai fost și tu, apare o presiune suplimentară pe umerii tăi. Cât de ușor sau cât de greu este să gestionezi această presiune?
Așa este. După ce devii numărul unu mondial, în orice sport, foarte multă lume se schimbă. Important este să rămâi cu picioarele pe pământ.

Se schimbă persoanele de lângă tine?
Probabil, se schimbă. Persoanele de lângă mine nu s-au schimbat. Au rămas aceleași persoane, eu am rămas aceeași persoană și sper ca toți sportivii, indiferent de ce sport fac, să rămână persoanele care au fost înainte. Pe foarte mulți sportivi îi schimbă banii. Dar, să nu uităm că banii – astăzi sunt, mâine nu mai sunt și noi, ca oameni, trebuie să rămânem oameni. Și eu asta am făcut. După obținerea aurului olimpic la Beijing, am rămas același om care am fost și înainte. Într-adevăr, ești mai ocupat, călătorești mai mult, ești invitat peste tot și programul se schimbă. Dar tu – ca persoană… Eu nu m-am schimbat, am rămas același om.

„Și zic <>

Vei avea la Tokyo 50 de ani. Tu ai câștigat aurul olimpic la 38 de ani. Ți-a trecut vreodată prin minte să participi? Sau, mai în glumă mai în serios, cineva ți-a spus că la 50 de ani ai putea să iei din nou startul?
Da… de multe ori mi se spune când mai merg la o mișcare și mai fac 25 km și fac totuși la un timp foarte, foarte bun – foarte mulți prieteni îmi spun – chiar și managerul, și familia – păi, nu-i nicio problemă, ne pregătim pentru Tokyo 2020. Și zic – da, o să alerg la 50 de ani la Tokyo 2020. Dar este o glumă. Nu mă voi apuca din nou să mă antrenez, pentru că este foarte greu. Deja aș avea 50 de ani.

Și?
Asta nu înseamnă că nu aș putea să fac maraton. Dar eu nu îmi doresc asta. Eu îmi doresc dacă merg la o competiție să fiu în față. Să vin în primele 3, în primele 10 – dacă nu în primele 3, măcar în primele 10. Pentru a te pregăti pentru maraton trebuie să faci un efort enorm și atunci mi-am zis: eu mi-am făcut retragerea în 2014, voi alerga doar pentru cauze – nu la competiții de nivel mondial. Dar voi susține sportivii în continuare de la noi, din România.

„Ce m-a impresionat în India!? Cei săraci… care locuiau în corturile de pe marginea străzii. Acolo trăiau, acolo mâncau, acolo se spălau”

Spune-mi câteva cauze pentru care ai alergat.
Am alergat în Colorado o cursă de 5 km, Run for Cure – pentru vindecare de cancer, am alergat pentru școli din statul Colorado, pentru o biserică organizatoare a unui concurs de 5 km, am mai alergat și în India, dar și la Tokyo.

Ce te-a impreisonat în India? Unii atleți români povesteau că erau implorați pe stadioane de copii pentru a le arunca peste gard sticluțele de apă din rucsac.
Este foarte greu acolo, eu am fost prima dată în 2004 la New Dehi, la Mondialul de semimaraton, și am vazut cât de săraci erau și cum trăiau. Mulți aveau un cortuleț pe marginea străzii, acolo trăiau, acolo mâncau, acolo se spălau. Din India… îmi place mâncarea, nu foarte mult, dar mănânc și mâncare indiană. M-au impresionat copiii care stăteau pe câmp, dormeau acolo…

  • CITEȘTE JOi, 19 OCTOMBRIE, PARTEA A DOUA A INTERVIULUI CU CONSTANTINA DIȚĂ‚

de Andru Nenciu
Operator: Romică Croitoru
Producție: Mihai Ianoși

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 16 Oct. 2017, 08:14 Actualizat: 16 Oct. 2017, 23:21 Atletism
Pe aceeași temă
O fostă studentă la Politehnică recunoaște că se prostituează: ”Câștig peste 1000 € pe săptămână!”. Cine este clientul  care i-a plătit 4.000 lei pentru o oră?!
O fostă studentă la Politehnică recunoaște că se prostituează: ”Câștig peste 1000 € pe săptămână!”. Cine ...
Abilităţile extraordinare ale oamenilor obişnuiţi. 7 persoane care au şocat lumea
Abilităţile extraordinare ale oamenilor obişnuiţi. 7 persoane care au şocat lumea
Cine este miliardarul care vrea să cumpere PRO TV
Cine este miliardarul care vrea să cumpere PRO TV
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică ...
Nu se mai pot ascunde: Real pregateste cel mai scump transfer din istorie! Mutarea care arunca in aer Europa | FOTO
Nu se mai pot ascunde: Real pregateste cel mai scump transfer din istorie! Mutarea care arunca in aer Europa | FOTO
S-a DEZBRACAT la 51 de ani! Cum arata Oana Sarbu in lenjerie intima! E cea mai sexy 'bunicuta' din showbiz
S-a DEZBRACAT la 51 de ani! Cum arata Oana Sarbu in lenjerie intima! E cea mai sexy 'bunicuta' din showbiz
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri
BREAKING | Puşcaş a dat lovitura carierei, în ciuda dezamăgirii din meciul cu Norvegia! Anunţul OFICIAL făcut de germani
BREAKING | Puşcaş a dat lovitura carierei, în ciuda dezamăgirii din meciul cu Norvegia! Anunţul OFICIAL făcut de germani
BREAKING! Unul dintre cei mai puternici şefi de multinaţională a murit. În România are 4.400 de angajaţi şi afaceri de 1 mld.
BREAKING! Unul dintre cei mai puternici şefi de multinaţională a murit. În România are 4.400 de angajaţi şi afaceri ...
Paradisul turistic european care a devenit capitala VIOLENŢEI. Totul este paralizat, oamenii sunt în TEROARE
Paradisul turistic european care a devenit capitala VIOLENŢEI. Totul este paralizat, oamenii sunt în TEROARE
Profesorul a observat că această elevă se comporta ciudat la extemporal. A chemat-o la catedră, iar după o „percheziţie” a descoperit ceva ULUITOR | VIDEO
Profesorul a observat că această elevă se comporta ciudat la extemporal. A chemat-o la catedră, iar după o „percheziţie” ...
Cum a ajuns să arate prima iubită a lui Ștefan Bănică Jr. Cristina Țopescu este de nerecunoscut. FOTO
Cum a ajuns să arate prima iubită a lui Ștefan Bănică Jr. Cristina Țopescu este de nerecunoscut. FOTO
Lovitură de teatru pentru milioane de români: Majorarea pensiilor aruncă țara în haos
Lovitură de teatru pentru milioane de români: Majorarea pensiilor aruncă țara în haos
Cheloo i-a lăsat pe toți fără cuvinte! Ce salariu are la iUmor
Cheloo i-a lăsat pe toți fără cuvinte! Ce salariu are la iUmor
După ce a scăpat de PUȘCĂRIE, Salman Khan a umplut-o de bani pe Iulia Vântur. Contract URIAȘ cu o televiziune
După ce a scăpat de PUȘCĂRIE, Salman Khan a umplut-o de bani pe Iulia Vântur. Contract URIAȘ cu o televiziune
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | VIDEO
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | ...
Atenție, români: se schimbă ora. Trecem la ora de iarnă
Atenție, români: se schimbă ora. Trecem la ora de iarnă
Prima zi din weekend aduce certuri serioase în cuplu! Atenție mare daca esti Berbec, Gemeni, Rac dar și…
Prima zi din weekend aduce certuri serioase în cuplu! Atenție mare daca esti Berbec, Gemeni, Rac dar și…
Kate Middleton, însărcinată cu gemeni? Cum s-a dat de gol Ducesa de Cambridge
Kate Middleton, însărcinată cu gemeni? Cum s-a dat de gol Ducesa de Cambridge
Cine e fostul soţ al Irinei Rimes? A inselat-o de doua ori in timpul casniciei
Cine e fostul soţ al Irinei Rimes? A inselat-o de doua ori in timpul casniciei
A început războiul pentru fabrica Volkswagen: Bulgaria îşi dublează oferta. Ce va face România?
A început războiul pentru fabrica Volkswagen: Bulgaria îşi dublează oferta. Ce va face România?
Anamaria Prodan şi-a pierdut casa la casino! A dat în patima jocurilor de noroc
Anamaria Prodan şi-a pierdut casa la casino! A dat în patima jocurilor de noroc
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele pentru bărbaţi. FOTO
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele ...
Scandal uriaș la Vocea României! Chirilă și Brenciu s-au certat infernal. Ce i-a putut spune Tudor
Scandal uriaș la Vocea României! Chirilă și Brenciu s-au certat infernal. Ce i-a putut spune Tudor
Prințul Harry nu s-a împăcat încă cu moartea prințesei Diana
Prințul Harry nu s-a împăcat încă cu moartea prințesei Diana