VIDEO EXCLUSIV | Caz incredibil în sportul românesc: unul dintre sportivii testaţi pozitiv şi-a procurat Meldonium din piaţă, de la basarabeni! Fenomenul substanţelor interzise a scăpat de sub control în România

16 feb 2017 33593 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
VIDEO EXCLUSIV | Caz incredibil în sportul românesc: unul dintre sportivii testaţi pozitiv şi-a procurat Meldonium din piaţă, de la basarabeni! Fenomenul substanţelor interzise a scăpat de sub control în România
  • Anul 2016 a fost cel mai trist din istoria sportului românesc, atât din punct de vedere al performanţelor sportive la o ediţie a Jocurilor Olimpice, dar şi după numărul de sportivi testaţi pozitiv.
  • Conform raportului de activitate al ANAD, în anul precedent au existat 38 de cazuri de încălcare a reglementărilor anti-doping.
  • Într-o ediţie specială la ProSport LIVE, Graţiela Vâjâială a susţinut că meldoniumul a ţinut capul de afiş. Cu această ocazie, preşedintele Agenţiei Naţionale AntiDoping a făcut şi câteva dezvăluiri.

Meldoniumul a ajuns de la ruşi şi în România. Şi nu de ieri, ci de câţiva ani buni, după cum a susţinut Graţiela Vâjâială: ”Unii au spus că îl iau din 2012, alţii din 2011, din 2014, declaraţiile au fost în mod diferit. Nu mă refer aici numai la kaiac, am avut declaraţii şi de la alţi sportivi când am început să facem investigaţiile”. Mulţi sportivi români au utilizat Meldonium de câţiva ani, dar au ”uitat” să-l treacă pe formulare de control antidoping atunci când au fost testaţi.

Nici în 2013, nici în 2014, nici în 2015, nimeni nu a declarat la controlul doping această substanţă meldonium că este folosită, deşi atunci era permisă, nu era interzisă. Sigur, noi ne-am pus întrebarea, am întrebat şi sportivii şi personalul asistent din jurul lor, de ce nu aţi declarat? Era permis. Ei ştiau probabil ceva. Substanţa a fost introdusă în programul de monitorizare a Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) în 2015. Asta nu înseamnă că nu era permis, era monitorizat tocmai ca să se vadă întinderea utilizării ei şi să se poată lua o hotărâre. WADA a luat o hotărâre şi a trecut această substanţă de la programul de monitorizare pe lista interzisă”, a precizat preşedintele ANAD.

Meldonium este o substanţă interzisă în Europa, este interzisă în Ametica, este interzisă la comercializare în România. Şi totuşi, cum a pătruns la o scară atât de largă în România? ”Răspunsul este acesta, traficul ilicit cu Meldonium. Unul dintre sportivi, dar nu de la kaiac-canoe, ne-a spus că l-a luat din piaţă, de la moldoveni. Ca să te duci tu, sportiv, să-l iei de la moldoveni din piaţă... Ai în jurul tău personal asistent, Agenţia desfăşoară activităţi educative de informare, de prevenire şi nu puţine”, a fost dezvăluirea şoc făcută de Graţiela Vâjâială la ProSport LIVE.

Este greu însă de crezut că sportivii au consumat Meldonium de capul lor la o scară atât de largă. ”Din investigaţiile noastre la lotul de kaiac, a reieşit că unul dintre sportivi l-a recomandat şi el îl procura din Rep. Moldova. Cred însă că sursa principală este o filieră care aduce aceste produse din Moldova”, a susţinut preşedintele ANAD

Traficul ilicit cu substanţe dopante este un fenomen care a escaladat şi în România. ”Pe Legea 104 împotriva traficului ilicit cu substanţe dopante lucrăm împreună cu vama şi sunt foarte multe confiscări la graniţa cu Moldova, la Albiţa. Anul trecut am avut 55 de confiscări împreună cu vama, diverse substanţe interzise. Capul de afiş îl reprezintă anabolizantele şi hormonul de creştere. Aceste substanţe intră în România şi se vând pe piaţa neagră”, au fost alte dezvăluiri făcute de Graţiela Vâjâială.

Rămâneţi pe ProSport pentru a vedea ce a spus preşedintele ANAD despre cazul de dopaj al halterofilului Gabriel Sîncrăian, testat pozitiv după ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.