VIDEO.** FIFA 13, cum nu l-ai mai văzut: Made in Romania! NOUTATE ABSOLUTĂ‚: jocul se va actualiza permanent cu întâmplări din fotbalul real

  • Publicat:
  • Actualizat:

Zilele acestea se lansează cea mai nouă ediție a celui mai cunoscut joc electronic de fotbal. ProSport a pătruns în premieră în studioul Electronic Arts din București, unde 1.000 de români lucrează pentru mai multe jocuri EA, printre care și FIFA 13. Deși de afară pare mai mult o joacă decât o meserie, realitatea e cu totul alta

Într-un moment în care fotbalul românesc merge prost, iar economia chiar mai rău, există un loc în București unde fotbalul produce și succes, și bani
Este studioul Electronic Arts România, parte a uneia dintre companiile de top pe plan mondial în producerea de jocuri video

Cine n-a auzit încă „EA Sports, it’s in the game” probabil n-a jucat niciodată fotbal pe calculator, consolă sau, mai nou, mobil. Dar cu siguranță e în minoritate. E inevitabil să fi dat peste FIFA, jocul numărul 1 în domeniu. Zilele acestea se lansează cea mai nouă versiune – FIFA 13. Contribuția României la joc este mai mare ca oricând. Nu, nu sunt mai mulți fotbaliști români incluși în joc, nici echipe. La acest capitol rămânem cu Chivu, Pantilimon, Marica, Ștefan Radu și naționala. Dar pe lista cu numele care au contribuit la crearea jocului veți regăsi mulți români. Cea mai „trendy” versiune a jocului – cea pentru tabele Ipad și telefoane Iphone – este produsă practic exclusiv în România, unde s-a lucrat și pentru celelalte variante ale jocului.

Joacă sau serviciu?
ProSport a pătruns în premieră în studioul unde, la prima vedere, te gândești că este jobul ideal: ești plătit să te joci! „E o imagine pe care o ai inevitabil. De asta m-am apucat de meseria asta. Dar e o meserie foarte serioasă, care presupune o mare expertiză și o mare pasiune pentru ce faci”, ne spune Dan Teodorescu, senior producer în cadrul EA. Când urcăm la etajul al șaselea al clădirii care găzduiește sediul EA România ne rămâne însă senzația de serviciu la care te joci. La intrare, un ecran gigantic în formă de Iphone rulează trailer-uri de jocuri. Intrările în birouri sunt personalizate cu personaje, fraze, imagini din diverse jocuri produse de EA. Nimeni nu e la costum, sacou sau cravată. Pe bioruri e nelipsită câte o jucărioară. Iar majoritatea monitoarelor – și nu sunt puține, vă dați seama! – sunt pornite pe câte-un joc. „Ați nimerit fix în pauză”, vine imediat explicația, care inițial pare convenabilă.

Nu-i amuză bug-urile
Mergând prin studio însă se confirmă. Afli ce misiune grea are un tester, spre exemplu – nu e deloc joacă să repeți la infinit o mișcare și să notezi eventualele bug-uri. Pe noi, jucătorii de rând, ne distrează la un moment dat când vedem erorile care, inevitabil, scapă în joc. „Pe noi ne distrează eroarea eventual doar dacă o aflăm înainte de lansare, dacă apare după, nu ne mai amuză. Vrem să livrăm un joc cât mai de calitate. Scopul e să fie perfect”. E imposibil să-l provoci pe Dan Teodorescu, chiar dacă insist la un moment dat că un bug poate aduce publicitate gratuită fără să afecteze major jocul. „Dacă a scăpat un bug mă supăr foarte tare”. Ok, nu mai insistăm.

La fel cum nu insistăm prea mult să-l scoatem pe un programator din munca pe care o face, chiar dacă biroul său – două posturi de lucru, fiecare cu câte 8-10 monitoare – e ideal pentru fotografii și imagini. În tot acest timp însă, servere masive testează infinitele posibile variante de joc. Când ai, într-un joc ca FIFA, 22 de jucători care în orice moment pot face o sumedenie de acțiuni, variantele chiar sunt practic infinite. Iar numărul se multiplică o dată cu sumedenia de dispozitive pe care se poate juca acum FIFA: de la PC și la console, până la o mulțime de telefoane și tablete, din diverse generații, cu diverse configurații și, astfel, posibile probleme. Într-un birou cu zeci de sertare realizăm complexitatea la care s-a ajuns. „Puteți găsi aici orice device, cu orice sistem de operare, Iphone, Ipad, Android, orice, le avem pe toate”. Pare ca un service GSM.

Când ne afăm în vizită, lumea este totuși ceva mai relaxată, probabil pentru că se află chiar înaintea celei mai importante lansări. FIFA 13 este pregătit, acum tremură eventual doar pentru reacția publicului. Dar cum primele review-uri, pe baza demo-ului, sunt pozitive, se așteaptă un succes fără precedent.

„E o mândrie pentru România”
Ce înseamnă pentru România contribuția majoră la o afacere de miliarde de dolari? „Este o mândrie. FIFA e jocul de sport care are cel mai mare succes. În orice moment sunt două milioane de oameni care joacă demo-ul. Anul trecut, 3,7 milioane l-au cumpărat la lansare, iar zece milioane în primele săptămâni”, spune Dan Teodorescu. Se simte mândria din vocea lui. Cu atât mai mult cu cât și versiunea de mobil, la care contribuie cel mai mult, a ajuns și ea la „500.000 de oameni care joacă zilnic”.

2 milioane de oameni au descărcat și jucat demo-ul FIFA 13 în primele trei zile după lansare

28 septembrie este data oficială de lansare a jocului pentru PC și console în Europa

Ce-ți trebuie ca să lucrezi pentru jocul FIFA
În momentul de față, peste 1.000 de oameni lucrează pentru studioul Electronic Arts România. Mai mult, într-un moment în care la modă sunt reducerile de personal, EA caută să angajeze oameni. „Cine vrea să lucreze aici, trebuie să aibă multă pasiune. Nu doar pentru FIFA, și pentru alte jocuri la care lucrăm aici. Asta e de ajuns pentru a intra. Apoi, pe măsură ce vrei să ai un impact mai mare în dezvoltare, trebuie să devii un expert – în programare, grafică, artă, project management, testare. Depinde ce vrei, dar trebuie să fii foarte bun pentru jobul respectiv”, spune Dan Teodorescu. Ok, deci speranțe sunt. Se găsesc greu oameni potriviți în România pentru asta? „În mod cert, românii au dovedit că pot să facă muncă de calitate, au pasiune. Sigur că sunt domenii care suntem extraordinari de buni, dar și domenii în care sunt mai puțin buni”. Dan e diplomat. Eu anticipez că stăm mai bine pe partea inginerească a job-ului, nu neapărat pe cea artistică. Dar acum, în România, se caută oameni pentru toate specializările.

Mai aproape de fotbalul real
FIFA 13 introduce opțiunea „Match day”, care va actualiza permanent jocul cu întâmplări din fotbalul real

Nu e ușor pentru un joc cu apariție anuală să vină permanent cu noutăți pentru a-și menține atractivitatea. Mai ales pentru un joc precum FIFA, limitat cel puțin de regulamentul jocului de fotbal. Deci, de ce ai cumpăra FIFA 13? Anul acesta, cel mai degrabă pentru realism. „Avem o opțiune care se numește Match Day. O echipă urmărește ce se întâmplă în marile campionate în viața reală, iar în joc vei găsi comentariu din viața reală – dacă un jucător e accidentat, comentatorul va spune asta, dacă e în mare formă, vei simți asta”. Ca să înțeleg, dacă Messi dă trei goluri în campionat, iar eu joc după trei zile un Barcelona – Real, FIFA 13 va ști asta? „Da, comentatorul va spune asta. Ne-am inspirat din ceea ce vorbesc oamenii obișnuiți după meciuri”. Știu, poate părea nefiresc de real la un moment dat. Impredictibilitatea fotbalului real este surprinsă în joc și de noul First Touch Control – niciun meci nu va mai putea fi identic cu altul. Până unde se va ajunge în FIFA 14, 15 etc? Încerc și eu să-mi imaginez și întreb: vom juca vreodată FIFA cu holograme 3D ale fotbaliștilor chiar pe masa asta? „Dacă tehnologia o va permite, de ce nu? Noi suntem pregătiți pentru orice”.

Controlul în FIFA 13 pentru mobile este adaptat dispozitivelor touch (foto 1). Spectacolul este și în această versiune (2), care are în premieră multiplayer online (3) și pe Chivu în duel cu Messi (4)

Dacă știam cât e de grea meseria asta, mă gândeam încă o dată înainte să mă apuc. Dar tot asta alegeam
Dan Teodorescu, senior producer EA

5,49 euro costă în App Store FIFA 13. în premieră, e o versiune unică pentru Ipad și Iphone. Doar dispozitivele Apple au jocul

Messi, pe coperta jocului
FIFA 13 beneficiază de promovarea celui mai bun fotbalist al momentului, Leo Messi, care se află pe coperta jocului. În unele țări, coperta este personalizată cu vedete locale. „Asocierea este naturală între cel mai bun joc de fotbal și cei mai buni fotbaliști”, spune Lucian Cotreanți, Product Marketing Manager FIFA 13. Messi a adus cu el în joc câteva driblinguri specifice și este, logic, construit special cap-coadă. Între vedetele care beneficiază de personalizare completă se numără doar Chivu dintre români. Prețul pe care-l plătim pentru că nu ne permitem sau nu vrem să cumpărăm jocul original. Vor fi cândva mai mulți? „Nu pot să răspund acum”, spune scurt Dan Teodorescu.

875 de mii de oameni comandaseră anticipat jocul în primele două săptămâni, 32% mai mult în Europa față de anul trecut, respectiv 62% mai mult în America de Nord

Lucian LIPOVAN / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen