INTERVIU cu medicul Oșean, acuzat de federație că i-a prescris Meldonium Mirelei Lavric: „Medicamentul a fost recomandat de federație!”

Autor: Marius Hutu Publicat: 12 Apr. 2016, 15:32 Actualizat: 12 Apr. 2016, 16:38 Atletism

Atleta Mirela Lavric a fost depistată pozitiv cu meldonium, a fost informația șoc venită la începutul acestei săptămâni de la IAAF și prezentată în exclusivitate de ProSport. Cazul sportivei a luat amploare, iar informațiile care apar sunt tot mai spectaculoase.

În cadrul emisiunii ProSport LIVE, Sandu Ion, președintele Federației Română de Atletism, a spus, printre altele: „Am avut o discuție cu Mirela și cu antrenoare ei. E o situație greu de gestionat. Domnișoara a recunoscut că a făcut acest lucru, la prescripția medicului Vasile Oșean. A luat acest medicament ultima dată în luna decembrie. La controalele doping făcute în Portland nu a ieșit nimic. IAAF (n. red. Federația Internațională de Atletism) a făcut controalele”.

Plecând pe acest „fir”, colaborarea Mirela Lavric – Vasile Oșean, ProSport l-a contactat pe medicul care a făcut „prescripția medicală” pentru meldonium. Disciția cu Vasile Oșean a decurs în felul următor:

Bună ziua, domnule doctor. Bănuiesc că știți motivul pentru care v-am contactat. Când i-ați recomandat meldonium Mirelei Lavric și de ce?
Mirela a avut indicație terapeutică în 2012, în urma unor investigații medicale cerute de Institutul Național de Medicină Sportivă Sportivă, inclusiv la nivel cranian. Dar atunci când i-am recomandat acest medicament nu se discuta că ar fi sau măcar ar urma să fie introdus pe lista substanțelor interzise.

Adică, dumneavoastră i-ați recomandat acel medicament pentru ultima dată în 2012, iar de atunci sportiva l-a luat permanent?
Eu i l-am recomandat în 2012, dar nu mai știu ce indicații medicale a avut ulterior, întrucât din 2014 eu nu mai sunt medicul loturilor de atletism. După nu știu ce investigații medicale a mai făcut, nici n-am mai avut acces la fișa ei medicală. Federația Română de Atletism a colaborat pe rând cu diferiți medici. Cert este că atunci când i-am recomandat Mirelei medicamentul nu avea nicio legătuiră cu sportul. Dacă era așa, atunci ar fi fost interzis de foarte mult timp.

Nu ați mai fost medicul lotului de atletism. Ați fost, în schimb, medicul particular al sportivei?
Am mai păstrat legătura, dar nu la nivel de medicație. Atunci când Mirela a mai venit prin București m-a mai sunat la modul „Ce mai faci?”, „Pot să vin la un masaj?”, eu având un cabinet de recuperare. Medicamentația a fost făcută însă de Federație!. Ei le spun sportivilor, în funcție de probele efectuate, ce susținătoare de efort să folosească sau în funcție de patologie le administrează medicamentele.

Aveți cumva idee în cât timp iese meldonium din organism?
Nu știu, dar am văzut că se vehiculează diverse ipoteze. Producătorul spunea că meldonium iese din corp în 3-6 luni. La sigur nu știu, poate un răspuns mai exact în acest sens poate oferi ANAD.

De când știți că meldonium este un medicament interzis de WADA (n.r. În Monitorul Oficial a apărut în octombrie 2015)?
Am aflat din ianuarie.

Mai colaborați cu sportivi în acest moment?
Da, la canotaj.

După discuțiile legate de colaborarea cu Mirela Lavric și despre meldonium, acestea s-au mutat apoi asupra cazului „Roxana Bîrcă”. Președintele FRA a declarat tot în cadrul emisiunii ProSport LIVE: „În 2013 am avut un incident cu o fată care a fost prinsă, Roxana Bîrcă, la Universiada de la Kazan și atunci am renunțat la doctorul Oșanu”. Răspunsurile medicului au fost spectaculoase!

Aș vrea să discutăm puțin și despre cazul Roxanei Bîrcă ...
Este un caz foarte frumos, pregătit și lovit cap-coadă direct în antrenorul sportivei, Augustin Barbu. Trebuiau plătite polițe după ce la federație a venit domnul Sandu Ion.

Adică?
Nu au fost în aceeași tabără, domnul Augustin Barbu a candidat pentru un post de antrenor federal. Eu o cred pe fată, că nu a luat acele substanțe care au ieșit la controlul antidoping

Și cum a ieșit atunci testul andidoping pozitiv?
Este o poveste întreagă, iar federația nu ne-a susținut deloc. Eu am cerut personal să facem Proba B și la insistențele mele fostul secretar a sunat până la urmă la ANAD pentru o programare. Iar cei de la ANAD mi-au dat o adresă de mail unde pot depune o cerere. Totul a mers foarte greu. Le-am cerut să facem o analiză la laboratorul de la Lausanne, dar ei au trimis Proba B tot în Rusia, unde bineînțeles că a ieșit tot pozitivă. Pentru alte cazuri s-a putut trimite la Lausanne, dar în acest caz nu s-a putut. Toate cheltuielile au fost suportate de mine și de sportivă. Toată lumea s-a spălat pe mâini.

Vorbiți de o conspirație…
Fata nu a luat nimic. Dacă urmăriți ce s-a întâmplat după Jocurile Universitare de la Kazan, mai mulți sportivi au fost găsiți cu aceeași substanță. Ei nu au fost suspendați, în schimb a fost suspendat laboratorul din Rusia! Cap-coadă toate lucrurile s-au făcut la Kazan pentru Rusia. Roxana Bîrcă a câîștigat la mare distanță în fața unei reprezentante a gezdelor. Rusoaica nu a fost găsită cu nimic la Kazan, iar la câteva zile distanță, după un un alt concurs la nivel internțaional, a fost despitată pozitiv cu aceeași substanță ca și în cazul Roxanei. Înainte, Bîrcă a participat și la Naționalele României în 7 iunie, în 22-23 iunie a luat startul și la Cupa Europei, iar în 14-16 iulie într-o etapă de Diamond League. Au fost controale antidoping, dacă era testată pozitiv ar mai fi plecat ea în concursuri? Ar fi trebuit să ia medicamentul din mai. Nu se dopează la concursuri mai importante și face acest lucru la Universitare? Hai să fim serioși!

Și totuși, de ce Federația nu a susținut-o pe sportivă să-și dovedească nevinovăția?
Trebuiau poliție plătite. După ce domnul Sandu Ion a venit la federație a dat la picioare tuturor. Spre exemplu, imediat după alegeri i-a luat toate lucrurile Gabrielei Szabo și i le-a trântit într-un garaj! Când a apărut cazul Roxana Bîrcă ni s-a transmis la toți să nu comentăm nimic, iar apoi m-am trezit că au măturat cu noi pe jos!

De fapt ați fost dat afară după cazul Bîrcă.
Am plecat că am vrut eu, nu pentru că am fost dat afară.

În urma dialogului purtat cu Vasile Oșean, ProSport l-a contactat din nou pe Sandu Ion, care a fost tranșat atunci când i-am relatat că medicul a negat informația, conform căreia el i-ar fi prescris meldonium Mirelei Lavric, înainte ca atleta să fie depsitată pozitiv: „Am declarația sportivei, mai multe nu am ce să spun. Dacă se bat cap în cap în declarații este treaba lor. Într-adevăr, medicul Oșean nu mai este din 2014 la Federație, dar contactele cu atleții le are în continuare. Dacă vorbim la poliție să-i facem un control inopinat, oare ce-i găsim în geantă? Am declarația fetei, mai multe nu am ce să spun”.

Sandu Ion a mai spus că a reziliat contractul cu medicul Vasile Oșean „pentru că nu-mi plăcea ce făcea”, cât privește acțiunea jenantă cu lucrurile fostului ministru Gabriela Szabo a susținut: „Lucrurile au fost strânse și așezate în cutii, din ce știu. Oricum, nu mă ocupam eu de astfel de lucruri”.

 

Autor: Marius Hutu Publicat: 12 Apr. 2016, 15:32 Actualizat: 12 Apr. 2016, 16:38 Atletism
Pe aceeași temă
A fost găsit mort! Vestea a cutremurat toată România
A fost găsit mort! Vestea a cutremurat toată România
VIDEO Caz incredibil în SUA: Şoferiţă ajutată de serviciul 911 să oprească maşina, după ce au cedat frânele
VIDEO Caz incredibil în SUA: Şoferiţă ajutată de serviciul 911 să oprească maşina, după ce au cedat frânele
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19:
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19: "Punem câte doi pacienţi ...
Surpriza TOTALA! Inca un stadion de LUX apare in Romania intr-o comuna FARA ECHIPA de fotbal. Totul e oficial: unde se construieste bijuteria si cate locuri va avea
Surpriza TOTALA! Inca un stadion de LUX apare in Romania intr-o comuna FARA ECHIPA de fotbal. Totul e oficial: unde se construieste ...
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Asasinul hackerului din Bacău a fost şi în „solda“ lui Marian Ivan, fostul lider al lumii interlope din Galaţi
Asasinul hackerului din Bacău a fost şi în „solda“ lui Marian Ivan, fostul lider al lumii interlope din Galaţi
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Cupluri din întreaga lume s-au CRONOMETRAT în timp ce făceau sex. Rezultatul lor indică durata medie a unui act sexual. La voi cât ţine? - FOTO
Cupluri din întreaga lume s-au CRONOMETRAT în timp ce făceau sex. Rezultatul lor indică durata medie a unui act sexual. ...
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / FOTO
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / ...
Șoc total în Europa! Anunțul făcut de Germania este fără precedent. Se așteaptă la ce e mai rău
Șoc total în Europa! Anunțul făcut de Germania este fără precedent. Se așteaptă la ce e mai rău
Dan Bittman, sacrificiu suprem pentru amanta cu 34 de ani mai tânără. Cum a ajuns să arate acum FOTO
Dan Bittman, sacrificiu suprem pentru amanta cu 34 de ani mai tânără. Cum a ajuns să arate acum FOTO
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
Au cumpărat brocoli. Au deschis punga după 14 zile și au încremenit
Au cumpărat brocoli. Au deschis punga după 14 zile și au încremenit
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Cea mai cruntă veste despre Simona Halep. Doamne ce nenorocire
Cea mai cruntă veste despre Simona Halep. Doamne ce nenorocire
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban!  Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban! Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
CUTREMUR în România. Decizia de forţă majoră luată de cea mai mare multinaţională. Au suspendat tot
CUTREMUR în România. Decizia de forţă majoră luată de cea mai mare multinaţională. Au suspendat tot
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
Românii au talent live stream ediția din 29 mai. Marea finală va fi un spectacol
Românii au talent live stream ediția din 29 mai. Marea finală va fi un spectacol
Explozia TikTok
Explozia TikTok
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega sa
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...