Din salină, pe podium la Seul! Paula Ivan s-a antrenat la Slănic pentru AURUL de la JO! Înscrie-te şi tu în cel ma tare cross din România: la 200 de m sub pământ!

16 mai 2012 1200 afişări Atletism
Din salină, pe podium la Seul! Paula Ivan s-a antrenat la Slănic pentru AURUL de la JO! Înscrie-te şi tu în cel ma tare cross din România: la 200 de m sub pământ! Din salină, pe podium la Seul!

Marea atletă Paula Ivan a cucerit aur (1.500 m) şi argint (3.000 m) la JO din 1988 în urma unei pregătiri efectuate şi în salina de la Slănic Prahova. Ea povesteşte pentru ProSport întâmplări inedite dintre pereţii de sare

Ineditul concurs organizat de ProSport duminică (ora 11:00) în Salina Slănic Prahova a determinat-o pe fosta mare atletă Paula Ivan (49 de ani, dublă medaliată olimpică la Seul) să deschidă albumul cu amintiri. Prin istorisirile sale, actualul lector universitar doctorand la Universitatea Spiru Haret ne-a teleportat spre finele anilor 80, pe arena încropită dintre pereţii de sare de la Slănic.

Ce vă vine prima dată în minte când auziţi de Salina Slănic Prahova?

Un loc minunat, în care aş reveni mereu cu plăcere pentru că sunt oameni deosebiţi acolo, o parte importantă a pregătirii mele pentru Jocurile Olimpice de la Seul, un cadru frumos şi misterios în acelaşi timp. Alături de antrenorul Ion Puică, eu m-am pregătit la Slănic între anii 1987 şi 1989 şi de cele mai multe ori intram toamna, când începeau ploile şi vremea de afară ne punea beţe-n roate. În funcţie de ce urmăream la antrenamente, alternam şedinţele de pregătire: când afară, când la 200 m sub pământ. Efectele nu le percepeam pe moment, dar în timp, când ieşeam afară, parcă ne simţeam mai uşori, ca nişte fulgi.

"Am rămas chiar şi în lift!"

Cum era atmosfera înăuntru, pe unde alergaţi?

Temperatura era una plăcută, nu era frig şi ne feream de vântul de afară. Vă daţi seama că nu erau vestiare, noi plecam cu o sacoşică în care aveam lucrurile de schimb sau ne duceam direct în costumul de antrenament. Odată am şi avut o surpriză mai puţin plăcută, când am rămas în lift, dar cei de la salină au intervenit prompt, o experienţă frumoasă oricum. Cu bulgări de sare... n-am plecat niciodată. Antrenorii şi cei din federaţie încropiseră o pistă dintr-un fel de material sintetic, gen tartan, pe un tur cicular de câteva sute de metri. Nu aveam cum să ne plictisim, pentru că eram nişte copii care ascultam de antrenori şi voiam să ne vedem atins visul: o medalie olimpică.

Şi vi l-aţi îndeplinit. Aţi mai revenit după Seul în salină?

Sigur că da. Şi pentru a mă pregăti, dar şi la câteva crosuri unde am efectuat premierile. Salina Slănic Prahova nu numai că ne-a ajutat în cariere pe noi, semifondişti sau aruncători, dar mai presus de toate a deţinut şi încă are rolul de însănătoşi persoanele care au probleme cu aparatul respirator. Aşadar, iniţiativa voastră e de remarcat, iar cei care iubesc alergarea n-ar trebui să rateze un astfel de eveniment. Pentru plăcerea de a alerga pentru că e un izvor de sănătate, pentru că e mai bine să-şi umple astfel timpul decât să stea în faţa computerului.

3:53,96 e recordul României la 1.500 m (aer liber) stabilit de Paula Ivan la Seul în 1988

3:52,47 e recordul european la 1500 m (aer liber) stabilit de rusoaica Tatiana Kazankina în 1980

3:50,46 e recordul mondial la 1.500 m (aer liber) stabilit de chinezoaica Yunxia Qu în 1993

Doritorii se pot înscrie pe pagina web www.slanicfaasrun.prosport.ro. Taxa de concurs: 30 de lei

Toţi competitorii vor primi câte un tricou Puma. ProSport va asigura intrarea în salină cu liftul sau cu microbuzul

Vor fi trei probe. Sprint individual (80 m), ştafetă 4x800 m) şi alergare individuală (8 km)

În finala olimpică de la 3.000 m, Paula a făcut o cursă perfectă

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.