Cea mai tristă poveste a fotbalului românesc. Dorit la 16 ani de Celtic și Liverpool, văzut de WorldSoccer mai valoros decât Toni Kroos sau Mesut Ozil, Dumitru Copil a sfârșit în subsolul fotbalului românesc. „Dacă aș putea da timpul înapoi, mi-aș trage două palme!”

Cea mai tristă poveste a fotbalului românesc. Dorit la 16 ani de Celtic și Liverpool, văzut de WorldSoccer mai valoros decât Toni Kroos sau Mesut Ozil, Dumitru Copil a sfârșit în subsolul fotbalului românesc.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Dumitru Copil (24 de ani) a fost unul dintre primele cazuri de tânăr fotbalist român vânat de cluburi importante din străinătate. Pe când avea 16 ani, mijlocașul ofensiv a avut oferte de la Celtic și Liverpool, dar a ales să semneze cu Hearts
  • A fugit supărat de la clubul din Scoția după nici un an, în momentul în care a văzut că nu are șanse să joace la echipa mare. Totul, la doar câteva luni după ce WorldSoccer îl vedea pe locul 16 într-un top al celor mai buni 50 de tineri fotbaliști ai lumii
  • Copil a revenit în România după experiența de la Hearts, însă de atunci a schimbat cluburile aproape în fiecare sezon, toate doar în liga a doua și a treia

Acum opt ani, la finalul lui 2006, BBC prezenta o știre amplă al cărei subiect era un fotbalist român. Era perioada în care în fotbalul britanic nu mai jucau români la nivel înalt – Mutu fusese deja suspendat de Chelsea pentru consum de cocaină, însă un alt club important din Premier League își manifesta interesul pentru un fotbalist de la noi din țară. Liverpool pregătise o ofertă pentru Dumitru Copil, puști de 16 ani cotat la acel moment la 250.000 de lire sterline. Potrivit articolului, de român mai erau interesate Celtic Glasgow și Hearts, iar declarațiile lui Copil păreau să indice o mutare în Scoția. „Mi-a plăcut la Hearts, în perioada în care am dat probe, însă la o săptămână după am primit o ofertă de la Liverpool. Îmi place Liverpool, însă credeam că cel mai bun loc pentru a mă dezvolta este Hearts. Totuși, a apărut și varianta Celtic, iar după ce am cântărit-o mi-am dat seama că este cea mai bună opțiune pentru mine„, spunea Dumitru Copil, citat de BBC Sports.

Salariul lui Copil la Hearts nu a fost făcut niciodată public, însă Scottish Daily Record scria că era unul mai mare decât cel făcut public în oferta lui Celtic: 60.000 de euro pe an! Nu e nimic adevărat, s-a speculat mult pe tema asta, însă nu aveam un salariu atât de mare. Aveam un salariu normal, de junior, nu era extraordinar de mare„, spune acum Copil.

Ezitările lui Copil, surprinse de jurnaliștii britanici, aveau să fie un indiciu important asupra a ceea ce urma să se întâmple cu cariera lui, una marcată de hotărâri luate doar pe jumătate, lipsă de seriozitate și un alint specific vârstei și ștampilei de tânăr talent. Acum, la opt ani distanță, Dumitru Copil explică pentru ProSport cum stăteau lucrurile la sosirea în Anglia. „Îmi aduc aminte de lupta dintre cluburi pentru mine. Nu prea eram eu conștient de ceea ce mi se întâmplă, eram foarte tânăr. Eu plecasem din România să semnez cu Celtic Glasgow, nicidecum cu Hearts. Înainte să ajung la Celtic, la bază, m-au contactat de la Hearts și de la Liverpool și eram derutat, nu știam cum să fac, cu cine să semnez„.

Dumitru Copil are acum 24 de ani și joacă la UTA Bătrâna Doamnă, nou-promovată în liga a treia, după un parcurs prin subsolul fotbalului românesc. Dar să revenim la momentul în care fotbalistul își decidea viitorul în fotbalul din Marea Britanie.

În 2007, WorldSoccer îl vedea pe Copil mai valoros decât Ozil, Mata, Kroos sau Alexis Sanchez

În ianuarie 2007, Hearts of Midlothian – club de tradiție în Scoția, fondat în 1874 – câștiga cursa pentru obținerea semnăturii lui Copil. Fotbalistul care mai avea două luni până să împlinească 17 ani era prezentat drept o mare victorie pentru club, iar Copil părea încântat. „Când am auzit pentru prima dată că mă vrea Hearts am fost foarte fericit, e un vis împlinit pentru mine„, spunea românul pentru BBC Sport. „Mă plimbam, ba la Celtic, ba la Hearts, nu știam cu cine să semnez. La un moment dat, cei de la Hearts mi-au spus că în primele șase luni voi juca la echipa a doua, apoi mă vor promova la echipa mare. Și acesta a fost argumentul care m-a făcut să semnez cu ei„, spune acum Copil.

Entuziasmul scoțienilor care plătiseră lui Atletico Arad 125.000 de lire pentru transfer era pe deplin justificat în noiembrie 2007, atunci când revista WorldSoccer publica „Top 50 Most Exciting Teen Footballers 2007„. Era un clasament alcătuit de specialiști pe seama performanțelor demonstrate până la acel moment de fotbaliști cu vârste în jurul a 17 ani, iar Dumitru Copil ocupa locul 16 într-o companie amețitoare.


Obținerea semnăturii lui Dumitru Copil a fost privită drept o mare victorie de către cei de la Hearts, club care câștigase încrederea fotbalistului în lupta cu Celtic Glasgow și Liverpool. Foto: arhivă personală

Copil era întrecut în top de nume precum Alexandre Pato (locul 3), Gareth Bale (locul 6), Kun Aguero (locul 7), Angel di Maria (locul 11) sau Karim Benzema (locul 15), însă depășea în viziunea WorldSoccer fotbaliști uriași. Dumitru Copil era poziționat mai bine decât Toni Kroos (locul 27), Juan Mata (locul 28), Mesut Ozil (locul 37), Alexis Sanchez (locul 42) sau Theo Walcott (locul 48). Toate premisele pentru un transfer reușit făcut de Hearts, mai ales în condițiile în care valoarea lui Dumitru Copil fusese certificată de încercările lui Liverpool și lui Celtic de a-l transfera. „Îmi aduc aminte foarte bine, dar ce să fac? Nu mai pot să dau timpul înapoi. Sub mine erau Kroos, Mata, Walcott… eram al șaisprezecelea, imediat sub Benzema. Am văzut ziarul atunci, când eram în Scoția, și nu puteam crede că sunt eu acolo, în top-ul WorldSoccer„, rememorează fotbalistul.

Promisiune pentru scoțieni, Dumitru Copil era deja o certitudine pentru echipa națională Under-17 a României, acolo unde era unul dintre cei mai buni jucători ai unui lot care cuprindea alte nume interesante. Dumitru Copil purta tricoul cu numărul 10 într-o echipă în care erau selecționați constant fotbaliști precum Marius Alexe, Cristian Daminuță, Cornel Râpă, Lucian Filip, Mihai Onicaș sau Vlad Rusu.


Dumitru Copil la un meci al echipei naționale Under 17 a României împotriva Franței. Foto: arhivă personală


Fuga de la Hearts și dorința de a juca pentru Dinamo. „Nu au avut încredere în mine, nu am primit șanse la prima echipă”

Aventurile lui Dumitru Copil la echipele de juniori și de tineret ale lui Hearts s-au terminat repede. Deși semnase un contract pe doi ani, cu opțiune de prelungire pe alți cinci, Copil a plecat din Scoția în martie 2008 și s-a întors la Arad. Motivul? A fost înlocuit în timpul unui meci Under-19 cu Glasgow Rangers. „Nu mai vreau să rămân acolo din mai multe motive. Am depășit greutățile cu adaptarea la viața din Scoția, însă principala problemă era că nu au avut încredere în mine. Îmi spuneau că sunt un jucător bun, însă nu am jucat niciodată pentru echipa mare, am avut o singură astfel de șansă în timpul unui amical. Cine mă vrea acum trebuie să plătească 200.000 de euro lui Hearts„, anunța Copil de la Arad prin intermediul ziarului „The Scotsman”. Românul împlinise 18 ani, iar jurnaliștii suspectau că în spatele deciziei de a fugi de la Hearts era Dinamo București, club care ar fi vrut să îl transfere pe Copil. „Îmi doresc foarte mult să joc în România pentru un club mare cum este Dinamo. Probabil că mă voi duce la București să mă antrenez cu ei„, le confirma fotbalistul bănuielile.

Cum vede acum Dumitru Copil lucrurile? „Am primit o singură șansă, în 2007, am plecat cu echipa mare în cantonament în Germania. A fost o bucurie foarte mare, nu credeam să se întâmple asta atât de repede. După cantonament tot veneau la mine și îmi spuneau că sunt pregătit pentru echipa mare, dar nu s-a întâmplat așa. Am vrut să îmi respect contractul de doi ani de zile, apoi să plec. Nu mă gândeam că o să ajung în România„.

Hearts a reușit să îl convingă pe Copil să revină în Scoția în vara lui 2008, la startul cantonamentului pentru sezonul 08/09, însă românul nu a reușit nici în această perioadă să își convingă antrenorul că poate juca la prima echipă. Stephen Frail, cel care o antrena atunci pe Hearts, spunea pentru Scottish Daily Record că „lui Copil îi este dor de casă. Este un jucător bun, dar nu cred că este suficient de bun ca să joace la prima echipă în acest moment„. Totul s-a terminat în ianuarie 2009, atunci când contractul inițial al lui Copil a expirat. Hearts nu a activat clauza de prelungire pe cinci sezoane, însă i-a prelungit contract pe încă un an în speranța de a-și recupera investiția inițială de 125.000 de lire.

S-au auzit zvonuri că vrea să mă ia Steaua, apoi Dinamo. Când am venit în România, am aflat de la agentul meu că, de fapt, Gloria Bistrița voia să mă cumpere. Dar s-au cerut prea mulți bani pe mine și a picat totul. Am rămas la Gloria Arad, echipă nouă cu jucători tineri, dar în România nu e serios absolut nimic. Am mai avut ocazii să plec, dar s-au tot cerut bani mulți și s-au dus și speranțele mele”, spune Copil. Conform fotbalistului, un alt argument care a cântărit în decizia de a pleca de la Hearts a fost faptul că oficialii scoțieni nu și-au onorat o promisiune făcută în momentul în care a fost semnat contractul. „Cu siguranță aș fi putut schimba ceva dacă aveam atunci mintea de acum. Dar eram copil, la Hearts mi s-a promis că vine mama să stea cu mine și asta nu s-a întâmplat. Eram singur acolo la 17 ani fără două luni… Poate că dacă mă duceam la Celtic aș fi avut mai multe șanse. Sau poate că era mai rău, nu știu ce să cred„.

„I-aș da două palme celui care eram la 16 ani. I-aș da două palme ca să se trezească!”

În prezent, Dumitru Copil este fotbalistul clubului UTA Bătrâna Doamnă. „Sunt bine, acasă la Arad. E bine la UTA, în sensul că sperăm că ne îndeplinim obiectivul, promovarea în liga a doua. Acum sunt și sută la sută apt fizic, am avut o ruptură musculară înainte să înceapă turul, dar mi-am revenit„, spune fotbalistul care dezvăluie că nu a mai avut șansa de a reveni în fotbalul mare, fie el și cel din România: „În ultima perioadă nu am mai avut nicio oportunitate de a semna cu cineva din prima sau din a doua ligă din țară„.

Din momentul plecării din Scoția, copil a jucat pe rând la Gloria Arad, UTA, FC Bihor Oradea, Jiul Petroșani, Șoimii Pâncota, CS Ineu și Atletico Arad. Regretă felul în care și-a gestionat cariera, însă maturitatea acumulată în urma experiențelor unei cariere începute foarte devreme îi permite să judece calm situația. „Dacă m-aș întâlni acum cum cel care eram imediat după ce am semnat cu Hearts? I-aș da două palme. Sincer! I-aș da două palme ca să îl trezesc. Eu nu am apreciat ce șansă aveam, i-aș spune să se trezească, să profite, că oriunde afară este mai bine decât aici. Și dacă nu profiți e greu să te mai întorci la același nivel„, spune Copil. 

Are doar 24 de ani și continuă să creadă că mai are ceva de spus. „Vreau să fiu sănătos și să promovez cu UTA. Dacă voi fi sănătos sunt sigur că voi ajunge din nou fotbalist mare„, încheie Dumitru Copil.

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la iveală”
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la…
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen