Omagiul lui Pep Guardiola pentru Cruyff: "El explica totul invers. Ne-a deschis ochii către o lume fascinantă, un film, un şoc constant"

25 mar 2016 6336 afişări Comentează şi tu Special
Omagiul lui Pep Guardiola pentru Cruyff: "El explica totul invers. Ne-a deschis ochii către o lume fascinantă, un film, un şoc constant"

Josep Guardiola, antrenorul de la Bayern Munchen şi unul dintre tehnicienii pentru care Johan Cruyff a fost un mentor, a declarat, vineri, că moştenirea pe care olandezul a lăsat-o fotbalului va rămâne vie pentru totdeauna chiar dacă acesta s-a stins din viaţă, conform site-ului RAC1.

”Acum nu mai putem să mergem să-l vedem oricând vrem. Moştenirea sa, însă, e ceva ce ne va rămâne. Cei ce am avut ocazia să trăim şi să ne bucurăm de apropierea de el la nivel personal, trebuie să recunoaştem că ne-a lăsat multe lucruri pe care acum le aplicăm în carierele noastre, fie că suntem antrenori sau comentatori. Dacă am decis să fim antrenori este pentru că el ne-a inoculat ideea că poţi domina jocul. Cruyff ne-a ajutat să înţelegem asta.

Era o persoană specială, ne spunea că jucăm prost pentru că alergam prea mult. Tot ce ascultaseşi în toată cariera sportivă nu mai folosea la nimic. El explica totul invers. Ne-a deschis ochii pentru a fi altfel, de aceea suntem urmaşii săi. A fost un privilegiu să pot lucra cu el ca antrenor, mai ales pentru cunoştinţele pe care ni le-a dat. A fost un noroc al nostru, ne-a învăţat până şi gramatica.

Ştim că Barcelona e mult mai mult decât Johan Cruyff, dar sosirea sa nu doar că a fost o revoluţie, ci mai mult de atât. Nu exista nimic la acest club în acel moment. Se spune că avea multe defecte. Dar ne-a învăţat multe lucruri. Nu e întâmplător că Zubizarreta şi Txiki Beguiristain sunt directori sportivi. El ne-a ajutat să înţelegem fotablul. E o mare pierdere pentru toţi moartea sa.

Era important să mergi la el acasă pentru a-i asculta cunoştinţele. Era important să îl faci să simtă ce mult ne-a ajutat. Sfaturile sale erau importante. Te încuraja mereu să-ţi urmezi instinctul, să iei decizii. Spunea că instinctul nu greşeşte niciodată”, sunt doar câteva dintre cuvintele antrenorului catalan despre mentorul său.

Guardiola a mărturisit că l-au ajutat cunoştinţele dobândite de la olandez în zilele noastre, chiar în dubla din optimile Ligii Campionilor, când Bayern era condusă la pauză, scor 2-0, de Juventus Torino. „Uneori mă întreb ce ar face Johan într-o anumită situaţie de care mă lovesc. Cu Juventus, când eram condus, la asta m-am gândit când l-am trimis în teren pe Thiago. Când am început să antrenez, nu mă pricepeam la fotbal, nu ştiam să-l interpretez. Ne-a deschis ochii într-un alt fel către fotbal. El ne-a deschis ochii către această lume. O lume fascinantă, un film, un şoc constant. El ne-a explicat de ce se întâmplă fiecare lucru.

El m-a protejat când am început ca fotbalist. În fiecare zi mă aşeza în teren. Mi-a dat o lecţie fotbalistică, de cum să mă comport, cum să stau departe de presă, o lecţie de viaţă”, a mai povestit Guardiola.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.