Cu prăjina pe mare! Primul concurs de prăjină pe nisip din România

15 aug 2013 683 afişări Comentează şi tu Atletism
Cu prăjina pe mare! Primul concurs de prăjină pe nisip din România

Vineri, de la ora 16:00, pe plaja dintre Eforie Nord şi Eforie Sud, are loc primul concurs de prăjină din România pe nisip. Organizator e Tiberiu Agoston, recordmenul naţional al probei (5,50 m).

Evenimentul se află la a treia ediţie. În 2007 s-a ţinut în faţa Teatrului Naţional din Capitală, iar în 2009 în parcarea de la Băneasa Shopping City
Participă cei mai buni specialişti români, în frunte cu campionii naţionali Bogdan Popa şi Lavinia Scurtu.

Paula Ivan, Bogdan Tudor şi Rodica Mateescu sunt invitaţi speciali

Nici volei, nici fotbal. Nici badminton, nici halbere. Şi nici jocuri pe smartphone sau poker pe nisipul fierbinte. Ceva nou! Premieră pentru România. Premieră pentru atletismul de la noi. Premieră pentru litoral. Sărituri împănate cu acrobaţii care-ţi pompează adrenalina în vene. La trei zile după ce zeiţa cu prăjina, rusoaica Elena Isinbayeva, devenea la Moscova, campioană mondială, bara din fibră de sticlă  se înfige lângă Marea Neagră.
Plaja dintre Eforie Nord şi Eforie Sud devine azi, de la ora 4 după-amiaza, spaţiul neconvenţional în care cei mai buni săritori cu prăjina din România şi-au dat întâlnire. La iniţiativa lui Tiberiu Agoston şi Răzvan Enescu. Doi tipi care au meşterit un concurs demonstrativ pentru a înviora o plăjă întreagă. Au adus de la Bucureşti podiumul din lemn, salteaua şi buchetul de prăjini şi acum doar vântul le mai dă bătăi de cap. „Le vom aşeza mâine (n.r. azi) în funcţie de direcţia din care suflă vântul. Contează enorm. Vântul e constant pe litoralul nostru şi asta ne ajută Eu am concurat în Franţa la concursuri pe plajă, americanii mai propun astfel de showuri şi era cazul să facem şi noi”, spune Tibi Agoston, organizator şi actual recordmen naţional (5,50 m Daegu 2003). Timp de şase luni, împreună cu Răzvan Enescu, a pus la punct al treilea episod al proiectului demarat pe esplanada din faţa Teatrului Naţional. „N-am strans bani mulţi de buget, dar ne-au ajutat sponsorii. Tot ce le putem oferi sportivilor e o minivacanţă la mare. Sperăm să se strângă cât mai multă lume în jurul sectorului de prăjină”, continuă Agoston. Care e gradul de risc? „Mai în glumă, mai în serios, şi dacă pică pe nisip, în afara saltelei, tot pe moale cad. Deci nu va fi nicio problemă. Facem apoi o baie în mare”, încheie Agoston. Nici nu mai contează că rezultatele românilor la prăjină sunt inferioare standardelor internaţionale. Important e că mica familia îşi întreţine pasiunea promovând fenomenul.

5,50 metri e recordul naţional– Tiberiu Agoston

6,14 metri e recordul mondial – Sergey Bubka

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.