A mai rămas o lună până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Câți sportivi a calificat România + cine sunt olimpicii cu cele mai bune șanse la medalii

Redactor:
Marius Hutu
A mai rămas o lună până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Câți sportivi a calificat România + cine sunt olimpicii cu cele mai bune șanse la medalii
  • Publicat:
  • Actualizat:

A mai rămas o lună până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, iar lotul României este aproape complet.

Delegația tricoloră a reușit să califice 94 de sportivi pentru întrecerile programate în 23 iulie – 8 august. În 2016, România a mers cu un lot format din 96 de sportivi. Numărul va fi însă depășit după ce vor veni toate confirmările oficiale la tenis.

La Rio 2016, România a obținut doar 4 medalii, 1 de aur, 1 de argint și 2 de bronz. Șansele la medalii nu s-au îmbunătățit substanțial în ultimii 5 ani. Progrese remarcabile s-au făcut la canotaj. Estimări: tricolorii vor aduna 4-6 medalii.

A mai rămas o lună până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Mădălina Amăistroaie este ultima sportivă din România care a obținut calificarea la Jocurile Olimpice, la tir cu arcul. Astfel, ea a devenit a 94-a atletă a delegației tricolore care în iulie va pleca spre Japonia.

În vârstă de 18 ani, Mădălina Amăistroaie, legitimată la CSȘ Rădăuți și CSM Suceava, ocupă în prezent locul 27 în clasametul mondial. Iar tirul cu arcul românesc revine la o ediție a Jocurilor Olimpice după o pauză de 13 ani. În total, România va avea reprezentanți la 17 discipline la Tokyo, față de 14 la Rio 2016.

Canotaj – 36 de sportivi

Barca de 8+1 la feminin este o candidată serioasă la podiumul olimpic

Canotajul va avea cel mai numeros lot în delegația olimpică, cu nu mai puțin de 36 de sportivi. Adică peste 35% din numărul de olimpici români confirmați azi. Forul condus de Elisabeta Lipă a avut un ciclu olimpic superb, cu medalii la Mondiale și Europene. Iar la Jocurile Olimpice a reușit să califice nu mai puțin de 9 echipaje:

Masculin: Dublu rame, dublu vâsle, patru rame, 8+1

Feminin: Dublu rame, dublu vâsle, dublu vâsle categorie ușoară, patru rame, 8+1

Fotbal – 18 sportivi

Naționala de fotbal U23 are o vară fierbinte. GEORGE FILIP / MEDIAFAX FOTO

A doilea lot ca mărime din delegația olimpică este dat de naționala de fotbal. Echipa U23 a obținut calificarea în urma Campionatului European de tineret din 2019, unde a ajuns până în semifinale.

Atletism – 7 sportivi

Atletismul a prins podiumul în delegația tricoloră, cu 7 sportivi. Numărul de participanți este însă departe de ce reușea România în alte vremuri, în care sportul făcea parte din politica de stat. Șansele la medalii sunt, de asemenea, mici. Rareș Toader este ultimul care a prins lotul, zilele trecute, după a reușit o performanță de 21,29 m la aruncarea greutății, cu 19 cm peste baremul de calificare la Tokyo 2020. La atletism s-au mai calificat Alin Firfirică (aruncarea discului), Florentina Iuşco, Alina Rotaru-Kottmann (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime) şi Marius Cocioran (50 km marş).

Lupte – 5 sportivi

Alina Vuc s-a calificat încă de acum 2 ani la JO

Luptele au calificat 5 sportivi pentru Tokyo. Kriszta Incze a primit vestea cea mare zilele trecute, faptul că s-a calificat pentru Jocurile Olimpice. Delegaţia Coreei de Nord a anunțat oficial că s-a retras din întrecerile olimpice din această vară, iar forul internaţional de lupte a avut de realocat două locuri la feminin, la  62 kg, categoria Krisztei Incze, şi la 53 kg. România îi mai are calificați pe Alina Vuc, Andreea Ana, Alin Alexuc și Albert Saritov.

