INTERVIU | Thereau: „Steaua e primul club la care m-am simțit fotbalist. Poate mă întorc”. Ce spune despre Stanciu și cine a excelat cu Dinamo. VIDEO Mesajul pentru fani

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru NENCIU

Discuția cu Cyril Thereau (33 de ani) are loc în seara de duminică, la Terminalul Plecări din Aeroportul Otopeni. Francezul cu alură de voleibalist tocmai și-a făcut check-in-ul și acceptă să stea de vorbă cu reporterul ProSport câteva minute. Și-a setat de ceva timp în agendă o venire în România, la un meci al Stelei, dar și-a reconfigurat mereu traseul din cauza programului din Serie A. Considerat unul dintre cei mai valoroși atacanți din campionatul Italiei, francezul de la Udinese a urmărit din lojă, alături de oficialii Stelei, derby-ul cu Dinamo.

Cyril, ce ai regăsit la fel la Steaua și ce nu?
Să-ți spun mai întâi de oameni. E exact la fel. În România toată lumea e la fel, parcă nici n-a trecut timpul peste cei pe care i-am revăzut. Boștină, prietenul meu cu pase speciale, e neschimbat, Meme Stoica e la fel. Chiar și Gigi Becali e neschimbat.

Neschimbat Becali?
Parcă are puțin păr alb.


Argăseală, Becali și Thereau Foto: Andreea Alexandru / Mediafax

Te-am văzut că ai urmărit derby-ul alături de ei. Ce te-a determinat să revii în România pentru un week-end?
Sunt fericit ca am venit aici, l-am văzut pe Meme Stoica, el m-a invitat, e prietenul meu vechi, de mult timp voiam să revin în România pentru a vedea un meci al Stelei, dar de fiecare dată aveam eu programat câte un meci și pentru că se suprapuneau, nu mai aveam cum să ajung la București.

Și acum?
Acum am luat roșu la ultimul meci din sezonul trecut și am primit două etape de suspendare și așa am ales să profit de timpul liber și să vin să văd derby-ul. Poate că bucuria ar fi fost mai mare dacă Steaua ar fi câștigat partida, dar oricum am reușit să-mi văd niște prieteni.

Ai avut din nou un sezon bun în Serie A, cum ești acum?
E important că am jucat bine sezonul trecut și au fost câteva echipe importante care au vrut să mă ia. E adevărat, am 33 de ani, dar mă simt excelent din punct de vedere fizic și cred că pot juca la cel mai înalt nivel încă trei patru ani. Aștept momentul cel mai bun… poate să mă întorc și la Steaua.

La Steaua?
Acum e dificil, dar, poate, pe final de carieră, mă voi întoarce la Steaua.

La un moment dat s-a vorbit de interesul celor de la Milan și Fiorentina, iar recent șefii de la Marseille și-au exprimat intenția de a te aduce pe Velodrome. Pleci de la Udinese?
Mai am doi ani de contract, știu că am multe oferte, mai multe formații importante s-au arătat interesate. Dar Udinese nu vrea să mă cedeze, iar eu mă simt bine în oraș și la echipă și simt că toată lumea se poate baza pe mine.

Unica senzație din Ghencea și de ce nu e Steaua din meciul cu Dinamo „Adevărata Steaua”

Acum ai ajuns într-un punct înalt al carierei, dar mereu ai declarat că etapa Steaua a fost o treaptă esențială în cariera ta. Te-aș ruga să dezvolți...
A fost foarte importantă și apreciez timpul petrecut aici. Nu a fost doar rampa care m-a ajutat să fac pasul spre Belgia, ci și etapa care m-a propulsat spre Italia. Cariera mea în fotbal a început cu adevărat abia când m-am mutat în Italia. Am cunoscut un progres vizibil și am reușit să marchez des, asta e cel mai important pentru un atacant. Dar Steaua a fost primul meu club în care m-am simțit fotbalist, în care am simțit că sunt apreciat și sentimentul ăla unic pe care ți-l transmit fanii – când se apropie de gard când marchezi, când te așteaptă după meci, când te opresc pe stradă să facă o poză cu tine – îți ridică nivelul de încredere și te obligă. Nu mai poți să te mulțumești cu puțin și asta te face să încerci mereu să te autodepășești. Senzația asta am trăit-o prima dată la Steaua și asta îmi doresc să simtă toți fotbaliștii care vin la Steaua și își fixează ținte înalte în sport și în viață.

10 goluri a marcat Thereau pentru Steaua în 17 partide din Liga 1 (2006-2007)

Ai putea să compari echipa Stelei în care jucai tu cu cea din prezent?
E greu să compari echipe diferite. Oficialii Stelei mi-au spus că au câțiva jucători accidentați și nu cred că Steaua din meciul cu Dinamo este adevărata Steaua. Cred că se poate exprima la un nivel mult mai bun, cred că nivelul din teren ar putea crește substanțial în momentul în care antrenorul (n.r. – Reghecampf) ar avea tot lotul valid. E important să câștige campionatul și să joace în Europa League.

Ai văzut Steaua – City 0-5, ai văzut Steaua – Dinamo 1-1. Ce anticipezi pentru Europa League?
Cu City e foarte greu, am văzut și câteva imagini la televizor, diferența este foarte mare, și cred că orice iubitor de fotbal poate identifica punctele la care Steaua e inferioară. Dar o partidă cu o echipă precum Manchester City sunt de părere că îi poate motiva pe jucători să câștige campionatul și să aibă un parcurs cât mai lung în Europa League.

„Cu Dinamo nu a fost seara lui Stanciu. Cred că ar fi mai bine să mai stea încă un an la Steaua”. Ce spune despre absența galeriei

Să ne imaginăm că șefii de la Udinese te întreabă cum ți-ai petrecut week-end-ul.
OK, am fost la București… La Steaua – Dinamo.

Și te întreabă ce jucători ai remarcat. Ce le spui?
Mi-a plăcut Boldrin. E tehnic, șutează bine cu stângul și pare acel gen de jucător care poate da ultima pasă. De asta are nevoie Steaua. Și mi-a mai plăcut jucătorul de pe dreapta.

De la Steaua? Adi Popa?
Da, da, Adi Popa.

Liderul Stelei e Stanciu în acest moment și pare că va fi vândut repede de Becali. L-ai văzut?
Am văzut multe meciuri în care Stanciu a arătat ca un jucător complet, serie de trăsături care l-ar face potrivit pentru orice campionat important din Europa. Cu Dinamo însă nu a fost seara lui. Când am timp îmi place să urmăresc meciurile Stelei, cred că Stelei i-ar fi bine să-l aibă încă un an. Și presupun că și pentru el ar fi mai bine să mai rămână la Steaua.

28.000 de spectatori au fost sâmbătă la Steaua – Dinamo 1-1. Capacitatea Arenei Naționale este de 55.000 de locuri

De la Dinamo cine te-a impresionat?
Marcatorul echipei (n.r. – Dorin Rotariu).

Ce calități ar trebui să dețină un fotbalist român pentru a semna cu o echipă din Serie A?
În primul rând să aibă încredere în el, apoi să conștientizeze că un rol important îl are condiția fizică și să stea foarte bine din punct de vedere mental. În Italia au reușit foarte mulți jucători români să-și pună amprenta în istoria recentă a unor cluburi, Mutu, Chivu, Ștefan Radu…

Dar mulți au și clacat…
Nu cunosc cauzele, dar eu le urez succes tuturor, iar fotbalul românesc are resurse, dovada? Jucătorii tineri! Nu numai cei din Serie A, ci și românii tineri din Serie B.

Acum (interviul a fost realizat duminică seara), la aproape o zi distanță de la derby, cu ce gust ai rămas. Ți se pare că meciul a făcut un bun PR fotbalului românesc?
Primele 25 de minute da! A fost intens, cu faze de poartă, nervi care denotă ambiția cu care s-a intrat pe teren. Da, da, primele 25 de minute. Dar trebuie să luăm în considerare că e abia începutul de campionat, iar un derby Steaua – Dinamo de foarte multe ori e tacticizat la extrem.

O ultimă întrebare. Te-ai uitat după galeria Stelei?
Da, da.

Și ce-ai văzut?
Pe vremea mea era o atmosferă incredibilă în tribune, una pe care nu am revăzut-o, din păcate, la meciul cu Dinamo. L-am întrebat pe Meme (n.r. – Mihai Stoica) ce se întâmplă și mi-a spus toată povestea. Sper că la un moment dat să se întoarcă fanii Stelei. Ca să-ți răspund la întrebare îți zic că a fost o atmosferă OK, dar nu cel de ieri (n.r. – sâmbătă) e cadrul obișnuit la Steaua. Dacă dau acum timpul înapoi, nu-mi amintesc să fi jucat la o echipă cu fani precum cei ai Stelei. Era minunat.

Mulțumesc și succes cu Udinese!
Mulțumesc și eu.

1,7 milioane de euro e cota de piață a lui Cyril Thereau

Anul trecut, francezul în vârstă de 33 de ani a reușit să marcheze 12 goluri și să ofere 3 pase decisive în 37 de partide pentru Udinese.


Pe vremea în care Rafo era sponsorul Stelei

Povestea lui Thereau pe repede-înainte: din țara Daciei, la tricoul cu Dacia. Cum a vrut Copos să-l cumpere, reacția greilor din loja din Ștefan cel Mare și avionul din Belgia către Italia

Dacă momentele din România ocupă file importante din albumul cu amintiri al actualului jucător de pe Stadio Friuli (42.000 de locuri), ziariștii de la LEquipe susțin că nivelul de încredere al lui Cyril a crescut substanțial după un meci în care a reușit să-l îngenuncheze pe campionul mondial și european Fabien Barthez. Pe când juca pentru Angers, Thereau a izbutit golul victoriei de 3-2 pe Velodrome, contra lui Olympique Marseille, un meci din turul al doilea al Cupei Franței.

Cyril Thereau nu a evoluat niciodată la o grupare din primul eșalon din Franța. Pasat în a patra ligă între Gap și Orleans, longilinul vârf a câștigat prestanță în Liga a doua, devenind om de bază la Angers. După ce i-a bătut la ușă o ofertă din Belgia, de la Charleroi, fotbalistul care impresiona prin plasament și simț al porții a fost adus la Steaua pentru 700.000 de euro de Mihai Stoica.

George Becali ajunsese să ceară 3 milioane de euro pentru a-l ceda, iar pe fir intrase la un moment dat chiar și George Copos! Patronul de la Ana își bomba pieptul spunând că „prețul corect e de 1,5 milioane de euro, dar dacă e nevoie voi da și 3 milioane„. Intrat rapid în inima fanilor, Thereau avea și o viață fără cusur în afara terenului, chiar într-o perioadă în care mulți jucători ai Stelei călcau constant pe bec. Foști colegi dezvăluie pentru ProSport că Thereau obișnuia să iasă alături de soția sa numai în Mall Vitan și Plaza Mall, locurile în care își găsea nenumărate surse de divertisment.


Anderlecht, o perioadă agitată

Evoluțiile de la Steaua l-au propulsat la o formație de top din Belgia. Vândut pentru circa 2,5 milioane de dolari la Anderlecht, sportivul născut la Privas a avut o perioadă agitată, marcată de mai multe cliniciuri cu antrenorul lui Anderlecht, și a fost nevoit să se reorienteze.Thereau este foarte departe de ceea ce am văzut cã juca la Steaua. Vreau să discut cu el si să aflu ce se întâmplă, să văd dacă este pregătit fizic, după accidentarea la picior, care l-a făcut să nu dispute nici un meci timp de trei luni. Poate este altceva la mijloc. Iar în ceea ce privește comentariile sale, existã un singur adevãr: cel de pe teren. Nu în interviuri trebuie sã-și dovedeascã valoarea„, îl punea pe coji de nucă managerul lui Anderlecht, Herman Van Holsebeeck.

Simțind miros de sânge și evaluând corect calitățile francezului, oficialii mai multor formații s-au năpustit ca vulturii lacomi peste birourile șefilor de pe Constant vanden Stock. La un moment dat, chiar și oficialii de la Dinamo își exprimaseră intenția de a-l lua pe fotbalistul lansat de Angers, Didier Frenay, agentul jucătorului, confirmând la acel moment discuțiile cu Dinamo. Fie ținta s-a dovedit prea costisitoare pentru gruparea din Ștefan cel Mare, fie armata de acționari de la Dinamo își propusese doar să le arate fanilor că sunt proactivi.


În Italia a cunoscut consacrarea la nivel mondial

Scânteia carierei lui Thereau avea să se aprindă abia după trecerea în Italia. După trei sezoane petrecute la Charleroi, Chievo plătea 900.000 de euro pentru un tip necunoscut tifosilor din Verona, dar italienii n-aveau să parieze pe un cal mort. „Echipa friulană a câștigat cursa cu Atalanta pentru semnătura lui Cyril Thereau. Andrea Stramaccioni l-a vrut neapărat pe francez și conducătorii bianconerilor au făcut tot ce a depins de ei pentru ca fostul vârf al lui Chievo să aleagă Udine. Atalanta îi oferea 550.000 de euro/sezon și un contract pe următorii trei ani, dar Udinese a supralicitat: „Thereau va primi aproape trei milioane de euro, în cei patru ani cât va îmbrăca tricoul alb-negru”, scria sport.panorama în vara lui 2014.

Cota i-a crescut rapid și datorită faptului că „Milan și Fiorentina și-au manifestat constant interesul pentru atacantul de la Chievo”, notau francezii de la Eurosport. Transferat în vara lui 2014 de la Chievo la Udinese, fotbalistul care a evoluat în Liga Campionilor cu Steaua (0-3, 0-0 cu Lyon / 1-4, 0-1 cu Real Madrid) s-a adaptat firesc. Într-o echipă marcată de figura lui Antonio Di Natale , Thereau s-a impus rapid și a devenit unul dintre cei mai constanți fotbaliști. Acum este unul dintre cei mai iubiți fotbaliști de pe Friuli, mai are contract doi ani vorbește mereu în termeni laudativi despre România. Notre respect, Cyril!


Totul îi aduce aminte de România

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar astăzi, 28 martie
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar astăzi, 28 martie
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup