INTERVIU cu Gabi Szabo. „La excluderea celor trei fete nu s-a respectat niciun regulament!”

  • Publicat:
  • Actualizat:
INTERVIU cu Gabi Szabo.
  • Gabi Szabo (38 de ani) a luat parte la festivitatea de premiere a elevilor și liceenilor care au participat la Cupa 1 – competiție organizată de Primăria Sectorului 1 și Asociația Sport pentru Viață
  • Campioana olimpică a vorbit pentru ProSport și despre cazul atletelor Maria Ifteni, Anca Bunea și Claudia Florea, excluse abuziv de FRA din lotul pentru CE de cros de la Belgrad pentru că au vrut să meargă și la școală
  • Actual consilier al șefului MTS, Nicolae Bănicioiu, Szabo vorbește și despre campaniile pe care ministerul le face pentru atragerea copiilor spre sport

Ce te-a determinat să vii pentru a susține copiii care practică sportul în școli?

Am luat parte la acest eveniment pentru că îi premiem pe cei mai buni elevi și pentru că este o festivitate deosebită. Încercăm să punem bazele sportului școlar și universitar. Acest sport ne va oferi mai departe viitorii atleți de mare performanță.

Ai fost declarată cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei în anul 1999. Care a fost secretul tău?

Munca, pasiunea pentru ceea ce am făcut, plăcerea cu care mă antrenam. A fost un cumul de factori care m-a propulsat spre succes și seriozitatea care mă caracterizează. Mi s-a reproșat de multe ori că nu știu să zâmbesc și că transmit un vid între mine și ceilalți, dar asta este firea mea și îmi este foarte greu să mă schimb.

Crezi că ți s-a acordat atenția cuvenită pe măsura performanțelor incredibile pe care le-ai obținut?

Niciodată nu m-am plâns de mediatizare și niciodată n-am cerut să mi se facă una, indiferent că am un bagaj important în spate datorită sportului pe care l-am practicat. Îmi este foarte greu să vorbesc despre acest aspect. Timpul trece și sunt alți sportivi care merită să li se acorde atenție, sunt alte competiții care trebuie scoase în evidență și aduse în atenția publicului. Până la urmă noi, foștii campioni, suntem istorii și toate lucrurile sunt efemere. Important e ce lăsăm în urma noastră. De când m-am lăsat de sport am încercat să fac lucrurile la fel de pasionată ca și în trecut pentru că vreau să las ceva în urmă în continuare.

„Federația n-a respectat niciun regulament atunci când a exclus junioarele din lot”

Ce părere ai despre atletele excluse din lotul olimpic pentru faptul că au vrut să meargă la școală?

Eu am fost alături de ele și am luat atitudine pentru că nu mi s-a părut corectă decizia la care federația a recurs în acel moment. Deja este istorie ceea ce s-a întâmplat și sper ca pe viitor, dacă se vor mai repeta astfel de evenimente, să existe și criteriile corecte de excludere. Totuși, este foarte greu să intri în bucătăria unei federații naționale, pentru că aceasta funcționează după statutul pe care îl deține și după regulamentele aprobate de Adunarea Generală. Cert este faptul că la excluderea celor trei fete nu s-a respectat niciun regulament.

Preconizezi că vom obține medalii la Jocurile Olimpice de la Rio, ținând cont de situația în care se află atletismul românesc?

Eu îmi doresc tare mult să privim în viitor pentru ca sportul românesc să nu trăiască în trecut. Ar fi o greșeală să căutăm în istorie și să spunem că țara noastra a avut sportivi foarte mari, pentru că este nevoie să creăm viitorii campioni, ceea ce nu este ușor. Depinde în totalitate doar de atleți și de antrenori, de ceea ce vor face pe viitor. Antrenorul trebuie să știe să lucreze la cel mai înalt nivel cu sportivul pe care îl are, iar mintea creatoare a acestuia să fie pregătită și citită. Sportivul are nevoie să înțeleagă că pentru a face sport de mare performanță, care este o meserie în sine, e esențial să ai foarte multă responsabilitate, pasiune și muncă enormă, mai ales la nivelul de seniori. Talentul te ajută foarte puțin, pentru că intervine munca și mintea creatoare a antrenorului care să-ți scoată în evidență calitățile și să te facă să conștientizezi că nu practici pentru el sportul de mare performanță, ci pentru tine, pentru cariera ta și pentru a face istorie pentru țară. Această strategie ar fi oportună pentru a câștiga medalii la Jocurile Olimpice.

În acest moment ești cosilier al ministrului MTS. În ce măsură se implică ministerul pentru dezvoltarea atletismului?

Rolul ministerului nu este acela de a ajuta o federație în sine. Rolul ministerului este acela de a crea cadrul legal pentru ca sportul să funcționeze corect în România. MTS-ul încearcă în acest moment să ajute marea performanță, în paralel cu sportul de masă care crează baza piramidei pentru viitorii campioni. Vom încerca să dezvoltăm campanii cât mai mari și tot felul de evenimente pentru ca publicul să conștientizeze importanța sportului, în primul rând a celui de masă. Apoi, dacă tinerii își doresc să facă pasul către marea performanță, ar reprezenta un câștig pentru federațiile naționale.

„Dopajul e legendă”

Cât s-a schimbat sportul pe care l-ai practicat față de acum zece ani, atunci când tu te-ai retras?

Toate sporturile au evoluat foarte mult, pentru că oficialii încearcă să aducă un plus de atractivitate în competițiile respective. Vedeți ce se întâmplă pe plan internațional, unde rezultatele progresează de la un an la altul, iar după cum spun și cercetătorii, încă nu s-au atins limitele maxime. Vedem că în sport, realizarea unor performanțe de excepție implică factori precum tehnologie, medicină, biochimie. Acest aspect se oglindește fie în rezultatele de la înot, fie de la atletism sau alte ramuri sportive.

Se vorbește foarte mult despre faptul că dopajul ia o amploare din ce în ce mai mare în atletism. Ce părere ai?

Este foarte important ca mass-media să scoată în evidență în ziua de azi frumusețea sportului. Până la urmă această activitate este o meserie în sine și fiecare dintre noi ne asumăm ceea ce facem. Când vorbim despre recordurile care sunt bătute în atletism, trebuie să ținem cont câ tehnologia este alături de noi, începând de la materialele cu care concurăm, pista pe care evoluăm, echipamentul cu care ne echipăm și multe alte lucruri. Sunt foarte mulți factori care stau în spatele unui sportiv care face performanță. Eu cred că speculațiile cum că dopajul a luat amploare reprezintă niște legende și nu ar trebui să scoatem aceste lucruri în evidență ,ci să vorbim de tehnologiile care evoluează în favoarea noastră. La fel cum la natație și la ciclism au evoluat costumele de înot, respectiv bicicletele sportivilor, și la atletism au evoluat pistele, pantofii atleților care sunt personalizați în funcție de probele la care concurează, dar și echipamentul în care aleargă sau aruncă un aruncător.

Fenomenul Bolt: „Vinde bilete și produce spectacol!”

Ce poți spune despre Usain Bolt?

Este un fenomen, un geniu care nu se naște în fiecare zi. Atletismul avea nevoie de un asemenea model, de un asemenea idol, pentru că jamaicanul face lucruri incredibile. Vinde bilete și produce spectacol, reprezentând cel mai bun marketing pe care un sport îl poate deține. Astăzi, Usain Bolt ajută foarte mult promovarea atletismului și atrage o mulțime de copii către practicarea lui.

Știu că ești rapidistă. Ce mesaj transmiți echipei de fotbal la final de an?

Sunt o sportivă care a concurat sub culorile Rapidului o viață întreagă. Tot palmaresul meu sportiv se află înscris acolo, în istoria clubului Rapid. Nu vreau să transmit un mesaj special fotbaliștilor, ci tuturor sportivilor rapidiști: „Crăciun fericit! Să se bucure de această liniște sufletească a sărbătorilor și să realizeze rezultate deosebite în sportul pe care și l-au ales!”

 

 

 

 

Alexandru Tăcină / Redactor
A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
Un clip filmat de un pilot civil surprinde 12 presupuse „OZN-uri” zburând în formaţie
Un clip filmat de un pilot civil surprinde 12 presupuse „OZN-uri” zburând în formaţie
Guvernul pregăteşte o serie de relaxări. Purtatul măştii de protecţie ar putea fi eliminat în anumite locuri
Guvernul pregăteşte o serie de relaxări. Purtatul măştii de protecţie ar putea fi eliminat în anumite locuri
Fanul lui Arsenal care din agent de pază în Londra a devenit președintele țării. E bigam și a trecut printr-o tragedie
Fanul lui Arsenal care din agent de pază în Londra a devenit președintele țării. E bigam și a trecut printr-o…
Serghei Mizil, la închisoare: ”Sunt șef de pârnaie. Aici mă omoară, mă trezesc în fiecare zi la șase dimineața” – VIDEO
Serghei Mizil, la închisoare: ”Sunt șef de pârnaie. Aici mă omoară, mă trezesc în fiecare zi la șase dimineața” –…
Probleme pentru Cătălin Botezatu! Polițiștii au descins în forță!
Probleme pentru Cătălin Botezatu! Polițiștii au descins în forță!
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Accesorii și cadouri de Crăciun inedite din oferta actuală a Dedeman
Accesorii și cadouri de Crăciun inedite din oferta actuală a Dedeman
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Lovitură uriașă pentru Ungaria! Undă de șoc de la Bruxelles. Ungurii sunt terminați
Lovitură uriașă pentru Ungaria! Undă de șoc de la Bruxelles. Ungurii sunt terminați
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Diana Şoşoacă a apărut cu botniţă la tribuna Parlamentului:
Diana Şoşoacă a apărut cu botniţă la tribuna Parlamentului: "I-am cerut lui Moş Niculae un cadou"
Elon Musk, umilit. Cântec despre șeful Tesla: Cel mai mare gamer, dar un amant...
Elon Musk, umilit. Cântec despre șeful Tesla: Cel mai mare gamer, dar un amant...
Emiratele Arabe Unite fac o schimbare majoră: îşi mută weekendul
Emiratele Arabe Unite fac o schimbare majoră: îşi mută weekendul
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Cum a ajuns bestseller în România o carte despre un cămătar celebru. „Admiraţie infantilă pentru lumea infracţională”
Cum a ajuns bestseller în România o carte despre un cămătar celebru. „Admiraţie infantilă pentru lumea infracţională”
Mişcare fulger în România. Decizia mult aşteptată, la care milioane de români sperau, a fost publicată în Monitorul Oficial
Mişcare fulger în România. Decizia mult aşteptată, la care milioane de români sperau, a fost publicată în Monitorul Oficial
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Sora Andreei Tonciu s-a îndrăgostit?! Cu ce bărbat s-a fotografiat Lorena la munte / FOTO
Sora Andreei Tonciu s-a îndrăgostit?! Cu ce bărbat s-a fotografiat Lorena la munte / FOTO
Una dintre cele mai dorite femei din România este hărțuită de un obsedat!
Una dintre cele mai dorite femei din România este hărțuită de un obsedat!
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a rămas fără cuvinte când a văzut – VIDEO
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a rămas fără cuvinte când a…
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie