Atac la conducerea Federaţiei: "FRF guvernează dezastrul în forma sa pură! Fotbalul de la noi e bolnav din temelii!"

5 aug 2017 4147 afişări Comentează şi tu Special
Atac la conducerea Federaţiei: "FRF guvernează dezastrul în forma sa pură! Fotbalul de la noi e bolnav din temelii!"

Dumitru Costin este secretarul general al AFAN (Sindicatul fotbaliştilor din România) şi liderul BNS (Blocul Naţional Sindical). El a făcut parte timp de şapte ani din Comitetul executiv al FRF, în perioada în care era şi şeful AFAN.

Când am mai vorbit, eraţi nemulţumit de activitatea actualei conduceri a FRF. V-aţi mai schimbat părerea?
Nu, am rămas la aceleaşi calificative. Recent, centrele de excelenţă, una dintre faimoasele lor iniţiative, şi-au dat obştescul sfârşit. Un proiect născut mort, din păcate.

Mai sunt două centre...
Conceptual nu le-au gândit şi proiectat corespunzător. Rezultatele se văd. În fiecare  eşalon fotbalistic, începând de la amatori şi continuând cu cel de copii şi juniori, la loturile naţionale, la toate nivelurile, dezastrul se află în forma sa pură.

Poate că au şi preluat dezastrul ăsta...
Ok, au trecut deja patru ani, se apropie de finalul mandatului şi, sincer, nu am văzut schimbările pe care le aşteptam. Fiind şapte ani în Comitetul executiv, am semnalat de-a lungul timpului vechii conduceri, am  identificat şi analizat multe din relele fenomenului fotbalistic din România, începând cu modul de organizare şi funcţionare al cluburilor, la toate nivelurile. Deficitul de personal calificat, aproape în toate domeniile, a celor care trebuie să se ocupe de bunul mers al cluburilor, continuând cu un mod netransparent, de multe ori corupt, în care sunt organizate şi funcţionează în continuare asociaţiile judeţene de fotbal.

„O lungă listă de abuzuri”

Mai vorbim încă de corupţie?
O, da! Ne vin foarte multe cazuri la AFAN de la nivelul judeţelor şi constatăm o lungă listă de abuzuri, iar abuzurile acestea nu se fac pe degeaba. Se fac pentru mici sau mai mari recompense. Fotbalul de la noi e bolnav din temelii. Cu cât urci mai sus, cu atât tarele lui se văd mai bine. Cei care se ocupă astăzi de selecţia şi pregătirea copiilor şi juniorilor, din goana disperată după bani, acceptă şi non-valori, nu recunosc că mulţi dintre tinerii care se duc către fotbal sunt non-valori şi că ar trebui să facă doar fotbal de plăcere. Muţi copii sunt păcăliţi, ca şi părinţii lor. Li se iau banii, părinţilor li se spune că odraslele lor sunt nişte genii şi se trezesc cu ei la 16-17-18 ani că eşuează lamentabil. Nu fac nici şcoală...

De ce ziceţi că au fost gândite prost centrele de excelenţă ale Federaţiei?
Păi era mai mult decât evident că Federaţia nu putea să creeze nişte persoane juridice, care ulterior să-şi obţină certificatul de identitate sportivă şi să devină afiliaţi. Ei centrau, ei dădeau cu capul. Dacă tot voiau să facă aceste centre, atunci făceau mai întâi infrastructura, stabileau zonele în care le dezvoltă şi le puneau la dispoziţie unor cluburi publice sau private, pentru a le folosi.

Nişte contracte de parteneriat...
Exact. Ar fi putut să ofere această infrastructură mai multor cluburi. Dacă tot voiau să facă ceva bun... Recent s-a produs o mutaţie legislativă în Legea sportului, făcută de acest guvern, o ordonanţă de urgenţă. Ea se află încă în Senat, eu o urmăresc... Una dintre atribuţiile mele de serviciu în cadrul AFAN este de a mă ocupa de latura legislaţiei naţionale şi de relaţiile cu Guvernul, cu Parlamentul, cu Ministerul Tineretului şi Sportului, cu Ministerul Muncii. Am participat la ultimele dezbateri dinaintea sesiunii parlamentare pe această ordonanţă care urmează să se transforme în lege, al Comisia pentru Educaţie de la Senat şi am propus câteva amendamente.

„Sportul românesc este în moarte clinică”

Ce amendamente?
Sportul românesc în ansamblul său, nu numai fotbalul, este aproape în moarte clinică, e cu masca de oxigen pe figură. Anul trecut, am lucrat o lungă perioadă de timp la reproiectarea şi modernizarea cadrului legislativ, la modificări la Legea sportului. Şi vreau să mulţumesc doamnei Elisabeta Lipă şi doamnei Narcisa Lecuşanu că au fost interlocutori de bună calitate. Finalizasem un pachet întreg de modificări la Legea sportului, care ar fi putut să ajute tot sportul. Am fost gata în decembrie cu ele. Premierul tehnocrat, domnul Cioloş, extrem de supărat pentru că cei pe care mizase nu câştigaseră alegerile, a refuzat pe finalul său de mandat să ducă mai departe toată această muncă. Noi am pus-o la dispoziţia noului minstru al tineretului şi sportului, care, din păcate, a preluat doar o parte din propunerile pe care le-am făcut noi. Anul trecut, fiind implicat în această muncă extrem de laborioasă, am ajuns la cifre, la cifre reale. Şi am văzut cum arată dezastrul din sportul românesc. Avem sub 10.000 de sportivi profesionişti în toate disciplinele, la o naţiune de 20 de milioane de suflete. Evident, fotbalul este Chioru' Împărat în ţara orbilor! Performanţele din sportul românesc pot veni doar ditr-un nucleu extrem de mic. Medaliile pe care le obţine astăzi sportul românesc reprezintă miracole, ca şi locurile pe podium la Mondiale sau la Europene. Sportivii şi staff-urile tehnice fac miracole.

Păi de unde bani?
Finanţarea fenomenului sportiv stă doar pe baza banilor publici. Nu există încă mecanismele legislative şi funcţionale care să stimuleze investiţia privată, care este izolată în sport, pe ici, pe colo, iar cei care o fac, o fac cu un singur gând, să-şi întoarcă repede investiţia pe care au făcut-o. Mai sunt şi investitori privaţi în sportul românesc care n-au făcut altceva decât să spele bani. Bani albi pe care să-i facă gri sau negri sau bani negri pe care să-i facă albi, cam în toate disciplinele sportive. Foarte puţin din finanţarea privată în sport a fost făcută doar de dragul sportului, prin donaţii, sponsorizări, doar prin investiţii în oameni, în sănătatea publică, adică investiţii cu caracter social.

Există un „manual” pentru cei care vor să învestească în sport!

De ce nu se pot pune la punct aceste legi, de atâţia ani?
Am lucrat anul trecut şi avem un manual întreg, făcut împreună cu Ministerul de finanţe, care  explică cu lux de amănunte tuturor celor interesaţi să investească în sport cum pot folosi actuala legislaţie fiscală şi actualele mecanisme de stimulent. Evident, ele nu sunt suficiente, de-asta am spus că e nevoie să se facă mai mult. Ca să crească, sportul românesc are nevoie de o infuzie suplimentară de bani, care se poate face tot din bani publici. Şi-atunci, guvernul României a produs în acest an această ordonanţă, care deschide uşa unor finanţări suplimentare de la nivelul comunităţilor locale în sporturi.

Este vorba despre acea alocare a 5% din bugetul local, nu?
Da. Iniţial, ordonanţa a fost scoasă cu „până la 5%”, dar în Comisia de Educaţie a Senatului, senatorul Orlando Teodorovici a făcut un amendament pe care şi eu l-am susţinut - „să se poată aloca cel puţin 5%”. Am schimbat, aşadar, ordinul de mărime şi am lăsat posibilitatea autorităţilor  locale ca, justificat, în urma unor dezbateri la nivelul consiliilor locale, judeţene, după procese de consultare cu comunităţile locale, să poată să orienteze către sport sume mai mari de bani din bugetele locale. Dar aici am mai introdus un amendament, pe care am să-l urmăresc. Tocmai avusesem cu trei zile înainte o discuţie, la o bere, cu un impresra din fotbalul românesc, care mi-a dat o idee.

Plafon minim obligatoriu pentru investiţiile în copii şi juniori

Ordonanţa se poate pune în aplicare acum?
Da, se poate pune, cu acest maxim 5% ca plafon, dar trebuie să urmăresc dezbaterile din Parlament la reluarea sesiunii parlamentare şi să finalizăm modificarea. Din discuţiile cu acest impresar, care era fericit că această lege a fost dată, mi-am dat seama că trebuie să conving parlamentarii să introducă reguli suplimentare, pentru că e posibil ca aceşti bani publici să se ducă spre un grup masiv de sportivi de mâna a doua şi de mâna a treia din Europa şi din lume, spre bani negri, spre alte zone. Şi atunci am reuşit să îi conving pe membrii Comisiei de educaţie de la senat să introducă un amendament prin care am pus un plafon minim obligatoriu ce va fi investit de comunităţile locale în copii şi juniori.

Şi în infrastructură?
Infrastructura este un alt capitol bugetar, nu se amestecă. Acest procent se alocă strict finanţării activităţii sportive. Aşadar, dacă nu introducem acel plafon, anumite comunităţi locale care astăzi finanţează fotbal, baschet, handbal, în momentul în care se vor vedea cu bugete din ce în ce mai mari, vor începe să arunce banii cu nemiluita în stânga şi-n dreapta, importând sportivi de mâna a doua.

Dacă ar fi după mine, aş aloca toţi banii în copii şi juniori şi să vedem ce se întâmplă în cinci ani.
Am pus un procent semnificativ pentru copii şi juniori.

Deci nu exustă niciun plafon acum?
Nu, nu există.

Cum se risipesc banii publici

Şi se poate face orice cu banii?
Da, se poate face orice. În momentul de faţă, au maxim 5%. Când se va trece la minimum 5%... Eu am văzut multe speţe în ultimii ani, cu primari care au echipe la Liga a doua sau la Liga a treia şi folosesc bani publici, dar care risipesc aceşti bani aducând tot felul de sportivi expiraţi. Îi plătesc pe aceştia cu tot felul de sume, de unde aceşti bani se întorc către alte zări de soare pline. Am mirosit şi de la acel impresar că am fi creat o piaţă de import nu neapărat de sportivi de calitate.

Ce aţi reproşa FRF?
Nu i-am simţit deloc vii, implicaţi în schimbările legislative, cu excepţia domnului Stângaciu, care a venit anul trecut, dar dânsul este un angajat al Federaţiei. În momentul în care mergi în Ministerul Tineretului şi Sportului, în comisiile parlamentare, unde n-a mai venit domnul Stângaciu, e normal ca liderul Federaţiei să fie prezent acolo, să te implici, să convingi Puterea, Opoziţia să producă schimbările în legislaţie de care ai nevoie.

De ce avem nevoie stringentă în fotbalul şi în sportul românesc?
Avem un deficit uriaş de specialişti, care să-şi exercite activitatea la nivelul cluburilor. Deficit de oameni calificaţi în management sportiv, în managementul cluburilor. Avem specialişti în medicină sportivă? Mai există vreo facultate în România care să pregătească specialişti în medicina sportivă? Nu mai există! Nu am văzut niciun fel de preocupare, niciun parteneriat semnat între FRF sau federaţiile de sport din România cu vreuna din universităţile de profil. Să se ducă la uşa acestora şi să spună: „Avem nevoie. Îndrumaţi-vă studenţii, faceţi secţii, introduceţi modificări în curriculumurile universitare, pregătiţi şi formaţi specialişti pentru medicina sportivă, pentru că avem nevoie de ei în sport”. Avem cumva specialişti în nutriţie? Nu prea. Importăm, îi cam aducem de pe-afară. N-avem şcoli pentru aşa ceva. Marketing, psihologie, comunicare. Gândiţi-vă cine sunt purtătorii de vorbe la nivelul cluburilor, la nivelul altor discipline. Unde sunt specialiştii în PR, în comunicare?

Burleanu, relaţie profesională şi financiară cu vicepremierul Dâncu

Şi ce să facă Federaţia?
N-au vrut niciodată să ia un model de organizare de club de afară, să-l aducă aici şi să vadă ce ne trebuie nouă. Ce tip de specialişti ne trebuie. Cercetare. N-avem nimic pe cercetare, iar astăzi sportul modern european şi mondial se face doar cu cercetători în sport. Am avut ocazia să lucrez mai mulţi ani cu unul dintre cei mai buni oameni pe cercetarea din sport, nu numai din România, ci din toată lumea, domnul Pierre de Hillerin. Un personaj absolut remarcabil. E păcat că o expertiză ca a domniei sale să fie lăsată, dusă undeva într-o bibliotecă şi abandonată. E nevoie  de investiţii aici. Nu am văzut dezbateri, nu l-am văzut pe Chioru' Împărat în Ţara Orbilor să preia o iniţiativă, mai ales că a avut o relaţie privilegiată cu vicepremierul Dâncu. Avea de dinainte, consolidată pe relaţii profesionale şi financiare. Nu am văzut să strângă în jurul lui alţi conducători de federaţii şi să spună: Vrem să facem o iniţiativă, să punem mai mare accent pe cercetarea în sport. Să atragem nişte resurse europene, nişte finanţări suplimentare, să direcţionăm către aşa ceva nişte bănuţi pe care-i mai primim de la FIFA, de la UEFA.

Păi ei zic că nu pot trimite nici bani către cluburi, pentru copii şi juniori...
Mai bine cumpărăm voturi, mai bine organizăm nişte şuşe, cumpărăm nişte voturi, că vin alegerile...

Ce au făcut cluburile româneşti prezente în cupele europene cu banii destinaţi juniorilor?
Ei zic că de ce să-i dea bani lui Gigi Becali, de exemplu, ca să-şi facă Academie de juniori... Mai bine întrebaţi-l pe Gigi Becali ce a făcut cu banii pe care Steaua i-a primit şi care ar fi trebuit orientaţi către copii şi juniori. Întrebaţi toate cluburile care au participat în cupele europene ce au făcut cu banii ăia.

Păi nu trebuia să-i verifice Federaţia?
Păi da, ar fi trebuit să-i întrebe federaţia în primul rând, care trebuia să se ducă peste afiliaţii săi şi să le aducă aminte că banii ăia nu i-au primit doar pentru că au participat în competiţie, ci şi ca un mecanism de stimulare. Un procent trebuia să se ducă în investiţiile în copii şi juniori. De fapt, de-aia îi dă. Nu-i dă să şi-i bage patronul în buzunar! Când Federaţia Română de Fotbal a primit bani pe care trebuia să-i orienteze către Asociaţiile Judeţene de Fotbal, am cerut ca membru al Comitetului executiv să fie daţi cu atenţie aceşti bani, pentru că aveam la acel nivel nenumărate scandaluroi de corupţie, acuzaţii grave. Dacă vor să le dăm acei bani, ei trebuie să ajungă către ei, pentru mingi, echipamente, computere, dar să-i acordăm condiţionat. Ajungi la aceşti bani dacă faci următorii paşi... Să te înzdrăveneţti, să te însănătoşeşti. Puterile Federaţiei erau limitate, fiecare AJF are un statut recunoscut de o autoritate judecătorească, dar, dacă vrei să iei caşcavalul, respectă nişte condiţii. Nu pot să te finanţez, chiar din banii de la FIFA şi de la UEFA, când tu nu eşti în stare să-ţi pui la punct un registru al jucătorilor de la cluburile afiliate la tine. Şi mă trezesc cu un sportiv care figurează pe la 5 cluburi. Vedeţi ce scandal a ieşit cu AMFB-ul, cu mascaţi, cu alte năzdrăvănii. De unde pleacă asta? Tocmai dintr-o proastă organizare, nişte reguli minimale care nu sunt respectate. Pentru mine, discursul, mesajul cu care au câştigat alegerile preşedintele şi echipa lui sunt departe de realităţi. Eu niciodată nu le-am dat notă de trecere.

Activitatea FRF, total netransparentă!

Totuşi, nu aţi observat nimic pozitiv la actuala conducere a FRF?
Sincer, nu. Mi-aduc aminte de intrarea lor în forţă în fotbalul românesc, cu un scandal imens, acuze la adresa preşedintelui Mircea Sandu, un corupt, un nenorocit. Şi mi-aduc aminte ce scandal a făcut domnul Burleanu cu Mogoşoaia. S-a luat hotărârea de a trimite o echipă de audit la Mogoşoaia, au anunţat că va fi publicat raportul de audit cu jaful făcut de Mircea Sandu acolo. Aţi văzut voi vreodată un raport de audit despre Mogoşoaia? Nu l-a văzut nimeni. Sunt curios şi eu ce s-a întâmplat acolo. A continuat cu foarte multă netransparenţă pe anumite zone care ţin de management. La fel de netransparent a fost mecanismul prin care a fost adus domnul Daum la naţională. Membrii Comitetului Executiv au fost puşi în faţa faptului împlinit.

Păi şi pe timpul lui Mircea Sandu nu era la fel?
N-a fost chiar aşa. Eu am intrat în Comitetul executiv într-un moment în care Statutul FRF era extrem de ciudat şi era acceptat aşa. FRF era condusă de un Comitet exceutiv care, pe lângă preşedintele Mircea Sandu, avea în componenţă angajaţi ai Federaţiei. Era ca şi cum la o companie preşedintele companiei respective are în Comitetul executiv propriii angajaţi! Am reuşit, cu acordul şi cu sprijinul membrilor Adunării generale a FRF, la începutul anilor 2000, când am intrat acolo, să mi se accepte o lungă listă pentru modificarea statului. De-aia s-a ajuns la structura actuală a Comitetului executiv, cu reprezentanţi de la cluburi, eşaloane...

Aşa se spunea atunci, că orice propunea Mircea Sandu în Comitetul executiv se şi vota.
Nu-i adevărat! Au fost multe iniţiative cu care Mircea Sandu venea în Comitetul executiv şi nu erau aprobate. Vă dau un exemplu concret: a venit de două ori, la doi ani distanţă, cu propunerea de a lăsa să joace în prima ligă echipe aflate în insolvenţă. De două ori au fost respinse. Eu am fost unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai acestei propuneri, dar am fost susţinut atunci şi de Mitică Dragomir, care de regulă era un adversar al meu, ca idei şi ca principii.

Burleanu a venit cu o năzbâtie care a generat anomalii

Acum au fost acceptate aceste echipe...
Păi a venit domnul Burleanu cu minunea asta. Eu nu mă aşteptam ca domnul Burleanu, ca un tânăr vizionar în reformarea şi modernizarea fotbalului românesc, să vină cu năzbâtia asta, care a generat anomalii. Aveam la un moment dat o lungă listă de echipe în prima ligă care participau în competiţie doar ca să ia banii aceia din drepturile de televiziune. N-ai cum să joci într-o competiţie fiind aproape mort din punct de vedere financiar, cu creditorii la uşă, chiar dacvă eşti protejat de un plan de redresare financiară. Neîndeplinind criteriile UEFA, du-te, tată, acolo unde îţi este locul!

Iată că se face acum ce ziceţi că nu prea se făcea pe timpul lui Mircea Sandu.
Domnului Burleanu trebuie să-i recunosc şi nişte calităţi. Dumnealui are o şcoală care îi permite să folosească foarte bine manipularea şi să controleze foarte atent membrii Comitetului executiv. Are în Federaţie un angajat care este specializat în coaching, care a făcut şedinţe de coaching cu membrii Comitetului executiv, tocmai pentru a identifica în aceştia şi punctele tari, şi punctele mai puţini tari pe care un conducător le poate exploata şi pozitiv, şi negativ.

Manipulare a fost şi când s-a votat că nu au voie să participe la alegeri cei care nu au lucrat în ultiomii ani în fotbal?
Evident că există şi o componentă manipulatorie. S-a plecat de la o normă UEFA, care a fost înflorită în cel mai pur stil românesc. Ea generează multe restricţii pentru cei care ar vrea să candideze.

Nici Cristi Chivu nu ar avea voie să candideze, nu?
În momentul de faţă, Cristi Chivu nu poate intra într-o astfel de competiţie, dar el nu are ca prioritate acest aspect. El continuă să acumuleze experienţă profesională în alte zone, lucrând şi cu UEFA, intrând în contact permanent cu cluburi, cu federaţii europene şi văzând cum sunt organizate şi cum funcţionează. Cine ştie, poate peste ani va fi interesat să intre în administraţia fotbalului.

„N-am văzut apărând un candidat cu şanse reale la preşedinţia FRF”

Din ce îmi spuneţi, cu prietenii politice, Burleanu nu are cum să piardă alegerile, nu?
N-am văzut încă apărând un candidat cu şanse reale, cu un program şi cu o echipă coerente, care să beneficieze de un sprijin al unui număr semnificativ de votanţi în Adunarea generală a FRF. Sunt peste 200 de delegaţi care vin din fotbalul mic. Acolo se fac jocurile. E nevoie de un candidat cu o echipă puternică în spate, pentru că echipa contează foarte mult. Uitaţi-vă câte bâlbe a avut această echipă care conduce acum Federaţia: scandaluri, declaraţii, ameninţări, o nebunie întreagă. Plus multă neştiinţă, care s-a văzut în selectarea antrenorilor la loturi. Eu am întrerupt colaborarea instituţională cu domnul Burleanu în momentul în care, la scurtă vreme după ce a ajuns preşedinte, ne-am trezit în Comitetul executiv cu o modificare a RSTJF, care dădea libertate cluburilor să îşi dea jucătorii afară oricând, oricum. Nu-mi plăcea de ochii tăi, la revedere frate!

„Nu s-au implementat măsurile necesare după cazul Ekeng!”

Am înţeles că au scos-o până la urmă.
Am reuşit, dar foarte greu, să o scoatem. Vreau să vă reamintesc, în ciuda unei liste cu amendamente cu care ne-am prezentat în Comitetul executiv după tragedia cu Ekeng, prin care voiam să protejăm viaţa sportivului pe terenul de joc, că nici astăzi nu sunt trecute în regulamente în totalitate. Aşteptăm un nou eveniment similar, pe care nu ni-l dorim, ca să începem din nou să ne lamentăm pe la televiziuni? În continuare, vizitele medicale se fac pe genunchi, persoanele care se ocupă de starea de sănătate a sportivilor nu sunt cele mai potrivite, ştampilele se pun cum se pun. În continuare, avem reguli strâmbe, care pot provoca nenorociri.

Prunea, prea multe mesaje negative

Prunea nu e un candidat serios?
Florin Prunea a fost un fotbalist de excepţie, a demonstrat la Iaşi că poate să fie şi un bun conducător de club, dar nu i-am auzit programul, nu ştiu ce echipă are şi ce oameni strânge acum în jurul lui şi nu ştiu dacă va fi în stare să influenţeze mai mult decât voturile din prima şi a doua ligă. Ca să poţi să convingi, trebuie să vii cu lucruri concrete pe care le poţi face pentru peste 170 de afiliaţi ai FRF, programe, finanţări, capacitatea de a atrage investiţii, să vii cu soluţii realiste pe care să le prezinţi acelor oameni şi să ai capacitatea să-i convingi că le poţi face. Dacă nu, atunci o să câştige altul, care cheltuie câteva zeci de mii de euro, îi aduce la diverse evenimente, cum a fost meciul naţionalei de la Cluj, le asiguri transportul, cazarea, le dai o masă, fac o poză, socializează, sunt fericiţi...

Parcă am mai văzut filmul ăsta...
L-am mai văzut, am mai văzut voturi obţinute pe aceste căi. În plus, un preşedinte de federaţie de fotbal nu trebuie să fie neapărat un tip conflictual. În general, comunicările publice ale lui Florin Prunea s-au bazat exclusiv pe mesaje negative, critice. Trebuie să ai capacitatea să strângi oamenii lângă tine, nu să-i dezbini. Vor mai apărea şi alţi candidaţi, dar timpul trece în favoarea actualului preşedinte. Un candidat serios ar trebui să se întâlnească deja cu oamenii, să înceapă campania electorală, să o ia judeţ cu judeţ, să-şi prezinte ideile, un program realist.

Cristi Balaj?
Am avut o întâlnire cu domnia sa, în calitatea pe care o are acum de angajat în Ministerul Tineretului şi Sportului. Au fost discuţii strict pe Legea sportului, nimic legat de candidatura lui la FRF. Dar ar putea să fie un candidat.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.