Absolvent de Universitate din SUA vs omul sistemului! Lupta pentru șefia unui important club din România: CS Olimpia

Autor: Andru Nenciu Publicat: 14 Jun. 2013, 20:06 Actualizat: 14 Jun. 2013, 20:33 Alte Sporturi
Absolvent de Universitate din SUA vs omul sistemului! Lupta pentru șefia unui important club din România: CS Olimpia

– Adrian Ghioroaie a fost antrenorul secund al anului 2011 în NCAA

– Gheorghe Iordache (56 de ani), un om susținut pe linie politică vs Adrian Ghioroaie (34 de ani), fost atlet, absolvent al Universității Kent din SUA

– În urmă cu două zile a avut loc examenul scris, săptămâna viitoare are loc la MTS interviul

– Condus până în februarie de Mihaela Neagu, CS Olimpia e clubul la care s-au constatat o serie de nereguli financiare

– Gheorghe Iordache a fost adjunctul Mihaelei Neagu

La Ministerul Tineretului și Sportului se desfășoară în această perioadă o serie de concursuri pentru ocuparea unor poziții cheie la MTS, iar unul dintre examenele de real interes îl constituie cel pentru stabilirea postului de director al clubului Olimpia București. Un club de tradiție în sportul românesc, o grupare percepută în ultimii ani drept o vacă de muls! Întrucât persoanele care au deținut frâiele au fost considerate marionetele păpușarilor din diverse partide politice interesate să căpușeze clubul. Sub bagheta fostei directoare, Mihaela Neagu, membră PDL, femeia care i-a succedat în funcție lui Octavian Dimofte (decedat), Olimpia a devenit paradisul ingineriilor financiare pe care foștii capi ai MTS le-au trecut la index. Au fost lipsiți de reacție. Sau au mers pe principiul „timpul trece, leafa merge”. Nu s-a sesizat nimic din ce s-a meșterit după perdelele trase. Sau nu s-a vrut!

Un lanț interminabil de jonglerii

Neregulile de ordin financiar au fost dezvăluite de cotidianul Gazeta Sporturilor, care în urma unei anchete, a scos la suprafață o cantitate consistentă de gunoi ascuns sub preșul de la intrarea în principalul cabinet al clubului din Capitală. Pe scurt: șefii clubului au cumpărat un teren la preț supraevaluat – acțiune care i-a trimis pe Neagu și pe adjunctul ei, Gheorghe Iordache, dar și pe contabili în atenția justiției, apoi au dat în concesiune unor firme dubioase administrarea bazinului, adminstrarea terenului de rugby și tot complexul hotelier. La finele lui 2012, premierul Victor Ponta i-a cerut în mod expres lui Carmen Tocală (șefă ANST în acea perioadă – secretar în MTS în prezent) să efectueze un audit, iar concluziile au relevat un fluviu de nereguli.

Bănicioiu a anunțat în februarie că Neagu a demisionat

Ca o consecință, la începutul lui februarie, actualul șef al MTS, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că directoarea Neagu a demisionat, iar Alin Cârstoiu, directorul departamentului juridic al MTS urma să fie retrogradat. La timonă a rămas însă temporar Gheorghe Iordache, fostul om de încredere al Mihaelei Neagu, și el un simpatizant al „portocaliilor”, un tip care n-a avut capacitatea să redreseze corabia de la baschet feminin, echipa desființându-se în acest an. „Neagu și Iordache au fost ca frații, dar au ajuns să se dușmănească pentru că bugetul a scăzut considerabil”, declara pentru GSP, sub protecția anonimatului, o sursă din MTS. Interesant este că Iordache ar fi trecut în altă barcă, unele surse pretinzând că ar fi încercat să-și exprime simpatia pentru Partidul Conservator.

La fel de interesant este faptul că ProSport a aflat că Iordache candidează în prezent la funcția de șef al clubului într-un concurs al cărui deznodământ îl vom afla săptămâna viitoare, după proba interviului. Pe celălalt culoar al cursei pentru șefia Olimpia, alături de omul susținut politic, candidează un absolvent din Statele Unite, reprezentant al noului val: Adrian Ghioroaie (34 de ani), fost sportiv al clubului Steaua.

GHIOROAIE: „Sportivii dintr-un club bine manageriat pot lua 3-5 medalii la Rio”

Adversarul lui Iordache, fost atlet de performanță, vrea să implementeze tot ce a învățat în mediul universitar din America. Susține că vine cu un suflu nou și spune că nu face parte din niciun partid politic. Fost sportiv al clubului Steaua, Adrian Ghioroaie (34 de ani) prindea, la doar 20 de ani, o bursă de student în Statele Unite. Devenea primul atlet român plecat cu o bursă peste Ocean și avea să promoveze pentru primirea bursei încă 15 sportivi tricolori. În anii studenției s-a  duelat în NCAA (Asociația Sportivă Universitară Americană) cu sprinteri precum Walter Dix, Keron Clement sau Wallace Spearmon, pentru ca în 2005, să absolve Universitatea Kent cu specializarea Educație Fizică și Sociologie.

A urmat o carieră de antrenor și profesor de atletism în care a adăugat primul campion NCAA în istoria universității la Southern Mississippi, o finalistă la campionatele mondiale, un record național al Olandei, si inca cinci sportivi listați în top 50 în lume. Revenit în România din 2012, Ghioroie, alături de asociația Student Sport, a pus umărul la regenerarea sportului universitar, numai anul trecut acțiunile asociației implicând 9 000 de studenți. În cadrul organismului, Adrian se ocupa de strategie și de organizare.

 De ce ai ales să concurezi pentru acest post?

Pentru că sunt curios dacă sistemul sportului românesc este cu adevărat deschis la mici schimbări. Totul are un început. Doresc să îmi aduc experiența și educația formate în SUA în interesul sportului și tineretului din România și să-mi prezint proiectele.

 De obicei aceste joburi sunt promise. Cine te susține pe tine?

Nu am făcut și nici nu fac parte din vreun partid politic. Nu am lucrat niciodată la stat, nu am pile, încerc să reușesc pe merit. Poate sunt naiv…

Poate că da, poate că nu… Ce strategie ai avea din funcția de director la Olimpia?

Am învățat mult lucrând pentru universități cu bugete sportive anuale de peste 20 de milioane de dolari într-unul dintre cele mai avansate sisteme sportive din lume, NCAA. Acolo antrenorul are un rol complex, de la management general, strângere de fonduri, branding, la performanță sportivă. În Statele Unite, organizarea și managementul sunt luate în serios, studenții și publicul sunt  beneficiari, iar rezultatele confirmă.

CS Olimpia folosește bani publici…

Ca strategie de management, vreau ca un club ca Olimpia să fie un vector pozitiv de imagine pentru  MTS, să aibă popularitate, sa aibă un impact constructiv în comunitate. Doar se folosesc bani publici, iar asta trebuie să te oblige să dai înapoi comunității ceva. Să promoveze sănătatea, fair-play-ul, recreerea și buna dispoziție. Am putea asigura sustenabilitatea financiară prin managementul direct propriu al bazelor, iar deschiderea lor către public la prețuri simbolice ar crește numărul utilizatorilor. Este trist că un club cu facilitățile și bugetul Olimpia are doar 420 fani pe Facebook. Asta spune multe despre „impactul” social pe care acest club îl are în acest moment. Trebuie lucrat și la branding. De asemenea, o altă sursă de venit ar fi fondurile europene 2014-2020 și pregătirea dosarelor din timp pentru a le putea accesa. Sunt foarte multe programe de finanțare pe sport, trebuie doar voință și profesionalism.

Ce-ai face să readuci performanța pe la diferite secții ale clubului?

Din punct de vedere al performanței, doresc să aduc clubul Olimpia înapoi în topul cluburilor din România, iar în trei ani să fim primul club per total. La Jocurile Olimpice de la Rio 2016, cu multă muncă sunt convins că un club bine manageriat poate aduce 3-5 medalii. În atletism spre exemplu, aș încerca să aduc antrenori recunoscuți pe plan global, ca Vali Tomescu, antrenorul lotului de maraton al Chinei. La baschet aș pune accent pe recrutare în România, dar și din afară a tinerelor talente, iar un implant de jucători din NCAA te aduc mai aproape de locurile fruntașe sau chiar de titlu.

Mentalitatea?

Cel mai mult este nevoie să generez o schimbare de mentalitate. După aceea putem vorbi de pregătire fizică, metode de antrenament moderne și succes constant.

Adrian Ghioroaie

Steaua – 1996-2001 – student
UTEP – 2002-2004 – student
Kent State – 2004‑2005 – student
Cumberlands College – 2005-2007 – Graduate assitant/Student Masterant
Jacksonville State University – 2007-2008 – antrenor
Kent State – 2008‑2010 – antrenor
Southern Mississippi – 2010 – antrenor și profesor

În 2011, Ghioroaie a fost votat antrenorul asistent al anului pentru Regiunea de Sud (South Region) de către Asociația Antrenorilor de Atletism din America. Bucureșteanul a antrenat prima și singura campioană NCAA a universității în orice sport, Tori Bowie câștigând proba de lungime cu un rezultat de 6,64 m, ceea ce a reprezentat un record al universității, cât și „vârf” personal al sportivei. Mai mult, toți componeții grupei și-au doborât recordurile personale.

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 14 Jun. 2013, 20:06 Actualizat: 14 Jun. 2013, 20:33 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Premiera istorica pentru Romania! Sezonul de fotbal s-a terminat pentru ei din cauza tragediei provocate de coronavirus! Reactie oficiala: „Mai devreme sau mai tarziu se intampla peste tot!”
Premiera istorica pentru Romania! Sezonul de fotbal s-a terminat pentru ei din cauza tragediei provocate de coronavirus! ...
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să oprească filmările
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să ...
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de 
coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă a 
omenirii
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Giovani Becali, anunţ-BOMBĂ! Man City, interesată de un român:
Giovani Becali, anunţ-BOMBĂ! Man City, interesată de un român: "M-au întrebat de el, are calităţi de fotbalist modern"
Lovitură grea pentru Raed Arafat. Ce a ascuns sub preș? Totul a iesit la suprafață
Lovitură grea pentru Raed Arafat. Ce a ascuns sub preș? Totul a iesit la suprafață
Simona Halep, anunț uriaș. E prima dată când i se întâmplă așa ceva: ”E cea mai lungă perioadă!”
Simona Halep, anunț uriaș. E prima dată când i se întâmplă așa ceva: ”E cea mai lungă perioadă!”
BREAKING! Unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă intră în faliment din cauza crizei coronavirusului
BREAKING! Unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă intră în faliment din cauza crizei coronavirusului
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Raed Arafat a găsit marea soluție. De unde vine salvarea în plină epidemie
Raed Arafat a găsit marea soluție. De unde vine salvarea în plină epidemie
PACIENTUL ZERO cu coronavirus din China, scos la lumină. Document secret: cum a luat boala de la un liliac
PACIENTUL ZERO cu coronavirus din China, scos la lumină. Document secret: cum a luat boala de la un liliac
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat cu designerul in doar cateva zile
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat ...
Pregatiți-vă! Au anunțat deja al doilea val! Când se va întâmpla
Pregatiți-vă! Au anunțat deja al doilea val! Când se va întâmpla
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
Buzoienii au inventat „izoleta electrică”. Nu izolează nimic, dar e cea mai bună armă împotriva izolării
Buzoienii au inventat „izoleta electrică”. Nu izolează nimic, dar e cea mai bună armă împotriva izolării