Adrian Voinescu, despre candidatura la șefia FR de Baschet: „Ar trebui să schimbăm nu oamenii, ci felul în care lucrăm” | INTERVIU

  • Publicat:
  • Actualizat:

Adrian Voinescu (48 de ani), actualul șef al departamentului Evenimente – Internațional din FR de Baschet, este unul dintre candidații la postul de președinte.

Dintre toții pretendenții la alegerile din 14 mai 2021, vine cu cea mai puternică echipă. Una formată din nume importante: Ghiță Mureșan, Claudiu Fometescu, Marcel Țenter, Tudor Costescu și Alina Moanță.

Adrian Voinescu, într-o discuție despre FR de Baschet, vizează pe continuitate, pe tot ce s-a făcut bun, și merge în viitor pe derularea unor noi proiecte.

Adrian Voinescu, despre candidatura la șefia FR de Baschet: „Ar trebui să schimbăm nu oamenii, ci felul în care lucrăm” | INTERVIU

Au rămas în cursă pentru șefia FR Baschet, în acest moment, Carmen Tocală, Cătălin Burlacu, Virgil Stănescu și Ștefan Săndulache. Svetlana Simion, mama fotbalistului Radu Drăgușin de la Juventus Torino, s-a retras și o susține pe Carmen Tocală.

Prosport: De ce ați luat decizia de a candida?

Adrian Voinescu: Cu siguranță nu din nevoia de a ocupa un post sau o funcție, doar pentru că da bine la CV.

Ci pentru că eu cred că, din postura în care am fost în ultimii 7 ani, Manager Evenimente și Relații Internaționale în Federația Română de Baschet, am avut posibilitatea să văd din interior cu ce probleme se confruntă în acest moment baschetul nostru.

Ce lucruri sunt de schimbat în primul rând din abordarea noastră, a FRB și câte lucruri sunt de dezvoltat în viitor, astfel încât să construim cu adevărat un sport curat și competitiv.

Sunt proiecte începute și care trebuie continuate și îmbunătățite și trebuie în egală măsură să demarăm unele noi, care să ne ducă înainte și nu înapoi, unde am mai fost.

Ce ați vrea să schimbați imediat?

Sigur că așteptările sunt mari mai ales în privința schimbărilor. Imediat, ar trebui să schimbăm nu oamenii, ci felul în care lucrăm, intern și față de cluburi. Nu cred că abilitatea unui bun manager constă în schimbarea oamenilor, ci în capacitatea și abilitatea lui de a-și face oamenii să fie eficienți și să dea maxim de randament.

Direcția principală sunt juniorii, susține Adrian Voinescu

Că schimbare imediată, care stă în puterea noastră și care poate să fie pe cât de vizibilă pe atât de necesară, ar trebui să fie eficientizarea activității Federației Române de Baschet. Sunt oameni tineri și pricepuți care lucrează acum în FRB, trebuie doar canalizați și încurajați să performeze.

Ce alte idei mai vreți să implementati?

Una dintre direcțiile esențiale către care trebuie să ne concentrăm este cea a juniorilor. Și a competițiilor destinate lor. Ne trebuie o schimbare a sistemului competițional, astfel încât să nu mai irosim resurse prețioase și puține, mai ales acum, pentru a face turism, ci să le folosim pentru activityate.

Iar asta înseamnă în primul rând, meciuri. Ca urmare, descentralizarea activității FRB prin implicarea activă a Asociațiilor Județene de Baschet trebuie să se întâmple încă din sezonul competițional următor.

Astfel AJB-urile vor deveni cele responsabile de organizarea competițiilor la nivel local – municipal, județean și regional, și abia ulterior, în faza finală, se va ajunge la trierea echipelor pentru faza finală a Campionatelor Naționale.

Centre de Excelență, regionale și centrale

Astfel, vom avea mai multe meciuri cu distanțe mult mai mici de parcurs, autonomie pentru AJB-uri cu ajutor și asistență permanentă din partea FRB și o selecție pe baza de rezultate a echipelor care ajung în faza finală.

În egală măsură, tot pentru juniori, este esențială înființarea Centrelor de Excelență, atât regionale cât și unul central, la București.

În niciun caz văzute că o concurență din partea FRB, ci că un ajutor atât pentru cluburi – căci FRB va prelua partea lor de pregătire individuală pe tot parcursul săptămânii, dar jucătorii vor activă exclusiv la cluburile lor – cât și pentru sportivi, care vor avea șansă de a se pregăti mai mult și mai eficient.

Și în egală măsură , de a-și vedea mai departe de partea educațională, astfel încât la finalul liceului, să știe că vor promova fără niciun fel de problema examenul de bacalaureat.

Ca o continuitate a programului existent deja, cluburile de Liga Națională trebuie să-și dezvolte echipele de juniori, respectiv să aibe propriile echipe de U16 și U18, asta însemnând echipe care să activeze pe propriul Certificat de Identitate Sportivă

Adrian Voinescu

O altă direcție este cea a predictibilității și consecvenței de care trebuie să dea dovadă FRB.

Toate deciziile pe care FRB, fie prin Președinte, Secretar General și mai ales prin Consiliul Director, care este organul de conducere al FRB între Adunările Generale, trebuie să fie luate în cunoștință de cauza, după consultări cu structurile din teritoriu, transpuse în regulamente și apoi, applicate, fără echivoc și fără compromisuri.

FRB trebuie să fie garantul respectării și aplicării Regulamentelor proprii.

Dezvoltarea proiectului FRB-TV, început încă de acum 3 ani, un proiect gândit împreună cu Radu Abramescu și prin care canalul propriu de Youtube al FRB a ajuns să devină o alternativă pentru fanii baschetului, pentru a putea vedea meciurile din ligile naționale, masculine și feminine dar , mai nou, și de juniori, care nu sunt transmise pe TV.

Adrian Voinescu nu crede că FR Baschet se poate conduce din birou

Asta a fost posibil și prin instalarea gratuită a sistemului Keemotion, datorită căruia se pot transmite pe FRB – TV toate meciurile care se dispută în ligile naționale de seniori.

Tot datorită acestui sistem și tot gratuit, cluburile din ligile naționale de seniori au la dispoziție și platforma de scouting și analiză de la Synergy Sports.

Toate acestea trebuie dezvoltate astfel încât să putem oferi transmisii și din competițiile naționale de juniori, lucru care s-a întâmplat deja încă din acest sezon.

Ce faceți în campanie?

Nu cred că Federația Română de Baschet se poate conduce dintr-un birou, indiferent de câte telefoane ai la dispoziție.

Ca urmare, mi-am folosit concediul de odihnă și am plecat în țară, să vorbesc și să mă întâlnesc, față în față, cu majoritatea cluburilor.

Cred în dialog și în comunicare, și cred că doar aflând direct de la sursă are sunt problemele reale cu care structurile din țară se confruntă, poți avea o imagine a situației reale în care ne aflăm în acest moment.

În egală măsură, am căutat să le prezint ideile pe care vreau să ne ghidăm activitatea în următorii 4 ani.

Este o consultare permanentă, dar care trebuie să devină un mod de lucru real în viitor, tocmai pentru a putea merge înainte.

Concediu medical pe motiv de stres?

Cum au primit colegii, foștii colegi sau antrenori decizia dvs?

Cu actualii colegi din FRB am colaborat în toți acești ani, și încă foarte bine.

Din poziția de Manager de Evenimente al FRB, am lucrat efectiv cu ei, cu absolut toți, la toate Campionatele Europene organizate în România din 2014 încoace, la Eurobasket Women de la Timișoara și Oradea și, mai ales, la cel mai important eveniment sportiv organizat în România, Eurobasket 2017, la Cluj-Napoca.

De la întregul Departament de Competiții al FRB și până la nea Dan Ticheru, cu toții au fost implicați în toate aceste activități, și chiar cred că am făcut o echipa în tot acest timp, că urmare, reacția lor a fost una pozitivă

Adrian Voinescu

A foștilor colegi, dacă ne referim la colegii din activitatea competițională, că jucător, putem să și râdem un pic, din moment ce unul dintre ei îmi este contracandidat, mă refer la Virgil Stănescu .

Să spunem că ați câștigat deja alegerile, prima măsură pe care o veți lua în calitate de președinte al federației?

“Concediu medical pe motiv de stres“. Glumesc, desigur, pentru că numai de vacanțe nu cred că avem timp.

O întâlnire cu toți colegii, din toate departamentele, și restructurarea modului nostru de lucru. Pentru a deveni eficienți și cât se poate de deschiși.

Am spus-o și mai sus, dacă vrem să putem progresa, schimbările care trebuie făcute pentru acest lucru trebuie să vină în primul rând din interior.

Dar în niciun caz prin a da oamenii afară, ci prin a învață împreună cum să ne facem treaba cât mai bine, și de preferință, cu zâmbetul pe buze. Dar întotdeauna, cât se poate de serios.

Viața mea cu siguranță nu depinde de câștigarea acestor alegeri, crede Adrian Voinescu

Ce se întâmplă dacă pierdeți?

Nimic altceva decât că, în acest caz, chiar o să am timp și de o vacanță adevărată, în care să nu sune telefonul, să nu vină 100 de mailuri, să nu apară cine știe ce probleme urgențe și situații neprevăzute.

Viața mea cu siguranță nu depinde de câștigarea acestor alegeri, am meseria mea, pe care mi-o pot face în continuare, fără nicio problemă. Baschetul românesc o să existe în continuare cu siguranță, și cu și fără Adrian Voinescu, la fel că și în cazul celorlalți candidați.

In sfarsit, e oficial: candidatura mea pentru functia de presedinte al Federatiei Romane de Baschet a fost validata….

Publicată de Adrian Voinescu pe Vineri, 2 aprilie 2021

Aveți ceva de spus / transmis de care nu am întrebat?

De spus, cred că niciodată nu se poate considera că s-a spus tot ce era de spus.

Partea mai dificilă este cu ce este de făcut, iar în spatele meu, stau în primul rând lucrurile făcute de mine în toată activitatea mea în baschet, că jucător și apoi că angajat al FRB, cât și că jurnalist în 17 ani de meserie.

Pe aceeași temă
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Primele declaraţii ale gorjencei care ar fi escrocat sentimental un septuagenar italian cu aproape 800.000 euro: „El a insistat cu banii“
Primele declaraţii ale gorjencei care ar fi escrocat sentimental un septuagenar italian cu aproape 800.000 euro: „El a insistat cu banii“
Peste 10.000 de maşini, ridicate într-un sector din Bucureşti începând de azi
Peste 10.000 de maşini, ridicate într-un sector din Bucureşti începând de azi
Ianis Hagi, dorit in Premier League?! Care sunt cele doua super puteri din Anglia care ar fi interesate de transferul romanului
Ianis Hagi, dorit in Premier League?! Care sunt cele doua super puteri din Anglia care ar fi interesate de transferul romanului
Motivul pentru care nu trebuie să te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat
Motivul pentru care nu trebuie să te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat
Fiica Andreei Esca, făcută de râs de propriul iubit.a făcut o declarație incredibilă.
Fiica Andreei Esca, făcută de râs de propriul iubit.a făcut o declarație incredibilă.
A descoperit o gaură în gura bebeluşului său şi l-a dus direct la spital. Toată lumea a izbucnit în râs când a descoperit care era, de fapt, problema
A descoperit o gaură în gura bebeluşului său şi l-a dus direct la spital. Toată lumea a izbucnit în râs când a descoperit care era, de fapt, problema
Grecia a pus o recompensă de 300.000 de euro pe capetele criminalilor care au ucis-o pe studenta britanică Caroline Crouch, în fața copilului ei
Grecia a pus o recompensă de 300.000 de euro pe capetele criminalilor care au ucis-o pe studenta britanică Caroline Crouch, în fața copilului ei
Bombă în televiziunea din România: A fost dată AFARĂ
Bombă în televiziunea din România: A fost dată AFARĂ
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni pe el. Cum a reușit să se salveze
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni pe el. Cum a reușit să se salveze
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Anamaria Prodan, călcată în picioare în direct la TV!  Ce a putut să-i zică, și prezentatorul a început să râdă
Anamaria Prodan, călcată în picioare în direct la TV! Ce a putut să-i zică, și prezentatorul a început să râdă
Clotilde Armand, prima reacție după ce ar fi pierdut alegerile! Primarul a recunoscut
Clotilde Armand, prima reacție după ce ar fi pierdut alegerile! Primarul a recunoscut
Cine sunt românii plătiţi cu cel mai mic salariu posibil. Sectoarele cu cel mai prost plătiţi oameni din România
Cine sunt românii plătiţi cu cel mai mic salariu posibil. Sectoarele cu cel mai prost plătiţi oameni din România
Boala de care suferă majoritatea miliardarilor din lume. Este din spectrul autist
Boala de care suferă majoritatea miliardarilor din lume. Este din spectrul autist
Cine este, de fapt, polițista superbă care a primit mii de like-uri pe Facebook?
Cine este, de fapt, polițista superbă care a primit mii de like-uri pe Facebook?
Specia care ar putea dispărea din cauza nevoii uriașe de litiu pentru baterii de mașini electrice
Specia care ar putea dispărea din cauza nevoii uriașe de litiu pentru baterii de mașini electrice
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Păţania unui englez acuzat că a intrat fraudulos în România. Omul s-a plimbat pe plajă neştiind că acolo e graniţa
Păţania unui englez acuzat că a intrat fraudulos în România. Omul s-a plimbat pe plajă neştiind că acolo e graniţa
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a cerut divorțul
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a cerut divorțul
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
O bancă din România vinde mașini recuperate. Iată două oferte de nerefuzat pentru cei care vor o Skoda diesel
O bancă din România vinde mașini recuperate. Iată două oferte de nerefuzat pentru cei care vor o Skoda diesel
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total