Criză în Europa: Turcia a doborât un avion de vânătoare rusesc, Belgia prelungește alerta de risc terorist, competițiile sportive sunt anulate. Mai multe persoane, luate ostatice în Franța. Poliția a eliberat victimele după ce a ucis unul dintre atacatori

Redactor:
Matei Udrea
Criză în Europa: Turcia a doborât un avion de vânătoare rusesc, Belgia prelungește alerta de risc terorist, competițiile sportive sunt anulate. Mai multe persoane, luate ostatice în Franța. Poliția a eliberat victimele după ce a ucis unul dintre atacatori
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 00:30 Unul dintre autorii luării de ostatici din orașul francez Roubaix a fost împușcat mortal de forțele de ordine, iar persoanele sechestrate sunt în siguranță, anunță autoritățile franceze, citate de site-ul cotidianului Le Point.

„Toți ostaticii sunt în siguranță„, au transmis marți seară autoritățile franceze.

„Unul dintre autorii atacului a fost împușcat mortal în cursul asaltului forțelor de ordine, iar alții au reușit să fugă, fiind căutați„, a comunicat Parchetul General al Franței.

Un director de bancă, soția și cei doi copii au fost ținuți ostatici de patru indivizi înarmați cu mitraliere, într-o casă din orășelul francez Roubaix, situat în apropierea frontierei cu Belgia.

Indivizii au recurs la luarea de ostatici după o tentativă de jaf la un magazin de bijuterii.

Doi ostatici reușiseră să fugă acum aproximativ o oră, după care forțele de ordine au pătruns în clădire, eliberând alți doi ostatici.

În schimbul de focuri, un atacator a fost împușcat mortal, iar altul a fost reținut. Alți doi agresori au reușit să fugă, au declarat surse din cadrul poliției. Informațiile nu au fost confirmate oficial.

Luarea de ostatici nu pare să aibă legătură cu atacurile teroriste de la Paris, în care au fost omorâte 130 de persoane, au declarat oficiali locali, confirmând că este o tentativă de jaf.

UPDATE 21:30 Luare de ostatici în nordul Franței, la granița cu Belgia. Reuters anunță că mai multe persoane sunt ținute ostatice de suspecți înarmați. Incidentul are loc în orașul Roubaix, oraș aflat la distanță de aproximativ o oră de Bruxelles.

Totul a început în momentul în care suspecții au fost opriți într-un punct de verificare amplasat de autoritățile franceze în apropierea frontierei cu Belgia.

Reuters notează că printre ostatici se numără și copii.

În această seară, în Franța e programat meciul Olympique Lyon (Franța) – KAA Gent (Belgia), însă deocamdata nu s-a luat o decizie în privința unei eventuale amânări.

UPDATE 21:45 Meciul Lyon – Gent se joacă


ȘTIREA INIȚIALĂ‚

Evenimentele scapă de sub control la nivel mondial, iar cele sportive – odată cu ele. Turcia a doborât marți, la granița cu Siria, un avion de vânătoare Suhoi-24 aparținând Rusiei. Rebelii sirieni au anunțat apoi că i-au ucis pe cei doi piloți în timp ce aceștia încercau să aterizeze pe sol, după ce se catapultaseră din avionul în flăcări. Imagini cu luptători sirieni în cadavrului unui pilot rus și strigând „Allahu Akbar” („Dumnezeu e mare”) fac deja înconjurul lumii. Situația a escaladat rapid, Turcia – a doua țară din NATO, după SUA, ca dimensiune a armatei – susține că avionul rusesc i-a încălcat spațiul aerian, Rusia dezminte și președintele Vladimir Putin acuză Turcia că, prin acest gest, implică NATO în susținerea Statului Islamic.
În acest timp, în Belgia guvernul a anunțat că prelungește alerta de atentat terorist în Bruxelles și împrejurimi cu încă o săptămână. E posibil, totuși, ca școlile și metroul să fie redeschise gradual, începând de miercuri.

În context, rămâne întrebarea ce se va întâmpla cu competițiile sportive anunțate în continuare.

Echipa belgiană Gent, care astă-seară joacă la Lyon, în Grupa H a Ligii Campionilor, a anulat călătoria celor 2.800 de suporteri care ar fi trebuit s-o însoțească. Peste două zile, în Grupa D a Europa League, FC Bruges ar trebui să joace acasă cu Napoli. Deocamdată nu s-a anunțat nimic în privința acestui meci, însă orice este posibil, mai ales că săptămâna trecută amicalul Germania-Olanda s-a anulat cu doar câteva ore înainte de start din cauza informațiilor că se pregătea un atentat. Toate competițiile sportive din zona Bruxelles au fost amânate sau chiar anulate la sfârșitul săptămânii trecute. E foarte posibil ca același lucru să se petreacă și cu evenimentele stabilite în zilele următoare.

Urmează meciuri directe ruso-turce în baschet, chiar mâine

În același timp, tensiunea militară a atins paroxismul între Rusia și Iran, pe de o parte, și puterile occidentale și Israel, pe de alta. Turcia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei la Ankara după ce a doborât avionul Su-24 la granița cu Siria. Turcia a convocat o reuniune extraordinară a țărilor membre NATO marți după-amiază, pentru a discuta situația creată. Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat, la rându-i, că doborârea avionului reprezintă o „înjunghiere în spate”, conform agenției RIA Novosti, preluată de Reuters.


Echipele turcești și cele rusești se întâlnesc în numeroase competiții europene, dar mai ales la baschet

În ultimele zile, evenimentele s-au precipitat în Siria. Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra ISIS, iar Iranul sprijină cu trupe la sol armata regulată siriană. SUA, Franța și Marea Britanie execută, de asemenea, raiduri. Site-ul israelian debka.com anunță însă că Israel a început raidurile aeriene asupra pozițiilor iraniene și siriene, „provocându-l pe Putin” după o convorbire Obama-Netanyahu care ar fi „resetat relațiile dintre America și Israel”. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, și-a anulat vizita în Turcia. În același timp, Putin s-a întâlnit la Teheran cu ayatolahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.

Pe acest fond, nu mai departe de mâine, în Grupa D din Euro Cup la baschet, din care face parte și CSA Steaua, ar trebui să aibă loc partida Unics Kazan (Rusia) – Banvit Basketbol Kulübü (Turcia). În Grupa E a aceleiași întreceri, mâine ar trebui să se joace, de asemenea, Avtovor Saratov (Rusia) – Beșiktaș Istanbul (Turcia). În cupele europene la fotbal, cele două țări nu mai au confruntări directe în zilele următoare.

Implicații în fotbal: se cere excluderea pe viață a lui Platini, un apropiat al Rusiei


Platini la Sankt Petersburg, în timpul tragerii la sorți a preliminariilor pentru Mondialul din 2018

În paralel, alte evenimente se derulează la cel mai înalt nivel în fotbal. Michel Platini, președintele UEFA, un apropiat al Rusiei, a fost suspendat și nu poate participa la alegerile pentru președinția FIFA, fiind acuzat că a luat un comision dubios de 1,8 milioane de euro de la fostul președinte al forului mondial, Sepp Blatter. Comisia de Etică a FIFA cere acum excluderea pe viață a fostului mare fotbalist francez.

Platini este un apropiat al Rusiei, țară care l-a și sprijinit, alături de multe alte țări europene, să devină președinte al UEFA în 2007.
După ce Blatter a refuzat explicit să ia în discuție mutarea Mondialului din 2018 din Rusia, FBI a declanșat o anchetă care vizează corupția din cadrul FIFA. Faptele, reclamate de presă – chiar cu dovezi – de mulți ani, au ieșit la iveală în ultimul timp, iar membrii conducerii FIFA sunt acum extrădați în SUA. Acuzații grave privind mai ales modul în care s-au atribuit Mondialele din 2018 și 2022 au fost formulate de presa britanică.

Michel Platini era considerat favorit la alegerile pentru postul de președinte al FIFA după demisia lui Blatter, numai că acțiunile Comisiei de Etică a forului mondial au făcut imposibilă candidatura sa.t78

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv, de o gelozie ieșită din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup