Constantina Diță, cea mai vârstnică medaliată cu aur din istoria maratonului:** „Am zis că voi mânca pământul și tot iau medalia de aur”

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Bitescu Wili
Constantina Diță, cea mai vârstnică medaliată cu aur din istoria maratonului:**
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pușa se pregătește în Boulder pe o caniculă neobișnuită pentru statul Colorado (35-40 de gradeCelsius)Maratonista frapează prin sinceritate: „Sunt conștientă că nu mai pot lua aurul”. Din noianul de performanțe obținute de sportivii români în cei 15 ani, ProSport s-a oprit pentru ziarul aniversar la aurul olimpic cucerit în 2008, la maraton, de Constantina Diță. La 38 de ani, atleta stabilită în Erie (Boulder, Colorado) uimea o lume întreagă, terminând cursa de 42,195 km (2h26:44) pe primul loc. Cea mai vârstnică medaliată cu aur din istoria maratonului genera un nou capitol în Guinness Book și își găsea resurse să continue încă un ciclu olimpic. La Londra, o așteaptă ultimul start.

Bună, Pușa! Cum decurge pregătirea în Erie cu mai puțin de o lună până la JO?
Acum mă odihnesc puțin, am plecat la antrenament de la 6 dimineața, când erau afară 20 de grade Celsius, și, după trei ore de pregătire, termometrul arăta deja 30 de grade Celsius. Am alergat 40 de km și, în a doua parte a zilei, voi mai parcurge încă vreo șase, dar e căldură neobișnuită pentru Colorado, au fost și peste 40 de grade, iar statul a fost mistuit de focuri. Din cauza căldurii foarte mari, s-a uscat totul și, când a început să fulgere, au izbucnit incendii și la sud și nord de Denver – au ars 408 case -, dar și aproape de locul în care locuiesc eu. Din cauza asta, mi-e foarte greu cu respirația și sunt terminată cu gâtul. Dar pentru că mai e puțin până la Londra, trag tare.

În mai puțin de o lună îți vei apăra titlul olimpic…
Nici nu-mi vine să cred că a mai rămas doar o lună până când se vor împlini patru ani de la cursa vieții mele. Va rămâne cu siguranță momentul de vârf al carierei, pentru că sunt conștientă de faptul că nu voi mai cuceri din nou aur și la Jocurile Olimpice de la Londra. Oricum, simt un fior pe șira spinării când mă gândesc că am rămas în cartea de aur a sportului românesc, dar și în Guinness Book. Dar să știți că am emoții și pentru cursa de la Londra, pentru că vor veni toate alergătoarele de elită.

Încearcă puțin să reintri în atmosfera cursei din China.
Mi-aduc aminte că nici nu eram aranjată la păr, am plecat pe grabă și n-am mai avut timp să-mi așez și eu puțin coafura în acea dimineață de vară. Mi-am spus în gând: „Lasă, Pușa! Nu vei fi tu filmată de camerele televiziunilor, nu vei fi tu în centrul atenției azi. Obiectivele vor fi focusate pe plutonul fruntaș”. Dar uite că n-am prevăzut corect și Dumnezeu m-a ajutat! Și pe fondul unei pregătiri perfecte. Eram pregătită pentru umiditate, pentru poluare, pentru forța adversarelor, pentru absolut tot! În China am venit direct din Japonia.

Când ai realizat că aurul va fi al tău?
Sincer? Nici acum nu-mi vine să cred că aurul olimpic la maraton se odihnește în livingul meu! Eu mi-am propus o țintă realistă: undeva între locurile 3-6. Poziția a treia reprezenta varianta optimistă, pentru că favorite erau Catherine Ndereba și Paula Radcliffe, iar locul șase cea pesimistă. Întrucât chinezoaica Zu și câteva japoneze erau adversare de top și traversau o formă perfectă. Plecând de la aceste premise, mi-am zis că mai jos de poziția a șasea n-am cum să nu trec linia de finiș.

„l-am pierdut pe Vali”

Care e povestea cu Vali (n.r. – antrenorul Tomescu)?
L-am pierdut! Da, da, nu râde! L-am pierdut pe la kilometrul 27… cred! Da, da, pentru că pe la kilometrul 30 el ar fi trebuit să‑mi comunice timpul înregistrat. El tot pedala, pedala, la bicicleta aia, dar după punctul de alimentare se pare că drumurile noastre s-au separat. Ca să glumesc puțin, polițiștii chinezi au perceput că sunt într-o zi mare și de ciudă l-au oprit pe el, nu l-au mai lăsat să meargă în paralel cu mine.

Care a fost momentul decisiv al maratonului pentru tine?
Când am rupt-o din pluton, m‑așteptam ca ele să vină după mine, însă nu s-a întâmplat asta! Pe la kilometrul 40, tot aruncam priviri scurte peste umăr și am aproximat că sunt pe la 600 m distanță de mine. Ultimii 2000 de metri sunt ca o sabie cu două tăișuri! Eu mi-am zis că voi mânca pământul și tot voi încheia prima, dar, în același timp, prin minte îmi fugeau secvențele unui maraton, din trecut, de la Londra. Ce s-a întâmplat atunci? Conduceam, aveam un avans confortabil, dar m-am tăiat și nici n-am mai putut merge.

„La 3 noaptea am mâncat primul sandwich”

Dar nu s-a întâmplat asta și în Beijing. Era dimineața și stadionul era înțesat din lume.
Deja pielea mi se făcuse de găină când cuiele au atins pista stadionului „Cuib de Pasăre”. 90.000 de oameni mă aplaudau, urlau spre mine și parcă îmi transmiteau din forța lor. Parcă mă împingeau din spate! Am făcut turul de pistă de câteva ori cu steagul fluturând și apoi simțeam că mai am energia să mai duc încă un maraton!

Apoi?
Apoi a urmat sărbătorirea! M-au luat toate televiziunile, eram groaznic de obosită, am vrut să refuz la un moment dat pentru că pur și simplu nu mai puteam sta în picioare de la 42 de kilometri alergați și de la tensiunea din timpul cursei și euforia de după. Dar am încheiat cu bine și maratonul interviurilor și, când am intrat în camera din Satul Olimpic, ceasul arăta deja ora 3 noaptea! Nici nu am mai putut dormi, eram nemâncată, noroc cu Ioana Papuc, Viorica Susanu și Geta Andrunache. Ele mi-au adus niște sandwichuri, că altfel aș fi leșinat de foame.

Foame de vacanță îți este după atât timp? Unde prevezi că vei fi peste 15 ani?
Încă nu m-am gândit, dar probabil că voi fi mai mult prin țară, pentru că vreau să-mi petrec timpul cu mama mea. Am stat foaste mult departe de ea, dar, după ce se va termina și ediția de la Londra, vom fi mai aproape. Uite, așa voi fi poate și la petrecerea ProSport de peste 15 ani. Acum, vă urez și în următorii 15 ani să aduceți cele mai calde informații din sport, să promovați valorile, tinerii de mare perspectivă și rezultatele din toate sporturile și să fiți alături de mine și la Londra, cum ați fost până acum. Și nu uitați, chiar dacă am 42 de ani, nu se știe niciodată ce se poate întâmpla la un maraton olimpic. Știu doar că în dimineața cursei îmi voi aranja cu siguranță părul, pentru că toate camerele vor sta pe mine! La mulți ani, ProSport și Hai, România!

„Mi-au trebuit 63 de zile pentru a aduce prima medalie pentru China, bronz, și sunt foarte bucuros. Cu ocazia celor 15 ani împliniți de ProSport, prima mea medalie pentru China o dedic ziarului. La mulți ani! „, Vali TOMESCU, antrenor lot olimpic maraton China

Vali Tomescu a câștigat recent prima medalie pentru China. O elevă de-a sa a cucerit bronz la maraton în cadrul Campionatelor Asiei

Medaliile sportivilor români la Jocurile Olimpice reflectate în ProSport

Sydney (Australia), 2000
Medalii de aur
Atletism: Gabi Szabo (5.000 metri)
Gimnastică: Simona Amânar (individual compus), Marius Urzică (cal cu mânere), Simona Amânar, Loredana Boboc, Andreea Isărescu, Maria Olaru, Claudia Presăcan, Andreea Răducan, Andreea Ulmeanu (echipe)
Natație: Diana Mocanu (100 m și 200 m spate)
Scrimă: Mihai Covaliu (sabie)
Canotaj: Georgeta Andrunache – Doina Ignat (două rame fără cârmaci); Georgeta Andrunache, Liliana Gafencu, Elisabeta Lipă, Doina Ignat, Elena Georgescu, Viorica Susanu, Veronica Cochelea, Maria Dumitrache, Ioana Olteanu (barca de 8+1); Angela Alupei – Constanța Burcică (două vâsle, categ. ușoară)
Kaiac-canoe: Mitică Pricop – Florin Popescu (C-2 1000 metri)
Medalii de argint
Atletism: Lidia Șimon (maraton), Violeta Beclea (1.500 metri)
Box: Marian Simion (71 kg)
Gimnastică: Maria Olaru (individual compus), Andreea Răducan (sărituri)
Natație: Beatrice Câșlaru (200 metri mixt)
Medalii de bronz
Atletism: Oana Pantelimon (săritura în înălțime), Gabriela Szabo (1.500 metri)
Box: Dorel Simion (67 kg)
Gimnastică: Simona Amânar (sol)
Judo: Simona Richter (78 kg)
Natație: Beatrice Câșlaru (400 metri mixt)
Tir: Iulian Raicea (pistol viteză)
Kaiac-Canoe: Mitică Pricop – Florin Popescu (C2 500 metri), Raluca Ioniță, Elena Radau, Sanda Toma, Mariana Limbău (K4 500 metri)

Atena (Grecia), 2004
Medalii de aur
Gimnastică: Monica Roșu (sărituri), Cătălina Ponor (sol, bârnă), Oana Ban, Alexandra Eremia, Monica Roșu, Daniela Sofronie, Cătălina Ponor, Silvia Stroescu (echipe)
Natație: Camelia Potec (200 metri liber)
Canotaj: Georgeta Andrunache – Viorica Susanu (două rame); Georgeta Andrunache, Aurica Bărăscu, Ioana Papuc, Liliana Gafencu, Elisabeta Lipă, Rodica Florea, Doina Ignat, Elena Georgescu, Viorica Susanu, Rodica Șerban (8+1); Angela Alupei – Constanța Burcică (două vâsle)
Medalii de argint
Atletism: Marian Oprea (triplusalt), Ionela Tîrlea (400 metri garduri)
Gimnastică: Marius Urzică (cal cu mânere), Marian Drăgulescu (sol), Daniela Sofronie (sol)
Medalii de bronz
Atletism: Maria Cioncan (1.500 metri)
Box: Ionuț Gheorghe (64 kg)
Gimnastică: Marian Drăgulescu (sărituri), Alexandra Eremia (bârnă), Daniel Popescu, Răzvan Șelariu, Dan Potra, Marius Urzică, Ioan Suciu (echipe)
Natație: Răzvan Florea (200 metri spate)

Beijing (China), 2008
Medalii de aur
Atletism: Constantina Diță (maraton)
Judo: Alina Dumitru (48 kg)
Gimnastică: Sandra Izbașa (sol)
Natație: Georgeta Andrunache – Viorica Susanu (două rame)
Medalie de argint
Scrimă: Ana Maria Brânză (spadă)
Medalii de bronz
Canotaj: Georgeta Andrunache, Ioana Papuc, Doina Ignat, Elena Georgescu, Viorica Susanu, Rodica Șerban, Eniko Barabaș, Simona Mușat, Constanța Burcică (opt plus unu)
Scrimă: Mihai Covaliu (sabie)
Gimnastică: Sandra Izbașa, Gabriela Drăgoi, Andreea Acatrinei, Steliana Nistor, Andreea Grigore, Anamaria Tămârjan (echipe)

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…