„Fulgerul” BOLT a pierdut titlul mondial la 100 m. „Startul ‘m-a ucis’!”. Americanul Justin Gatlin dă lovitura carierei în noaptea lui Usain: victorie la 35 de ani. Finala CM Londra a fost ultima cursă individuală pentru jamaican

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 06 Aug. 2017, 01:17 Actualizat: 06 Aug. 2017, 01:18 Atletism

UPDATE 23:50 „Fulgerul” BOLT pierde titlul mondial la 100 m, în finala CM Londra. Americanul Justin Gatlin dă lovitura carierei: câștigă cel mai important tilu al carierei, în 9,92 secunde, cu o cursă „a la Bolt”. Lumea se uita la Coleman, care a dus trena, în fața lui Bolt, iar de pe culoarul 8, cel mai hulit sprinter din finala mondială recuperează coroana celor mai rapizi oameni de pe planetă, după 12 ani de la ultimul triumf. Gatlin a câștigat pe ultimii pași, dar fără a avea nevoie de fotofiniș! Usain Bolt prinde ultima treaptă a podiumului – are bronz, cu 9,95 secunde. Coleman completează dubla americană – argint, cu 9,94 secunde.

Bolt. visa să încheie neînvins proba supremă. „Imbatabil și de neoprit” – cum a mărturisit că i-ar fi plăcut să fie titlul publicațiilor de a doua zi. A intrat în arenă foarte degajat și, în pur stil „Bolt Show”, a intrat în jocul mascotei. Un high-five inedit. S-a uitat din nou grijuliu la blockstarturi, le-a așezat. Dar a pierdut. Și, acum, așa arată lista rezultatelor din cariera lui Bolt: nu l-a învins nimeni din 2008 până în 2016, decât o reacție mult prea grăbită la un start din 2011, până în 2017, la Londra, unde Usain a fost învins de doi americani în finală. Și a pierdut, în plus, și semifinala în fața lui Coleman.

9,95 era cel mai bun timp în sezon pentru Gatlin.

9,76 – personal best-ul lui Gatlin.

Primele reacții: „Startul m-a ‘ucis’!”

Deși am eu câștigat, este un moment extrem de important pentru Usain. A realizat enorm pentru acest sport!„, a declarat Justin Gatlin, la final de cursă. Tratat cu răceală de fanii englezi pe durata ambelor zile de concurs, Gatlin a fost omul numărul doi al serii. Bolt a făcut tur de onoare, a smuls aplauze și a atras mai multe microfoane spre el. „Am blocat huiduielile de-a lungul etapelor și am rămas concentrat. Am fpcut ceea ce trebuia să fac. oamenii care mă iubesc sunt aici și mă încurajează, iar alții o fac de acasă. M-am gândit la ce aș putea face în cazul în care voi câștiga, dar nu am făcut nimic din ceea ce plănuisem. Este ultima cursă a lui Bolt. Am avut multe victorii, dar și multe înfrângeri de-a lungul anilor. Este o seară mare. Suntem rivali pe pistă, dar la vestiare râdem și ne simțim bine. La final, primul lucru pe care l-a făcut a fost să mă felicite și să îmi spună că nu meritam acele huiduieli, Este un model„, a mai spus Gatlin pentru BBC.

A fost minunat! Știam că (n.r. fanii) vor veni și mă vor susține. Regret doar că nu am putut să câștig. Startul m-a ‘ucis’. În mod normal, devin mai bun de la o rundă la alta, dar de data asta nu s-a mai întâmplat acest lucru. Este motivul pentru care am pierdut„, și-a explicat imediat eșecul Usain Bolt, pentru BBC. Jamaicanul s-a plâns încă de la finalul seriilor de calitatea block-starturilor.

Cel mai popular atlet al ultimilor ani nu a uitat să le mulțumească celor care au umplut până la refuz tribunele arenei. Susținerea publicului a fost excepțională. Au stat alături de mine, m-au împins de la spate și apreciez asta„, a transmis Bolt în același interviu, admițând totodată că a fost o zi specială.  „Au fost emoții, suișuri și coborâșuri, a fost stres, dar – așa cum am tot repetat-o – mi-am spus că este un Campionat ca oricare altul. Am fost motivat să dau tot ce am mai bun„, a spus Bolt la capătul ultimei curse individuale a carierei.


UPDATE 21:30 Coleman câștigă primul duel cu Usain Bolt, dar cei doi super-eroi ai cursei de o sută de metri merg împreună în marea finală, unde vor disputa un act doi al acestui duel direct. Așa cum era de așteptat, semifinala a treia a fost cea mai tare dintre cele trei: 9,97 – timpul lui Coleman, 9,98 cel al lui Bolt. Cei doi rivali au fost singurii sprinteri care au alergat sub zece secunde în semifinală.

Vedem, așadar, două dueluri ale lui Bolt cu sprinterul care dă timpul de reper stagional într-o zi, mai mult decât avusese jamaicanul în ultimii cinci ani! Bolt a pierdut o dată astăzi, însă are șansa revanșei în cursa cea mai importantă – finala de la 23:45.

Usain Bolt a petrecut zeci de secunde așezând pedalele block-starturilor. Andrew Fisher, colegul de pe culoarul alăturat a făcut la fel. Bolt a luat un start ezitant, a fost în spate dincolo de jumătatea cursei, dar a revenit pe poziție de calificare pe ultimii metri.

Mai tânărul reprezentant al Jamaicăi, Yohan Blake a câștigat semifinala a doua, cu 10,4 în timp ce Justin Gatlin a venit pe doi în prima semifinală, cea mai lentă – adjudecată de Akani Simbine în 10,6 secunde.

Distribuția finalei – doi americani, doi jamaicani, un britanic, un francez, un chinez și un sud-african.


În această noapte, fanii sportului au o ultimă șansă de a-l urmări pe cel mai rapid om al planetei, Usain Bolt, în proba regină a sprintului: 100 de metri. Jamaicanul, poreclit „Mr. Athletics” sau „Fulgerul”, va lua startul în semifinalele programate să înceapă de la ora 21:05 (ora României) – într-o serie a treia de foc, în care se mai află și autorul performanței de referință a sezonului – americanul Christian Coleman. Recordul lui Bolt este 9 secunde și 58 de sutimi, dar a fost stabilit acum opt ani. Cel mai bun timp al „Fulgerului” în 2017 este 9 secunde și 95 de sutimi. În schimb, Coleman a alergat în acest sezon 9 secunde și 82 de sutimi. 
Această ultimă cursă se anunță însă absolut excepțională și va putea fi urmărită la noi în țară.

  • Campionatul Mondial de atletism este transmis de Eurosport.
  • Semifinalele încep de la ora 21:05, iar marea finală de la 100 m masculin este programată la ora 23:45, ora României.

Bolt (30 de ani) a câștigat seria de calificare, vineri, în 10,07 secunde, păstrând un trend al sezonului 2017 în care a reușit o singură dată să coboare sub pragul important de 10 secunde, ce separă super-elita de cei mai buni sprinteri.

Cred că acestea sunt cele mai proaste block-starturi pe care le-am întâlnit vreodată. Pur și simplu nu am putut lua un start cursiv. Trebuie să găsesc o soluție, să rezolv asta. Nu pot continua așa. M-am împiedicat la părăsirea block-starurilor”, a declarat Bolt pentru BBC. Jamaicanul încearcă să pună punct carierei fără înfrângere la 100 m în competițiile majore. Nu a ratat niciun titlu important de la Londra 2012 încoace și, la 30 de ani, este, indiscutabil, legenda acestei probe.

Bolt și-a caracterizat prestația drept „foarte slabă”, relatează BBC. Cel mai bun timp al seriilor i-a aparținut lui Coleman – 10,01 secunde, în timp ce controversatul Justin Gatlin s-a impus în prima cursă din programul Mondialelor cu 10,05 secunde. Interesant este că nici conaționalul lui Bolt – Yohan Blake (9,69 în 2012) – autorul celei de-a doua performanțe din istoria probei după Usain, nu a scos decât un 10,13 în serii.

Semifinala a treia este o adevărată finală!

Usain Bolt nu este obișnuit să concureze împotriva sportivului care a stabilit timpul de referință în sezon. Din 2012 încoace, a făcut-o o singură dată – au descoperit jurnaliștii britanici. La Mondialul din Londra, Bolt se va duela însă cu #1 pe 2017 încă din semifinale. Alături de Bolt și Coleman, la start se prezintă și reprezentantul gazdelor, Chijindu Ujah (personal best 9,96 în 2014) – cel care recent a început pregătirea în State, alături de un alt sprinter de top, De Grasse, și care a anunțat că vrea să îl încurce pe Bolt la retragere.

9,58 este recordul mondial stabilit de Usain Bolt pe 16 august 2009, la Berlin.

9,82 este cel mai bun timp pe 2017 – stabilit de americanul Christian Coleman, la Eugene.

9,69 este performanța neomologată ca record pe 2017 a canadianului Andre De Grasse, obținută pe 18 iunie, la Stockholm, cu ajutor din partea vântului.

9,95 este cel mai bun timp scos de Bolt în 2017 – la Monaco.

10,21 este recordul național al României la 100 de metri, performanță stabilită de Daniel Cojocaru, la București, pe 17 iunie 1994.

Distribuția primelor două semifinale:

 

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 06 Aug. 2017, 01:17 Actualizat: 06 Aug. 2017, 01:18 Atletism
Pe aceeași temă
Autopsia finală a lui George Floyd răstoarnă totul! Avea CORONAVIRUS. Ce i-au găsit medicii în organism. Poliţistul, posibil infectat
Autopsia finală a lui George Floyd răstoarnă totul! Avea CORONAVIRUS. Ce i-au găsit medicii în organism. Poliţistul, ...
Ororile din casa unui profesor de 75 de ani care oferea meditaţii la matematică. Mărturia elevei care l-a dat în vileag
Ororile din casa unui profesor de 75 de ani care oferea meditaţii la matematică. Mărturia elevei care l-a dat în vileag
Restricţii ridicate pentru vacanţa la mare. Anunţul Guvernului
Restricţii ridicate pentru vacanţa la mare. Anunţul Guvernului
Reactie FURIOASA dupa condamnarea in cazul mortii lui Ekeng! „Prefer sa fiu ridicola si scarbita! Asta nu e dreptate!” Impresara care l-a adus la Dinamo RUPE TACEREA
Reactie FURIOASA dupa condamnarea in cazul mortii lui Ekeng! „Prefer sa fiu ridicola si scarbita! Asta nu e dreptate!” ...
Bărbatul care trebuie să bea 20 de litri de apă pe zi pentru a rămâne în viaţă
Bărbatul care trebuie să bea 20 de litri de apă pe zi pentru a rămâne în viaţă
Topul divelor surprinse cu zonele intime la vedere! Imagini demne de filme pentru adulți
Topul divelor surprinse cu zonele intime la vedere! Imagini demne de filme pentru adulți
Creşterea e, de fapt, o scădere: de ce România a înregistrat, joi, un număr mare de cazuri de infectare cu COVID-19
Creşterea e, de fapt, o scădere: de ce România a înregistrat, joi, un număr mare de cazuri de infectare cu COVID-19
A murit la doar 41 de ani în ambulanță!  Soțul a aflat din presă că femeia nu avea coronavirus
A murit la doar 41 de ani în ambulanță! Soțul a aflat din presă că femeia nu avea coronavirus
De ce bărbaţii se trezesc cu ERECŢIE în fiecare diminineţă? Răspunsul la mare întrebare pe care şi-o pun mulţi
De ce bărbaţii se trezesc cu ERECŢIE în fiecare diminineţă? Răspunsul la mare întrebare pe care şi-o pun mulţi
VIDEO PAPARAZZI / Gigi Becali, mâinile la ochi! Imagini în premieră cu fiica cea mică a milionarului și.. noul ei iubit! În ce ipostază incendiară au fost surprinși cei doi porumbei 
VIDEO PAPARAZZI / Gigi Becali, mâinile la ochi! Imagini în premieră cu fiica cea mică a milionarului și.. noul ei iubit! ...
Angela Merkel șochează toată Europa! Cancelarul Germaniei renunță. A anunțat în direct
Angela Merkel șochează toată Europa! Cancelarul Germaniei renunță. A anunțat în direct
Lovitură grea pentru Mihai Neșu. Judecătorii i-au dat cea mai tristă veste
Lovitură grea pentru Mihai Neșu. Judecătorii i-au dat cea mai tristă veste
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu. Puţini ştiau adevăratul diagnostic
De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu. Puţini ştiau adevăratul diagnostic
Nu le mai vrea nimeni? Zeci de mașini electrice au fost aruncate la gunoi!
Nu le mai vrea nimeni? Zeci de mașini electrice au fost aruncate la gunoi!
O senatoare a făcut ceva șocant pe Zoom. Credea că a oprit camera
O senatoare a făcut ceva șocant pe Zoom. Credea că a oprit camera
MULTIMEDIA Mediafax.ro: COVID-19, prădătorul întregului organism. Cum deturnează coronavirusul corpul uman
MULTIMEDIA Mediafax.ro: COVID-19, prădătorul întregului organism. Cum deturnează coronavirusul corpul uman
ANUNȚUL MOMENTULUI. Ce se întâmplă cu transportul în comun
ANUNȚUL MOMENTULUI. Ce se întâmplă cu transportul în comun
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! Aceștia au vrut să o reducă la tăcere. Cu ce voia Prințesa să îi dea în vileag
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! ...
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
PAPARAZZI / Daniel Pancu, dovada că are o nouă relație! Fostul fotbalist s-a mutat cu iubita! Sportivul e în stare de orice pentru Andra Teodorescu, chiar și să încalce legea!
PAPARAZZI / Daniel Pancu, dovada că are o nouă relație! Fostul fotbalist s-a mutat cu iubita! Sportivul e în stare ...
Viorica de la Clejani, strigăt disperat: “Nu vreau să se omoare“
Viorica de la Clejani, strigăt disperat: “Nu vreau să se omoare“
George Clooney spune că rasismul este „Pandemia noastră”
George Clooney spune că rasismul este „Pandemia noastră”
Descoperire ÎNFIORĂTOARE despre tânărul care a produs luni accidentul cu 6 victime de la Botoșani
Descoperire ÎNFIORĂTOARE despre tânărul care a produs luni accidentul cu 6 victime de la Botoșani
Actrița a devenit mamă la 55 de ani! Iubita ei, o celebră scriitoare, a născut un băiețel. Prima imagine cu micuțul
Actrița a devenit mamă la 55 de ani! Iubita ei, o celebră scriitoare, a născut un băiețel. Prima imagine cu micuțul
Viorica de la Clejani, mesaj disperat despre Margherita! Se teme să nu se sinucidă: 'Dacă face ca Mădălina Manole? Dacă îmi moare fata eu ce fac?"
Viorica de la Clejani, mesaj disperat despre Margherita! Se teme să nu se sinucidă: 'Dacă face ca Mădălina Manole? Dacă ...