Adrian Voinescu, despre candidatura la șefia FR de Baschet: „Ar trebui să schimbăm nu oamenii, ci felul în care lucrăm” | INTERVIU

  • Publicat:
  • Actualizat:

Adrian Voinescu (48 de ani), actualul șef al departamentului Evenimente – Internațional din FR de Baschet, este unul dintre candidații la postul de președinte.

Dintre toții pretendenții la alegerile din 14 mai 2021, vine cu cea mai puternică echipă. Una formată din nume importante: Ghiță Mureșan, Claudiu Fometescu, Marcel Țenter, Tudor Costescu și Alina Moanță.

Adrian Voinescu, într-o discuție despre FR de Baschet, vizează pe continuitate, pe tot ce s-a făcut bun, și merge în viitor pe derularea unor noi proiecte.

Adrian Voinescu, despre candidatura la șefia FR de Baschet: „Ar trebui să schimbăm nu oamenii, ci felul în care lucrăm” | INTERVIU

Au rămas în cursă pentru șefia FR Baschet, în acest moment, Carmen Tocală, Cătălin Burlacu, Virgil Stănescu și Ștefan Săndulache. Svetlana Simion, mama fotbalistului Radu Drăgușin de la Juventus Torino, s-a retras și o susține pe Carmen Tocală.

Prosport: De ce ați luat decizia de a candida?

Adrian Voinescu: Cu siguranță nu din nevoia de a ocupa un post sau o funcție, doar pentru că da bine la CV.

Ci pentru că eu cred că, din postura în care am fost în ultimii 7 ani, Manager Evenimente și Relații Internaționale în Federația Română de Baschet, am avut posibilitatea să văd din interior cu ce probleme se confruntă în acest moment baschetul nostru.

Ce lucruri sunt de schimbat în primul rând din abordarea noastră, a FRB și câte lucruri sunt de dezvoltat în viitor, astfel încât să construim cu adevărat un sport curat și competitiv.

Sunt proiecte începute și care trebuie continuate și îmbunătățite și trebuie în egală măsură să demarăm unele noi, care să ne ducă înainte și nu înapoi, unde am mai fost.

Ce ați vrea să schimbați imediat?

Sigur că așteptările sunt mari mai ales în privința schimbărilor. Imediat, ar trebui să schimbăm nu oamenii, ci felul în care lucrăm, intern și față de cluburi. Nu cred că abilitatea unui bun manager constă în schimbarea oamenilor, ci în capacitatea și abilitatea lui de a-și face oamenii să fie eficienți și să dea maxim de randament.

Direcția principală sunt juniorii, susține Adrian Voinescu

Că schimbare imediată, care stă în puterea noastră și care poate să fie pe cât de vizibilă pe atât de necesară, ar trebui să fie eficientizarea activității Federației Române de Baschet. Sunt oameni tineri și pricepuți care lucrează acum în FRB, trebuie doar canalizați și încurajați să performeze.

Ce alte idei mai vreți să implementati?

Una dintre direcțiile esențiale către care trebuie să ne concentrăm este cea a juniorilor. Și a competițiilor destinate lor. Ne trebuie o schimbare a sistemului competițional, astfel încât să nu mai irosim resurse prețioase și puține, mai ales acum, pentru a face turism, ci să le folosim pentru activityate.

Iar asta înseamnă în primul rând, meciuri. Ca urmare, descentralizarea activității FRB prin implicarea activă a Asociațiilor Județene de Baschet trebuie să se întâmple încă din sezonul competițional următor.

Astfel AJB-urile vor deveni cele responsabile de organizarea competițiilor la nivel local – municipal, județean și regional, și abia ulterior, în faza finală, se va ajunge la trierea echipelor pentru faza finală a Campionatelor Naționale.

Centre de Excelență, regionale și centrale

Astfel, vom avea mai multe meciuri cu distanțe mult mai mici de parcurs, autonomie pentru AJB-uri cu ajutor și asistență permanentă din partea FRB și o selecție pe baza de rezultate a echipelor care ajung în faza finală.

În egală măsură, tot pentru juniori, este esențială înființarea Centrelor de Excelență, atât regionale cât și unul central, la București.

În niciun caz văzute că o concurență din partea FRB, ci că un ajutor atât pentru cluburi – căci FRB va prelua partea lor de pregătire individuală pe tot parcursul săptămânii, dar jucătorii vor activă exclusiv la cluburile lor – cât și pentru sportivi, care vor avea șansă de a se pregăti mai mult și mai eficient.

Și în egală măsură , de a-și vedea mai departe de partea educațională, astfel încât la finalul liceului, să știe că vor promova fără niciun fel de problema examenul de bacalaureat.

Ca o continuitate a programului existent deja, cluburile de Liga Națională trebuie să-și dezvolte echipele de juniori, respectiv să aibe propriile echipe de U16 și U18, asta însemnând echipe care să activeze pe propriul Certificat de Identitate Sportivă

Adrian Voinescu

O altă direcție este cea a predictibilității și consecvenței de care trebuie să dea dovadă FRB.

Toate deciziile pe care FRB, fie prin Președinte, Secretar General și mai ales prin Consiliul Director, care este organul de conducere al FRB între Adunările Generale, trebuie să fie luate în cunoștință de cauza, după consultări cu structurile din teritoriu, transpuse în regulamente și apoi, applicate, fără echivoc și fără compromisuri.

FRB trebuie să fie garantul respectării și aplicării Regulamentelor proprii.

Dezvoltarea proiectului FRB-TV, început încă de acum 3 ani, un proiect gândit împreună cu Radu Abramescu și prin care canalul propriu de Youtube al FRB a ajuns să devină o alternativă pentru fanii baschetului, pentru a putea vedea meciurile din ligile naționale, masculine și feminine dar , mai nou, și de juniori, care nu sunt transmise pe TV.

Adrian Voinescu nu crede că FR Baschet se poate conduce din birou

Asta a fost posibil și prin instalarea gratuită a sistemului Keemotion, datorită căruia se pot transmite pe FRB – TV toate meciurile care se dispută în ligile naționale de seniori.

Tot datorită acestui sistem și tot gratuit, cluburile din ligile naționale de seniori au la dispoziție și platforma de scouting și analiză de la Synergy Sports.

Toate acestea trebuie dezvoltate astfel încât să putem oferi transmisii și din competițiile naționale de juniori, lucru care s-a întâmplat deja încă din acest sezon.

Ce faceți în campanie?

Nu cred că Federația Română de Baschet se poate conduce dintr-un birou, indiferent de câte telefoane ai la dispoziție.

Ca urmare, mi-am folosit concediul de odihnă și am plecat în țară, să vorbesc și să mă întâlnesc, față în față, cu majoritatea cluburilor.

Cred în dialog și în comunicare, și cred că doar aflând direct de la sursă are sunt problemele reale cu care structurile din țară se confruntă, poți avea o imagine a situației reale în care ne aflăm în acest moment.

În egală măsură, am căutat să le prezint ideile pe care vreau să ne ghidăm activitatea în următorii 4 ani.

Este o consultare permanentă, dar care trebuie să devină un mod de lucru real în viitor, tocmai pentru a putea merge înainte.

Concediu medical pe motiv de stres?

Cum au primit colegii, foștii colegi sau antrenori decizia dvs?

Cu actualii colegi din FRB am colaborat în toți acești ani, și încă foarte bine.

Din poziția de Manager de Evenimente al FRB, am lucrat efectiv cu ei, cu absolut toți, la toate Campionatele Europene organizate în România din 2014 încoace, la Eurobasket Women de la Timișoara și Oradea și, mai ales, la cel mai important eveniment sportiv organizat în România, Eurobasket 2017, la Cluj-Napoca.

De la întregul Departament de Competiții al FRB și până la nea Dan Ticheru, cu toții au fost implicați în toate aceste activități, și chiar cred că am făcut o echipa în tot acest timp, că urmare, reacția lor a fost una pozitivă

Adrian Voinescu

A foștilor colegi, dacă ne referim la colegii din activitatea competițională, că jucător, putem să și râdem un pic, din moment ce unul dintre ei îmi este contracandidat, mă refer la Virgil Stănescu .

Să spunem că ați câștigat deja alegerile, prima măsură pe care o veți lua în calitate de președinte al federației?

“Concediu medical pe motiv de stres“. Glumesc, desigur, pentru că numai de vacanțe nu cred că avem timp.

O întâlnire cu toți colegii, din toate departamentele, și restructurarea modului nostru de lucru. Pentru a deveni eficienți și cât se poate de deschiși.

Am spus-o și mai sus, dacă vrem să putem progresa, schimbările care trebuie făcute pentru acest lucru trebuie să vină în primul rând din interior.

Dar în niciun caz prin a da oamenii afară, ci prin a învață împreună cum să ne facem treaba cât mai bine, și de preferință, cu zâmbetul pe buze. Dar întotdeauna, cât se poate de serios.

Viața mea cu siguranță nu depinde de câștigarea acestor alegeri, crede Adrian Voinescu

Ce se întâmplă dacă pierdeți?

Nimic altceva decât că, în acest caz, chiar o să am timp și de o vacanță adevărată, în care să nu sune telefonul, să nu vină 100 de mailuri, să nu apară cine știe ce probleme urgențe și situații neprevăzute.

Viața mea cu siguranță nu depinde de câștigarea acestor alegeri, am meseria mea, pe care mi-o pot face în continuare, fără nicio problemă. Baschetul românesc o să existe în continuare cu siguranță, și cu și fără Adrian Voinescu, la fel că și în cazul celorlalți candidați.

In sfarsit, e oficial: candidatura mea pentru functia de presedinte al Federatiei Romane de Baschet a fost validata….

Publicată de Adrian Voinescu pe Vineri, 2 aprilie 2021

Aveți ceva de spus / transmis de care nu am întrebat?

De spus, cred că niciodată nu se poate considera că s-a spus tot ce era de spus.

Partea mai dificilă este cu ce este de făcut, iar în spatele meu, stau în primul rând lucrurile făcute de mine în toată activitatea mea în baschet, că jucător și apoi că angajat al FRB, cât și că jurnalist în 17 ani de meserie.

Pe aceeași temă
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Ungaria speră ca aurul de la Roşia Montană să nu fie exploatat niciodată. „De când aparţine ea României?”
Ungaria speră ca aurul de la Roşia Montană să nu fie exploatat niciodată. „De când aparţine ea României?”
New York Times prezintă pe amplu povestea Larisei Iordache, gimnasta care ar putea recupera gloria de odinioară
New York Times prezintă pe amplu povestea Larisei Iordache, gimnasta care ar putea recupera gloria de odinioară
„De unde l-ați ghicit?”. Gigi Becali a recunoscut interesul pentru Miculescu: cine e atacantul
„De unde l-ați ghicit?”. Gigi Becali a recunoscut interesul pentru Miculescu: cine e atacantul
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
O tânără de 22 ani vrea să intre în „Cartea Recordurilor” cu cele mai mari buze din lume
O tânără de 22 ani vrea să intre în „Cartea Recordurilor” cu cele mai mari buze din lume
Era de aşteptat...Anunţul trist despre Ion Iliescu
Era de aşteptat...Anunţul trist despre Ion Iliescu
A fost filmat accidentul devastator din Sibiu, unde 4 oameni au murit într-o Dacia Duster, loviți de camion. Nu au avut nicio șansă
A fost filmat accidentul devastator din Sibiu, unde 4 oameni au murit într-o Dacia Duster, loviți de camion. Nu au avut nicio șansă
Fabulos ce a spus Vanghelie după ce s-a aflat că a bătut-o pe Oana Mizil
Fabulos ce a spus Vanghelie după ce s-a aflat că a bătut-o pe Oana Mizil
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
FOTO: Descoperire surprinzătoare făcută la metrou de un călător cu ochi de vultur
FOTO: Descoperire surprinzătoare făcută la metrou de un călător cu ochi de vultur
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Imagini VIRALE! Ce i-au facut nişte bărbaţi unei jurnaliste SUPERBE chiar înainte de a intra în direct, la TV!
Imagini VIRALE! Ce i-au facut nişte bărbaţi unei jurnaliste SUPERBE chiar înainte de a intra în direct, la TV!
ȘOCUL ANULUI despre Simona Halep! Este răsturnare totală de situație. Tatăl Simonei a spus exact ce s-a întâmplat vineri
ȘOCUL ANULUI despre Simona Halep! Este răsturnare totală de situație. Tatăl Simonei a spus exact ce s-a întâmplat vineri
Topul liceelor din Bucureşti după ultima medie de admitere
Topul liceelor din Bucureşti după ultima medie de admitere
Jennifer Lopez a recunoscut relația cu Ben Affleck, de ziua ei. Artista, în cea mai bună formă, la 52 de ani
Jennifer Lopez a recunoscut relația cu Ben Affleck, de ziua ei. Artista, în cea mai bună formă, la 52 de ani
Ce autonomie are noul model electric Kia EV6? Asiaticii au făcut anunțul așteptat de toată lumea
Ce autonomie are noul model electric Kia EV6? Asiaticii au făcut anunțul așteptat de toată lumea
Andy Murray, campionul olimpic în exerciţiu, s-a retras din proba de simplu de la Jocurile Olimpice
Andy Murray, campionul olimpic în exerciţiu, s-a retras din proba de simplu de la Jocurile Olimpice
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
O fostă dansatoare din buric a fost angajată într-o companie strategică
O fostă dansatoare din buric a fost angajată într-o companie strategică
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Laurenţiu Reghecampf, în vacanţă în Grecia cu domnişoara C şi cu prietenii. Imaginile care zguduie showbiz-ul. Cu cine se distrează antrenorul, când Anamaria Prodan este în Dubai. Exclusiv
Laurenţiu Reghecampf, în vacanţă în Grecia cu domnişoara C şi cu prietenii. Imaginile care zguduie showbiz-ul. Cu cine se distrează antrenorul, când Anamaria Prodan este în Dubai. Exclusiv
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Cât costă un permis de conducere fals pentru categoriile AM, B1, B, C1 și C. Prețul la zi
Cât costă un permis de conducere fals pentru categoriile AM, B1, B, C1 și C. Prețul la zi
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani