Anca Măroiu, bătută de calculator! Trebuia să mai reziste 3 secunde pentru a prinde finala!

14 oct 2011 2317 afişări Alte Sporturi
Anca Măroiu, bătută de calculator! Trebuia să mai reziste 3 secunde pentru a prinde finala! Anca Măroiu, bătută de calculator! Trebuia să mai reziste 3 secunde pentru a prinde finala!

Spadasinele Ana Maria Brânză şi Anca Măroiu au cucerit aseară medalii de bronz la Campionatul Mondial din Catania, ratând o mare oportunitate de a se întâlni în marea finală. Aflate la primul "accesoriu" mondial la individual, elevele lui Dan Podeanu au încrucişat spadele cu sportive din China, vicecampioana olimpică înclinându-se în faţa lui Yujie Sun (14-15), pentru ca Anca să piardă după un final de coşmar în faţa sportivei cu nume de jucătoare celebră (de tenis) Na Li, la prioritate (13-13, la final).

În pregătirea probei pe echipe, unde tricolorele par principale favorite la aur (sunt campioane mondiale en titre, Paris 2010), Anca şi Ana au urcat aseară până în semifinale, adjudecând primele medalii pentru delegaţia condusă de Paul Novac. Prima a păşit pe planşă Ana, dar bucureşteanca a încercat să surmonteze pe tot parcursul confruntării, vicecampioana olimpică aflându-se în permanenţă în recuperare de tuşe. Chinezoaica Sun Yujie a "înţepat" non-stop, păstrând un avantaj minim pe tabelă şi şi-a adjudecat prima repriză cu 4-3. În partea secundă, după o serie incredibilă de duble, simetria ecartului a fost păstrată 5-4, 8-7, asiatica reuşind însă să se desprindă pe final, la 12-10. Condusă cu 13-12 şi 14-13, Ana a reuşit să egaleze la 14, cu doar 10 secunde înainte de final. Tuşa decisivă 15-14 şi Yujie a urcat în finala pentru aur.

Trebuia să mai reziste trei secunde

Răzbunarea n-avea să vină însă din partea Ancăi Măroiu, protagonista unui duel plin de răsturnări de situaţie şi de suspans. Craioveanca a luat un avans fragil, 3-2, Na Li a trecut la timonă, 3-5, 3-7, însă echilibrul a fost restabilit rapid, 9-9. Finalul avea să devină incandescent! Pentru că niciuna nu mai ataca, arbitrul a dat pasivitate. Explică Paul Novac, secretarul general al FR de Scrimă: "Mai erau vreo 50 de secunde din repriza a treia, ultima, dar, cum nu ataca nimeni, arbitrul a oprit asaltul. S-a dat un minut suplimentar şi s-a stabilit, prin calculator, cine are prioritate dacă e egal chiar şi după minutul respectiv". Următoarele 60 de secunde au fost dramatice. În 35 de secunde, Măroiu a ajuns la 12-9! Putea câştiga, dar a făcut nepermis pasul în spate, marşând pe o defensivă total neinspirată. Na Li a egalat (13-13), când mai erau trei secunde şi a pătruns în finală graţie priorităţii.

CE E PRIORITATEA?

Dacă repriza a treia se termină nedecis, urmând prelungiri, calculatorul spune din start cine câştigă în cazul în care şi repriza de prelungiri se termină la egalitate, prin "vocea" unui program. Aseară, computerul i-a dat câştig de cauză asiaticei.

E frustrant să pierzi aşa cum a făcut-o Măroiu. Chinezoaica a profitat de faptul că a avut prioritate, dar Anca a greşit tactic în ultimele secunde. Trebuia să atace, nu să facă pasul înapoi

Paul Novac, secretar general FR de Scrimă

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.