10 personaje din viaţa lui Ilie Năstase. VIDEO | De la timidul Prinţ Albert de Monaco şi abţiguitul Belmondo, la simpaticul Hagi şi guralivul Ali

19 iul 2016 14132 afişări Comentează şi tu Tenis
10 personaje din viaţa lui Ilie Năstase. VIDEO | De la timidul Prinţ Albert de Monaco şi abţiguitul Belmondo, la simpaticul Hagi şi guralivul Ali

ProSport l-a provocat pe Ilie Năstase să caracterizeze 10 persoane care i s-au lipit de suflet. De la prietenul de-o viaţă Ion Ţiriac, la regretatul Muhammad Ali, toate personajele sunt legate prin mii de fire de primul lider ATP din istorie. Nasty împlineşte azi 70 de ani, dar cu râsul lui gâlgâietor îţi poate umple oricând un pahar de şampanie. Şampania lui preferată, de campion, Dom Perignon.

1. Prinţul Albert. "La un moment dat, ţin minte că era o poliţistă..."

"Eu cu prinţul ne cunoaştem de mult timp. Cred că avea 12 ani când l-am cunoscut prima dată. Întotdeauna mi-a plăcut turneul ăla de la Monte Carlo, a fost turneul meu favorit. Nu că l-am câştigat de trei ori la simplu, de trei ori al dublu...

Îmi plăcea foarte mult pentru că după meciuri eram toţi, împreună, în discoteci. Mergeam la Regime, că după s-a schimbat numele. Mergeam cu Albert mereu, dar el era foarte timid. Mai timid decât mine şi acolo nu prea putea să facă... treburi şi mă punea pe mine să le fac.

La un moment dat, ţin minte că era o poliţistă. Poliţia franceză păzeşte clubul când are loc turneul şi pe-acolo era o poliţistă drăguţă. O chema Pascal, cu ochii albaştri şi noi ne tot băgam în seamă cu ea. Şi uite aşa ne-am împrietenit... La un moment dat, a venit taică-său la masă înaintea finalei şi se uita şi el şi întreba <<Cine e aia? Cine e aia?>>.

Albert zice <<Eu cu Ilie o cunoaştem>>. Păi, cică, <<cheam-o şi tu puţin la masă să vedem cum arată>>. Şi am chemat-o la masă şi zice <<Îl cunoşti pe Ilie, nu? Pune-i cătuşele>>. Mi-a pus cătuşele la masă şi, bineînţeles că ei au început să mănânce şi eu ca fraierul... nimic. După aia i-am zis: <<Monsignor, m-aţi pedepsit? Să ştiţi că eu şi Prinţul am fost acolo amândoi>>. I-am povestit după aia şi a început să râdă. Glume multe cu Prinţul. Mă duceam prin Malisa, era un club, îi spunea... unde jucam popice. Mergeam când închideau acolo să nu se ştie. Şi mergeam cu fete pe acolo şi jucam popice"

2. Jean Paul Belmondo. "L-am luat cu maşina, era ameţit, aşa ne-am cunoscut"

"Cu Belmondo m-am întânit în România. Ei filmau aici şi Ţiriac mi-a adus o maşină din Anglia, era un Ford Capri şi veneam de la Arcul de Triumf. Pe la restaurantul Doina făceau unii autostopul. Erau trei, doi bărbaţi şi o femeie. Şi eu după mi-am dat seama, după ce i-am luat în maşină, că era Belmondo. Turnau filmul “Mirii anilor 2000”.

Filmau în România, dar erau puţin ameţiţi, veniseră de nu ştiu unde. Nu cunoşteau cine sunt eu pe atunci. Zic <<Unde vă duc?>> , ei zic <<La Athenee Palace>> acolo stăteau şi am stat cu ei până la trei dimineaţa şi aşa ne-am cunoscut. După aia, la Paris, ne-am cunoscut mai bine. El are lojă permanentă acolo când vine. Şi anul ăsta l-am văzut, dar are puţin probleme cu piciorul. A paralizat, nu ştiu"3. Muhammad Ali. "Ai văzut că sunt mai frumos ca tine?"

"Am ceva asemănări cu el. Eram la un turneu la Las Vegas şi el filma. S-a făcut un film “The Greatest”. A apărut şi în România cred şi se filma în incinta cazinoului Caesars Palace. Eram la antrenament sau la un meci şi m-a văzut trecând pe acolo şi în timp ce filma, s-a oprit din filmare şi gesticula <<Hei, hei, gură mare. Ia vino aici! Ia pune mâna peste umărul meu să facem o poză. Te-ai uitat la mine?>>, zic <<Da, m-am uitat>>, <<Ai văzut că sunt mai frumos decât tine?>>, <<Eu ce să zic, da, eşti mai frumos.>>, <<Hai să facem o poză. Vezi pumnul ăsta pe care l-am pus la faţă? E acolo pentru că am vrut eu>> Era simpatic. Mi-a plăcut de el"

4. Clint Eastwood. "Am jucat golf cu el în Las Vegas"

"Clint Eastwood era prieten cu un alt prieten de-al meu de acolo şi venea şi juca şi el tenis, dar nu era amator. El era cu golful şi am jucat un turneu la Las Vegas, cu Connors. El ţinea cu mine şi după meci m-am întânit cu el la vestiare, am făcut poze şi apoi mi-a dat numărul lui de telefon să mă duc la Carmel, unde era primar să-l salut şi ne-am împrietenit, dar nu ne-am mai văzut de foarte mult timp"

5. Mick Jagger. "Lui îi place cricketul, nu tenisul"

"M-am întâlnit cu el la Paris, bineînţeles într-un club de noapte şi am vorbit toată noaptea despre tenis, dar el vorbeşte cu mine pentru că mă place. Nu înghite tenisul, e cu cricket. Mi-a povestit de cricket şi eu habar nu am ce e ăla cricket. Toată noaptea la cricket şi la băutură. Şi era cu Bianca Jagger atunci, ţin minte.

6. Omar Sharif. "Chiar e cunoscător de tenis"

"Chiar e cunoscător de tenis. Este un om care de când jucam eu cu Ţiriac la Roma, prin 1965, 1966, pe la Roma. Mereu urmărea. E prieten cu Pietrangeli şi aşa l-am cunoscut mai bine. Am fost la multe mese cu el, un om extraordinar, din păcate s-a dus şi el şi chiar cunoaşte tenis. Cunoaşte de la Santana încoace. Mi-a plăcut foarte mult de el. Bun actor, foarte bun actor"

7. Nelson Mandela. "Domnule, să ştiţi că sunt dezamăgit..."

"Am avut şansa să fiu într-un grup care se numeşte “Laureus”, unde sunt mulţi sportiv.  El era preşedintele onorific al grupului nostru şi când fusesem noi în Africa de Sud, el tocmai îşi deschisese muzeul de la Johannesburg şi noi trebuia să mergem în Soweto.

Am făcut turul muzeului şi ăla a zis să mergem şi la domnul Mandela acasă. Acolo, bineînţeles, ne-au primit cu apă, cu sucuri şi tot întrebam, puenam întrebări. Ne-am întors la muzeu să mâncăm cu domnul Mandela la masă. Masă mare, ştii, eram foarte mulţi şi el era în capul mesei şi eu, de unde eram, trebuia să mă scol în picioare să mă audă.

Şi m-am ridicat în picioare şi am început să-i spun <<Domnule, Mandela. Să ştiţi că sunt dezamăgit.>> şi îmi zice <<De ce eşti dezamăgit, Ilie?>>, <<Pentru că am fost la dumneavoastră acasă şi nu v-am găsit acolo>.>. Şi îmi zice << Măi, şmecherule, acum sunt la muzeu, tu nu ştiai?>>"

8.  Nadia Comăneci. "Mi-a zis că ea a avut 10 la gimnastică şi eu 10 la prostie"

"De Nadia pot să povestesc multe. Într-o seară, Nadia vorbea foarte frumos <<Am fost acolo, am luat 10 la gimnastică, Gică Hagi a avut 10 pe tricou şi Ilie a avut 10 la prostie. >> Cam aşa.

9. Gică Hagi. "Am stat cu el 12 ore în avion, nu a vorbit cu nimeni. Făcea echipa Viitorului, e simpatic în felul lui"

"Gică este diferit. Am fost de exemplu cu Gică şi cu Nadia la Shanghai pentru România cu sigla aia cu frunza. 12 ore a stat lângă mine, Nadia şi era doamna Udrea în partea aia. N-a vorbit cu nimeni. A stat cu un carnet, era perioada în care făcea echipa Viitorul şi scria toate notiţele. Făcea echipa Viitorului, cu numere, cu note.

Îl mai trăgeam una şi îmi zicea „Lasă-mă în pace!”

12 ore nu am putut să vorbim cu el. Nu ştiam dacă e în avion sau nu e. Nu vorbea. Trebuia să punem o perucă la filmări. El<<Hai, dom’le, că nu-mi pun perucă de aia roşie. >> După aia trebuie să facem cu şmotru <<Nu fac eu, dom’le, cu şmotru.>> Şi când începem să facem filmări sau fotografiem şi vine Gică şi îl întreabă pe ăla <<Cum e poza?>><<Foarte bună>>, <<Foarte bună? Hai să plecăm, gata!>>. El se grăbeşte mereu. E simpatic în felul lui".

10. Ion Ţiriac. "E singurul care are paraşută în avion, noi murim ca proştii"

"Asta e cea mai tare poantă pentru care o să mă bată probabil. La un moment dat vine un ziarist din Anglia sau din America să mă întrebe cum e domnul Ţiriac, pentru că eu am stat cu el, am dormit cu el în pat, ne cunoaştem de atâţia ani.

Zice el <<Îl ştiţi bine?>>, <<Dom’le. Nu-l  ştiu aşa bine.>>, <<Cum nu-l ştiţi? Păi, de ce?>>, <<Nu ştiu. Am o problemă cu el. Nu ştiu dacă are dinţi în gură, că nu. Păi, nu l-am văzut niciodată zâmbind niciodată în ăştia 50 de ani.  Nu l-am văzut>>. Şi Ţiriac îmi zice <<Să vezi ce mamă de bătaie îţi trag eu că nu am dinţi în gură>>.

Ce să zic. Normal că-l cunosc. Mai zâmbeşte. Când e cu mine mai zâmbeşte, îl mai fac eu. Şi i-am mai făcut una. De câteva luni n-a mai umblat cu avionul, că la un moment dat ne-a dus el cu avionul şi eram totţi fericiţi, zâmbeam, eram vreo 10. Plin avionul şi când să aterizeze toţi aia cu şampanii. Eu <<Mă, staţi liniştiţi, mă nebunilor!>>, <<De ce, domnule?>>, zic <<Păi, dacă se întâmplă ceva ăsta e singurul care are paraşută, sare cu paraşuta, ne dă şi degetul şi noi murim ca proştii. >>. Şi m-apârât unul, zice <<Pe Năstase nu-l mai luăm cu avionul. >> Vreo două luni nu m-au mai luat cu avionul"

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.