EXCLUSIV | Eroare: a ratat JO de la Rio nevinovată. Cine plătește pentru drama Mirelei Lavric? ACTE

Redactor:
Andru Nenciu
EXCLUSIV | Eroare: a ratat JO de la Rio nevinovată. Cine plătește pentru drama Mirelei Lavric? ACTE
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru Nenciu

  • Depistată pozitiv cu meldonium la Mondialul de sală din Portland (luna martie), atleta Mirela Lavric (26 de ani) a fost suspendată temporar. A făcut recurs la forul mondial și a câștigat.
  • WADA a trimis Agenției Naționale Anti-Doping un act prin care arată că eleva antrenoarei Viorica Pintilie e nevinovată
  • Sportiva din Vaslui, cel mai bine clasată atletă din România la JO 2012, a ratat Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Lavric e triplă campioană mondială de juniori
  • Lavric e însărcinată, iar președintele FRA, Sandu Ion, spune că va reveni pentru JO de la Tokyo 2020

O lege adoptată pe genunchi și promulgată pe șest de WADA a produs anul trecut dezordine în sportul mondial. Construită pentru a eradica flagelul dopingului, hotărârea menită să stopeze îmbunătățirea performanțelor cu sprijinul meldoniumului – medicament folosit de soldații ruși în anii ’80 pentru creșterea capacității de efort – a împrăștiat confuzie pe banca antrenorilor, în rândul sportivilor și în birourile federațiilor. Fără a publica – nici până azi nu a fost dat publicității! – un rezultat al unui studiu care să dezvăluie perioada în care substanța iese din organism, șefii WADA au anunțat că de la 1 ianuarie 2016 toți sportivii depistați pozitiv la meldonium vor fi suspendați.

Atleți, halterofili, reprezentanți ai sporturilor nautice și biatloniști au căzut pe capete, iar primul nume sonor prins cu capsa pusă s-a dovedit a fi celebra jucătoare de tenis din Rusia, Maria Șarapova. Mulți dintre cei depistați pozitiv și-au susținut nevinovăția explicând că s-au oprit să mai folosească meldonium chiar în ultimele zile ale lui 2015, iar alții au pretins că slaba comunicare între agențiile naționale anti-doping și federațiile-mamă i-ar fi făcut să nu se oprească la timp. Adevăr sau nu, cert este că ofițerii WADA au prins nenumărați sportivi, cei mai mulți provenind din Rusia. „Presiunile americanilor au avut sorți de izbândă. Informațiile potrivit cărora rușii foloseau dopingul în masă le-au fost picurate în urechi celor de la WADA, iar organismul internațional a răspuns printr-o decizie plină de lucruri neclare. Din războiul americano – rus au căzut și sportivi prinși într-un război de care erau total străini. Nu zic că n-ar fi folosit meldonium, dar atât timp cât WADA nu a decis în cât timp îți iese substanța din organism, ei aveau o scuză! Drama Mirelei Lavric derivă din faptul că nu se știe dacă va mai prinde vreodată o ediție a Jocurilor Olimpice. Avea baremul făcut, iar alți atleți, chiar români, au mers la JO după ce fuseseră și ei suspendați. A fost o babilonie totală în 2016”, spune, sub protecția anonimatului, un personaj important din sportul românesc.

„Am făcut un sport curat, am făcut zeci de controale antidoping. L-am folosit până în decembrie 2015”

Prima sportivă din România depistată pozitiv cu medicamentul inventat de letonul Ivars Kalvins a fost specialista de la 400 m și 800 m, Mirela Lavric. Multiplă medaliată la Mondiale și Europene la nivel de juniori și tineret, eleva antrenoarei Viorica Pintilie a aflat vestea după Campionatul Mondial indoor de seniori de la Portland, competiție la care vasluianca luase bronz cu ștafeta de 4×400 m, alături de Bianca Răzor, Adelina Pastor și Andrea Miklos. „Am făcut zeci de controale antidoping, pe plan internațional, național, mereu a fost totul în regulă, am concurat curat, am făcut un sport curat. După cum stiți, cu acest medicament este o problemă pe plan mondial, l-am folosit, dar l-am folosit până în decembrie 2015.  Mi-a fost prescris după mai multe probleme, sinuzita mea cronică, probleme cardiace, și l-am folosit la prescripția medicului. Este un șoc, sunt foarte, foarte supărată, încerc să-mi adun puterile, să merg mai departe. A fost un medicament permis până în decembrie, l-am folosit datorită problemelor pe care le-am avut. Sigur fac apel. Nu cred că e corect ce se întâmplă, acest medicament a fost permis, l-am folosit cât timp a fost permis. Este o lovitură prea puternică, prea dureroasă pentru mine”, explica Lavric, triplă campioană mondială de juniori, la puțin timp după aflarea veștii de la ANAD.

„Când cei din WADA au realizat că substanța iese din organism după aproape opt luni, și-au dat seama că s-au aruncat cu capul înainte și că au schimbat traiectoria în viață a unor copii”

Atleta a demarat în scurt timp procedurile prin avocații săi, iar pe 13 aprilie, Agenția Mondială Antidoping a anunțat că este permisă prezența unei cantități mai mici de un microgram de meldonium în eșantioanele recoltate sportivilor la controalele efectuate înainte de 1 martie 2016. Așadar o portiță pe care nenumărați sportivi au fructificat-o. „Când cei din WADA au realizat că substanța iese din organism după aproape opt luni, și-au dat seama că s-au aruncat cu capul înainte și că au schimbat traiectoria în viață a unor copii. Cei mai mulți s-au dopat, dar până la 31 decembrie! Pentru că nu pot fi nici proști, nici neinformați! Și nu și-ar fi tras singuri preșul de sub picioare. WADA a hotărât să dea cu barda și a declanșat o ofensivă care a lăsat multe semne de întrebare. Chiar dacă nu faci parte din sport, îți dai seama că în acest caz au bâjbâit”, declară pentru ProSport un fost ofițer anti-doping de la ANAD.

„Mulți s-au dopat cu meldonium în România. Sau, mai bine spus, au luat meldonium. Nimeni n-a citit prospectul. E în limba rusă! Ca să descoperi când iese din corp meldonium, trebuie să faci teste ani de zile! Pe bărbați și femei, pe diferite categorii de vârstă, sunt studii care durează ani. WADA a încropit ceva ad-hoc, iar sportivii au căzut ca peștii la pescuitul electric. ANAD nu are nicio vină”

Un președinte de federație din România, sub protecția anonimatului
 

Viorica Pintilie: „A pierdut ediția Jocurilor Olimpice de la Rio, acum nimic nu se mai poate schimba!”

Lista sportivilor lăsați să concureze s-a îngroșat după decizia celor de la WADA din 13 aprilie, însă mulți sportivi au ales să facă apel și să-și caute dreptatea. În cazul celor mai mulți, a durat luni întregi până să se risipească ceața. În tot acest timp, au pierdut competiții importante, dar mai ales, cei care își realizaseră standardele, dreptul de a participa la JO.

La finale lunii noiembrie, WADA informa Agenția Națională Anti-Doping că Mirela Lavric și-a demonstrat nevinovăția, iar perioada de suspendare a fost eliminată. „A durat foarte mult, dar bine că s-a rezolvat până la urmă. Mirela a fost și este curată. Dar a pierdut o Olimpiadă și acum nimic nu se mai poate schimba. Credeți că ea ar fi plecat la Mondialul din Portland dacă ar fi luat ceva? A trecut cu bine sute de controale anti-doping de urină, de sânge… Un singur om pierde cel mai mult: sportivul. Mai multe nu am ce să spun”, a declarat aseară, pentru ProSport, antrenoarea Mirelei Lavric, Viorica Pintilie.

COMPARAȚIE / VÂRFURILE MIRELEI ÎN AER LIBER vs RECORDURI NAȚIONALE

  • 52,06 e cel mai bun rezultat al Mirelei Lavric la 400 m în aer liber (13 iulie 2013, Tampere)
  • 49,88 e recordul României la 400 m în aer liber. Performanța îi aparține Ionelei Tîrlea (12 iulie 1999, Palma de Mallorca)
  • 1:59,74 e cea mai valoroasă performanță a Mirelei Lavric la 800 m în aer liber (27 mai 2012, Hengelo)
  • 1:55,05 e recordul României la 800 m în aer liber. Rezultatul a fost stabilit de Doina Melinte (1 august 1982, București)

Grațiela Vâjîială: „Îmi pare rău, sunt la Sala Radio, nu pot să vorbesc acum”

ProSport a încercat aseară să ia legătura cu șefa Agenției Naționale Anti-Doping, Grațiela Vâjîială, însă cel mai important oficial al organismului care luptă în România împotriva dopajului s-a scuzat, dezvăluindu-și preferințele muzicale. „Îmi pare rău, sunt la Sala Radio, nu pot să vorbesc acum. Sunați-mă mâine, când sunt la serviciu”.

Sandu Ion: „Noi, ca federație, am încercat să facem tot ce este posibil”

Contactat duminică seara de ProSport, președintele Federației Române de Atletism, Sandu Ion, a comentat știrea și consideră și acum că atleta e unica vinovată. „Mirela Lavric se face vinovată, e foarte simplu! A luat medicamente fără știința federației. Nu le lua dacă știa federația sau medicul federației. La vremea respectivă s-a considerat că acea cantitate găsită la ea era peste limita legală și au pedepsit-o. Nu e de vină nimeni, în afară de ea. Dacă știa federația, nu se întâmpla asta. Nu a fost singura, au fost și alții pedepsiți. Noi, ca federație, am încercat să facem tot ce este posibil. Eu am angajat și avocați, dar nu a mai putut prinde JO de la Rio”, spune arădeanul. Fostul sprinter a dus discuția și spre momentul în care Lavric se va întoarce pe pistă și a dezvăluit să semifondista așteaptă un copil. „Nu știm când o să revină, ea e însărcinată și depinde doar de ea când o să revină. Îi dorim sarcină ușoară! Ea mi-a spus că vrea să se califice la următoarele Jocuri Olimpice, de la Tokyo 2020”, a încheiat oficialul FRA.

Vinovată în parte sau victimă a unui sistem românesc veșnic scurt-circuitat sau profesionist doar în parte, Mirela Lavric a pierdut o ediție a Jocurilor Olimpice, deși cantitatea de meldonium depistată în corp s-a dovedit, într-un târziu, permisă de Agenția Mondială Anti-Doping. Actul de mai jos o poate ajuta doar la nivel mental. Peste trei ani și jumătate, la Tokyo, Lavric va avea 29 de ani.

Meldonium este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acțiune determină multiplele lui efecte farmacologice: crește capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice și intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniumul posedă acțiune tonizantă asupra sistemului nervos central. Maria Șarapova este cea mai cunoscută sportivă prinsă cu meldonium de pe o listă cu peste 100 de sportivi prinși în 2016 cu această substanță.

Reprezentanții companiei farmaceutice letone care produce medicamentul, Grindeks, au declarat pentru AP: „În funcție de starea de sănătate a pacientului, tratamentul cu Meldonium poate dura între patru și șase săptămâni. Tratamentul poate fi repetat de două sau de trei ori pe an. Doar medicii pot monitoriza starea de sănătate a pacientului și decide dacă se impune administrarea pe o perioadă mai lungă”.

  • Meldonium-ul a fost inventat de letonul Ivars Kalvins, cel care vorbea, în 2009, despre utilizarea medicamentului său, generalizat, în cadrul armatei Uniunii Sovietice, în anii ’80

„Altitudini mari, lipsa oxigenului – dacă trebuie să alergi 20 km cu atâta echipament în spate, vei ajunge la ischemie, o problemă de circulație a sângelui. Toți soldații primeau Meldonium. Ei nu știau asta. Nimeni nu le cerea acordul în acele timpuri”. Inventatorul susținea că Meldoniumul nu reprezintă doping, dar că „îți permite să reziști unei presiuni mai mari, deși corpul continuă să folosească propriile rezerve”. Compania producătoare a medicamentului a susținut în trecut, potrivit AP, că „substanța poate îmbunătăți capacitatea de efort a persoanelor sănătoase în perioade de epuizare fizică și mentală, precum și în perioadele de refacere”, însă după destăinuirea Mariei Șarapova s-a limitat să comunice, la solicitarea jurnaliștilor: „Este rezonabil să recomanzi utilizarea Meldoniumului pentru a proteja celulele organismului, cu scopul de a preveni afecțiuni ale inimii și degradări musculare, în timpul supralicitării”
 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Acuzații foarte grave la adresa lui Ovidiu Hațegan, a doua zi după Dinamo – Poli Iași
Acuzații foarte grave la adresa lui Ovidiu Hațegan, a doua zi după Dinamo – Poli Iași
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Xabi Alonso le-a refuzat pe Liverpool și Bayern pentru că așteaptă să semneze cu altă echipă
Xabi Alonso le-a refuzat pe Liverpool și Bayern pentru că așteaptă să semneze cu altă echipă
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Deea Maxer a dat vestea mult așteptată, la un an de relație cu Robert Drilea. „Menirea femeii e să fie mamă”
Deea Maxer a dat vestea mult așteptată, la un an de relație cu Robert Drilea. „Menirea femeii e să fie…
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu ninsori şi viscol
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu ninsori şi viscol
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela Corduneanu s-a prăbuşit emoţional
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela Corduneanu s-a prăbuşit emoţional
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă