De la linia de libere, în vârful unei companii cu 12.000 de angajați. Cum a ajuns un baschetbalist CEO al giganților din construcții

Redactor:
Andru Nenciu
De la linia de libere, în vârful unei companii cu 12.000 de angajați. Cum a ajuns un baschetbalist CEO al giganților din construcții
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

ProSport vă prezintă un nou episod din serialul oamenilor de afaceri care și-au petrecut picături din tinerețe pe terenul de sport. Unii și-au încheiat cariera din cauza accidentărilor, alții au cârmit spre școli care nu le-ar fi permis să urce pe fiecare treaptă a performanței, iar alții își trăiesc visul prin intermediul copiilor. Majoritatea oamenilor din business pentru care sportul nu e doar un mijloc de a-și satisface nevoia de entertainment în fața LCD-ului aleg să-și oxigeneze creierul și plămânii și să-și tonifice musculatura în week-end, pe terenul visurilor lor.

Favi dezvăluie că i s-a propus să conducă afacerea din România în timp ce juca baschet cu câțiva prieteni

Dacă în numerele trecute ProSport v-a prezentat o serie de personalități din România precum fostul canotor olimpic Steven van Groningen (CEO Raiffeisen România) sau Dieter Schulz (General Manager Danone) pasionați de sporturi nautice și atletism, respectiv tenis, ștafeta a fost preluată azi de Favi Stelian, CEO-ul giganților israelieni din imobiliare Red Sea – Shikun & Binui.

Reperat de celebrul Miki Berkovich

Cu o statură impresionantă, Favi (40 de ani / 1,93 m) conduce o companie mastodont (12.000 de angajați la nivel mondial / 100 în România) ca un asalt pe terenul de baschet. Pentru că israelianul născut în Italia din părinți români a evoluat timp de aproape un deceniu la gruparea Maccabi Tel Aviv, actuala deținătoare a Euroligii – cea mai importantă competiție intercluburi continentală.

Favi pornește faza de construcție și șterge praful de pe amintiri. „Pasiunea pentru baschet mi-a venit când eram copil. Am început să joc în cartier și la școală și la un moment dat, când am făcut 9 ani, a venit la școală Miki Berkovich (n.r. – 60 de ani, MVP‑ul Europeanului din 1979, Israelul a luat argint). În acea perioadă el era un jucător faimos al lui Maccabi Tel Aviv și când m-a văzut, m-a luat de mână și mi-a zis: «Hai, mâine dimineață, la noi acolo, la sală și hai să începi la copii». Și părinții m-au dus atunci. Cinci zile pe săptămână mergeam și jucam câte 3-4 ore pe zi, până la 18 ani. Până la juniori. Nu am mai făcut saltul spre echipa mare, pentru că am mers apoi pe studii, dar desigur, mă încearcă și acum o urmă de regret”, face israelianul o incursiune prin Tel Avivul copilăriei sale. Ochii uriașului se umezesc în timp ce vorbește despre cum toți spectatorii deveneau în sală niște absolvenți de canto clasic, dar vrea să pară detașat. „Trebuia să alegi ori școală, ori sportul de performanță și am ales la final școala. Apoi facultatea de management și contabilitate, dar după cum se vede, am ajuns destul de bine și mai pot încă juca baschet. Pasiunea mi-am întreținut-o până la 40 de ani”, accentuează Stelian.

Alături de colegii săi, omul de afaceri nu pedalează în gol în niciun week-end. Fie alege să cutreiere munții în șaua bicicletei „fac mountain biking, niciodată nu merg pe șosea prin România, mai bine merg pe jos”, fie optează pentru un inel fermecat. „Am văzut un progres în privința baschetului în România, dar nu pot  compara cu Tel Avivul, cu infrastructura din Tel Aviv. Noi suntem mai mulți prieteni care vrem să jucăm baschet și e greu să găsim o sală. Noi vrem să plătim și tot nu găsim un teren. În Israel, fiecare școală beneficiază de un teren de baschet, dar și de unul de tenis, iar mecanismul e foarte simplu. Loteria finanțează, dar și Statul. Contribuția mai consistentă e dată de Loterie, care-și pune logoul în săli, dar în sute de săli, nu în una-două”, mai pune fostul baschetbalist o tușă pe tabloul Tel Avivului.

Construiește și teren de baschet în cartierul Aviației

Dar baschetul e unicul sport care te ține cu capul sus. Și în Israel, și în România, indiferent de numărul sălilor și al terenurilor, iar avantajele conferite sunt multiple. De la dezvoltarea fizică a unui copil, până la preluarea unei atitudini menită să-i transforme în viață pe practicanți în adevărați învingători. Mottoul se centrează pe piloni precum „să crezi în tine, să-ți valorifici calitățile și să nu ajungi în ipostaza ca un adversar să-ți pună capac”. Favi Stelian explică: „Baschetul te ajută și în viața de zi cu zi. Și în afaceri. Degeaba ai valori individuale pe teren, dacă nu dispui de valoare colectivă. Pierzi dacă nu ești o echipă și în business. Fiecare are rolul lui bine definit, pentru că singur nu te poți lupta cu nimic. Și în sport, și în business nu e bine să-ți bagi rudele, e bine să-i iei pe cei mai buni. Afacerile cu familia sunt întotdeauna riscante. Relaționarea cu o rudă strică toată și începe un balamuc”, mai face israeliano-românul o paralelă între afaceri și sport.

Un domeniu de activitate în fața căruia face o reverență scurtă. Nu în Israel. Ci chiar în România. Pentru că firma pe care o conduce a dezvoltat un proiect uriaș în cartierul Aviației din București – ansamblul rezidențial City Point în apropierea Promenada Mall – Favi susține că pe cele 12 hectare din spatele Poliției va ridica și un teren de baschet și unul de mini-fotbal. „Noi avem gata un bloc până acum, în care toate apartamentele au fost cumpărate, iar la cel de-al dolea ne aflăm deja la etajul cinci. Dar pe măsură ce proiectul se dezvoltă vrem să realizăm baza sportivă atât pentru locatari, cât și pentru toți corporatiștii care lucrează în zonă sau pentru vecinii din cartierele alăturate, pentru că avem un parc cu spații de joacă pe vreo 4.000 de metri pătrați”, mai descrie fostul jucător de baschet ansamblul din cartierul Aviației.

Voce autorizată pentru a sublinia și felul în care a prins aripi fotbalul din Israel, fostul conducător de joc susține că în sportul rege din țara sa natală s-a investit masiv din domeniul privat. „În baschetul din Israel există o echipă, Maccabi Tel Aviv, pentru că adversarele sale dispun de bugete la jumătate. În fotbal s-au băgat sume asemănătoare, dar nu de către stat și Loterie, ci de către afaceriștii privați. Totuși, suntem departe cu fotbalul de perioada anilor 90, când impresionam prin naționala lui Schlomo Scharf (n.r. – actual comentator TV) și prin transferurile în Anglia, precum cel al lui Ronny Rosenthal la Tottenham (n.r. – fost coleg cu Gică Popescu)”. Și dacă tot au fost atinse subiecte la înălțime, discuția cu fostul baschetbalist, actual om de afaceri, se încheie cu doi poli de atracție pentru sportul mondial.

Primul e Gheorghe Mureșan. „Îl știu, e faimos în toată lumea. Dar nu înălțimea e principala calitate în baschet. Dacă ești pivot și ai 2,10 m sau 2,32 m, contează înălțimea. Dar pentru alți componenți ai echipei nu contează atât de mult. Precum în afaceri, și în baschet, contează cel mai mult să te achiți de sarcinile care ți s-au trasat”.

Omul de afaceri israelian susține că nu a găsit până acum în România o competiție a firmelor la sportul cu mingea la coș

Al doilea pol de interes și totodată ultimul îl reprezintă campioana mondială la fotbal, Germania. „S-a văzut la ultimul mondial, Argentina l-a avut pe Messi și n-a avut importanță că au marșat doar pe un star. Germania a fost ca o mașină,  pe care nu aveai cum să o învingi, pentru că fiecare avea rolul lui și știa ce să facă. Și asta e corelația dintre sport și business. Echipa a învins starul. Dacă ai o echipă precum cea a Germaniei, merge businessul. Dacă n-ai o echipă, poți tu să dispui de cel mai bun business, tot se va distruge singur. Așa că managementul trebuie să fie ca un antrenor și să știe cum să țină echipa pe primul loc”. E raționamentul unui om de afaceri care provine dintr-un sport care te ține numai cu capul sus, e ideea în jurul căreia un israelian născut din părinți români își organizează fiecare zi de lucru, e viziunea unui tip care mai are în plan să construiacă la viteza la care un coordonator de baschet înscrie coș după coș într-o zi fastă.

Sala Polivalentă din București e frumoasă, dar ar trebui renovată. Sau ar trebui preluat modelul Național Arena. Unde s-a investit. Poate prea mult, dar s-a investit
Favi Stelian, CEO Red Sea – Shikun&Binui

5.000 de locuri e capacitatea Sălii Polivalente din București

12.000 de locuri e capacitatea sălii echipei Maccabi Tel Aviv

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv, de o gelozie ieșită din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup