Alegeri la Federația Română de Tenis. Răzvan Itu: „E simplu să vezi din exterior ce nu fac alții, e și mai simplu să critici, dar infinit mai greu e să găsești soluții și să faci ceva constructiv”

Alegeri la Federația Română de Tenis. Răzvan Itu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Lumea tenisului își va alege miercuri, 19 iunie, în cadrul unei Adunări generale extraordinare, noua echipă de conducere. Pentru funcția de președinte s-au înscris cinci candidați: Răzvan Itu, Ion Țiriac , Ion Țupa, Liviu Ursuleanu și Marius Vecerdea.

Dintre toți, Răzvan Itu face parte și din actuala echipă de conducere, ca vicepreședinte, membru în Comitetul Director și, de aproape un an, ca Director general. Într-un interviu acordat ProSport, acesta radiografiază mandatul echipei din care a făcut parte.

Domnule Itu, candidați la funcția de președinte al Federației Române de Tenis. De ce ar trebui să vă aleagă lumea?

Prin toată activitatea mea în conducerea FRT am căutat să aduc un echilibru și să instaurez un climat non-agresiv. Nu cred că a fost persoană care să mă fi solicitat pentru orice fel de discuție legată de tenis și să nu îmi fac timp pentru a purta un dialog civilizat. Fac parte dintr-o generație care a crescut mâncând tenis pe pâine, iar viața mea s-a învârtit mereu în jurul tenisului și poate tocmai de aceea, atunci când am fost ales ca vicepreședinte am format, în Comitetul Director, alături de colegii mei George Cosac, Adrian Marcu, Alina Tecsor Cercel și Marin Stănică, o echipă unită și dedicată  tenisului românesc, fiind aproape de jucători, cluburi și membrii lor. Am încercat să le înțelegem dorințele și, pe măsura posibilităților, să facem lucruri concrete pentru ei.

„SĂ‚ PREIEI FUNCȚII DE CONDUCERE ÎN PERIOADE DIFICILE ÎNSEAMNĂ‚ UN ACT DE CURAJ”

Sunteți de foarte mulți ani în conducerea FRT, dar în ultimul an ați acceptat funcția de Directorul general al federației, în condițiile în care federația era în criză. Cam riscant din punct de vedere al imaginii dumneavoastră…

Eu nu am considerat că este un risc, ci o provocare. Tot timpul mi-am dorit să ajut lumea tenisului, iar când președintele FRT m-a numit Director general, cu acordul Comitetului Director, evident, am adoptat o poziție pro-activă. Nu m-am limitat doar la a arată cu degetul sau a constata ce lucruri nu merg bine. Să preiei funcții de conducere în perioade dificile cred că înseamnă un act de curaj. E simplu să vezi din exterior ce nu fac alții, e și mai simplu să critici, dar infinit mai greu e să găsești soluții și să faci ceva constructiv. Să nu uităm că în ultimii doi ani FRT nu a primit finanțare de la MTS și nu a fost ușor să asigurăm un buget de aproximativ 100.000 de euro lunar pentru organizarea competițiilor interne și internaționale, pentru sportivii din loturile naționale și antrenorii federali, cât și pentru salariile celor care asigură funcționarea tenisului în România. În ciuda acestor dificultăti financiare, am găsit soluții, și cred că s-au întâmplat foarte multe lucruri pozitive.

Puteți să detaliați?

Pot să le enumăr, dar cred că ajunge să spun că dacă s-a auzit de bine despre România în tenisul mondial, în condițiile în care în interior am fost măcinați de numeroase procese, de contestații de tot felul într-o atmosferă permanentă de conflict, uneori doar mocnit, alteori un conflict pe față, înseamnă că am făcut ceva, nu-i așa? Da, pot să spun că am găsit soluții în ciuda faptului că două cluburi fără activitate sportivă ne-au târât în justiție și au creat blocaje importante în activitatea de zi cu zi a FRT. Când lucrurile sunt așezate, normale, realizările vin ca o consecință firească. Ei bine, în cazul echipei noastre de conducere realizările au venit în pofida unei atmosfere apăsătoare și conflictuale. Cu atât mai mult contează reușitele, când apar în condiții grele. Personal am încercat să stau departe de declarațiile belicoase, nu am răspuns invectivelor care s-au abătut asupra activității noastre, am încercat să îmi canalizez energiile spre lucruri pozitive, constructive, spre lucruri care să consolideze activitatea FRT, astfel încât să ieșim cu capul sus din aceste lupte interne.

La cine vă referiți? La echipa dumneavoastră sau la tenisul românesc?

Doar la tenisul românesc. Am căutat dialogul mereu și am promovat prin acțiunile mele popularizarea acestui sport accesând baze sportive din mult mai multe orașe decât se întâmpla înainte. Gândiți-vă că, pentru prima dată, s-a jucat tenis la cel mai înalt nivel în Piatra Neamț, Galați sau Arad, locuri unde înainte tenisul de prim rang nu a ajuns niciodată. Am consolidat numele Federației Române de Tenis în orașe ai căror cetățeni și autorități locale au rămas cu o imagine foarte plăcută, cu impresii extraordinare, după fiecare acțiune pe care am desfășurat-o acolo, fie că a fost vorba despre Fed Cup sau Davis Cup. Cu ocazia disputării acestor competiții, românii și copiii lor au rezonat cu tenisul de mare performanță. Oameni care până acum nu luaseră contact direct cu tenisul și-au arătat disponibilitatea de a ajuta, de a ne deschide porți noi. Și este o mare realizare a noastră.

„DACĂ‚ IUBEȘTI TENISUL, NU ÎȚI FOLOSEȘTI RESURSELE PENTRU A-L SABOTA”

Există lucruri pe care vi le reproșați?

Sigur că nu toate au fost perfecte, că mai sunt lucruri de pus la punct. Dar eu am intrat în joc, n-am stat pe margine. Acționând din interior, nu am ales să mă plâng, pentru că nu aveam finanțare, pentru că ni se puneau bețe în roate și nici pentru că unii ne târăsc prin tribunal, pretinzând că iubesc acest sport. Dacă iubești tenisul, atunci nu îți folosești toate resursele pentru a-l sabota, a-i frâna dezvoltarea și de a refuza orice formă de colaborare. Aceste bătălii interne sunt fără precedent în peisajul sportiv românesc, când unii, pretextând că vor binele tenisului, obstrucționează o activitate și prejudiciază astfel grav dezvoltării acesteia.  Dacă au existat breșe de ordin statutar în ceea ce privește, spre exemplu, dreptul unor cluburi de a vota, trebuia instituit dialogul, trebuiau concentrate forțele înspre găsirea unei soluții, nu sădită ură și dihonie, așa cum au înțeles să procedeze unii.

Domnule Itu, până la urmă accesul la instanțele judecătorești nu e îngrădit…

Noi am venit cu soluții, dar fiecare propunere a fost blocată cu o nouă acțiune judiciară. Eu cred că cei care au încercat să ne blocheze, dacă ar fi iubit tenisul cu adevărat, și-ar fi găsit timp pentru dialog, pentru rezolvarea acestei probleme, pentru punerea interesului general înaintea interesului personal, și-atunci lucrurile ar fi ajuns într-un mod firesc și transparent la liman. Să nu uităm că probleme similare au existat și la alte peste 20 de federații sportive din România, dar acolo conflictul s-a rezolvat pe cale pașnică, în foarte scurt timp, fără acțiuni judiciare. Sigur că atunci când trebuie să lucrezi, cum a fost cazul meu, zi de zi, cu toată agenda tenisului românesc în față, nu ai timp să te oprești și să găsesti chichițe avocățești de care să te agăti și să trimiți comunicate și petiții pe facebook. Viața se desfăsoară într-un alt ritm atunci când, zilnic, ai multiple probleme urgente de rezolvat și altfel se vede ea când stai pe margine și pui bețe în roate celui care lucrează. 

„PLANUL NOSTRU A FOST SĂ‚ NE ASIGURĂ‚M CĂ‚ AVEM UN TENIS DE SUCCES”

Ce presupune să conduci activitatea zilnică a FRT?

Munca noastră nu a fost axată numai pe Cupa Davis și Fed Cup, competiții bine mediatizate și cu feedback permanent pozitiv de la ITF. Muncă a însemnat și dotarea, întreținerea, administrarea Centrului Național de Tenis, organizarea a aproape 200 de turnee internaționale, creșterea jucătorilor tineri și promovarea lor la competiții internaționale precum Jocurile Olimpice de Tineret, demararea a 10 proiecte pentru tinerii tenismani, care au fost descoperiți și îndrumați spre tenisul de performanță, vizite la cluburile din țară pentru a le afla și rezolva problemele, dar și stresul sub care ne-am aflat în permanență, pentru că pe nimeni nu a interesat felul în care se duce la îndeplinire un plan, ci numai rezultatul acelui plan. Ori planul nostru a fost să ne asigurăm că avem un tenis de succes, dar și că toți cei care muncesc pentru tenis au satisfacția muncii lor. Gândiți-vă că la toate întâlnirile noastre cu reprezentanți ai federațiilor de tenis din lumea întreagă niciodată nu am vorbit despre problemele interne, nu ne-am plâns. Am ținut steagul sus în fața federațiilor mult mai bogate și mai puternice decât noi, iar acum Federația Română de Tenis ocupă o poziție foarte respectată în lumea tenisului, față de acum cinci ani.

Candidați la funcția de președinte. Se poate vorbi de o continuitate în cazul alegerii dumneavoastră…

Da, mi-am depus candidatura în numele unei echipe, dar decizia aparține în totalitate oamenilor tenisului. Nu vreau să mă lansez în speculații, cu atât mai mult cu cât pe lista de candidați există un nume uriaș, Ion Țiriac.   

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele