Avem documentele celui mai controversat meci condus de Alexandru Tudor de la FCSB! De aici a pornit războiul Crăciunescu – Porumboiu | FOTO EXCLUSIV

Avem documentele celui mai controversat meci condus de Alexandru Tudor de la FCSB! De aici a pornit războiul Crăciunescu - Porumboiu | FOTO EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

O partidă disputată în urmă cu aproape opt ani continuă să nască mari controverse. Universitatea Cluj vs CFR Cluj, derby-ul Feleacului din 2012, partidă oprită în minutul 27 de către arbitrul Alexandru Tudor i-a aprins, după ani și ani, pe vechii colegi de uniformă Adrian Porumboiu și Ion Crăciunescu.

Fostul finanțator de la Vaslui era direct interesat de rezultatul partidei, mai precis de decizia Comisie de Disciplină, după ce, în minutul 27, Tudor a trimis echipele la vestiare și nu a mai reluat ostilitățile.

Controversa dintre cei doi titani ai arbitrajului a pornit în cadrul emisiunii Digi Sport Special, chiar de la raportul scris de „Brad Pitt”, contestat de Porumboiu care crede, chiar și după opt ani, că toate calculele pentru titlul din acel sezon, implicit decizia strâmbă a Comisie de Disciplină, au venit pentru ca CFR Cluj să câștige campionatul, ceea ce s-a și întâmplat.

Cu Adrian Porumboiu “pe fir” (fost patron SC Vaslui) și Ion Crăciunescu (președinte CCA la momentul jocului) “la pupitru” dialogul s-a aprins repede, moderatorul Vali Moraru fiind nevoit să-i taie linia vasluianului, chiar la cererea lui Crăciunescu, cel care s-a simțit jignit de afirmațiile fostului său coleg. “Vezi că nu ești la CAP Vaslui să vorbești așa, te-ai făcut șmecher mare, acest individ, tâmpit” și alte apelative aruncate de la tușă la centru și invers, au dus discuția în vertijul unui orgoliu care-i macină pe cei doi foști arbitri de ani buni.

Dar să revenim la partida din 8.05.2012 și la raportul, rapoartele scrise de Alexandru Tudor, contestate de Adrian Porumboiu chiar și în 2020 și în baza cărora Comisia de Disciplină a judecat cazul și a dat o soluție pe care atât Crăciunescu, cât și Porumboiu au considerat-o greșită. Partida s-a rejucat, peste 10 zile, din minutul 1. În actul doi, CFR s-a impus și a reușit să câștige titlul.

ProSport a intrat în posesia mai multor rapoarte, cele completate de Tudor după meci, raportul suplimentar scris a doua zi chiar în fața lui Ion Crăciunescu, plus raportul observatorului partidei, Gheorghe Nedelescu. Repetăm, în baza acestor acte, plus acceptarea probelor suplimentare video, DVD-uri cu înregistrările care au avut loc în minutul 27, atunci când, de la o altercație între Ricardo Cadu și Mircea Bornescu a ieșit o bătaie generală între jucători, oficiali, plus alte persoane din “anturajul” celor două rivale, care a dus la oprirea definitivă a partidei.

Așa cum a precizat și Ion Crăciunescu, Alexandru Tudor a fost nevoit ca, pe lângă însemnările făcute în Raportul arbitrului (trei pagini – VEZI FACSIMIL), a doua zi, chiar în fața președintelui CCA, actualul oficial FCSB a scris un raport suplimentar (alte cinci pagini – VEZI FACSIMIL). “L-am rugat să vizioneze partida din nou, evenimentele și să treacă în acest nou raport tot ce crede, nu aveau rost alte discuții, știam că stăpânește foarte bine regulamentele”.

Alexandru Tudor și-a susținut decizia de oprire a partidei atât în primul raport, cel scris după meci, cât și în raportul suplimentar, cu mici aspecte de interpretare.

Ce a scris Tudor în primul raport (completat cu VERZALE)- VEZI FACSIMIL:

„1. În minutul 24, după marcarea golului de Cadu, acesta sare reclamele părăsind terenul și provoacă prin gesturi galeria “U” Cluj. Din spate este îmbrâncit de Bornescu cu violență și așa începe primul meleu cu participare a 40 (patruzeci/cincizeci de persoane), jucători, jucători de rezervă, tehnicieni, stewarzi, etc.

  1. După ce sunt eliminați urmează în tunel lovirea jucătorului Cadu de către o persoană neidentificată. Aceasta se constituie în scânteia ce declanșează al doilea incident ce urmează în sala tunelului cu comportări violente și nesportive nenumărabile de un singur om (îmbrânceli, lovituri, lupte fizice, injurături, tot arsenalul folosit în astfel de situații).
  2. După ce pare că s-a încheiat incidentul urmează și al treilea meleu.

La ultimele două în tunel agresivitatea a fost mai mare și comportările violente prea (indescifrabil). Jocul oprit definitiv”

 Alexandru Tudor a simțit nevoia unui raport suplimentar, alte două pagini în care, în mare măsură, a reluat cele relatate mai sus, cu mici adăugiri (VEZI FACSIMIL).

Aici, Alexandru Tudor precizează și articolul în baza căruia a luat decizia de oprire a partidei, fiind menționată  Legea 5, Aliniatele, 6 și 7.

Centralul partidei încheie raportul pe care-l semnează:

“Datorită multiplelor încălcări ale regulamentului, comportări violente, lovituri, îmbrânceli, lupte fizice în cele două meleuri din tunel am decis oprirea definitivă a jocului

Tudor, chemat la raport de Crăciunescu

A doua zi, Alexandru Tudor este convocat de Ion Crăciunescu (președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor în acel moment) și  completeză un alt raport suplimentar. Tudor, conform lui Ion Crăciunescu, urmărește înregistrările video și scrie al doilea raport suplimentar (5 pagini FACSIMIL), în care apar elemente noi, interesante. Tudor spune că observatorul jocului, Gheorghe Nedelescu i-a strigat, în timpul incidentelor, să oprească jocul și, tot delegatul LPF s-a opus reținerii legitimațiilor jucătorilor. În plus, Tudor vine cu alte elemente, cum că i s-a spus că din tribună ar fi coborât și un bodyguard al echipei CFR. Redăm transcrierea acestui raport suplimentar pe care-l puteți vedea în FACSIMIL.

“Raport suplimentar (2) de la jocul “U” Cluj v CFR Cluj din data de 8 mai 2012.

Datorită faptului că raportul suplimentar anexat raportului de joc necesită detalierea pentru judecarea exactă a faptelor reiau șirul incidentelor:

După înscrierea golului jucătorul Cadu părăsește terenul, sare panourile publicitare și se îndreaptă spre galeria lui “U” Cluj, făcând gesturi provocatoare (sancționabil cu avertisment pentru comportare nesportivă).

Ca reacție la aceste gesturi, Bornescu (“U Cluj) părăsește poarta, aleargă cca 20 metri și îl îmbrâncește violent trântindu-l la pământ.

Se declanșează primul meleu în care sunt implicați circa (indescifrabil următorul rând)… se comportă nesportiv.

După circa un minut și jumătate am reușit să arăt cartonașele roșii jucătorilor care au inițiat incidentele Cadu și Bornescu. Primul a fost eliminat pentru cumul de comportări nesportive: a) provocarea suporterilor adverși prin deplasare și gesturi.

b) comportare nesportivă: implicare în confruntare în masă pe pistă după ce s-a ridicat și apoi pe gazon în teren făcând același lucru. Și Bornescu a fost eliminat pentru comportare violentă.

Al doilea incident începe în momentul în care cei doi părăsesc terenul și intră în tunel, acolo unde Cadu este lovit de două persoane neidentificate. Urmare acestui fapt apare o reacție în lanț a majorității jucătorilor care intră prin tunel sub tribună formându-se un grup de aproximativ 40 de persoane, declansându-se incidente violente, loviri, riposte, lupte fizice, comportări violente. Se implică majoritatea jucătorilor de rezervă, oficiali, stewarzi, persoane neidentificate. Am fost informat că din tribună a venit un bodyguard al echipei oaspete.

Primul meleu din spațiul de sub tribună a durat cam un minut. Urmare a acestui incident și scăpând din mijlocul  lui, observatorul jocului, dl Nedelescu, mi-a strigat: “Sandule oprește jocul că nu se mai poate așa!. Amândoi încercasem să intrăm în mijloc dar grupul nu era controlabil.

Am folosit și fluierul dar nu mai reacționa decât agresiv. Constatând că evenimentele sunt foarte grave, în conformitate cu Legea 5 “Arbitrul” am hotărât oprirea definitivă a jocului.

Precizez că după al doilea meleu a urmat și al treilea, moment în care am cerut cordon de ordine dar nu mai asculta nimeni în aceeași zonă de sub tribună. Menționez că în condițile luptelor corp la corp în grup era imposibil să contabilizez toate acțiunile ți să identific toate persoanele participante.

Consider că pe baza înregistrărilor video ale mass media și ale camerelor de supraveghere pot di indentificate exact faptele fiecărui participant. La completarea raportului am (indescifrabil)… dăcă reținem toate carnetele jucătorilor și probabil ținând cont că se joacă și din trei în trei zile, domnia sa (n.r.este vorba de observatorul de joc) a decis ca delegații să se  mizeze pe raportul care urma să fie completat.

Trebuie să menționez că au fost persoane implicate în incidente care au încercat să apleneze. Ex: Szukala (U Cluj) ; antrenorul Andone în meleul doi.

Socotesc gravitatea incidentelor la un nivel inacceptabil și înaintez rapoartele spre judecare comisiilor abilitate ale L.P.F.

09.05.12.

Ce a spus observatorul Gheorghe Nedelescu

 Interesant este și punctul observatorului Gheorghe Nedelescu, cel care, în raportul său prezentat Comisie de Disciplină în data de 9.05.2012, a pus decizia orpriri jocului, exclusiv în granițele raționamentului lui Alexandru Tudor și încăpățânării proverbiale ale arbitrului, considerat unul dintre cei mai drastici și intransigenți fluierași din istoria fotbalului românesc. Astfel, Nedelescu repetă în raportul său că atât el, cât și Sandu Boc, supervizorul meciului, i-au tranmis lui Tudor că partida poate fi reluată, însă acesta a fost radical: “Meciul este oprit, nu va mai fi reluat, nu-mi negociez deciziile!” Pro Sport a obținut și raportul lui Nedelescu și-l prezintă atât FACSIMIL, cât și transcris, cu valoarea unui arc peste timp:

Raport suplimentar la meciul Universitatea Cluj – C.F.R Cluj din data de 08.05.2012

 Având în vedere evenimentele desfășurate în partida Universitatea Cluj- C.F.R Cluj, vă precizez următoarele:

  • în min 27 al partidei, dupa inscrierea golului din lovitura de la 11m, jucătorul Cadu a fugit la galeria echipei Universitatea Cluj, pe care a incitat-o fiind urmat de jucătorul Bornescy care l-a bruscat;
  • arbitrul Alexandru Tudor a acordat cartonas rosu ambilor jucători (Cadu si Bornescu), dupăa care pe terenul de joc an avut loc o incăierare cu bruscări de ambele părți, participând jucători (de la cele două echipe) condicători și antrenori;
  • la plecarea la vestiare a jucătorului Cadu am cerut ca doi stewarzi să-l însoțească și să-i acorde pritecție;
  • cu toate acestea, jucătorul Cadu a fost lovit pe la spate de o pesroană din anturajul echipei Universitatea Cluj;
  • pe culoarul de acces al vestiarelor a avut loc o nouă încăierare (bruscare) la care au participat jucatori din ambele echipe, antrenori, conducători, delegati, stewarzi precum și oameni de ordine;
  • brigada de arbitri împreună cu subsemnatul am intervenit si am restailit ordinea;
  • dupa această intevenție, am convocat celula de criză (cu excepția domnului prefect) care a sosit mai târziu), cu care m-am deplasat la cabina arbitrilor, unde se afla și dl. Supervizor Alexandru Boc;
  • in urma discuțiilor purtate am aflat că arbitrul Alexandru Tudor nu a oprit jocul pentru 10 minute, așa cum am înțeles inițial, comunicându-mi că jocul nu se va mai relua, motivând că trebuie acordate 5-6 cartonașe roșii pentru fiecare echipă în parte (fără a preciza jucătorii care urmau să fie sancționați) totodată spunând că el nu negoziază decizia;
  • dl supervizor Alexandru Boc a insistat pentru continuarea jocului, însă arbitrul Tudor a refuzat categoric
  • subsemnatul am solicitat punctul de vedere al șefului dispozitivului de jandarmi (în prezența brigăzii de arbitri și a celulei de criză) care m-a asigurat că jocul se poate desfășura în condiții bune.

Nedelescu pune că, înaintea meciului, l-a atenționat pe Cadu să nu provoace!

Măsuri luate înaintea începerii jocului

-am solicitata delegatului C.F.R Cluj și antrenorulsui Ioan Andone să atargă atenția jucătorilor să nu incite și să raspundă la provocări (lucru care s-a realizat)

-înaintea ieșirii din tunel am discutat cu jucătorul Cadu (care fusese admonetat când a ieșit la încălzire) să nu incite și să nu răspundă la provocări

Gheorghe Nedelescu și-a încheiat raportul cu măsurile pe care le-a luat după terminarea jocului (VEZI FACSIMIL).

Decizie ciudată a Comisiei de Disciplină

Comisia de Disciplină din cadrul LPF a judecat în regim de urgență evenimentele de pe Cluj Arena, într-o ședință care a durat 6 ore și a oferit o soluție, așa cum spuneam, contestată chiar și azi de Adrian Porumboiu și chiar de Ion Crăciunescu. Partida s-a rejucat din minutul 1, pe teren s-au aflat, culmea, chiar și Cadu și Bornescu, jucătorii de la care a pornit tot scandalul, iar CFR, care a revenit de la 0-2, s-a impus cu 3-2. Adrian Porumboiu este de părere că decizia corectă a Comisiei de Disciplină ar fi fost ca meciul, în urma gravității evenimentelor, să fie tranșat cu scorul de 0-3 împortriva ambelor formații, după o astfel de decizie, Vaslui ar fi devenit campioana României.

 

 

 

 

 

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea…
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum a fost recuperată
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…