Acuzații grave în atletism: „E dictatură, e comunism. Mi-au șantajat sportiva”. Ce susține un antrenor american venit în România. Șeful FRA, Sandu Ion: „Noi nu impunem antrenori!”

Redactor:
Andru Nenciu
Acuzații grave în atletism:
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 10 IULIE / 10:50 Constantin Mihail, oficialul Federației Române de Atletism, a reacționat după atacul antrenorului american Howard Dell. Prezent în Estonia, la Tallinn, șeful delegației României la Europeanul U 23 a declarat pentru ProSport: „Acest antrenor (n.r. – americanul Howard Dell) nu are niciun argument pentru a mă acuza, pentru că nu ne-am întâlnit nicăieri. Nu mă cunoaște și nu ne-am văzut vreodată! El mă face pe mine rasist!? Fiul meu este însurat în Statele Unite cu o fată de culoare, așa că atât timp cât nora mea e o persoană de culoare… eu nu am cum să fiu rasist! Sportiva lui, Beatrice Puiu, se afla în lotul olimpic atunci când eu m-am întors la FRA. Dar de atunci nu a mai concurat! Era mare speranță și toată lumea din atletismul românesc are sprijinul nostru, al Federației. Va intra din nou în vederile noastre când va face punctele care să o recomande. Cât despre antrenorul american… nu-l cunosc!”


Mai multe situații revoltătoare din atletismul românesc au fost dezvăluite în ultimii doi ani de ProSport, iar șirul lung de evenimente ciudate e completat de un nou episod. Deși în familia atletismului se vorbește cu voce șoptită despre modul în care șefii FRA aleg să-i îndrume pe sportivii de top spre diverși antrenori, niciun atlet sau tehnician nu a avut curajul să o spună public până acum. În atletismul românesc s-a vorbit despre un număr de 26 de sportivi valoroși care fie s-au retras, fie au regresat, fie nu mai reușesc să progreseze după ce au trecut sub bagheta altui antrenor sau după ce s-au opus trecerii forțate spre un alt om care să le îndrume pașii în carieră. Prea sensibili sau pur și simplu afectați de malaxorul din strada Primo Nebiolo? Nu se știe, însă aceasta a fost strategia FRA. Eficientă sau perdantă – doar timpul va decide.

Pe scurt. FRA e condusă de președintele Sandu Ion, fost sprinter al României, actual miliardar. Un om de sport din Arad, un tip de lângă care au plecat până acum doi secretari generali: Cătălin Ganera și Florin Florea. ProSport l-a criticat pe Sandu Ion în momentele în care a călcat pe bec, și l-a lăudat atunci când a avut inițiative fără cusur: a trimis sportvi la clinici de recuperare, a mărit premiile atleților sau a trimis bani din buzunarul propriu pentru a ajuta familia fostului sprinter din Iași, Ștefan Pavel, ucis de o mână criminală în toamna lui 2013.

Tot pe scurt. Sandu Ion e ajutat de Constantin Mihail, fost director tehnic al loturilor de atletism după Revoluție, în prezent pensionar-colaborator, dar personaj cu puteri depline în FRA. Se spune că avea puterea să schimbe și direcția vântului înainte de a se retrage, în 2007, când pe scaunul de președinte al FRA a venit Sorin Matei, cel care l-a înlocuit pe Ilie Floroiu. Un tip abil și cu experiență vastă, Domnul Titi a revenit la Federație atras de vocea convingătoare a lui Sandu Ion, iar în prezent nici musca nu mișcă fără acordul lui. Este colaborator al Federației pentru că funcția de director-tehnic nu mai există potrivit statutului. Mihail are marele merit de a fi transformat în trecut atleți plafonați, care nu mai credeau în forța lor, a format cea mai bună ștafetă masculină a României la 4 x400 m, și-a folosit influența în relația cu COSR și multe alte bile albe. Și bilele negre sunt însă destule.

Și mai pe scurt. Americanul Howard Dell (53 de ani) a venit în România pentru a juca într-un film alături de Steven Seagal. Fost atlet și jucător în NFL, potrivit adevarul.ro, lui Dell i s-ar fi aprins călcâiele după țara noastră și a decis să descopere toate frumusețile patriei. Erou în film și un tip polivalent în sport – a practica și bob, și baschet – Dell a devenit în septembrie antrenorul heptatlonistei Beatrice Puiu (29 de ani). Și de aici a început aventura cu mai-marii forului de specialitate de la noi. Într-un email trimis pe adresa redacției, actorul din Tânăr și Neliniștit a ținut să scoată în evidență toate obstacolele pe care le-ar fi întâmpinat în România. Americanul îi acuză pe șeful FRA, Sandu Ion, dar și pe mâna sa dreaptă, Constantin Mihail, că i-ar fi pus bețe-n roate elevei sale și ar fi obligat-o să schimbe antrenorul.

  • ProSport a discutat joi după-amiaza cu președintele Sandu Ion și l-a informat pe Constantin Mihail, joi seara, despre acuzațiile aduse de fostul antrenor al atletei Beatrice Puiu. Aflat în Estonia, la Campionatul European U23 de la Tallinn, șeful de delegației României nu și-a exprimat punctul de vedere până la ora apariției articolului.
  • În mandatul noii conduceri a Federației Române de Atletism s-au obșinut două medalii la competițiile de seniori: la Europeanul de la Praga indoor (2015) bronz prin Florentina Marincu (lungime) și bronz prin Marian Oprea (triplusalt)
  • La Jocurile Olimpice de la Rio au obținut deja baremul de participare șapte sportivi: Claudia Ștef și Marius Cocioran (marș), Marian Oprea (triplusalt), Marius Ionescu (maraton), Mihai Donisan (înălțime), Alina Rotaru (lungime) și Bianca Răzor (400 m)

Beatrice Puiu a devenit campioană de sală în 2015 și și-a îmbunătățit rezultatele la două probe. Potrivit mărturisirilor sale, Dell a fost un decatlonist de valoare, astfel că a apărut imediat chimia între doi sportivi puternici. Sleit de forțe după o luptă surdă cu FRA, americanul a renunțat însă să mai antreneze pe sportiva din Cluj. Povestește Dell.  „Într-o discuție cu fostul antrenor al sportivei, directorul tehnic Titi Mihail i-a spus că atât timp cât eu sunt antrenorul ei, oricât de bune rezultate ar avea Beatrice, ea nu va face parte din lotul României. Nu l-am întâlnit vreodată pe acest tip și nici nu am avut ocazia să discut cu el. Am încercat însă să mă văd de șapte ori cu președintele Sandu Ion, am fost la el la birou cu prietenul Nana Falemi, pentru a traduce discuția, dar niciodată nu a vrut să mă vadă”, susține specialistul american. Fum fără foc nu iese pentru că pe parcursul anilor mai mulți antrenori români au pretins că ar fi făcut plantoane pe holurile clădirii din strada Primo Nebiolo fără ca un oficial să le deschidă o ușă. Contactat de ProSport, Sandu Ion recunoaște că nu a dat ochii cu Howard însă propune o altă versiune. „Federația nu știe ce face acest domn, nu am discutat niciodată cu el. Pentru noi este o necunoscută ce performează acum Beatrice Puiu pentru că nu a venit să concureze nici măcar la Naționale, nu știm niciun rezultat de-al ei în acest sezon”, afirmă fostul spinter din Arad.

CONTEXTUL

În iarna lui 2014, Lucică Cucoș, antrenorul aruncătoarei de ciocan Bianca Perie, dezvăluia în emisiunea ProSport Raport cum șefii FRA au încercat să o convingă pe cvadrupla campioană mondială de juniori să renunțe la Cucoș, iar tehnicianul Kemal Guner făcea o mărturisire în aceeași linie. Turcul susținea că oficialii FRA nu s-au lăsat până nu au îndrumat-o pe săritoarea în înălțime Esthera Petre spre un alt tehnician. Cazurile asemănătoare au continuat, însă sportivii și antrenorii strânși cu ușa au păstrat legea tăcerii. Într-o astfel de situație s-ar fi aflat, se pare, și americanul Dell.

„Îi este teamă să înfrunte comunismul și rasismul de care dau dovadă Titi Mihail și Sandu Ion”

Americanul declară că nu a găsit ieșire din întortocheatul labirint al FRA și, în cele din urmă, a ales să facă pasul înapoi pentru binele sportivei sale. „Beatrice a ales să se pregăteasă cu un alt antrenor pentru că îi este teamă să înfrunte comunismul și rasismul de care dau dovadă Titi Mihail și Sandu Ion. Nu este menirea lor să impună unui atlet cu cine să se pregătească, în nicio țară din lume nu se apelează la asemenea practici. Titi Mihail și Ion Sandu nu au făcut nimic pentru atletismul românesc, priviți doar recordurile din ultimii 20 de ani. Priviți regresul surprinzător și rapid de care a dat dovadă atletismul românesc la Jocurile Olimpice! Nicio medalie, niciun rezultat notabil”, spune fostul antrenor al lui Beatrice Puiu. Prin declarațiile sale însă, Kell minimalizează rezultatele unor atleți care au scos rezultate din piatră seacă uneori într-un mediu incompatibil cu marea performanță.

Astfel, în ultimii 15 ani, atleții din România au cucerit la JO 2000 5 medalii (Szabo aur și bronz, Beclea argint, Șimon argint, Pantelimon bronz), la JO 2004 au urcat de trei ori pe podium (Oprea argint, Tîrlea argint, regretata Cioncan bronz), la JO 2008 o medalie (aur prin Diță-Tomescu), iar la Londra 2012 a fost un fiasco total. În toți acești 15 ani, însă medalii importante au fost aduse de la Campionatele Mondiale și Europene, ceea ce a făcut din atletism una dintre disciplinele care și-au adus o contribuție consistentă. Regresul a survenit cam din 2012.

Beatrice Puiu s-a accidentat în iarnă, iar timp de trei luni și jumătate a efectuat o recuperare draconică. Nu a fost ajutată de nimeni, iar americanul actor-antrenor susține că CSM București, clubul de care aparținea, nu i-a mai dat niciun ban. Colac peste pupăză, și FRA a întețit atacurile. „Dacă acești oameni ar fi fost judecați după ce au făcut, demult ar fi fost demiși. Sandu Ion e de trei ani în funcție, de când a învins-o pe Gabriela Szabo, însă Titi Mihail se află în funcție de o viață! Nu s-a pus accentul pe dezvoltarea la nivelul juniorilor și nici nu s-a valorificat talentul pe care-l au sportivii din România”, mai spune fostul participant la bob 2 persoane la JO de iarnă de la Calgary.

  • Heptatlonul, proba sportivei Beatrice Puiu, e o disciplină inclusă în programul olimpic și pe afișul campionatelor mondiale. Primele patru probe au loc într-o zi, iar ultimele trei în ziua a doua de concurs, pentru ca atletele să se refacă. Heptatlonul e format din 100 m garduri, săritura în înălțime, aruncarea greutății, 200 m, lungime, aruncarea suliței și 800 m. Câștigătoare e sportiva care adună cele mai multe puncte. Sistemul de punctaj a fost realizat de matematicianul austriac Karl Ulbrich. În sezonul de iarnă, sportivele iau startul la pentatlon
  • Recordul României la heptatlon îi aparține Lilianei Năstase, 6619 puncte, la Jocurile Olimpice de la Barcelona
  • Recordul României la pentatlon îi aparține Lilianei Năstase, 4753 de puncte, Bacău 1993

Sandu Ion: „Noi nu le putem impune sportivilor să își schimbe antrenorul, nu avem cum să facem așa ceva”

Replica lui Sandu Ion, omul care a învins-o la alegerile din 2013 pe Gabriela Szabo, nu a întârziat să apară. Arădeanul se apără: „Noi nu le putem impune sportivilor să își schimbe antrenorul, nu avem cum să facem așa ceva. În urmă cu ceva timp, am avut o discuție cu Beatrice care s-a pregătit o perioadă cu Liliana Năstase (n.r. – fostă mare campioană a României la probe combinate), după care au întrerupt colaborarea. Am mai discutat cu directorul de la CSM despre situația ei, ne-a spus că se pregătește cu un antrenor străin și că au o perioadă în care trebuie să facă niște rezultate”, a fost reacția arădeanului care la începutul anilor 2000 îi legitima la clubul său din Arad pe Ionela Tîrlea, Marian Oprea, Gheorghe Gușet și Ioan Vieru, patru dintre cei mai buni atleți ai României în acea perioadă. Dell, în prezent angajat la clubul lui Ion Țiriac, Stejarii Country Club, a auzit de veleitățile de lider ale omului din cel mai important birou de la FRA, dar spune că CV-ul său e unul remarcabil.

„Eu am venit în România cu o experiență din America mai mare ca a tuturor antrenorilor români și, fără să mă cunoască, cei din Federație mi-au șantajat atleta să schimbe antrenorul. Sună a rasism asta!”. Acuzațiile la adresa oamenilor din FRA sunt foarte grave, iar rezolvarea problemelor din FRA pare în suspensie. Dar prin afirmația potrivit căruia antrenorul american ar deține o experiență superioară tehnicienilor români… el nu face altceva decât să pună la index rezultatele unor specialiști precum Ion Sotter, Ion Puică, Zsolt Gyongyossy, Nicolae Mărășescu, Dorin Melinte, Viorica Enescu, Dan Serafim, Doina Anton, Vali Tomescu și mulți, mulți alții. Prin declarația sa americanul nu doar că tratează cu dispreț familia atletismului românesc, dar riscă să și pice într-o prăpastie a ridicolului.

11 medalii de aur a cucerit atletismul românesc la Jocurile Olimpice

Dincolo de pasajul fără sens scrijelit de Howard Dell, americanul a avut puterea de a atrage atenția asupra unui nou caz revoltător care obstrucționează progresul sportului din România, obturează canalele de comunicare între elevi și profesori și ridică mari semne de întrebere asupra modului în care sunt gestionate unele federații. Până la ora publicării articolului, Constantin Mihail nu își exprimase punctul de vedere. 


5814 puncte e recordul personal al atletei Beatrice Puiu la heptatlon (București, iulie 2013)

4395 de puncte e recordul personal al atletei Beatrice Puiu la pentatlon (București, februarie 2013)

7291 de puncte e recordul mondial la heptatlon: Jackie Joyner-Kersee (Seul, 1988)


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen