Operaţiunea "Rapid pentru Partid": PSD tatonează insistent gruparea din Giuleşti. Cum s-a mutat interesul pentru legendarul club de la Primăria Bucureşti la Primăria Voluntari şi, acum, la Sectorul 1

3 iul 2017 12631 afişări Comentează şi tu Special
Operaţiunea "Rapid pentru Partid": PSD tatonează insistent gruparea din Giuleşti. Cum s-a mutat interesul pentru legendarul club de la Primăria Bucureşti la Primăria Voluntari şi, acum, la Sectorul 1 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16548055/2/7390185-mediafax-foto-alexandru-dobre.jpg

Enunţul primarului de la Sectorul 1 din Bucureşti, Daniel Tudorache, decis să înfiinţeze o comisie care să negocieze preluarea mărcii, brandului, culorilor şi palmaresului FC Rapid – conform declaraţiilor făcute de acesta pentru Agerpres – readuce în prim-plan interesul PSD pentru celebra echipă intrată în faliment.

O serie de întâmplări şi detalii succedate începând de astă-toamnă, de când a devenit clar că „vechiul“ Rapid nu mai poate fi salvat, arată că partidul de guvernământ fixează acest brand uriaş al fotbalului românesc. Puternica şi influenta familie Pandele – Firea pare, în principal, preocupată de preluarea controlului la Rapid, dar lucrurile nu sunt atât de simple nici legal, nici moral.

Gabriela Firea studia încă din decembrie posibilitatea ca Primăria Bucureşti să cumpere brandul Rapid


Motivele pentru care Rapidul este atât de râvnit de politicieni sunt două: numărul uriaş de suporteri şi faptul că, fiind club de fotbal, necesită rularea unor sume foarte mari de bani. FOTO: Mediafax

Primele semne că oameni puternici din PSD se interesează de Rapid au apărut astă-iarnă, după alegerile parlamentare. Mai întâi, la ProSport a ajuns informaţia că la Primăria Capitalei există ideea înfiinţării sau preluării unei echipe de fotbal, după modelul FC Voluntari în oraşul ilfovean. Apoi, la foarte scurt timp, sursele au dezvăluit că Alin Petrache, numit în fruntea CSM Bucureşti (grupare finanţată de Primăria Bucureşti cu peste 10 milioane de euro anual din bani publici), i-a transmis lui Horia Manoliu, preşedinte la AFC Rapid (în acel moment, în Liga 5), o invitaţie pentru a discuta problema clubului.

La începutul lunii februarie, într-un interviu acordat pentru „Gazeta sporturilor“, fostul preşedinte al COSR recunoştea public interesul pentru club, spunând că va cere o suplimentare a bugetului pentru a putea achiziţiona clubul.

Situaţia confuză de la SC FC Rapid SA, laolaltă cu reacţia ostilă a suporterilor – rivalii de la CFR Mişcare, echipă înfiinţată tot de susţinători ai Rapidului falimentat –, a dus la un aparent pas înapoi. În emisiunea ProSport Live din 15 februarie acest an, Alin Petrache a menţionat că fuseseră doar discuţii de principiu: „Propunerea mea a fost de a aduce încă şase secţii clubului pe lângă cele nouă pe care le avem. Printre aceste noi secţii se numără şi fotbalul. (…) Rapid este un brand. Au fost discuţii în urmă cu 2 luni despre Rapid şi Sportul Studenţesc, sunt branduri puternice. Mi-aş dori ca aceste echipe să nu dispară. Poate am fost înţeles greşit. Cum ar suna Rapid CSM? CSM Rapid Bucureşti? CSM Sportul Studenţesc? (…) În cazul în care peste câţiva ani de zile ne vom da seama că avem nişte copii buni, vom intra în divizie. Nu în prima divizie, că nu s-ar putea“.

Clubul finanţat de Florentin Pandele şi-a anunţat intenţia de a cumpăra Rapidul acum două luni


Familia Gabriela Firea şi Florentin Pandele: primarul Bucureştiului şi primarul Voluntariului. FOTO: cancan

În acelaşi timp, printre suporterii rapidişti apărea un nou zvon: într-un fel sau altul, cei de la FC Voluntari ar fi fost interesaţi de brandul echipei lor. Suspiciunile, la început difuze, au fost legate de meciurile demonstrative organizate de fostul oficial al echipei Rapid, Lucian Ionescu, devenit între timp ofiţer de presă la FC Voluntari. În dialogul cu ProSport, Lucian Ionescu a negat, de mai multe ori, că ar avea vreo altă intenţie în afara aceleia de a menţine spiritul rapidist într-un moment de cumpănă din existenţa clubului.

La începutul lunii mai, însă, Dan Leasă, manager general la FC Voluntari, a anunţat că gruparea sa se va prezenta la licitaţia pentru brandul Rapid, pe care vrea să-l achiziţioneze. Aproape concomitent, noul lichidator judiciar al clubului, Mihai Florea, explica pentru ProSport că încearcă să urgenteze procedura, pentru ca licitaţia să aibă loc cât mai curând.

În scurt timp, s-a dovedit însă că evenimentele nu pot fi grăbite foarte tare. Procedurile legale sunt complicate. În procesul de faliment, la tribunal, s-a schimbat judecătoarea cazului. Lichidatorul Florea s-a lovit de o situaţie neobişnuită: niciun evaluator autorizat nu şi-a manifestat interesul pentru a efectua această operaţiune obligatorie înaintea licitaţiei. Anunţul a fost publicat pe 22 iunie, iar până pe 30 iunie nimeni nu depusese cerere, aşa că lichidatorul a prelungit termenul până pe 4 iulie. Fără evaluarea brandului nu poate avea loc o licitaţie.

În afara acestor impedimente mai sunt şi altele: în acest moment, nu e clar cum ar putea finanţa Primăria Voluntari o echipă din Bucureşti. Legea Sportului modificată de guvernul Grindeanu este clară în această privinţă: autorităţile locale pot finanţa cluburile sportive aflate în jurisdicţia lor şi nu pe cele din alte zone administrative.

Ar mai exista varianta ca giuleştenii să joace în Pipera şi să-şi schimbe oraşul de reşedinţă, devenind astfel Rapid Voluntari. Este însă destul de sigur că suporterii n-ar accepta o astfel de migraţie în Ilfov.

După Primăria Bucureşti şi Primăria Voluntari, tema Rapid s-a mutat la Sectorul 1


Dan Tudorache (primul din dreapta) şi Gabriela Firea la prezentarea bilanţului unui an de guvernare PSD a Bucureştiului. FOTO: Mediafax

În acest punct a apărut subit, la sfârşitul lunii trecute (pe 29 iunie), varianta preluării Rapidului de către Primăria Sectorului 1. Această soluţie prezintă o serie de avantaje. Rapid are sediul în Sectorul 1, ceea ce face legală preluarea clubului, în urma Hotărârii de Guvern care permite autorităţilor locale să cheltuiască până la 5% din buget cu activităţile sportive, fără niciun fel de restricţii. În al doilea rând, Primăria Sectorului 1 nu are un club, spre deosebire de Primăria Bucureşti.

În acelaşi timp, felul în care Daniel Tudorache, primarul de sector, a făcut anunţul arată că nici măcar lui nu îi este foarte clar ce ar urma să cumpere.

Tudorache a anunţat joi, 29 iunie, că a doua zi, vineri, 30 iunie va pune în dezbaterea Consiliului Local proiectul înfiinţării unei comisii care să negocieze preluarea Rapidului. „Rapid este în Sectorul 1, este un brand şi în perioada campaniei electorale mulţi dintre locuitori m-au rugat să ne implicăm. Iar acum dorim să ne implicăm. Eu am o afinitate faţă de Rapid pentru că e un club născut în Sectorul 1. Iar dacă asta doresc cetăţenii din Sectorul 1, de ce nu? Noi suntem cei care încercăm să îi punem pe toţi la masă. De aceea vreau să se înfiinţeze o comisie, iar ulterior să ne implicăm în proiectul de reunificare a clubului Rapid. (…) Noi intrăm în discuţii cu cele trei entităţi, UFC Rapid, AFC Rapid şi FC Rapid. Am vorbit cu doamna Caciureac (n.r. — Vali Ionescu Caciureac, preşedinte la CS Rapid), dar dânsa la CS nu deţine nimic. Eu am vorbit, de principiu, cu două din cele trei entităţi. Vreau să fie o singură echipă a Rapidului. Vrem brandul, palmaresul, tot. Eu am avut discuţii neoficiale, dar cei care vor discuta efectiv vor fi cei din comisie. (…) Mai întâi vrem să rezolvăm această situaţie până în 15 august, ca să putem înscrie echipa în Liga a 4-a. Apoi ne propunem promovarea în Liga 1 şi participarea în cupele europene. Noi sperăm ca după 2019-2020 Stadionul Giuleşti să revină Primăriei Sectorului 1. Noi ne vom implica atât cât ne permite legea, adică 5% din buget“, a explicat Tudorache pentru Agerpres.

Declaraţia de mai sus arată însă că, dacă nu e vorba de o simplă operaţiune de imagine, atunci cine l-a informat/sfătuit pe Tudorache fie a vrut să-l pună într-o postură penibilă, fie este la fel de neavizat în subiectul Rapid. Primarul a făcut o serie de confuzii şi erori care indică necunoaşterea situaţiei.

> În primul rând, nu există nimeni cu care să se poată discuta de la UFC Rapid, entitate care şi-a încetat activitatea acum foarte mulţi ani. Uniunea şi-a cedat în urmă cu mult timp toate atribuţiile către AFC Rapid.

> În al doilea rând, comisia numită de primar nu poate „negocia“ pentru că marca şi brandul vor fi scoase la licitaţie.

> În al treilea rând, lichidatorul Mihai Florea a explicat deja clar că nu va fi pus în vânzare şi palmaresul deoarece nimeni nu are actele necesare să demonstreze că-i aparţine.

> Apoi, în Liga 4 există deja AFC Rapid. Tudorache vorbeşte atât de mărcile şi brandul FC Rapid, deţinute de societatea falimentară, cât şi de locul din Liga 4 aparţinând AFC Rapid. În acest caz, Primăria ar trebui să cumpere ambele entităţi.

Tudorache n-a reuşit, de altfel, să-i convingă pe membrii Consiliului Local din simplul motiv că acestora nu le-a fost clar ce li se propune. Din cele 25 de voturi, 12 au fost pentru şi 13 au fost abţineri. Atât consilierii USR, cât şi cei PNL au menţionat că au aflat de proiectul lui Tudorache cu o seară înainte şi nu li s-a spus clar despre ce este vorba. Tudorache a anunţat, după vot, că va trece peste decizia Consiliului Local şi va înfiinţa comisia de negociere prin ordin de primar.

Renaşterea Rapidului nu pare, în acest moment, posibilă fără un sprijin masiv din exterior

Asaltul PSD la brandul Rapid – echipă care, în ultimii ani ai regimului comunist, se mândrea cu scandarea suporterilor „Galeria lui Rapid / Nu e membră de Partid“ – surprinde această mişcare într-o postură cum nu se poate mai vulnerabilă. Informaţiile ProSport sunt că, în acest moment, atât AFC Rapid, cât şi Mişcarea CFR trec prin situaţii dificile, marcate de fricţiuni interne şi lipsă de resurse financiare.

Şansa de a ataca promovarea în Liga 3, în sezonul următor, este destul de scăzută din partea celor două facţiuni rapidiste, care au negociat o eventuală fuziune fără să se ajungă însă la nicio înţelegere. Fără sprijin din exterior şi măcinate de orgolii, ambele echipe au mari şanse nu numai să rateze promovarea, dar chiar să şi dispară de tot.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.