Vom avea România sportului bine făcut? Campionii își întreabă președintele. Camelia Potec: „În ce măsură ați fi dispus să patronați un grup de lucru care să dea României o strategie națională a sportului?” | VIDEO

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Campania „Vom avea România sportului bine făcut?”, demarată de ProSport în urmă cu o săptămână, pe 20 noiembrie, ajunge azi și pe valul ce a purtat campionii României spre podiumurile marilor competiții de natație. Simona Halep, Gheorghe Hagi, Andreea Răducan, Adina Diaconu, Cristina Neagu, Ciprian Marica și Cristina Laslo au aprins, rând pe rând, scânteia întrebărilor pentru președintele României, Klaus Iohannis. Torța olimpică e preluată azi de cel mai tânăr președinte de federație din sportul românesc, Camelia Potec (32 de ani). Șefă a forului de Natație și Pentatlon Modern de peste un an, medaliata cu aur de la Atena (200 m liber) are o privire de ansamblu asupra sportului și o experiență vastă acumulată în câteva dintre cele mai valoroase școli ale lumii. Iar vocea brăilencei devinee tot mai puternică și datorită faptului că provine dintr-o disciplină cu un rol esențial pentru sănătatea oricărui copil.

De ce? Pentru că specialiștii în sănătate susțin că orice copil trebuie să pornească în viață după ce ia contact obligatoriu cu două sporturi: atletism și înot. Alergarea e baza tuturor activităților fizice, încă de când trecem la poziția bipedă. E logic să avem o musculatură tonifiată a picioarelor, a abdomenului și a spatelui, grupele care lucrează mai intens atunci când ardem calorii pe pista de la stadion sau în jurul parcului. Atletismul e punte de legătură și cu celelalte discipline sportive de performanță, pornind de la jocurile de echipă, trecând prin atletica grea și încheind chiar și cu tirul sportiv. „Joggingul” îți dă ținută, plămâni puternici și tonus pentru viață.

De ce oare e pus și înotul la capitolul „bază”, atât timp cât apa nu este domeniul în care trăim în mod obișnuit? Răspunsul vine din beneficiile acestui sport. Dincolo de latura practică – e bine să știi să înoți pentru că viața te poate pune în situații neprevăzute, unde problema supraviețuirii poate depinde tocmai de capacitatea de a pluti și a te deplasa pe apă -, există studii certe care arată că înotul crează un corp armonios, întărește sistemul imunitar, dezvoltă și tonifică musculatura, având și un puternic rol recuperator.

Deținătoare a peste 200 de titluri naționale și posesoare a nenumărate recorduri ale României, fosta elevă a Doinei Sava și a francezului Philippe Lucas a urmărit interesul pe care Klaus Iohannis îl manifestă pentru sport și îi adresează, prin intermediul ProSport, o întrebare menită să ajute la dezvoltarea unei infrastructuri compatibilă cu aspirațiile celor mai buni dintre cei buni, la încurajarea tinerilor, la oferirea unor recompense pe măsură.

  • Urmărește #askiohannis pe rețelele de socializare și adresează-i și tu o întrebare președintelui ales. Cele mai bune dintre ele vor intra în setul care va ajunge la Palatul Cotroceni.

Camelia Potec îi adresează președintelui Klaus Iohannis următoarea întrebare: „Sportul este cel mai bun ambasador. Sportul este și educator, dar și doctor. Investind în sport aducem beneficii importante educației, sănătății și imaginii României în lume. În ce măsură ați fi dispus, domnule Președinte, să patronați un grup de lucru care să dea României în cel mai scurt timp o strategie națională a sportului?”

DIN EPISODUL DE MIERCURI, 26 NOIEMBRIE

Campania „România sportului bine făcut”, demarată de ProSport, joi – 20 noiembrie, o are ca invitată pe Cristina Laslo, nimeni alta decât căpitanul naționalei de handbal U18, care în vară a câștigat titlul mondial în Macedonia. La începutul lunii august, handbalul aducea primul titlu mondial la un sport de echipă după o pauză de 14 ani, iar Cristina era cea care primea trofeul din partea IHF.

În Campania „România sportului bine făcut”, ProSport a invitat marii campioni ai țării să adreseze câte o întrebare președintelui ales în 16 noiembrie, Klaus Iohannis. Pe lângă sportivii care și-au dovedit clasa în marile arene internaționale au fost chemați în scenă și câțiva dintre cei mai promițători juniori, care se pregătesc să preia ștafeta și să „cultive” noile performanțe ale României în anii ce vor urma. Zilele trecute a avut cuvântul Adina Diaconu, o mare speranță a tenisului de masă, cvadruplă campioană europeană. Acum a venit rândul unei alte tinere foarte talentate, Cristina Laslo, o handbalistă de 18 ani, care în urmă cu aproximativ patru luni câștiga titlul mondial alături de alte 15 fete extraordinare. Jucătoare la „U” Cluj în Liga Națională, Cristina a fost căpitanul României, iar la final a mai primit încă un premiu special: cel mai bun centru din lume la categoria ei de vârstă.

Cristina Laslo are în prezent puțin peste 18 ani, dar oamenii din fenomen spun că ea are o maturitate ieșită din comun. Cerebrală și parcă mereu pregătită să facă față unei provocări, handbalista a preluat inițiativa la toate momentele festive ce au urmat după sosirea acasă a naționalei de la Campionatul Mondial din Macedonia. Cu o fluență a cuvintelor de invidiat, Cristina a ținut speech-uri, a avut răspunsuri la toate întrebările și a temperat entuziasmul atunci când a fost nevoită să prevadă viitorul ei și al coechipierelor. După foarte mulți ani în care a tras din greu pentru a ajunge să câștige titlul mondial, Laslo & Co au descoperit un lucru important: continuitatea depinde de foarte mulți factori, care nu țin în totalitate de propriile persoane, ci și de sistem.

Atât pentru calitățile ei de sportivă, cât și pentru aptitudinile ei de a fi un lider de echipă, Cristina Laslo a intrat deja în atenția marilor echipe de handbal, atât din România, dar și din afara țării. Finalista Ligii Campionilor, Buducnost Podgorica, s-a interesat deja de serviciile ei, la fel și HCM Baia Mare sau CSM București, grupări care tind către vârful Europei.

Înainte de a face pasul către o echipă mare, Cristina a rămas deocamdată la Cluj pentru a se mai „căli” pentru o astfel de provocare. Iar înaintea unei ieșiri la teatru, handbalista i-a adresat și o întrebare președintelui Klaus Iohannis, una menită să atragă atenția asupra celor mici:

Dialogul dintre Simona Halep și Klaus Iohannis, care în scurt timp a devenit unul viral pe rețelele de socializare.

Propunerea lui Gheorghe Hagi, cel care se numără printre puținii care au investit în fotbal și în baze sportive pentru juniori

Umorul Andreei Răducan, gimnastă care a făcut să răsune imnul național la Campionate Mondiale și Europene

Îngrijorarea Adinei Diaconu, care pune în balanță munca de ani de zile cu recompensa prea mică oferită sportivilor

Întrebarea altruistă a celei mai bune handbaliste din România, care s-a pus în pielea omului normal, cu probleme din ce în ce mai mari

Întrebarea simplă a lui Ciprian Marica, dar menită parcă să trimită săgeți către politicienii care s-au folosit, de-a lungul timpului, de echipe, naționale sau de sportivi, pentru a-și atrage electoratul aproape

După răspunsurile președintelui, ProSport va urmări activitatea lui Klaus Iohannis pentru a vedea dacă, pentru prima dată după 1989, sportul va deveni o prioritate în programul de țară al unui șef de stat.

Întrebările sportivilor și cele mai bune întrebări despre sport primite pe adresa de email [email protected] vor fi puse pe masa președintelui Klaus Iohannis, la Cotroceni, după învestirea sa în funcție. Urmărește #askiohannis pe rețelele de socializare.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de ani. Cine (și CE) era Simona, de fapt
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de…
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×