Baschet – 4 sportivi

Una dintre surprizele frumoase la Jocurile Olimpice poate veni de la echipa feminină de baschet 3×3. S-au calificat 8 echipe, care vor juca în faza inaugurală după sistemul „fiecare cu fiecare”. Primele două clasate se califică direct în semifinale, iar cele de pe locurile 3-6 vor juca în faza sferturilor de finală. România ve debuta într-o partidă cu China. Va mai înfrunta apoi Japonia, Italia, SUA, Mongolia, Franța și Rusia.

Tenis de masă – 4 sportivi

Tenisul de masă are sportivi de calibru la JO

Tenisul de masă ajunge în Japonia cu Elizabeta Samara, Daniela Monteiro Dodean, Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu.

Judo – 3 sportivi

Andreea Chițu, Vlăduț Simionescu și Alexandru Raicu au fost confirmați zilele trecute pentru turneul olimpic de judo de la Toko 2020. Calificările au fost obținute pe baza pozițiilor ocupate în clasamentul mondial. Au fost selecționați primii 18 clasați la fiecare categorie de greutate, dar fiecare Comitet Național Olimpic a avut dreptul să înscrie doar câte un singur judoka la fiecare dintre cele 14 categorii. Andreea Chițu a ocupat locul 23, Vlăduț Simionescu a fost pe 24, iar Alexandru Simionescu pe 30.

Natație – 3 sportivi

Robert Glință este în mare formă înainte de Jocurile Olimpice Credit line: Profimedia

Înotul românesc va avea doar 3 sportivi, însă foarte talentați: Robert Glință, Daniel Martin și David Popovici. Primul este campion european la 100 de metri spate, performanță realizată în luna mai. Iar Popovici a devenit la 16 ani mezinul delegației tricolore.

Gimnastică – 3 sportivi

Marian Drăgulescu, Larisa Iordache și Maria Holbură sun sportivii calificați la această disciplină. Primii doi au o experiență fantastică în spate, ambii având medalii și la Jocurile Olimpice.

marian dragulescu bataie casatorie
Marian Drăgulescu este deja o legendă a sportului românesc

România a mai calificat sportivi la următoarele discipline:

Box (2): Cosmin Gîrleanu, Maria Nechita

Kaiac-Canoe (2): Echipajul de canoe 2 – 1.000 metri (Cătălin Chirilă şi Victor Mihalachi)

Ciclism (2): Vlad Dascălu, Eduard Grosu

Scrimă (2): Ana Maria Popescu, Iulian Teodosiu

Tir cu Arcul (1): Mădălina Amăistroaie

Tir (1): Laura Georgeta Coman

Triatlon (1): Felix Duchampt

Lista se va mări cu 4-5 sportivi la tenis, în frunte cu Simona Halep și Sorana Cîrstea. De asemenea, la atletism se mai pot califica 1-2 sportivi. Așasar, sunt toate șansele ca România să meargă la Tokyo cu 100 de sportivi.

În ceea ce privește șansele la medalii, certitudine pare a fi doar echipajul de canotaj Nicoleta-Ancuţa Bodnar și Simona Geanina Radiş, care poate obține chiar aurul în proba de dublu vâsle. Tot de la canotaj mai pot veni 1-3 medalii. În rest, va depinde mult de forma sportivă pe care o vor prinde tricolorii la Tokyo. Bineînțeles, este loc și de surprize.

Ana Maria Popescu este singura sportivă din delagație cu titlul olimpic în palmares

De urmărit: Ana Maria Popescu, Simona Halep, Sorana Cîrstea, Marian Drăgulescu, Larisa Iordache, Cătălin Chirilă – Victor Mihalachi, Laura Georgeta Coman, Robert Glință, Echipa feminină de tenis de masă și „mixtul” Bernadette Szocs – Ovidiu Ionescu, Alina Vuc, Echipa de baschet 3×3, Alin Firfirică și chiar naționala de fotbal, care este într-o grupă foarte bună, cu Coreea de Sud, Honduras și Noua Zeelandă.

Estimarea ProSport este că delegația tricoloră va obține între 4 și 6 medalii.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen