EXCLUSIV Ultimatum! Primăria somează şefii AFC Rapid şi aşteaptă luni predarea necondiţionată: să adere la Mişcarea CFR, să renunţe la orice pretenţii, să cedeze site-ul 1923.ro şi contul de Facebook FC Rapid | UPDATE Reacţia AFC Rapid | TEXTUL SOMAŢIEI

15 iul 2017 8288 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV Ultimatum! Primăria somează şefii AFC Rapid şi aşteaptă luni predarea necondiţionată: să adere la Mişcarea CFR, să renunţe la orice pretenţii, să cedeze site-ul 1923.ro şi contul de Facebook FC Rapid | UPDATE Reacţia AFC Rapid | TEXTUL SOMAŢIEI 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16587916/2/primaria-adresa-afc-3.jpg

UPDATE 17:00 | Horia Manoliu, conducătorul AFC Rapid în ultimul an, a sunat înapoi, la câteva ore după primele apeluri ale ProSport, pentru a-şi face cunoscut punctul de vedere după şedinţa de la primărie şi ultimatumul primit de la Dan Tudorache, edilul Sectorului 1. „Urmează să dăm un răspuns luni, conform indicaţiilor din scrisoare. Nu pot să spun acum care este punctul meu de vedere. Va fi un comunicat. Să aştepte toată lumea până luni!“, a declarat Manoliu. 

Surprinzător, Manoliu afirmă că Dumitru Tudor are un cuvânt de spus numai pe chestiuni strict sportive, infirmând că noul finanţator ar avea putere de decizie la AFC Rapid: "Eu, când am discutat cu el, am convenit că are drept de semnătură strict pe partea sportivă".

Acelaşi Manoliu a dorit să facă nişte precizări în legătură cu Mihai Iosif, antrenorul care a promovat echipa şi a fost apoi înlăturat: "Antrenor principal la AFC Rapid, în Liga 5, a fost Silvian Dobre cu Mihai Iosif. Dobre a venit cu grupa, grupa aia era a lui, copiii ăia, marea majoritate, erau din grupa '98-'99, şi Iosif antrenor principal împreună cu Dobre. Iar de remunerat, au primit un salariu foarte convenabil chiar şi pentru Liga 4! Amândoi erau pe postul de antrenor principal".

Întrebat de ProSport, Horia Manoliu a negat că ar fi cerut funcţii în şedinţa de la Primăria Sectorului 1: "Eu n-am cerut nimic. Eu am fost decât să ascult. Am fost invitat la această şedinţă şi am venit să ascult!". Conducătorul AFC Rapid a confirmat, în schimb, că la şedinţa de joi a acceptat, iniţial, planul primarului: "Domnule, am spus în principiu! De principiu! Mi-am dat acordul de principiu. Da. Eu aşteptam altceva... Am crezut că... Aştept şi acum, sincer vorbind, un plan mai detaliat, dar... Poate ni-l va oferi în cursul dimineţii de luni".


UPDATE 15:15 | Dumitru Tudor, finanţatorul AFC Rapid, a oferit o reacţie la ultimatumul primit din partea primarului: "Sunt foarte surprins. Aveam o părere bună despre primar, am spus deja că este un proiect serios. Dar acest mod în care suntem somaţi să cedăm totul nu e firesc. Primarul spune o mulţime de minciuni. Mă acuză că mă certam cu Manoliu. Fals! Eu am dreptul de semnătură la gruparea asta! Eu! Nu altcineva. Dar o decizie ca predarea AFC către primărie sigur că trebuie luată de comun acord cu cei de aici".
Înscăunat la AFC Rapid la începutul săptămânii, pe 10 iulie, Dumitru Tudor a fost, totuşi, sărit de subordonaţii săi tocmai când a fost vorba de notificarea primită de la primărie. Acesta a aflat din ProSport, sâmbătă la prânz, de scrisoarea venită vineri: "Acum aflu, de la dumneavoastră. Am o problemă la picior, sunt imobilizat în pat. Nu am fost înştiinţat. Să fie clar, eu şi acum aş accepta această unificare. Însă nu putem să dăm aşa, totul, degeaba. Spune primarul că am cerut funcţii? Nu-i adevărat. Dar e normal să vrem nişte funcţii. Păi, eu le las şi nume, şi palmares, şi culori şi tot şi nu primesc nimic?".


Timpul a expirat pentru AFC Rapid: primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, care încearcă reunificarea mişcării giuleştene sub umbrela autorităţilor publice, le-a trimis şefilor acestei grupări un ultimatum în care li se cere să accepte necondiţionat toate condiţiile. Termenul expiră luni, la ora 12:00.

ProSport a obţinut e-mailul de o duritate surprinzătoare prin care edilul pesedist îi pune, practic, cu spatele la zid pe şefii AFC Rapid, Dumitru Tudor „Ciorbă“ şi Horia Manoliu. Cei doi sunt pur şi simpu somaţi. Sunt anunţaţi că, din cauza problemelor juridice şi financiare existente la AFC Rapid, primăria a ales să meargă înainte pe structura Clubului Sportiv Mişcarea CFR Bucureşti, finanţat până acum de un grup de membri ai Clubului Aristocratic Rapid şi aparţinând, în acte, sindicatului CFR Mişcare. „Ciorbă“ şi Manoliu au termen până luni, la ora 12:00, să trimită cererea de înscriere în Mişcarea CFR. De asemenea, li s-a trimis un formular-tip, nenegociabil, pe care trebuie să-l completeze doar cu propriile date şi să-l semneze, prin care se angajează că renunţă la orice pretenţii cu privire la numele, culorile, sigla sau palmaresul FC Rapid. În plus, cei doi trebuie să semneze că se obligă să pună la dispoziţia Mişcarea CFR toate activele deţinute în legătură cu brandul, numele, sigla sau palmaresul FC Rapid, precum şi site-ul de internet www.1923.ro şi pagina Fotbal Club Rapid de pe Facebook.

Scrisoarea este redactată în termeni duri şi inflexibili. Primarul îi anunţă pe „Ciorbă“ şi Manoliu că, dacă până luni, la ora 12:00, nu îşi dau acordul, se va considera că au refuzat şi, prin urmare, vor fi excluşi din proiect.Textul scrisorii dure pe care primarul Daniel Tudorache a trimis-o pe adresa AFC Rapid arată că autorităţile vor acţiona în forţă, cu sau fără adeziunea tuturor părţilor, pentru a prelua brandul Rapid

Explicaţiile unui text atât de dur

Această mişcare brutală, un fel de a trece cu tancul peste AFC Rapid, are mai multe explicaţii.

> În primul rând, cadrează foarte bine cu stilul de lucru al PSD.

> În al doilea rând, primarul Dan Tudorache este strâns cu uşa de timp: până pe 20 iulie (adică joia viitoare) trebuie să finalizeze proiectul, pentru a-l putea introduce pe ordinea de zi a Consiliului Local pe 26 iulie. E nevoie de această aprobare pentru ca Primăria Sectorului 1 să poată aloca, în noul sezon, fonduri grupării pe care o va prelua.

> În al treilea rând, impresia lăsată edilului de cei doi conducători de la AFC Rapid a fost literlamente jalnică. Manoliu şi „Ciorbă“ s-au apucat joi, în plină şedinţă, să se certe pe funcţii în noua structură, de faţă cu toată lumea convocată la discuţii, înainte chiar de a se discuta proiectul în sine. ProSport a scris aici despre incredibilele scene.

> În al patrulea rând, primarul şi-a permis o asemenea atitudine pentru că AFC Rapid este la ananghie. Asociaţia are datorii, este inactivă la Fisc. Sursele ProSport spun că autorităţile locale au cerut la Ministerul Finanţelor şi la ANAF date despre AFC Rapid şi lămuriri în privinţa faptului că această grupare a activat un an fără să-şi poată folosi conturile. Horia Manoliu va trebui să explice cum a încasat banii şi cum a făcut plăţile.

> În al patrulea rând, nu sunt dubii în privinţa învingătorului, dacă se va ajunge ca în noul sezon să se confrunte o echipă (Mişcarea CFR) finanţată de Primăria Sectorului 1 şi o alta (AFC Rapid) care are în spate doar un grup de mici oameni de afaceri. Sursele ProSport spun că Horia Manoliu a acceptat ca Dumitru Tudor să vină pe post de „finanţator“ mai degrabă în disperare de cauză. „Ciorbă“, care ar vrea să semneze adeziunea şi să treacă de partea Primăriei, a declarat, de altfel, pentru publicaţia noastră că, dacă el pleacă, Manoliu ar fi nevoit să retragă echipa din campionat, pentru că n-are bani s-o ţină. Pentru AFC Rapid, intrarea în joc a Primăriei înseamnă, de fapt, sfârşitul. Va însemna o concurenţă, pentru un singur loc promovabil în Liga 3, cu două echipe infinit mai puternice. Probabil că în următorii doi ani nici nu se va pune problema promovării în Liga 3, pentru că într-unul va câştiga Mişcarea CFR (susţinută de Primărie), iar în celălalt CSA Steaua (susţinută de Armată). E greu de crezut că AFC Rapid va supravieţui atât timp în Liga 4, dacă nu apare ceva excepţional (cum ar fi un alt finanţator foarte puternic) între timp.

Gafele comise de autorii scrisorii-ultimatum

Există, însă, şi câteva elemente care pot fi considerate gafe în această scrisoare dură. Când autorii ei le-au cerut celor de la AFC Rapid să renunţe la pagina de Facebook Fotbal Club Rapid şi să abandoneze orice pretenţii de ordin patrimonial sau nepatrimonial pe care le-ar putea avea cu privire la numele, culorile, sigla şi palmaresul FC Rapid, recunosc implicit că această entitate poate să încurce lucrurile. Adică are anumite drepturi asupra brandului Rapid. Până acum, discursul oficial al lichidatorului FC Rapid şi al proprietarilor a fost că AFC Rapid nu deţine nimic.

În acelaşi timp, proprietarii site-ului 1923.ro au anunţat că nu au nimic de-a face cu conducătorii AFC Rapid, grupare pe care o susţin benevol. Deci, Primăria nu ar avea cum să pretindă celor de la AFC să cedeze ceva ce nu este al lor. Aici apar două chestiuni. Pe de o parte, primarul s-a dovedit fie neinformat, fie chiar dezinformat. Pe de alta, dat fiind că Dan Tudorache a părut, încă de la prima discuţie cu ProSport, că nu ştie toate evenimentele din ultimii ani şi nici culisele lumii rapidiste, e clar că informaţia privind apartenenţa site-ului 1923.ro de AFC Rapid i-a fost furnizată de altcineva. Rămâne întrebarea cine s-a lăudat că AFC are controlul asupra acestei pagini de web.

Ar mai fi de remarcat, ca amănunt de culoare, faptul că autorul formularului-tip remis AFC Rapid de Primărie – foarte probabil, un avocat al acestei instituţii – are grave probleme gramaticale. Pe parcursul textului, cel care l-a scris arată că nu ştie când se folosesc doi „i“ la plural: „Structura membrilor fondatori / cu drept de vot formată din 5-7 membrii“, „Structura comitetului director formată din 3-5 membrii“, „(…) raportat la numărul de membrii“.


Formularul-adeziune împănat cu greşeli gramaticale pe care Primăria l-a trimis la AFC Rapid şi pe care şefii asociaţiei trebuie să-l semneze până luni, la ora 12:00 

Ce urmează: AFC Rapid nu va adera la planul primarului şi va încerca să se bată cu Mişcarea CFR şi cu CSA Steaua

Sursele ProSport spun că Horia Manoliu (fost director de marketing la FC Rapid) nu va semna această adeziune trimisă de Primărie. Decizia era luată înainte de a primi scrisoarea-ultimatum: primarul nu este dispus să garanteze funcţii în noul club finanţat de la buget. Acesta va pleca, de altfel, în concediu începând de luni. Manoliu are lângă el nişte oameni angajaţi în trecut la Rapid atât pe vremea lui Copos, cât şi a lui Moraru: Ion Butoi (fost director sportiv la FC Rapid şi cel care l-a adus acum ca finanţator pe Mitică „Ciorbă“) şi Ion Drăghici.

De asemenea, Manoliu a intrat în alianţă cu o parte a galeriei, pe filiera căreia a fost instalat – afirmă sursele ProSport – noul antrenor, Andrei Anghel Constantinescu. Acesta l-a cucerit definitiv pe Horia Manoliu, dezvăluie persoane bine informate, atunci când i-a spus că antrenează gratis echipa.

Interesant este că, după ce a promovat AFC Rapid din Liga 5, acceptând să muncească aproape pe gratis un an, vechiul antrenor, Mihai Iosif, rapidist vechi şi antrenor la centrul de copii şi juniori, a fost dat la o parte. Echipa actuală a fost formată de Mihai Iosif mai ales din juniori ai Rapidului veniţi la echipă la îndemnul acestuia. Până acum, Iosif fusese lăudat aproape zilnic pe site-urile şi conturile de Facebook controlate de AFC Rapid.

ProSport a încercat să ia legătura cu Horia Manoliu, dar acesta nu a răspuns la telefon.

Textul ultimatumului:

„Către:
Asociaţia Fotbal Club Rapid

În atenţia domnilor:
Horia Manoliu
Dumitru Tudor

Stimaţi domni,
Vă mulţumim pentru prezenţa la şedinţa organizată ieri, joi, 13 iulie, la sediul Primăriei Sectorului 1, şi pentru atitudinea dumneavoastră pozitivă legată de proiectul dezbătut.

Aşa cum am discutat şi în timpul şedinţei vă confirmăm faptul că în urma analizei Comisiei instituite prin Dispoziţia Primarului Sectorului 1 nr. 2537 din 03.07.2017, vă considerăm un partener valoros pentru începerea şi dezvoltarea acestui proiect.

De asemenea, vă confirmăm că în urma analizei situaţiei juridice şi fiscale, considerăm că este oportun ca acest proiect să pornească la drum alături de Asociaţia Mişcarea CFR.

În acest sens vă solicităm ca până luni 17.07.2017, ora 12, să primim prin orice formă de comunicare (fax, mail sau depunere directă la registratura Primăriei Sectorului 1) acordul dumneavoastră scris (conform Anexei la prezenta) cu privire la acceptarea calităţii de membru în Clubul Sportiv Mişcarea CFR.

Acest acord trebuie să fie de asemenea dat pentru acceptarea condiţiilor referitoare la existenţa unui număr de 5 sau 7 membri fondatori cu drept de vot, existenţa unui număr de 3 sau 5 membri în consiliul Director, în raport de care Primăria Sectorului 1 să deţină dreptul de vot (raportat la număr) şi Preşedenţia Consiliului Director.

De asemenea, vă solicităm, ca pentru orice alte active asupra cărora deţineţi drepturi (pagina web www.1923.ro pagina facebook Fotbal Club Rapid, etc) să vă daţi acordul pentru punerea la dispoziţie a acestora, structurii sportive ce va dezvolta proiectul renaşterii echipei de fotbal Rapid Bucureşti.

Vă informăm că lipsa unui răspuns scris din partea dumneavoastră, care să conţină elementele menţionate anterior, va fi considerat un refuz şi pe cale de consecinţă nu veţi lua parte la acest proiect.

Vă mulţumim

Primarul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti,
Daniel Tudorache

Reprezentantul Comisiei numită prin Dispoziţia nr. 2537/03.07.2017,
Cosmin Fodoroiu“

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.