Adversari România la EURO 2024. Trei palme zdravene pe care trebuie să și le dea preventiv tricolorii și Edi Iordănescu după tragerea la sorți! ANALIZĂ

Adversari România la EURO 2024. Trei palme zdravene pe care trebuie să și le dea preventiv tricolorii și Edi Iordănescu după tragerea la sorți! ANALIZĂ
  • Publicat:

Discursul lui Edi Iordănescu după tragerea la sorți? Echilibrat, în linie cu cel din preliminarii. Al jucătorilor? Pe alocuri, bucurie. Curată. O simți clar, ba o și împărtășești. Majoritatea comentatorilor? Entuziasm, eliberare sau certitudinea calificării în optimile de finală. Românii în social media? Deja petrecere cu sarmale și lăutari. Noi, România, care în 16 meciuri all-time la EURO din 5 participări la turneele finale, abia avem o victorie! Una! Adversari România la EURO 2024: am avut noroc? Am avut. Înscrie norocul cu Slovacia și scoate punct cu Belgia? Nu, nu!

Riscăm să intrăm pe fundal de Crăciun, în lipsa altor bucurii concrete din fotbalul nostru, într-o zeamă lungită de siguranță sinucigașă care înlocuiește convingerea încrâncenată și utilă din preliminarii. Iluzia perfidă parcă dă să se tolănească din uliță, șmecherește, în sufrageria familiei de la națională. Familia care, cu dinții strânși iar tricolorul legat pe urme de crampon, ne-a crescut încrederea mare și ne-a trimis-o la facultate de domni în Germania.

Aș vrea să mă înșel. Dacă e așa, nu pierdem nimic! Vă voi spune și eu la final, băieți, ca în Brigada Diverse: „Considerați că v-am mai dat o palmă!”

Venim de nicăieri!

Oameni de bază în calificarea României la EURO 2024, Horațiu Moldovan, Vladimir Screciu, Nicușor Bancu, Florinel Coman vor fi aproape cert și în lotul lui Edi Iordănescu pentru turneul final. Dacă doriți, îi adăugăm aici pe Darius Olaru, Daniel Bîrligea și alte produse ale Superligii din circuitul naționalei.

Ei bine, vorbim de exponenții unui campionat extrem de slab, cu zero echipe în grupele competițiilor europene din acest sezon. Un portar magnific dar care ia totuși 3 goluri acasă de la U Cluj. Doi fotbaliști ai Craiovei, formația care nu-și îndeplinește de ani la rând obiectivele. Fotbaliști ai FCSB care par fixați într-un stadiu al amăgirii când vine de trofee sau de fotbal european.

Venim de nicăieri! Asta e realitatea! Campionatul din Slovacia oferă o formație, Slovan Bratislava, deja calificată în primăvara europeană Conference League. Acolo unde a fost și sezonul trecut! Spartak Trnava a prins grupele Conference League din acest an. Belgia are o minoritate de jucători din liga internă, dar aici nici nu mai are rost raportarea valorică la Superliga.

Ce va veni din play-off pentru România? Ucraina? Cu jucătorii lui Șahtior Donețk sau Dinamo Kiev? Israelul cu fotbaliști de la Maccabi Haifa și Maccabi Tel Aviv, ambele în grupe, ba chiar a doua deja în primăvara europeană?

  • Am performat în preliminarii tocmai pentru că majoritatea jucătorilor din campionatul intern au arătat pe teren, aproape minut de minut, că potențialul e mult mai mare decât realitatea. Că știm adevărul, venim de nicăieri, dar avem o destinație atât de puternic fixată și mergem așa decis spre ea, încât punctul de plecare se pierde în zare, în spate.

La noi e brumă, la ei avem constanță și consistență. Llullaku versus Lukaku

Portarul nostru care e a doua soluție acum, Ionuț Radu, e rezervă în Premier League. N-avem oameni în Bundesliga și Ligue 1. Momentan, Andrei Rațiu e doar rezervă în La Liga, l-a depășit pe Vincius, dar nu și pe albanezul Balliu. Ianis Hagi nu știm cât va mai rămâne la Alaves. Toate semnalele sunt că din iarnă îl va rechema Glasgow Rangers. Avem trei stranieri din Serie A, dar toți spre retrogradare: Răzvan Marin, George Pușcaș, Radu Drăgușin. Ultimul, vândut în vis, așteptăm dimineața.

Atât! La nivel de reprezentare în Big 5, pentru că acolo contează cu adevărat, doar mergem la EURO 2024, turneul final, nu?!, suntem aproape praf.

Ce are Belgia în circuit? Vreo 12 stranieri din Premier League, cu jucători aici de la Man City, Arsenal, Aston Villa… Trei din Serie A, dar nu ca noi. Ci în frunte cu Romelu Lukaku de la Roma, golgheterul preliminariilor EURO 2024. Adăugăm 6 din Bundesliga, cam titulari toți, cu Openda de la RB Leipzig cap de listă valorică, dacă permiteți. Închidem cu 5 din La Liga și Ligue 1. Și… pleosc! Palma necesară numărul doi! Cu tot respectul pentru albanezul golgheter al României în 2017, noi suntem Llullaku iar ei, Lukaku, la capitolul ăsta!

E Belgia poate cel mai bun cap de serie pe care îl puteam primi? Este. Ne dă asta vreun punct cu ei? Nimic! Obții ceva la EURO 2024 doar dacă tratezi Belgia așa cum ai făcut cu Elveția, dar multiplicat de trei ori. O dată că e turneu final, o dată că elvețienii erau fierți tare pe selecționerul Yakin și o dată pentru că Belgia pare oricum peste Elveția.

Slovacia? Bun adversar din urna trei! Foarte bun! Avem 3 puncte cu ei? Pleosc! Skriniar (PSG), patru stranieri din Serie A incluzându-l pe Lobotka (Napoli), doi de la Feyenoord (grupele Champions League), patru din campionatul Cehiei, toți în grupe de competiții europene.

Credem că Israelul va fi la fel ca la Felcsut dacă revin accidentații Solomon (Tottenham) ori Abada (Celtic)? Suntem convinși că Islanda, cu vreo 5 stranieri din grupele cupelor europene, de la Lille, Panathinaikos, Copenhaga și Ajax, începe de la 0-2 meciul cu noi?

  • Am câștigat o grupă în fața Elveției și fără înfrângere pentru că majoritatea stranierilor au lăsat să se vadă în concret că merită mai mult decât situația lor actuală la cluburi și/sau merită cluburi cu obiective mai mari, din ligi mai bune. Mai presus de asta, pentru că am fost ECHIPĂ asumându-ne că nu avem VEDETE.

Facem asta? Că nu prea ne place!

Avem cea mai abordabilă grupă, la nivel de adversari, din istoria participărilor României la Campionatele Europene. Noroc, entuziasm, șampanie… pleosc! Palma numărul trei! De ce?

Atât ADN-ul naționalei noastre la marile competiții, cât mai ales parcursul din aceste preliminarii ne oferă o concluzie clară: ne priesc situațiile de „underdogs”, de outsideri venind cu inima pe turnantă, transformând muncitorește blazoanele numelor mari în etichete de bere Azuga și turnând acid peste cifrele transfermarkt.

În grupa calificării la EURO 2024, după ce am obținut punctele din grafic cu Andorra în deplasare și Belarus acasă, ba chiar și remiza din Kosovo plus cea miraculoasă din Elveția, ne-am trezit în poziția de favoriți. Una care ne-a strâns rău! Cu Israel la București, n-am putut tranșa calificarea. Ne-am împiedicat și cu Belarus, 0-0 la Budapesta, când victoria părea deja scrisă pe carnețelul lui Edi Iordănescu. Ce trebuie să admitem? Că nu ne plac, nu ne vin bine, aceste ipostaze. La nivel mental, de concentrare, nu știu, aici chiar e treaba lui Edi!

Momentul in care Edi Iordanescu a trebuit sa fuga din vestiarul Romaniei pentru ca fotbalistii plangeau de suparare: „Am fost coplesit!”

Noi facem istorie și batem de două ori Anglia la turnee finale, noi eliminăm Argentina cea mare la World Cup 1994, iar acum spargem cu încredere cotele live la pariuri și câștigăm în decisiv cu Israel după ce suntem conduși din minutul 2. Aici suntem buni, când nu se-așteaptă nimeni sau foarte puțini!

Vine la EURO 2024, acum, poziția ingrată. Belgia – cel mai ușor cap de serie, în teorie. Slovacia – vis din urna trei! Și încă una din play-off, adică am scăpat de Italia, Serbia, Elveția. Normal că ne trebuie încredere și convingere mobilizatoare că putem să ieșim din grupă. Firește că putem lua și 7 puncte, cum spune Denis Drăguș. Trebuie să credem în asta!

Dar, neapărat, sufocând mental foarte repede bleaga bucurie de după tragerea la sorți. Ceva îmi spune că în familia Iordănescu s-a moștenit o rețetă sigură pentru „treziri”!

În loc de epilog. Ca să nu vedem lupii.

Simt că riscăm să fim în Brigada Diverse. Și ne apropiem de turneul final: „Ce avem noi aici?”

EURO 2024 e impunător: „Bonjour, domnilor!” Apoi întrebarea grea spre noi, după „6-7 ani, 7 ani și ceva” de absență: „Cine vă recomandă?”

Preliminariile! Da, dar au cam trecut….

Acum, doar „vocea”. Ce facem? Ne chinuim bărbătește, fără dezechilibre puerile, să arătăm că „vocea și talentul” nostru!

Dacă reușim, vom fi fericiți cum nici n-am visat. Dacă nu, ne vom întoarce din Germania urlând: „Am văzut lupii, Doamne!”

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Gigi Becali, bun de plată? Cum poate ajunge să plătească o avere pentru Siyabonga Ngezana
Gigi Becali, bun de plată? Cum poate ajunge să plătească o avere pentru Siyabonga Ngezana
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Mihai Albu, diagnosticat cu CANCER de prostată. A suferit deja o operație dificilă
Mihai Albu, diagnosticat cu CANCER de prostată. A suferit deja o operație dificilă
Reacția tulburătoare a Iuliei Albu după ce a aflat că fostul său soț are cancer: „S-a adeverit ce bănuiam”
Reacția tulburătoare a Iuliei Albu după ce a aflat că fostul său soț are cancer: „S-a adeverit ce bănuiam”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele mobile şi dispozitivele GPS
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele mobile şi dispozitivele GPS
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer: ”S-a adeverit ce bănuiam!” + Promisiunea făcută
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer: ”S-a adeverit ce bănuiam!” +…
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×