Povestea nesfârşită a unui titlu dubios. Balint despre Poli Timişoara – Urziceni 1-2, din 2009: "Am nişte semne de întrebare şi la doi-trei dintre jucători". ProSport a scris deja despre suspiciunile lui Rednic la înfrângerea suferită de Dinamo, în acelaşi sezon, tot cu Urziceni

4 ian 2016 9725 afişări Comentează şi tu Special
Povestea nesfârşită a unui titlu dubios. Balint despre Poli Timişoara – Urziceni 1-2, din 2009: "Am nişte semne de întrebare şi la doi-trei dintre jucători". ProSport a scris deja despre suspiciunile lui Rednic la înfrângerea suferită de Dinamo, în acelaşi sezon, tot cu Urziceni


Momentul în care Pădureţu înscrie din penalty pentru Urziceni, pe 31 mai 2009, în partida Poli - Unirea 1-2 (1-0). Antrenorul de atunci al gazdelor, Gabi Balint, simte că doi-trei jucători de-ai săi şi arbitrul italian au vrut ca oaspeţii să câştige. FOTO: Mediafax

Povestea dubioasă a campionatului câştigat în 2009 de Unirea Urziceni, după o luptă până aproape de final cu Dinamo şi Poli Timişoara, este readusă în prim-plan de Gabi Balint, antrenorul bănăţenilor în finalul acelui sezon. Într-un interviu acordat site-ului pressone.ro, fostul internaţional mărturiseşte că eşecul suferit cu Unirea Urziceni în penultima etapă a acelui campionat, 1-2 la Timişoara, nu şi-l poate explica nici azi, iar unele lucruri petrecute atunci i-au trezit bănuieli.

„La Timişoara am ocupat locul secund, echivalentul unei participări în preliminariile Ligii Campionilor. Mai mult, am fost la o repriză de titlul de campioană şi nu îmi explic nici acum ce s-a întâmplat“, a spus Balint în interviul despre viaţa sa, acordat la împlinirea a 50 de ani, pe 3 ianuarie. „Nu înţeleg, nu înţeleg nimic. Aveam 1-0 la pauză. Apoi le-a dat cam uşor arbitrul un penalty, acolo s-a umblat, asta-i părerea mea, a fost ceva. Chiar dacă era italian, dar era mai uşor să umbli la arbitrii străini“, bănuieşte antrenorul. „Mai am nişte semne de întrebare şi la doi-trei dintre jucătorii mei, dar asta e, acum nu mai contează şi nu pot să acuz pe cineva. Ceva mă sâcâie, ceva îmi scapă, nu înţeleg. (...) Nu mai stau acum să mă gândesc, mi-au ajuns zvonurile pe care le-am auzit după mulţi ani legate de meciul acela. Ştiţi cum e, lumea vorbeşte şi, de multe ori, în fotbal, se aruncă mizerii numai ca să te atace“, a încheiat Balint.

Interesant este că, atât în privinţa arbitrului, cât şi a evoluţiei unora dintre propriii jucători, Gabi Balint vine alături de un alt fost coleg de generaţie, de asemenea antrenor. Mircea Rednic, în acel sezon 2008-2009 pe banca echipei Dinamo, a dezvăluit acum câteva luni, în ProSport, că are mari suspiciuni în privinţa acelui campionat şi că bănuieşte că înfrângerea suferită în etapa a 32-a, 0-1 la Urziceni, a fost posibilă din cauza trădării lui Cristi Borcea. Investigaţiile ProSport au scos la iveală lucruri foarte interesante, legăturile politice strânse pe care le avea patronul de la Unirea, Bucşaru, cu conducătorii României în acel moment. Ca şi Balint, Rednic a făcut referire la arbitrul străin al partidei Urziceni – Dinamo (un spaniol).

„Cel mai grav e când se vând jucători pentru meciuri la pariuri. Se învârt bani mulţi, agenţi, mafioţi“


Gabi Balint spune că îşi dă seama când un meci e blat fără să aibă nevoie de probe

În interviul pentru pressone.ro, Balint vorbeşte şi despre meciurile aranjate din Liga 1 – subiect tabu la DigiSport, post care transmite campionatul şi unde fostul internaţional e angajat ca specialist. „Niciodată n-am avut probe, deşi câteodată nici n-ai nevoie, îţi dai pur şi simplu seama. Cred că la un moment dat se pot face şi meciuri aranjate, nu ai cum să nu faci într-o viaţă de fotbalist. Unele se pot face direct pe teren, când acelaşi rezultat, un egal de exemplu, le convine ambelor formaţii. Cel mai grav e când se vând jucători pentru meciuri la pariuri. De aici a început toată nebunia. E o problemă foarte mare, se învârt bani mulţi, agenţi, mafioţi din umbră“, a declarat Balint.

ProSport a publicat, în urmă cu mai multe luni, o înregistrare video postată chiar de Gabi Balint pe contul său de Facebook şi care cuprindea secvenţe din autocarul României acum 26 de ani, în timpul Mondialului din 1990, din Italia. La un moment dat, în timp ce jucătorii comentau rezultatele competiţiei care era în plină desfăşurare, se aude cum cineva, un fotbalist care nu apare în cadru, exclamă: „Îţi dai seama ce cotă de pariuri a fost?“. Un altul îi răspunde: „1 la 20“. Un al treilea personaj punctează: „Bravo lor!“. E greu de spus la ce meci se refereau membrii Generaţiei de Aur, dar până la data când a fost filmată secvenţa respectivă două meciuri se încheiaseră cu surprize mari: Argentina – Camerun 0-1 (chiar în grupa României) şi Costa Rica – Scoţia 1-0.

Poli Timişoara – Unirea Urziceni, meci de 1 pauză, 2 final

ProSport a publicat, în ultimii ani, nenumărate articole despre mafia pariurilor la care face referire, în finalul interviului din pressone, şi Gabi Balint. Numai în ultima parte a lui 2015, ProSport a dat publicităţii fragmente dintr-un raport de uz intern pe care Comisia de Integritate a FRF l-a trimis la Comisia de Disciplină şi care incrimina 10 partide aranjate la pariuri în sezonul trecut de Gloria Buzău. Reporterii ProSport au surprins în flagrant antrenori şi conducători de cluburi care pariază, deşi regulamentul interzice acest lucru, şi au publicat mărturiile unor fotbalişti care acuzau că au fost forţaţi de antrenori şi conducători să piardă unele meciuri pe care se pariaseră sume mari de bani.

Suspiciuni există şi asupra partidelor din sezonul 2008-2009. Meciul Poli Timişoara – Unirea Urziceni 1-2 (1-0) face parte dintre ele, atât evoluţia meciului, cât şi a scorului fiind reclamate ca dubioase de unii oameni din fotbal. Cota obişnuită la pariuri a unui meci în care gazdele conduc la pauză, iar oaspeţii câştigă la final ajunge la peste 30.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.