Israel – România | Povestea evreilor din fotbalul românesc și a naționalei „Țării Sfinte” plimbată prin mai multe confederații | SPECIAL

Israel - România | Povestea evreilor din fotbalul românesc și a naționalei „Țării Sfinte
  • Publicat:

Nu știu cum se face că din nou, la un meci cu România, naționala Israelului va avea pe bancă tot un interimar. Și la ultima partidă, cea din 2018, s-a aflat într-o situație similară, pe bancă fiind atunci Alon Hazan, după ce Elisha Levi fusese eliberat din funcție.

Diferența este că acum sunt chiar doi, Gadi Bruner și Alon Harazi, foști internaționali, ambii antrenori la reprezentativa U17, care au avansați provizoriu până la numirea unui „titular”. Culmea este că ei au înlocuit tot un interimar, Marko Balbul, în urma unui mic scandal. Acesta fusese numit interimar după ce austriacul Willibald Ruttensteiner a fost demis.

După ce a fost numit manager general al Federației de Fotbal din Israel, fostul mare jucător, Yosi Benayon l-a demis pe Balbul, neînțelegându-se asupra unui aspect.

Israel – România | Povestea evreilor din fotbalul românesc și a naționalei „Țării Sfinte” plimbată prin mai multe confederații | SPECIAL

Balbul dorea ca portarul Daniel Peretz să fie convocat la naționala de seniori, în timp ce Benayon insista ca acesta să fie lăsat la U21, care urma să joace în preliminariile pentru CE de tineret cu Polonia și Germania, sperând în calificare.

Este bineștiut faptul că înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, populația evreiască era foarte numeroasă în România. Multe dintre comunitățile sale au avut grupări sportive unde s-a practicat și fotbalul, cea mai importantă fiind cea din Capitală, Maccabi București.

Până în al Doilea Război Mondial, aceasta nu a ajuns niciodată în primul eșalon, evoluând doar în cel secund, fiind însă o echipă populară în zona Căii Dudești, acolo unde își avea sediul și terenul, la intersecția cu strada Școala Ciocanul (perpendiculară pe Calea Dudești). Cu toate acestea, a reușit să aducă câțiva jucători și antrenori cu o anume anvergură internațională.

Iar propriul teren a fost al doilea din țară, după ONEF (Republicii), care a avut gazon cu drenaj. Cea mai mare performanță a fost câștigarea turneului de fotbal al Maccabiadei din 1935, desfășurată la Tel-Aviv. Echipa învingătoare de-atunci: Zauber – Cohn II, Barasch – Eckstein, Ghidali, Berl – Szekely, Segal, Katz, Marcus, N. Marcovici.

Cum a devenit clubul Maccabi Ciocanul

După război, Maccabi a devenit Ciocanul, de la denumirea bazei sale sportive, care la rându-i luase numele de la strada Școala Ciocanu, amintită mai înainte, care o delimita. Ciocanul avea însă să fie repede „înghițit” de Ministerul de Interne, în același timp cu Unirea Tricolor.

Prima a fost transformată în Dinamo A, care este Dinamo de astăzi, în timp ce fosta legendară echipă a Oborului a devenit în primă instanță Dinamo B, care ulterior a suferit tot felul de metamorfoze, Dinamo Brașov, Dinamo Cluj și ultima oară Dinamo Bacău, fiind cea care a ajuns ulterior în mâinile lui Dumitru Sechelariu, decedând în acești ani sălbatici precum multe alte grupări din patrimoniul fotbalului românesc.

În baza sa sportivă din Calea Dudești avea să joace, până spre sfârșitul anilor 80, Flacăra Roșie București. Ulterior, zona a intrat în perimetrul cartierului civic gândit de Nicolae Ceaușescu, construindu-se blocuri, terenul dispărând complet sub acestea. A mai rămas în picioare doar intrarea din ciment în parcul sportiv, alături de porțile aferente din metal, ruginite, care deoarece au fost prea mari și prea grele, nu au putut fi furate de persoanele din zonă.

Herșcu Birn a jucat la Progresul

A fost și destui jucători de valoare de origine evreiască care au activat în fotbalul românesc. Iată-i pe cei care au ajuns până în echipa națională, într-o ordine alfabetică: Samuel Deutsch, Isidor Gansl, Alexandru Geller, Elemér Hirsch, Nicolae Hönigsberg, Dezsö Jakobi, Franz Kugelbauer, Jack Moisescu, Daniel Peretz, Ludovic Ráab, Alexandru Schwartz, Ioan Wetzer, Rudolf Wetzer, Samuel Zauber, William Zombory. Toți aceștia însă au trăit gloria fotbalistică în anii dinaintea sau imediat după a doua conflagrație mondială.

După război, numărul fotbaliștilor evrei s-a rărit, căci și o mare parte a populației evreiești a luat drumul străinătății, mai ales al Israelului. Dintre cei mai cunoscuți din această perioadă, i-aș aminti pe Herșcu Birn la Progresul, recent dispărutul Aurelian Cuperman care a jucat la Politehnica Iași, Sp. Stud. și Petrolul, Iulian Orovitz la Chimia Râmnicu Vâlcea, Ladislau Ghiță (fiul lui Schwartz) la Corvinul sau mai recent Călin Rosenblum la „Poli” Timișoara.

Israel, alungată din propria confederație

Pe mulți îi intrigă faptul că Israel este în UEFA, cu toate că din punct de vedere geografic este în Asia, motiv pentru care echipa națională ar fi trebuit să fie afiliată confederației fotbalistice a acestui continent, AFC. Așa a și fost la început, ba chiar a devenit campioană a Asiei în 1964, când a găzduit turneul final al competiției. Din nefericire însă, efectele politice sunt mult mai influente decât cele geografice.

Din cauza conflictelor pe care Israelul le-a tot avut de decenii cu țările arabe și implicit cu cele mai multe dintre cele musulmane, avea să fie alungată. Dacă nu ar fi plecat să-și caute o altă confederație, se risca un boicot din partea tuturor acestor țări care ar fi distrus fotbalul continentului galben la nivel competițional.

Astfel, doar 20 de ani, între 1954 și 1974, Israelul a fost asiatică și din punct de vedere fotbalistic. Excluderea ei s-a produs la un congres al AFC, venind la propunerea Kuweitului, adoptându-se cu 17 voturi pentru, 13 împotrivă și 6 abțineri. Interesant că nu doar țările islamice s-au împotrivit, cărora să zicem că li s-ar fi găsit circumstanțe, dar și veninoasa Coreea de Nord, aceasta pe motiv că îndeplinea fidel ordinele Moscovei.

Israel a jucat în mai multe confederații

Cu toate acestea, a mai fost păsuită patru ani, disputându-și preliminariile pentru CM 1978 tot în Asia. La începutul anilor 80, a fost găzduită provizoriu de UEFA, jucând preliminariile CM 1982 dintr-o grupă europeană. Apoi, la viitoarele două preliminarii a ajuns la aberanta situație de a face parte din confederația din… Oceania.

A fost foarte dificil, deoarece, lesne de înțeles, a fost obligată să parcurgă distanțe imense. Așa că, la începutul anilor 90, UEFA a primit-o cu drepturi depline în rândurile sale, putând participând atât cu echipa națională, cât și cu cele de club la competițiile aflate sub tutela forului european. Așa ceva s-a întâmplat nu doar la fotbal, ci și la celelalte sporturi de echipă.

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a marelui actor este critică + Ce au hotărât medicii în ”celula de criză”
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a marelui actor este critică +…
Adio, PSG! Transferul lui Kylian Mbappe urmează să fie anunțat, după eliminarea din Champions League! Câți bani va câștiga
Adio, PSG! Transferul lui Kylian Mbappe urmează să fie anunțat, după eliminarea din Champions League! Câți bani va câștiga
Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară
Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de urgență în Franța
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de urgență în Franța
Anamaria Prodan, gestul de care vorbeşte toată lumea. Acum au apărut detaliile
Anamaria Prodan, gestul de care vorbeşte toată lumea. Acum au apărut detaliile
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga: Help! Help!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga:…
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală. Medicii trebuie să îi stabilească tratamentul în orele următoare
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală. Medicii trebuie să îi stabilească…
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Sacrificiul suprem pe care îl face Leonard Doroftei pentru bani: Am avut nevoie de o schimbare!
Sacrificiul suprem pe care îl face Leonard Doroftei pentru bani: Am avut nevoie de o schimbare!
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile medicilor pun într-o lumină diferită starea marelui actor
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile medicilor pun într-o lumină diferită…
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
„Fără wild-carduri pentru dopați!“: precedentul care spulberă speranțele lui Halep de a juca la French Open
„Fără wild-carduri pentru dopați!“: precedentul care spulberă speranțele lui Halep de a juca la French Open
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul…