Constantina Diţă, la zece ani de la medalia de aur din Beijing: "M-a bătut gândul să revin". Campioana olimpică spune ce nu funcţionează în atletismul românesc şi de ce au dezamăgit-o alegerile la preşedinţia FRA

26 mar 2018 1499 afişări Atletism
Constantina Diţă, la zece ani de la medalia de aur din Beijing: "M-a bătut gândul să revin". Campioana olimpică spune ce nu funcţionează în atletismul românesc şi de ce au dezamăgit-o alegerile la preşedinţia FRA
  • Singura româncă medialiată cu aur olimpic la maraton, Constantina Diţă (48 de ani), a fost prezentă, luni, la Timişoara, pentru a promova evenimentul Liberty Marathon, competiţie care va avea prima ediţie pe 2 iunie şi care e organizată de Universitatea de Vest.
  • Timpul pare că nu a trecut deloc peste campioana de la Beijing din 2008, aceasta spunând că ar putea alerga şi acum un maraton, fără însă a visa la o medalie.
  • Diţă nu s-a ferit să vorbească şi despre carenţele atletismului românesc şi a spus că alegerile pentru şefia FRA i-au lăsat un gust amar.

Atleta de 48 de ani este stabilită în statul Colorado din Statele Unite ale Americii şi este încă destul de activă. Constantin Diţă mai aleargă la diverse competiţii, chiar dacă nu pe distanţa de maraton. Şi la evenimentul de la Timişoara, medaliata cu aur olimpic va fugi alături de participanţi.

Constantina Diţă a mărturisit că ar putea fugi şi la Jocurile Olimpice de la Tokio, doar că nu ar mai avea şanse să se apropie de podium. ”Nu m-am decis încă dacă voi alergea la cursa populară sau la cros. În SUA mai alerg la evenimente pentru cauze. Sigur mi-aş face baremul pentru Olimpiadă, dar contează altceva. La un moment dat, văzând cum alerg la antrenamente, m-a bătut gândul să revin. Aş fi cea mai bătrână atletă, deoarece aş avea 50 de ani şi jumătate şi aş intra din nou în Cartea Recordurilor. Dar să vin în faţă, nici nu se pune problema”, a mărturisit Constantina Diţă.

Pledoaria pentru eliminarea competiţiilor cu miză la copii sub 13 ani

Maratonista a făcut o comparaţie cu activitatea sportivă la copii din SUA şi România şi a punctat că peste Ocean, până la 13 ani, nu există campionate naţionale şi cei mici practică mai multe sporturi, de plăcere, pentru că trecerea spre performanţă să se facă după debutul adolescenţei.

”La noi se face o greşeală. Se forţează foarte mult ca cei mici să facă sport de la o vârstă foarte fragedă. În SUA, nu sunt campionate naţionale de copii. La noi, când ajung la juniori, nu mai sunt buni de alergat. Mentalitatea în SUA este ca până la 13 ani să se facă mai multe sporturi, iar, apoi, copilul va alege ce-i place”, a explicat Constantina Diţă, care s-a apucat de atletism la 18 ani.

”Noi ne mulţumim doar cu medaliile la Balcaniadă”

Sportiva născută în judeţul Gorj a spus că şi atleţii români muncesc, dar nu o fac cu suficientă ambiţie, şi că există o autosuficienţă în sensul că cei implicaţi se mulţumesc doar cu medaliile de la Campionatele Balcanice. ”Eu, tot timpul în încurajez pe atleţii noştri să muncească mai mult. Nu e vorba ca nu muncesc, dar nu destul pentru medalii. Noi ne mulţumim cu medaliile la Balcaniadă, dar România a fost mereu prima la Balcaniadă”, a punctat Diţă.

Dezamăgită de alegerile pentru conducerea FRA

Diţă, care a concurat şi la fotoliul de preşedinte a Federaţiei Române de Atletisc, spune că a fost extrem de dezamăgită de reacţiile celor din jur, dar şi de modul de lucru de la nivel înalt din această disciplină sportivă.

”Am acceptat funcţia de director în FRA, dar am renunţat văzând cum merg lucrurile. Lucrurile se schimbau de pe o zi pe alta. Am fost dezamăgită de oamenii noştri din ţară. Îmi spuneau în faţă că sunt cea mai potrivită să conduc federaţia. Mai bine să nu fi fals, fii corect. Aceştia ar fi fost oameni cu care aş fi lucrat dacă aş fi câştigat alegerile”, a mai mărturist Constantina Diţă.

Libery Marathon este organizat de Universitatea de Vest din Timişoara în data de 2 iunie. Pe lângă proba de maraton, se va alerga şi semimaraton, cros de 8,4 km şi o cursă populară de 4,2 km.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.