Universitatea Craiova – FCSB 0-3 în analiza lui Victor Pițurcă: „Acela a fost momentul decisiv! Petev? E adevărul!”. Păcatele bulgarului, ce simte Mihai Stoica și ce nu acceptă Gigi Becali. EXCLUSIV

Universitatea Craiova - FCSB 0-3 în analiza lui Victor Pițurcă:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Începând din 2024, după fiecare rundă din Superliga descoperi la ProSport rubrica „Secretele din Meciul Etapei”, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni o lansează suporterilor ce trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, Universitatea Craiova – FCSB 0-3!

Fiecare episod al „Secretelor din Meciul Etapei” e compus dintr-o o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între „catedrala peluzei” și memoria subiectivă a generațiilor.

Iată analiza realizată azi de Victor Pițurcă și cum au reușit roș-albaștrii să învingă la scor de neprezentare în Bănie!

Victor Pițurcă despre Universitatea Craiova – FCSB 0-3

Victor Pițurcă (67 ani), fost internațional și câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua București în postura de jucător, este unul dintre cei mai experimentați tehnicieni români de azi. A antrenat atât Craiova, cât și roș-albaștrii, pe lângă experiența la Al Ittihad (Arabia Saudită) și mandatele cu rezultate foarte bune ca selecționer al României U21 și al primei reprezentative (2004-2009 și 2011-2014). Ca antrenor, a cucerit titlul de campion al României cu Steaua București în 2001.

Iată cum a radiografiat acesta, în exclusivitate pentru ProSport, partida Universitatea Craiova – FCSB 0-3:

Consider că, pentru campionatul nostru, per total a fost o partidă bună. Aș spune că mai ales prima repriză, una în care Craiova a făcut un presing foarte avansat, pe tot terenul. Cu toate acestea, s-a observat însă precipitare multă în jocul ambelor echipe. Au fost multe greșeli, erori la pasare… Probabil rezultatul e dur pentru Craiova, destul de mare diferența, până la urmă, cred eu, față de ceea ce s-a întâmplat în teren. E clar că a câștigat echipa mai valoroasă și cea care a știut să gestioneze mult mai bine anumite momente decisive ale jocului”

Dar care a fost pentru Victor Pițurcă momentul decisiv, „cheia” partidei? Și cum vede prestația antrenorului Craiovei, bulgarul Petev, care a încercat să surprindă adversarul cu un sistem nou?

Secretele din Meciul Etapei cu Victor Pițurcă

Fostul selecționer apreciază că putem vorbi de o „cheie” a partidei încă din prima repriză, mai exact la marea ratare a Craiovei prin Mitriță, în situație de unu la unu cu portarul Târnovanu:

Craiova cred că a pierdut jocul la ratarea ocaziei imense pe care a avut-o într-un moment în care lucrurile erau încă destul de echilibrate. Dacă Mitriță marca și era 1-0, altul era deznodământul partidei, foarte probabil. Firește, a ratat și Băluță, de partea cealaltă, o ocazie mare la câteva minute distanță, dar acolo nu cred că e vinovat pentru că a ratat, cât pentru faptul că nu a pasat coechipierului… Craiova a avut, putem spune, și ghinion, dar ghinion între ghilimele, să primească gol din penalty în prelungirile reprizei, într-un moment important al meciului. Apoi, în repriza secundă, s-a văzut efortul depus de jucătorii Craiovei. Și a venit alt ghinion între ghilimele, să primești golul doi atât de rapid după pauză.

Pentru Victor Pițurcă, antrenorul Petev e într-o postură foarte dificilă:

E greu pentru Petev, pentru antrenorul Craiovei, acesta e adevărul. Nici nu vorbește limba, e complicat să comunice, să se facă înțeles perfect de către jucători. În plus, cred că nici nu a evaluat bine fotbaliștii pe care îi are, sunt și multe noutăți acum în lot… Iar dacă ai ajuns la 0-3, e clar că nici strategia din acest meci nu a fost adecvată”

Cele 5 păcate ale lui Petev într-un all-in stângaci pe banca arzândă

După 4 meciuri fără victorie, trei anul trecut și unul în 2024, bulgarul Petev sigur a simțit banca arzând. A schimbat 5 jucători după 1-2 cu Farul, doar Ivan lipsind din rațiuni medicale. Și a surprins cu o așezare de all-in contra liderului convingător al campionatului. Unde a greșit?

Momentul. Vii cu un 3-5-2, mai degrabă un 3-4-1-2 cu Baiaram în spatele atacanților improvizați Mitriță și Cîmpanu, sperând să dai peste cap prin mobilitate și dribling „panterele” lui Becali din axul apărării. Sună bine în teorie, dar când faci o astfel de revoluție tactică peste noapte, împotriva unui adversar care domină Superliga la toate capitolele, e o eroare de timing. În primul rând pentru că n-ai antrenat așa ceva, nu aveai când. Și a fost evident din prima repriză, Craiova n-a avut niciun plan vizibil de construcție pe sistemul inovator al lui Petev. Marea ocazie a lui Mitriță, față în față cu Târnovanu, a venit din chimia veche a „piticului” cu Bancu.

Strategia. Dacă tot te încăpățânezi cu modificarea de sistem, ai nevoie, ca să pui probleme în față, fie de un center forward masiv și două vârfuri dinamice, fie de un Mitriță asistând un duo din Markovic plus ce mai poți pune lângă el. În concluzie, minimum un atacant pur-sânge în tripleta asta. Și unul cu talie, pe care să pivotezi construcția. Așa, cu trio efervescent, dar zero fler de vârf și prezență fizică în avanposturi, iese doar brambureală.

Secretele din Meciul Etapei. Universitate Craiova – FCSB 0-2

Unde a mai „comis-o” Petev?

Opțiunile. Pentru Bancu, sistemul 3-4-1-2 e apă vie. Pentru Soiri, cel puțin cu FCSB în prima repriză, n-a mers. Finlandezul a greșit des în apărare, n-a contribuit eficient în atac. Apoi, defensiva. Aici chiar a durut tare! Să riști cu Zajkov care nu mai jucase în Superliga din septembrie, de la meciul tur cu FCSB!, și cu Badelj, revenit în iarbă după două luni… All-in tinde spre inconștiență.

Lipsa de reacție. Vezi că, în fața neputinței de a construi în noul sistem, jucătorii tăi utilizează recurent pase lungi. Firește, inutile, cu trei ofensivi scunzi pe posturi improvizate. Nu strigi nimic de pe margine, nu se schimbă nimic?

Lipsa de luciditate. Nu contează cum ai montant emoțional și psihologic jucătorii, dar dacă Badelj ia galben pentru un fault complet gratuit în bandă încă din primul minut, Mitriță e avertizat în minutul 5 pentru proteste după fault la mijlocul terenului și tot el are negru în fața ochilor când scapă față în față cu portarul… ceva ai greșit.

Trei schimbări la pauză, inclusiv Markovic, au încercat să redreseze casa în plin cutremur. Dar după ce Coman a făcut 2-0 din minutul 50, deja totul era făcut cioburi de faianță prin culoare de moloz. Și în arhitectura echipei, și în claritatea (câtă mai rămăsese) din mintea jucătorilor lui Petev.

Valoarea lui Coman și Olaru acoperă experimentele patronului-antrenor. Ce simte Mihai Stoică și nu acceptă Gigi Becali

Luis Phelipe, testat pe toate cele trei poziții din atac la debutul pentru roș-albaștri, în 4-0 cu UTA, a început vârf la Craiova. Ceea ce nu îl avantajează, oricât și-ar imagina patronul-antrenor Gigi Becali. Câteva exemple:

  • Lansat de o pasă curbată, magică, a lui Florinel, brazilianul s-a trezit aproape singur în careu. Dar n-a avut instinctul de preluare-șut al unui atacant, ori al unei excuții din prima, chiar, pe care o mai posedă atacanții. A ieșit o fază amuzantă și atât în minutul 16.
  • Cu doi adversari în față, dar pe culoar favorabil, Phelipe n-a arătat pașii de atacant clasic, n-a putut efectiv să gestioneze cinic situația din minutul 28.

Ce simte și a și declarat Mihai Stoica, faptul că Miculescu, prin talie și bagajul tehnic, ar putea fi o opțiune interesantă de atacant central, nu acceptă Gigi Becali. Miculescu sau un astfel de profil de vârf ar potența și mai mult capitalul excepțional al extremelor Coman și Băluță. N-ar reteza din aportul ofensiv constant bun al lui Olaru și Lixandru. Miculescu a intrat la Craiova, a marcat. Atacant?

Norocul lui Becali e însă că valoarea lui Coman, revenit excelent în echipă, și a lui Olaru acoperă experimentele „de palat”.

După pauză, Tavi Popescu a intrat ca jucător U21, l-a înlocuit pe Phelipe în atac, iar Vali Crețu și-a reluat locul în flancul drept al apărării din responsabilitatea lui Pantea, după ce „veteranul” jucase excelent etapa trecută, cu UTA, și chiar merita să fie iar în iarbă.

De remarcat și evoluția solidă, impunătoare a lui Șut. Un închizător modern care are o marjă de creștere importantă.

Dacă meciul cu Craiova e cel relevant, după cum anunța Gigi Becali, atunci o strategie inteligentă pentru FCSB ar fi ca deja să construiască în umbră, păstrând intactă concentrarea pe Superligă, o structură pentru o campanie europeană consistentă la toamnă. Asta înseamnă să nu piardă jucătorii cei mai buni. Și să nu le schimbe, din plictiseală, posturile.

Prea mult, prea departe. Să rămânem spre titlul de campioană și Doamne-ajută!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
O ieșeancă a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul matrimonial. După ce a văzut ce se întâmpla în lipsa ei, a sunat la Poliție
O ieșeancă a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul matrimonial. După ce a văzut ce se întâmpla în lipsa…
Darius Olaru și Florinel Coman, 14 milioane de euro! Își ”spulberă” competiția
Darius Olaru și Florinel Coman, 14 milioane de euro! Își ”spulberă” competiția
„Tu cauți” Cristina Ciobănașu, criticată pentru mesajul postat după nunta lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu! Ce au observat internauții?
„Tu cauți” Cristina Ciobănașu, criticată pentru mesajul postat după nunta lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu! Ce au observat internauții?
Pe cine va folosi Edi Iordănescu în poartă la EURO 2024: „Cele mai mari șanse”
Pe cine va folosi Edi Iordănescu în poartă la EURO 2024: „Cele mai mari șanse”
Cum arată acum tânăra care la vârsta de 7 ani cântărea 220 kg. Ani la rând a consumat 10.000 de calorii zilnic
Cum arată acum tânăra care la vârsta de 7 ani cântărea 220 kg. Ani la rând a consumat 10.000 de…
Din ce face bani Monica Gabor în America. Irinel Columbeanu a dat-o de gol: „Nu mai are nicio afacere!”
Din ce face bani Monica Gabor în America. Irinel Columbeanu a dat-o de gol: „Nu mai are nicio afacere!”
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu are coarne vaca ta?
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu…
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de 5.000 de lei fiecare
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de 5.000 de lei fiecare
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
Ajuns falit şi la azil, Irinel Columbeanu a spus cu ce se ocupă acum fosta lui soţie! Monica Gabor a renunţat la afaceri
Ajuns falit şi la azil, Irinel Columbeanu a spus cu ce se ocupă acum fosta lui soţie! Monica Gabor a…
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO TV
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO TV
Interzicerea telefoanelor mobile. Anunț oficial pentru România: Rezultatele asta arată
Interzicerea telefoanelor mobile. Anunț oficial pentru România: Rezultatele asta arată
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
God of War: Ragnarok sosește pe PC. Când va fi lansat și la ce preț
God of War: Ragnarok sosește pe PC. Când va fi lansat și la ce preț
Cum pariul Moscovei pe ofensiva din Harkov s-a întors împotriva Rusiei: „Gheața a început să se topească”
Cum pariul Moscovei pe ofensiva din Harkov s-a întors împotriva Rusiei: „Gheața a început să se topească”
Norbert Maior, revenire spectaculoasă în Raliul Sardiniei din WRC
Norbert Maior, revenire spectaculoasă în Raliul Sardiniei din WRC
Se anulează amenda dacă NU semnezi procesul verbal?
Se anulează amenda dacă NU semnezi procesul verbal?
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima dată
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima dată
×