Ultimii mohicani. 5 din cei 14 sportivi medaliați la Londra se pregătesc pentru Rio 2016. „Vor fi motivați financiar să nu renunțe”, spune Alin Petrache, președintele COSR

Ultimii mohicani. 5 din cei 14 sportivi medaliați la Londra se pregătesc pentru Rio 2016.
  • Publicat:
  • Actualizat:

532 de zile au mai rămas până la Jocurile Olimpice de la Rio 2016

Retragerea vicecampioanei olimpice la haltere, Roxana Cocoș, a bulversat sportul românesc. În acest debut de an preolimpic în care atenția tuturor sportivilor este concentrată pe calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, ProSport vă prezintă situația ultimilor medaliați olimpici de la noi.

Președintele COSR, Alin Petrache spune că în momentul în care vom avea un sportiv calificat la Rio, vor fi activate bursele Pol România

Urcarea pe podiumul olimpic a fost pentru mulți dintre sportivii români cel mai frumos moment al carierei. Un reper ce a însemnat pentru majoritatea ultimul concurs și „evadarea” în viața de zi cu zi, fără zeci de ore de antrenament zilnic, cantonamente nesfărșite sau lupta continua cu greutatea. Din cei 14 medaliați la Jocurile Olimpice de la Londra, doar cinci Alin Moldoveanu, Corina Căprioriu, Tiberiu Dolniceanu, Diana Bulimar și Larisa Iordache  se mai află în activitate și se pregătesc pentru a urca și pe podiumul olimpic de la Rio, în timp ce șase s-au retras după competiția din Anglia, fără intenția de a mai reveni, precum Alina Dumitru, Rareș Dumitrescu, Florin Zalomir, Alexandru Sirițeanu, Diana Chelaru și Roxana Cocoș. Într-o categorie aparte se înscriu trei sportivi, aflați între revenire și suspendarea din activitate.


Alina Dumitru (în alb) s-a retras cu două medalii olimpice, aur la Beijing 2008 și argint la Londra 2012

Astfel, Alin Moldoveanu, Corina Căprioriu, Tiberiu Dolniceanu, Diana Bulimar și Larisa Iordache au fost motivați de prima medalie olimpică pentru a-și dori mai mult. Campionul olimpic la tir cu pușca aer comprimat 10 m, Alin Moldoveanu, a lăsat repede în spate aurul olimpic și a tras încă din 2013. Anul trecut a fost declarat cel mai bun trăgător al României, după ce a terminat pe locul 36 în clasamentul Federației Mondiale de Tir Sportiv, făcut pe baza rezultatelor obținute în concursuri.

Deși a fost la un pas de a se retrage în decembrie 2012, vicecampioana olimpică la judo, la categoria -57 kg, Căprioiu a fost întoarsă în sală de antrenorul Florin Bercean și de prietenul ei, tot sportive olimpic la lupte libere, Ștefan Gheorghiță. A revenit în concursuri în 2013, și a câștigat Open-ul European de la Roma și Grand Prix-ul de la Qingdao și a urcat pe podium la alte două concursuri, ca în 2014 să se impună în Grand Prix-ul de la Tașkent. Anul acesta a început în forță, cu o medalie de bronz la Open-ul European de la Oberwart (Austria) și țintește calificarea la Rio 2016 pentru a cuceri o nouă medalie olimpică.

„Sunt prea tânăr să mă retrag, cred că dacă aș sta acasă, m-aș plictisi. Merg mai departe, vreau să ajung și la Rio”, spunea Tiberiu Dolniceanu când era întrebat de decizia colegilor săi din echipa de sabie, care s-au retras in corpore. Și sabrerul născut la Iași avea să ia o decizie înțeleaptă: în 2013 avea să cucerească două medalii la Mondialele de la Budapesta, argint cu echipa și bronz la individual, ca în 2014 să mai „înțepe” o dată bronzul, tot la individual. La Rio 2016, sabia va avea doar probă de individual, nu și de echipă cum a fost la Londra.


Larisa Iordache și Diana Bulimar sunt liderele echipei feminine de gimnastică artistică, de numele celor două legându-se cele mai mari speranțe de medalii la Rio. În ultimii doi ani, Iordache a cucerit 8 medalii la Europene, din care 2 de aur, 5 de argint și una de bronz și 3 medalii la Mondiale, dintre care 2 de argint și una de bronz, în timp ce Bulimar, șicanată de accidentări și-a trecut în palmares 3 medalii la Europene: aur, argint și bronz.


Larisa Iordache și Diana Bulimar sunt actualele lidere ale echipei feminine de gimnastică

O categorie aparte o reprezintă cei care și-au reluat pregătirea în acest an cu intenția de a ajunge la Rio, cum este cazul gimnastei Cătălinei Ponor, care se pregătește deja pentru a se alătura lotului olimpic, la Izvorani. Ea a fost înscrisă deja în sistemul de control antidoping WADA și ar urma să fie eligibilă pentru competiții începând cu data de 12 iulie. Campioană olimpică la Beijing și Londra, gimnasta Sandra Izbașa cochetează cu ideea de a reveni, o decizie în acest sens urmând să o ia în această lună. Nu în ultimul rând este halterofilul Răzvan Martin, medaliat cu bronz la  cat. 69 kg, care în prezent ispășește o suspendare a Federației Internaționale de profil, după ce a fost depistat pozitiv în 2013 cu stanozol, un steroid anabolizant și scos din activitate până anul acesta, în martie. El urmează să își reia antrenamentele.

Sprijin olimpic pentru campioni
Situația Roxanei Cocoș nu este străină oficialilor Comitetului Olimpic și Sportiv Român, care speră să o convingă să-și reia pregătirea. „Așteptăm să se întoarcă Nicu Vlad (n.r. – președintele FR Haltere), săptămâna viitoare în țară, ca să avem o discuție cu el pentru a vedea ce a determinat-o pe Roxana să se retragă și să vedem dacă o putem motiva să revină. Toți sportivii sunt importanți pentru noi, de aceea încercăm să vedem ce nevoi și ce nemulțumiri au, pentru a-i ajuta să rămână în sportul de performanță.  În momentul în care vom avea primul sportiv calificat la Rio, vom da drumul acelor și acelor burse speciale  Pol România, burse ce îi vor motiva pe sportivi în pregătirea pentru competiția din Brazilia”, ne-a declarat Alin Petrache, președintele COSR..

SITUAȚIA CAMPIONILOR OLIMPICI:
Campioni olimpici
Sandra Izbașa 24 ani (gimnastică, sărituri) s-a retras în 2013, dar se gândește să revină
Alin Moldoveanu 31 ani (tir – pusca aer comprimat 10 m) participă deja la concursurile care i-ar aduce punctele necesare participării la Rio

Vicecampioni olimpici
Alina Dumitru  32 ani (judo, cat. 48 kg) s-a retras după Jocurile Olimpice de la Londra. În decembrie 2012, a fost organizată o gală special în care „Piți”, campioană olimpică la Beijing 2008, a spus adio sportului de performanță. Acum antrenează o grupă de copii.
Roxana Cocoș  25 ani (haltere, cat. 69 kg) s-a retras din activitate anul acesta. Ea nu a mai participat la niciun concurs oficial după Londra 2012.
Corina Căprioriu 28 ani (judo, cat. 57 kg) participă la concursurile ce asigură calificarea la Rio. Are deja o medalie de bronz câștigată săptămâna trecută la Open-ul European.
Rareș Dumitrescu 31 ani (sabie, echipe) s-a retras după Londra 2012 și este antrenor la Brașov.
Florin Zalomir 33 ani (sabie, echipe) s-a retras după Londra 2012 și este antrenor secund la lot, unde îl ajută pe „principalul” Covaliu.
Alexandru Sirițeanu 30 ani (sabie, echipe) s-a retras după Londra și este antrenor la Iași.
Tiberiu Dolniceanu 26 ani (sabie, echipe) continuă cu sportul de performanță. A avut un an 2014 bun, cucerind bronzul la Mondialul de la Kazan, la individual și locul 5, la Europenele de la Strasbourg, cu echipa.
Cătălina Ponor 27 ani (gimnastică, sol) s-a retras după Londra 2012, însă a anunțat Federația că ar vrea să revină.

Medaliați cu bronz olimpic
Cătălina Ponor (gimnastică, echipe)
Sandra Izbașa (gimnastică, echipe)
Diana Chelaru 21 ani (gimnastică, echipe) s-a retras oficial în noiembrie 2012, la Campionatul National al maestrilor si al echipelor de cluburi, de la Onești
Diana Bulimar 19 ani (gimnastică, echipe) se pregătește pentru Campionatul European și cel Mondial, are ca țintă Rio 2016
Larisa Iordache 18 ani (gimnastică, echipe) se pregătește pentru Campionatul European și cel Mondial, are ca țintă Rio 2016
Răzvan Martin 23 ani (haltere, cat. 69 kg) în prezent este suspendat până pe 11 martie după ce a fost depistat pozitiv în 2013 cu stanozol, un steroid anabolizant. El își va relua antrenamentele
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen