AMR 90 de zile. România la Jocurile Olimpice de la PyeongChang: lista scurtă a calificaților, obiectivul îndrăzneț impus și de FR Schi Biatlon, și de FR Bob și Sanie, plus „necunoscuta” Eva Tofalvi

 • Publicat:
 • Actualizat:
AMR 90 de zile. România la Jocurile Olimpice de la PyeongChang: lista scurtă a calificaților, obiectivul îndrăzneț impus și de FR Schi Biatlon, și de FR Bob și Sanie, plus
 • În perioada 9-25 februarie 2018 are loc, la PyeongChang, a 23-a ediție a Jocurilor Olimpice Moderne de Iarnă.
 • Cu 90 de zile rămase înainte de startul competiției, delegația României mizează doar pe zece sportivi calificați pentru PyeongChang. Toți de la Schi Biatlon.
 • Calificările sunt însă în toi. Ca și la precendetele ediții, delegația României va miza în principal pe atleți de la două federeții sportive – Schi Biatlon, respectiv Bob și Sanie – care, împreună, au primit la începutul acestui an finanțare de la bugetul de stat în valoare de 7.715.000 de lei.

22 de sportivi apar listați pe site-ul Comitetului Olimpic și Sportiv Român în echipa olimpică de la Sochi. Numărul de sportivi români a fost în scădere față de Vancouver 2010. Totuși, în istoria post-decembristă, delegația trimisă de România la edițiile Jocurilor Olimpice de iarnă a curpins constant între 20 și 30 de sportivi, cu o singură excepție – Nagano 1998, când doar 17 români au intrat în concurs.

Federația Română de Patinaj, cu probleme grave de organizare, este singura dintre structurile de conducere din sporturile de iarnă care nu a cerut finanțare de la buget în an preolimpic, iar în urma aplicării criteriilor de finanțare pentru programul „Promovarea sportului de performanță”, două federații din zona sporturilor de iarnă s-au clasat în prima grupă valorică, a forurilor care au primit cei mai mulți bani de la buget prin decizia MTS, alături de gimnastică, judo, lupte, tenis, haltere, canotaj, kaiac canoe, tir sportiv, atletism, handbal și tenis de masă:  FR Schi biatlon și FR Bob sanie. Teoretic, patinatorii români ar putea ajunge la Jocurile Olimpice, costurile putând fi suportate de COSR.

Schi Biatlon

Federația Română de Schi Biatlon, finanțată de la bugetul de stat cu 4.045.000 de lei conform tabelului publicat la începutul lunii martie de Ministerul Tineretului și Sportului, este pe punctul ca la ediția 2018 a Jocurilor să depășească numărul de sportivi trimiși la Sochi (9 – 2 la biatlon, 3 la schi fond, 1 la sărituri, 3 la schi alpin), potrivit Secretarului General Puiu Gașpar. FR Schi Biatlon a mai încasat, în regim de urgență, 1.070.000 lei din fondul de rezervă MTS la începutul acestui an.

La ora actuală, sportivii de la schi alpin, schi fond, snowboard și de la biatlon sunt în pregătire – toți, cu excepția celor de la sărituri, care mai au o competiție în țară, în weekend, ce închide programul competițional național. Apoi, și ei vor pleca la pregătire și competiții. Lotul de biatlon este în Norvegia la Sjusjøen, la pregătire, unde apoi va începe Cupa IBU și apoi urmează Cupele Mondiale. Schiul fond se află în Italia, la Livigno. Schiul alpin – în Austria și Italia. Snowboardul este în Austria. Săriturile cu schiurile merg în Slovenia la pregătire și încep apoi competițiile în Canada și Norvegia„, explică Puiu Gașpar.

Concret, în acest moment, sunt „patru sportivi calificați, cu drept de participare la Jocurile Olimpice, datorită punctelor pe care le au la nivel mondial, puncte acumulate în competiții – la Cupe Mondiale, Cupe Continentale, Cupă FIS„, afirmă secretarul general de la Federația Română de Schi Biatlon. Cei patru vin de la schi alpin, iar mai departe, concret, tabloul se prezintă astfel:

Schi alpin – patru sportivi calificați sută la sută

Reprezentantele României, la feminin:

 • Raluca Ciocănel (21 ani), la probe tehnice – slalom și slalom uriaș
 • Ania Caill (22 ani, a participat și la Sochi), la probe de viteză – coborâre și super G.

Reprezentanții României, la masculin:

 • Ioan Achiriloaie (27 ani, a participat și la Sochi) la probe de viteză
 • Alexandru Barbu (30 ani, a participat și la Sochi) la probe tehnice

Avem patru sportivi calificați, două fete, doi băieți, acum, să ne ajute Dumenezeu să nu se accidenteze vreunul! Din ce avem la ora actuală, nu cred că se mai poate califica cineva, pentru că nici nu mai sunt foarte multe competiții„, afirmă Puiu Gaspar.

Schi fond – numărul de calificați este restricționat de cotație: două certitudini, lista va fi definitivată pe 21 ianuarie

La schi fond, avem la ora actuală patru sportivi calificați, dar cota de națiune ne dă dreptul să mergem doar cu doi băieți și o fată. Este calificată Lorincz Sara Timea, iar la băieți – Pepene Paul, Hogiu Petrică, Popa Raul și Cioancă Alin. Dintre aceștia, pe data de 21 ianuarie 2018, atunci când se închid listele, cu excepția lui Paul Pepene care se detașează de toți ceilalți – unul dintre cei trei băieți se va califica nominal și va fi prezent la Jocuri alături de Paul Pepene„, afirmă Puiu Gaspar.

Reprezentanta României, la feminin:

 • Sara Timea Lorincz (25 ani, a participat și la Sochi)

Reprezentanții României, la masculin:

 • Paul Pepene (29 ani, a participat și la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă – 2010 și 2014)
 • …………………… – rămâne de stabilit

Sărituri cu schiurile: toți ochii pe Dana Haralambie

La sărituri cu schiurile, o avem calificată la ora aceasta pe Daniela Haralambie, și se poate califica și unul dintre următorii trei sportivi: Iulian Sorin Pâtea (n.r. – 20 de ani, primul săritor cu schiurile înscris vreodată de România la o ediție a JO – Sochi 2014), Mitrofan Nicolae Sorin (n.r. – 18 ani) sau Torok Eduard (n.r. – 20 ani)”, a declarat pentru ProSport Puiu Gaspar.

Reprezentanta României:

 • Daniela Haralambie (20 ani)

Biatlon – cu echipa la masculin, cu sau fără  Eva Tofalvi la feminin?

La biatlon, avem calificată echipa la băieți și pot merge cinci sportivi – și anume, la ora actuală, Puchianu Cornel, Buta George, Faur Nicolae Remus, Ungureanu Marius Petrică și Pop Gheorghe Iulian. La fete, nu s-a încheiat calificarea: locul pe națiuni încă nu ne-a dat dreptul de participare, dar până pe 21 ianuarie se pot califica una sau două fete – în funcție de punctaj – Eva Tofalvi sau Luminița Pișcoran„, s spus Puiu Gaspar, care adaugă: „Despre Eva Tofalvi putem vorbi la sfârșitul primelor trei etape de Cupă Mondială, programate de la finalul lunii noiembrie, până pe 20 decembrie. Ea s-a angajat să termine în primele 15, dar rezultatele din Cupa Mondială ne vor confirma sau infirma dacă ea va putea să facă sau nu obiectivul pe care ea și l-a propus împreună cu antrenorul„. Eva Tofalvi are 38 de ani, a fost de trei ori portdrapelul României la Jocurile Olimpice de iarnă și s-ar afla pentru a șasea oară la JO.

Reprezentații României:

 • echipa masculină de biatlon, în componența probabilă: Cornel Puchianu, George Buta, Nicolae Faur, Marius Ungureanu și  Gheorghe Iulian Pop

Snowboard – un pretendent

La acest moment nu este nimeni calificat. Sunt doar 35 de poziții disponibile și se califică individual. O șansă are Kinda Geza (n.r. – 34 ani, a fost în cărțile calificării și la Sochi)”, a declarat pentru ProSport Puiu Gaspar.

Obiective, dincolo de calificare pentru Federația Română de Schi-Biatlon

Avem mai multe obiective realiste. Cu echipa de biatlon băieți, la Campionatul Mondial de anul acesta, am reușit să aducem doi băieți în primele 25 de locuri – Puchianu, locul 23 și Faur, locul 25. O avem pe Dana Haralambie, care în momentul acesta este în primele 20 din lume și a încheiat două etape de Cupă Mondială foarte bine – o dată pe locul 11, o dată pe locul 15. Paul Pepene este, după toate evaluările pe care le-am făcut – și fiziologice, și medicale – într-o zonă de efort foarte bună. Și sperăm ca aceștia să vină la locul 10-15. Dar, competiția e competiție și poate sunt și surprize ‘de bine‘. De la Dana Haralambie așteptăm un rezultat bun: să intre cel puțin în Top 10. Iar biatlonul este sportul care, în permanență, îți dă surprize„, a explicat Puiu Gașpar.

Bob și sanie

A doua Federație a sporturilor de iarnă inclusă de MTS în primul eșalon valoric se pregătește pentru a contribui la delegația olimpică a României cu același număr de sportivi în 2018 precum în 2014, la Sochi, anunță Florian Țicu, secretarul general al Federației Române de Bob și Sanie. Această structură a primit 1.800.000 de lei la împărțirea bugetului de către MTS, în luna martie, plus alți 800.000 de lei aprobați în regim de urgență. Federația de Bob și Sanie a asigurat în 2014 „grosul” delegației României la Sochi – 12 din 22 de sportivi.

În acest moment, sportivii noștri sunt în curs de calificare. Nicio națiune nu și-a asigurat deja sportivii calificați. Regulamentul prevede că la sfârșitul lunii decembrie se încheie calificarea pentru sanie – se adună punctele acumulate în toate competițiile de Cupă Mondială, Cupa Europei – la care ai participat, se trage linie și la 31 decembrie vom ști care ne sunt sportivii calificați. La bob, este valabilă aceeași procedură, dar până la data de 15 ianuarie 2018„.

Bob: mizăm pe trei echipaje

Așteptăm calificări de la echipele de bob – feminin și masculin – și de la lotul de sanie. Avem două echipaje de fete – bob de 2, avem două echipaje de bob de 2 la băieți și două echipaje de bob 4 la băieți. Obiectivul nostru este să calificăm trei dintre aceste echipaje„, afirmă Florian Țicu. România a trimis opt sportivi la bob în 2014 – două fete, șase băieți.

Sanie: de trei sau patru ori mai mulți sportivi față de Sochi

Sperăm să trimitem între 6 și 8 sportivi la sanie„, a declarat pentru ProSport Florian Țicu. În 2014, România a fost reprezentată la sanie de Raluca Nicoleta Strămăturaru și de Valentin Crețu.

Scheleton – decizie pe 15 ianuarie 2018

Obiectivul nostru este să calificăm o sportivă la skeleton. Aici, calificările se încheie la fel ca la bob, pe 15 ianuarie 2018„, a mai spus Secretarul General de la FR Bob și Sanie, pentru ProSport. La Sochi 2014, au concurat pentru România Maria Marinela Mazilu și Dorin Dumitru Velicu.

Obiective, dincolo de calificare, pentru Federația Română de Bob și Sanie

Mă aștept ca atunci când tragem linie să trimitem cam același număr de sportivi ca la Sochi. Ne dorim o îmbunătățire a rezultatelor obținute la Jocuri. Așteptăm o clasare în primii zece„, afirmă Florian Țicu.

Patinaj: speranța din Canada

În condițiile în care Federația de Patinaj nu își poate susține sportivii în vederea calificării la PyeongChang 2018, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a făcut eforturi pentru a susține sportivii de la patinaj viteză și patinaj artistic. Cu toate acestea, șansele ca vreun patinator român să fie prezent în Koreea sunt mici. Alexandra Ianculescu, o româncă de 26 de ani stabilită în Canada, antrenată de un canadian, încearcă să prindă Jocurile Olimpice la patinaj viteză. 80 de sportive vor fi prezente la Jocurile Olimpice, iar calificarea se face mai întâi prin prisma cotei de țară și a rezultatelor obținute la etapele de Cupă Mondială de calificare la JO, apoi alte locuri vor fi ocupate în logica celor mai buni timpi și al îndeplinirii unui barem.

Patinaj viteză

Adrian Ciobanu, președinte FR Patinaj a vorbit pentru ProSport despre o săptămână viitoare importantă pentru romance și vorbește despre două sportive care se vor întrece la Calgary, la patina viteză pe distanțe scurte. „Mihaela Hogaș are 19 ani. Alexandra Ianculescu – 26, care are avantajul de a fi la pregătire în canada. La Calgary – vom vedea ce potențial are Hogaș. Pistele din Europa nu sunt la fel de rapide precum cele de peste ocean. O să vedem confruntarea dintre ele, de săptămâna viitoare, de la Can Am. Vom vedea realitatea dintre ele pe distanțe scurte. Este un concurs foarte important. La Cupele Mondiale, pe distanțe scurte, nu poate participa decât o singură reprezentantă din partea României. Nu știm ce poate pune pe pista de la Calgary Hogaș„, spune Adrian Ciobanu, care întărește faptul că participarea la această competiție a fost organizată și susținută de cluburile sportive.

Patinaj artistic – România nu va fi reprezentată

 „La patinaj artistic, nu mai sunt discuții. Julia Sauter este accidentată. Nu mai are nicio șansă – trebuia să meargă la Obersdorf pentru a face baremul olimpic și a încerca să se califice. Nu a putut merge, fiind accidentată„, a declarat pentru ProSport Adrian Ciobanu.

Short track

Cei de la short track au fost la Shanghai, acum au plecat  la Seul – cel mai bun rezultat locul 66 în Cupe Mondiale. Este un rezultat conform condițiilor create„, completează tabloul Adrian Ciobanu.

 

REPERE ISTORICE la Jocurile Olimpice de Iarnă

 • 1924: prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă – în Franța, la Chamonix. Întrecerea s-a numit atunci „Săptămâna Internațională a Sporturilor de Iarnă”. La un an după competiție, datorită succesului înregistrat de întrecerile de la Chamonix, Comitetul Internațional Olimpic ca decis retroactiv, la Praga, ca „Săptămâna Internațională a Sporturilor de Iarna” de la Chamonix să fie considerată prima ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă.
 • 1968: singura medalie a României la JO de iarnă. Ion Panțuru și Nicolae Neagoe au câștigat bronzul la bob 2, la Grenoble.
 • 1988: Comitetul Internațional Olimpic a decis ca JO de iarnă să se desfășoare la jumătatea ciclului olimpic de vară.
 • 1992: ultimul an în care JO de iarnă s-au desfășurat în același an ca și Jocurile Olimpice de vară. Întrecerile olimpice de iarnă le precedau pe cele de vară: Albertville a fost orașul-gazdă al întrecerii olimpice de iarnă în anul în care Barcelona găzduia JO de vară.
 • 1994: ediția a XVII-a a JO de iarnă a fost organizată la doar doi ani de la precedenta ediție, la Lillehammer.
Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Cu doar 6 ore înainte ca Alec Baldwin să o omoare pe Halyna, mai mulţi cineaşti au demisionat după ce s-a tras cu muniţie letală pe platou
Cu doar 6 ore înainte ca Alec Baldwin să o omoare pe Halyna, mai mulţi cineaşti au demisionat după ce s-a tras cu muniţie letală pe platou
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Care sunt țările din care importă românii cele mai multe mașini second hand
Care sunt țările din care importă românii cele mai multe mașini second hand
Schimbarea orei aduce un pericol imens pentru oameni în plină pandemie. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă
Schimbarea orei aduce un pericol imens pentru oameni în plină pandemie. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
E BOMBĂ SEXY, dar nu a terminat nici liceul! Marea prezentatoare din România care a dat-o în bară cu şcoala
E BOMBĂ SEXY, dar nu a terminat nici liceul! Marea prezentatoare din România care a dat-o în bară cu şcoala
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Imagini rare cu Brigitte Bardot din tinereţe. Era considerată cea mai frumoasă femeie din lume
Imagini rare cu Brigitte Bardot din tinereţe. Era considerată cea mai frumoasă femeie din lume
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
„El Clasico”, cel mai mare meci al fotbalului mondial, pentru prima oară din 2007 fără Ronaldo şi fără Messi
„El Clasico”, cel mai mare meci al fotbalului mondial, pentru prima oară din 2007 fără Ronaldo şi fără Messi
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specialist român de la NASA: „Asteroizii pot lovi oricând Terra, iar sateliţii lui Elon Musk le îngreunează detectarea”
Specialist român de la NASA: „Asteroizii pot lovi oricând Terra, iar sateliţii lui Elon Musk le îngreunează detectarea”
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Cu cine a fost înșelată Anamaria Prodan la începutul relației cu Laurențiu Reghecampf: ”Făceam dragoste la subsol”
Cu cine a fost înșelată Anamaria Prodan la începutul relației cu Laurențiu Reghecampf: ”Făceam dragoste la subsol”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cât costă noul Volkswagen Taigo pe piața din România? Este cel mai mic SUV coupé
Cât costă noul Volkswagen Taigo pe piața din România? Este cel mai mic SUV coupé
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy