EXCLUSIV | Răsturnare de situaţie. ANAD i-a ridicat suspendarea provizorie atletului Mihai Donisan, depistat pozitiv cu meldonium! Campionul la înălţime concurează azi în Olanda!

22 iun 2016 4311 afişări Comentează şi tu Atletism
EXCLUSIV | Răsturnare de situaţie. ANAD i-a ridicat suspendarea provizorie atletului Mihai Donisan, depistat pozitiv cu meldonium! Campionul la înălţime concurează azi în Olanda!

Depistat pozitiv luna trecută  la controlul antidoping la meldonium, săritorul în înălţime Mihai Donisan (27 de ani) e liber să concureze.

ProSport a aflat în jurul prânzului că Agenţia Naţională Anti Doping (ANAD) i-a ridicat suspendarea campionului naţional, sportiv cu barem de JO, pentru că atletul a avut o concentraţie foarte mică de meldonium la testul antidoping, rezultat ce arată că medicamentul nu a fost luat recent şi că decizia finală va veni în luna septembrie când studiul Agenţiei Mondiale Anti Doping (WADA) asupra acestei substanţe se va finaliza.

Conform surselor ProSport, Donisan a avut 0,30 ug/ml şi ar fi trebuit să i se găsească - după 1 martie 2016 - sub 1 ug/ml pentru a i se ridica suspendarea şi pentru a i se perimite să meargă la grand-prix-uri. Elevul reputatului Sorin Matei va concura azi în Olanda, la Zoetermeer. Donisan are barem olimpic, dar COSR a anunţat că niciun sportiv asupra căruia planează suspiciuni de doping nu va face deplasarea la Rio de Janeiro. Participant la ediţii ale CM şi CE, bucureşteanul legitimat la CS Dinamo şi CS Rapid este unul dintre cei mai buni atleţi români din ultimii ani. Există indicii potrivit cărora şi atletei Claudia Ştef i se va ridica suspendarea.

Agenţia Mondială Anti-Doping a adăugat meldonium pe lista medicamentelor interzise, la începutul anului 2016 şi de atunci peste 150 de sportivi, în special din Rusia au fost testaţi pozitiv cu Meldonium, care creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Meldonium  a fost inventat de letonul Ivars Kalvins, cel care vorbea, în 2009, despre utilizarea medicamentului său, generalizat, în cadrul armatei Uniunii Sovietice, în anii '80. "Altitudini mari, lipsa oxigenului - dacă trebuie să alergi 20 km cu atâta echipament în spate, vei ajunge la ischemie, o problemă de circulaţie a sângelui. Toţi soldaţii primeau Meldonium. Ei nu ştiau asta. Nimeni nu le cerea acordul în acele timpuri". Inventatorul susţinea că Meldonium-ul nu reprezintă doping, dar că "îţi permite să rezişti unei presiuni mai mari, deşi corpul continuă să folosească propriile rezerve".

2,32 m e recordul personal al lui Mihai Donisan

2,40 m e recordul României, stabilit de Sorin Matei

2,45 m e recordul mondial, stabilit de cubanezul Javier Sotomayor

VOM REVENI CU AMĂNUNTE!

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.