EXCLUSIV | Un nou bestseller de închisoare, autor Mihai Stoica: "Competiţia", lucrarea ştiinţifică plină de emoticoane e scoasă de o editură finanţată ani buni de Ministerul Culturii

29 dec 2015 40416 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV | Un nou bestseller de închisoare, autor Mihai Stoica: "Competiţia", lucrarea ştiinţifică plină de emoticoane e scoasă de o editură finanţată ani buni de Ministerul Culturii


25 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/14938680/53/1992-1993-1.jpg

George Copos a scris 5 cărţi în anul petrecut în spatele gratiilor, dar nu este liderul clasamentului scriitorilor din penitenciare. Dinel Staicu are 7 lucrări, Ioan Niculae e egalul lui Copos, dar pregăteşte noi apariţii editoriale, Gică Popescu s-a oprit la patru în momentul eliberării, la fel şi George Becali, iar Ioan Becali a scris două. Până şi Cristian Borcea, cel care acum 15 ani era întrebat de Cornel Dinu de ce nu are bibliotecă în casă, s-a apucat de ştiinţă. În total, conform datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 157 de volume redactate din închisoare au văzut lumina tiparului între iunie 2014 şi iunie 2015. ProSport a intrat în posesia manuscriselor a două noi lucrări ştiinţifice, elaborate în celulele de la Jilava după acest interval. Autorul se numeşte Mihai Stoica, iar editura care s-a angajat să le tipărească a fost finanţată ani buni de Ministerul Culturii, din bani publici.

„Vreţi ştiinţă? Luaţi ştiinţă!”. Mesajul ironic primit de la un colaborator al editurii din Craiova a însoţit manuscrisele celor două cărţi la care a lucrat Mihai Stoica în ultima jumătate de an. În doar patru cuvinte s-a adunat frustrarea unuia care lucrează pentru o editură de tradiţie, „Scrisul românesc”, specializată, însă, în ultima vreme pe literatură de penitenciar.

În rest, nicio altă precizare legată de starea în care se află cele două volume.

 

I. Introducere: Stoica are două cărţi „aburinde”

1914 este anul la care figurează, în catalogul online al Bibliotecii Naţionale, cea mai veche carte editată la Scrisul românesc din Craiova. E vorba despre un roman al lui Emil Ludwig

În ultimul an şi jumătate, „Scrisul românesc” a publicat cărţile lui Gheorghe Popescu care au abordat teme precum strategia, pedagogia şi psihologia din fotbal. Nimeni nu a văzut lucrările sale – Popescu a cumpărat tot tirajul - , dar fostul căpitan al echipei naţionale a beneficiat de o reducere de 120 de zile a pedepsei pentru cele 4 lucrări ştiinţifice publicate. Cu ajutorul cărţilor, a ieşit din penitenciar pe 5 noiembrie 2015.

Fără ele, ar fi fost eliberat cel mai devreme la data de 5 martie 2016.  

Următorul pe lista potenţialilor eliberaţi condiţionat din Dosarul Transferurilor este Mihai Stoica, şi el un scriitor agreat de „Scrisul românesc”. Fostul manager al Stelei a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, însă pe 3 decembrie Comisia de la Penitenciarul Jilava i-a dat deja aviz favorabil pentru eliberare condiţionată, un aviz întemeiat şi pe activitatea ştiinţifică intensă depusă de Stoica după gratii.

Mihai Stoica, încătuşat, este dus la tribunal într-o Dacie albă. Fostul manager general este încarcerat din 4 martie 2014

Instanţa se va pronunţa în privinţa eliberării la termenul stabilit în februarie 2016.

În cele 21 de luni de detenţie, Stoica a scris deja 4 cărţi. Două, „Ultimul 11” şi „World Cup Brazil. Statistici, analize şi comentarii” au fost publicate la editurile Oscar Print, respectiv, „Scrisul românesc”. Tirajul lor a fost achiziţionat în exclusivitate de clubul Steaua, iar presa a avut acces până acum doar la câteva pasaje din „Ultimul 11”, volum care se vrea a fi o analiză a performanţelor echipelor româneşti în cupele europene, în ultimul deceniu.

Alte două volume sunt, din indiciile obţinute de reporterii ProSport, în faza finală de dinaintea tiparului. Designul coperţilor şi al paginilor este finalizat, textele au fost aranjate în pagină, iar una dintre cărţi are şi codul unic internaţional ISBN alocat de Biblioteca Naţională. Practic, volumul „Competiţia”, o pretinsă lucrare ştiinţifică dedicată istoriei Champions League şi menită a-l scuti pe Stoica de alte 30 de zile din pedeapsa cu închisoarea, este ca şi apărut. Până în februarie, sunt şanse mari să fie publicat şi volumul „În căutarea identităţii”, o culegere de casete de meciuri şi de rezultate ale celei de-a doua competiţii de club, Europa League.

Remarc absurdul situaţiei: nişte infractori, care abia stăpînesc limba română, îşi pun numele pe o carte cu un subiect de specialitate încropită, în cîteva săptămîni, din textele altora, iar acest act – care, practic, ar trebui să le adauge la dosar o nouă înşelătorie – le aduce, cu ajutorul Magistraturii, o eliberare nemeritată
Marius Chivu, Dilema Veche, în articolul Literatura detenţiei 2.0 (7 mai 2015)

 

II. Cuprins: Multe emoticoane, texte banale

Scientometria este o disciplină care evaluează pe baze ştiinţifice calitatea lucrărilor de cercetare. Lucrările ştiinţifice nu pot fi publicate decât dupa recenzie riguroasă, realizată de experţi în domeniu.

Aşa sună teoria.

În practică, cărţile condamnaţilor din Dosarul Transferurilor, inclusiv cele ale lui Mihai Stoica, sunt analizate scientometric de nişte simpli angajaţi ai penitenciarelor, care consideră suficient avizul unui „expert” din exterior.

În marea lor majoritate, lucrările din penitenciare nu respectă decât modul de aranjare a unei lucrări ştiinţifice. Ea trebuie să conţină:

I. Introducere
II. Cuprins
III. Concluzii
IV. Bibliografie

Cartea lui Mihai Stoica a fost redactată cu ajutorul din exterior al unor foşti şi actuali jurnalişti sportivi. "Competiţia” are 111 pagini, din care peste jumătate o reprezintă date statistice luate de pe siteul UEFA.

Citeşte continuarea mai jos.

Structura e simplă, la fel şi lecturarea. Fiecare sezon de Champions League începând din 1992-1993, anul de debut al formatului nou, este descris în maximum 1000 de semne. Autorul adaugă casetele de meci de la finală şi de la cea mai importantă partidă jucată de o echipă românească în acel sezon de Ligă şi pune trei date statistice, numite „cifre” în jurnalism.

Apoi, trece la următorul sezon.

Cartea poate fi citită în maximum 60 de minute şi este o compilaţie de informaţii adunate de pe Internet, impresii personale sumare şi statistică. Mihai Stoica nu intră în detalii şi se mulţumeşte să scrie maximum trei rânduri chiar şi atunci când vorbeşte despre sezonul în care Unirea Urziceni, echipă la care era manager general, câştiga 8 puncte în Liga Campionilor. Numele echipei sale nici măcar nu apare în text, ci într-o notă de subsol.

După zeci de emoticoane - smiley-face, sad-face, grin şi big like – autorul rămâne, probabil, într-o pană de inspiraţie şi descrie sezonul 2009-2010 într-un mod schematic, cu puncte şi subpuncte lângă care adaugă foarte puţine cuvinte.

În final, Stoica îşi rezumă lucrarea ştiinţifică astfel:

„Cu cei mai valoroşi fotbalişti şi antrenori ai planetei la start în fiecare an, cu sume fabuloase oferite participanţilor, cu un imn a cărui intonare provoacă emoţie oricui, cu o organizare ireproşabilă, UEFA Champions League se apropie de perfecţiune.

Totuşi, pentru a o atinge, competiţia ar trebui să fie redenumită. În condiţiile în care 14 cluburi calificate în faza grupelor NU sunt campioane ale ligilor din care provin, în condiţiile în care deţinătoarea trofeului (FC Barcelona) NU este campioană a ligii din care provine, actuala denumire pare o glumă

Doar că, în condiţiile în care suma distribuită cluburilor participante va depăşi în fiecare sezon 1 miliard de euro, e vorba de o glumă bună. Chiar foarte bună”

Valoarea cărţii „Competiţia” se ascunde pe pagina de control, acolo unde o informare apare întărită cu bold: „Editură acreditată CNCSIS”. Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior este o instituţia cheie în declanşarea valului literar care a cuprins penitenciarele din România. Fără această acreditare, o carte tipărită de o editură nu poate fi luată în calcul pentru a diminua cu 30 de zile pedeapsa unui deţinut-autor.

Editura „Scrisul românesc” este recunoscută de CNCSIS din 2008. Are codul 226.

CITEŞTE MAI MULTE PASAJE DIN CARTEA LUI MIHAI STOICA ÎN GALERIA FOTO

Tiparul cărţii „Competiţia” este indicat ca aparţinând firmei KLM Production SRL. Între Crăciun şi Anul Nou, chiar şi la privat se lucrează în ritm de sărbătoare. „Sunaţi după 11 ianuarie. Nu ştiu nimic”, a răspuns un angajat pe un ton precaut. După câteva minute, reporterul a fost sunat de un anume „Sorin”.

Reporter: Sorin şi mai cum?
Apelant: Ce contează? Sorin. E suficient.

Dialogul cu Sorin - probabil directorul Sorin Antonescu – s-a lovit de o rezistenţă de neînţeles.

Cartea Competiţia a fost sau nu tipărită?
Habar n-am! Ştiu că au publicat pe la mai multe edituri.

La „Scrisul românesc”...
La mai multe edituri au publicat.

Tipografia KLM este indicată clar în carte.
Da, înseamnă că au publicat-o la noi, dar noi doar le multiplicăm. Atâta tot. Restul.. Îşi ia clientul produsul, tot, tot, tot. Editura răspunde de tot. Ei răspund de informaţii, de tot. Noi suntem doar un furnizor de servicii. Nu ştiu să vă zic exact nimic. Abia după 11 ianuarie.

Nici tirajul nu-l ştiţi?
Nu ştiu, vorbiţi cu editura. La noi e bandă rulantă. Fabrică de print. Sunaţi la editură.

Practic, dialogul a trebuit să se încheie brusc. Povestea s-a repetat, la indigo, la „Scrisul românesc”. Pe site-ul editurii, în primele rânduri, sunt menţionate obiectivele sale fundamentale:

  • Reflectarea fenomenului cultural local
  • Promovarea culturii naţionale
  • Multiculturalismul


Profesorul universitar Florea Firan, fotografiat la New York, în 2014

La telefon a răspuns chiar directorul, profesorul universitar Florea Firan. „În ce problemă?”, a întrebat, superior, în momentul în care a aflat numele ProSport. Evident, o problemă de cultură naţională.

Ultimele două cărţi pe care editura dumneavoastră le scoate, cărţile scrise de Mihai Stoica. Care mai este starea lor?
De ce întrebaţi?

Vă întreb în calitate de jurnalist...
Deocamdată nu ştiu să vă spun nimic. Toată lumea e în vacanţă până la 5 februarie.

5 februarie?
După 5 februarie, începând cu 7, sunaţi-mă şi vorbiţi cu mine atunci. O să obţineţi toate informaţiile pe care le doriţi.

Totuşi, voiam să vă întreb despre cărţi...
Una a apărut, cealaltă urmează să apară. E pe drum.

Într-un tiraj mic?
Tirajul nu ştiţi cum se scoate la ora actuală? Tirajul e de două-trei sute. Cel mai mult e 1.000. Exceptând doi, trei, patru scriitori. Cărtărescu, câteodată. Dar toţi spun că au tiraj grozav. E ca în cazul ălora care sunt portari pe la o bancă şi când se duc în străinătate spun că sunt oameni de afaceri.

Cărţile sunt controversate.
În ce sens?

Există acuze de plagiat, de însuşire a unor date cu copy-paste.
Domnule, ce să poţi să-i ceri lui Mihai Stoica decât să scrie o carte despre fotbal? Ce poate să facă el?

În sport, sunt şi oameni care pot scrie...
Acum, dacă se duc în puşcărie, toţi scriu. N-ai văzut şi dumneata?

Vi se pare normală această practică?
Nu pot să mai vorbesc. Iertaţi-mă, sunt plecat din ţară.

Cum a ajuns Mihai Stoica la dumneavoastră, să-i editaţi cartea?
Nu ştiu, nu pot să vă spun acum. Sunaţi-mă după 7-8 februarie.

Din nou dialog întrerupt brusc.


O pagină de statistică din lucrarea ştiinţifică a lui Mihai Stoica

III.Încheiere: ministrul răspunde şi duminica

Şansele ca un ziarist să discute cu un bugetar într-o seară de duminică, la două zile după Crăciun, sunt similare cu cele de a prinde un tigru în miezul Bucureştiului. Discuţia era, însă, necesară după verificarea datelor de la Registrul Comerţului.

Firma Editura Scrisul românesc SRL, controlată de Florea Firan, figurează acum ca radiată, însă la un moment dat a fost finanţată exclusiv de Ministerul Culturii şi Cultelor.

„O să verific mâine”, a fost răspunsul prompt al noului ministru, Vlad Alexandrescu. Într-o seară teoretic liberă, discuţia pe tema literaturii din penitenciare a continuat:

„Dacă scrii lucrări ştiinţifice, îţi dă drumul mai repede din puşcărie. Cred că există o dorinţă de a modifica legislaţia pentru că este greu de presupus că pot să scrie lucrări cu adevărat ştiinţifice în închisoare. Trebuie să ai acces la arhive, la biblioteci, la surse. O lucrare ştiinţifică are nişte exigenţe foarte cunoscute, nu le inventăm noi acum. Criteriile de redactare şi originalitate se cunosc în România din secolul XIX. Prin urmare, ideea că nu s-au stabilit încă aceste criterii este o obiecţie care nu ţine”.

În România nu există un regulament de aplicare al legii 254/2013 privind executarea pedepselor. Deţinuţii profită de acest vid legislativ şi produc literatură ştiinţifică pe bandă rulantă.

Este evident că o editură care publică lucrări lipsite de originalitate şi care pot să fie nişte plagiate se decredibilizează. Se decredibilizează o dată, de două ori, de o sută de ori până va avea o reputaţie bine stabilită
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii

Luni, ministrul Alexandrescu a răspuns la fel de amabil. „Firma e radiată. A fost, într-adevăr, o editură finanţată de minister până în 2008. Probabil, editura se menţine din nişte subvenţii private şi s-ar putea chiar ăsta să fie mecanismul. Să primească diverse subvenţii de la puşcăriaşi pe baza cărora editează diverse cărţi. Mai lăsaţi-mă să fac nişte verificări şi vă dau un răspuns scris”. ProSport a contactat din nou editura şi răspunsul a fost: „Funcţionăm pe Fundaţia Revista Scrisul românesc”.

În aşteptarea răspunsului de la minister, un alt fir politic iese, discret, din poveste. Pe site-ul editurii, în colegiul redacţional figurează numele lui Adrian Cioroianu, actualul ambasador al României pe lângă UNESCO. Prezenţa fostului ministru de externe în editura care a publicat operele condamnaţilor Gheorghe Popescu şi Mihai Stoica conţine o coincidenţă bizară.

În aprilie 2015, în timpul scandalului de plagiat al lui George Copos - alt condamnat din Dosarul Transferurilor -, Cioroianu era decanul Facultăţii de Istorie. Unul dintre profesorii facultăţii, Stelian Brezeanu, avizaze două lucrări de-ale lui Copos, dar una dintre cărţi semăna izbitor cu lucrarea de diplomă a fostului student al lui Brezeanu, Cătălin Parfene.

Citeşte continuarea mai jos.

Povestea cărţilor lui Copos poate fi citită aici.

Contactat atunci de ProSport, Brezeanu a declarat: “Decanul meu, Adrian Cioroianu, le-a văzut (n.red. – cărţile lui Copos) şi totul a fost ok. El a fost de acord cu asta. Adrian a aprobat  ca decan (n.red. – Cioroianu este decanul Facultăţii de Istorie), eu sunt profesor consultant. A aprobat pentru că ăia cereau...De la tribunal, cei de la închisoarea lui cereau ca instituţia să aprobe. Evident, a făcut-o Adrian Cioroianu”

Răspunsul lui Cioroianu, un mare fan al fotbalului?

"Nu aveam cum să fiu de acord. Ori s-a exprimat dânsul greşit, ori au înţeles greşit ziariştii. Lucrarea nici nu a ajuns la mine, nu e specializarea mea. Nu văd de ce aş fi fost de acord. Domnul profesor, unul dintre cei mai mari bizantinologi ai noştri, a depus o cerere la noi la secretariat prin care cerea să adeverim că este profesor emerit al facultăţii şi că poate coordona lucrări. Nu mai ştiu când a depus cererea, cred că anul trecut, prin toamnă. O să verific după Paşte. Probabil că am semnat-o. La noi nu a venit lucrarea, nu e nevoie de acordul nostru ca lucrarea să fie tipărit”.

Numele lui Cioroianu iese acum din nou la iveală. O nouă entitate din care face parte contribuie la reducerea pedepselor condamnaţilor din Dosarul Transferurilor.

Este actualul ambasador o placă turnantă sau simpla victimă a unei coincidenţe?

 

IV. Bibliografie: cont de Twitter

Încheierea cărţii lui Mihai Stoica definitivează impresia de improvizaţie. La bibliografie sunt trecute site-ul UEFA, ghidul de statistici all-time pentru Liga Campionilor întocmit tot de UEFA şi contul de Twitter al Champions League.
 

CITEŞTE MAI MULTE PASAJE DIN CARTEA LUI MIHAI STOICA ÎN GALERIA FOTO

 

“Eu i-am dus hîrtia lui Cioroianu. L-am rugat: “Băi, Adriane, e cineva care…”Cei de la editură mi-au cerut să fac un cuvânt înainte şi să aibă garanţia că lucrarea are acceptul unui profesor universitar. De aia m-am dus la Adrian. Aveau nevoie de ştampilă şi parafă. De unde să scot eu parafa?”
Stelian Brezeanu, profesorul de istorie care a avizat cărţile lui Copos

http://www.prosport.ro/sport-life/special/exclusiv-un-nou-bestseller-de-inchisoare-autor-mihai-stoica-competitia-lucrarea-stiintifica-plina-de-emoticoane-e-scoasa-de-o-editura-finantata-ani-buni-de-ministerul-culturii-14938680
14938680
comments powered by Disqus
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Ştirea din România care a apărut în ziarele din toată lumea. Premiera ruşinoasă pe care jurnaliştii au pus-o pe prima pagină