Ar fi primul român din istoria modernă care reuşeşte asta: Eduard Grosu, la un pas de Turul Franţei! "Pe 15 ianuarie se decide totul"

28 dec 2018 1275 afişări Alte Sporturi
Ar fi primul român din istoria modernă care reuşeşte asta: Eduard Grosu, la un pas de Turul Franţei! "Pe 15 ianuarie se decide totul"

Eduard Grosu, primul ciclist român profesionist, a devenit campion national şi la ciclocros, iar pe 15 ianuarie va afla dacă devine primul român din epoca modernă participant în Turul Franţei.

La concursul din Parcul Tineretului, zeci de sportivi s-au luptat cu frigul la Campionatul Naţional de ciclocros. Bicicletele au fost unse cu spray-uri speciale pentru a nu le îngheţa piesele. Şi ciclişti au apelat la unguente pentru a nu degera.

“Ca în fiecare an facem sărbătorile pe bicicletă şi mă bucur că am reuşit să ajung aici. Ciclocrosul e una dintre ramurile cu care am început eu. În 2009/2010 am fost în Turul Italiei, am câştigat o etapă  de ciclocros, am cel mai bun rezultat al României la Mondiale. Totul e diferit aici, la 0 grade, dar concursul are doar o oră, eşti mereu la un puls foarte mare, nu prea simţi frigul de afară.  Bicicleta e specială, frânele sunt mai distanţate faţă de cele de şosea, cauciucurile mai îngute, roţile mai mari. Ciclocros presupune să ai iarbă, zăpadă, noroi, gropi, tot ceea ce se întâlneşte în pădure, doar că puţin diferit de mountainbike.

Anul acesta a fost unul bun petru mine, am semnat cu Delko Marseille Provence, voi participa la mai multe curse între care şi Paris-Nisa şi apoi vom vedea a doua parte a sezonului. Am făcut un pas mai mare spre visul meu, pe 15 ianuarie se vor decide wild-cardurile pentru Turul Franţei, managerul meu este foarte încrezător că vom primi, aşteptăm şi sperăm să nu avem alte surprize”, a declarat Eduard Grosu.

Grosu a alergat cu bicicleta în spate pe dealuri, a fost singurul concurent care s-a încumetat să pedaleze în şort la 0 grade şi a trecut linia de finiş cu mâna la tâmplă uitându-se ironic după adversari, iar la final şi-a spălat ad-hoc picioarele cu o sticlă de apă.  Grosu a fost urmat în clasament la CN de Ede-Karoly Molnar (Dinamo-BikeXpert Racing Team), locul trei revenind lui George Bogdan Duca (ACS VeeTireTeam).

Fetele s-au luptat cu noroiul

La feminin, câştigătoarea a fost Eszter Bereczki (ACS Carcover Racing Team), de 18 ani, din Oradea. Ea s-a impus în faţa lui Suzanne Hilbert (ACS Nomad Multisport) şi a sportivei Andreea-Teodora Ciolacu (CSM Braila): “A fost interesant să concurez pe zăpadă, mi-a plăcut. Aici trebuie doar să nu te enervezi, te poţi şi distra prin noroaie. Am încercat de anul trecut să merg pe afară, dar mai e mult de muncă însă eu nu mă las. Nu sunt prea multe fete la ciclism, dar sper că vom fi mai multe, câteodată nu e podiumul complet şi nu e bine, dar aştept şi alte fete, nu prea vin şi e problemă. Fac cam cinci-şase antrenamente pe săptămână în perioada asta, dar sunt şi perioade când fac doar 3-4. Ciclismul e un sport scump, echipamentul şi deplasările sunt scumpe. Pe mine ciclismul mă face să mă simt bine”.

Trei români în cărţi pentru Tokyo 2020

Antrenorul grec al lotului naţional de ciclism al României Iorgos Georgiadis speră ca trei ciclişti români să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020:  “A fost cel mai de succes an, am câştigat Turul României cu lotul national, suntem în creştere, suntem mai bine văzuţi, am reuşit victorii în Turul Serbiei, Turul Albaniei, Turul Ungariei. Avem avantajul că cicliştii noştri pleacă afară, adună puncte, suntem acum pe locul 33 în lume şi dacă ajungem pe 30 putem trimite mai mulţi oameni la Olimpiadă. Sper să reuşim să trimitem trei oameni la JO, doi la şosea şi unul la mountainbike. Pentru Edi Grosu ar fi extraordinar să ajungă la Turul Franţei, acesta este maxim în ciclism, e al treilea eveniment din lume ca vizionare. Sperăm să avem şi noi un ciclist acolo, să-l vedem şi noi, o să fie mult mai interesant”.

Un campion de raliuri a urcat pe podium

Multiplu campion naţional şi participant în Campionatul European de raliuri, Alex Filip a reuşit să termine pe podium la amatori. Pilotul practică ciclismul de câţiva ani, el reuşind să slăbească aproape 50 kilograme după ce în urmă cu un deceniu cântărea 127 kg. Filip a făcut şi o comparaţie între traseul de ciclism pe zapădă şi cel de raliuri. “E ca la raliu, trebuie să te adaptezi la fiecare viraj, este foarte alunecos, îl consider un concurs bărbătesc, îţi intră apă peste tot. Sportul m-a educat ca atunci când mă pun la start să nu fac cadou nicio secundă, indiferent de context. Deşi pulsul îmi bătea în tâmple, am încercat să ajung la sosire”, a spus Filip, care a menţionat că s-ar bucura de o eventuală prezenţă al lui Grosu la Turul Franţei:. “Edi Grosu e un sportiv de mare performanţă şi m-aş bucura să văd un român de-al nostru cât mai sus”.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.