Amintiri cu Cristian Rizea, deputatul încolțit de DNA. Fostul șef de cabinet la MTS se lăuda în 2001 că e finul lui Nicu Gheară. A scos pistolul în aeroport, a amenințat un comentator TVR că-l dă afară și vorbea cu „să moară mama”

Redactor:
Matei Udrea
Amintiri cu Cristian Rizea, deputatul încolțit de DNA. Fostul șef de cabinet la MTS se lăuda în 2001 că e finul lui Nicu Gheară. A scos pistolul în aeroport, a amenințat un comentator TVR că-l dă afară și vorbea cu
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 15:00 Comisia Juridică a Camerei Deputaților a încuviințat luni ambele cereri ale DNA în cazul parlamentarului Cristian Rizea: atât cea de reținere, cât și cea de arestare preventivă.
Avizul Comisiei Juridice e însă doar unul consultativ. Decizia definitivă va fi luată prin vot, în plenul Camerei Deputaților.


„Vreau să le transmit celor care m-au vrut sau pe care i-am deranjat că nu voi mai candida la Sectorul 5. (…) De șase luni primesc diverse mesaje, direct, că ar fi fost bine să îmi retrag această candidatură.” Între declarația de mai sus, făcută de deputatul Cristian Rizea vineri, 4 martie 2016, după ce DNA a cerut arestarea sa sub acuzațiile de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, și cea care urmează se întind nu mai puțin de 15 ani. „Știu că sunt mulți care vorbesc și care vor să mă distrugă. Un om cu valoare are însă întotdeauna și dușmani. Însă nu mor caii când vor câinii. Nici eu nu mă las, am prieteni. Știați că Nicu Gheară o să-mi fie naș când mă căsătoresc, la sfârșitul anului, poate?”, afirma pentru ProSport, în iulie 2001, Cristian Rizea, la acea oră șef de cabinet al lui Georgiu Gingăraș, ministrul tineretului și sporturilor.

Temele recurente în cele două luări de poziție, deși despărțite de 15 ani, sunt aceleași: valoarea vorbitorului și dușmanii care-i poartă pică. Luni, 7 martie 2016, numărul dușmanilor s-ar putea să-l copleșească pe valorosul Rizea: Comisia Juridică a Camerei Deputaților va discuta cererea DNA de a-l trimite după gratii în arest preventiv.

Dragoste cu strigături și reprize de chelfăneală cu pauze scurte


15 iunie 2015: înconjurat de colege arătoase și cu cocardă tricoloră la piept, Cristian Rizea taie panglica noului sediu al PSD – Sectorul 5. FOTO: Mediafax

Deputatul PSD încolțit de DNA pentru că ar fi pretins și încasat 300.000 de euro în 2009 ca să determine instituții ale statului să-l favorizeze pe cel care l-a mituit și-a început cariera de slujbaș al statului tocmai la Ministerul Tineretului și Sporturilor, în guvernarea Adrian Năstase. Tânără speranță în vârstă de 32 de ani, Cristian Rizea a fost în 2001 un șoc pentru angajații MTS. „Vorbea cu «să moară mama». Ă‚sta e primul lucru de care-mi aduc aminte în ceea ce-l privește”, povestește unul dintre cei care l-au cunoscut atunci.
Deși necunoscut în lumea sportului, actualul deputat avea deja un trecut zbuciumat în politică. Trecuse pe la PNL, PNȚCD, APR și PSDR, lăsându-le amintiri de neuitat colegilor din partide. Când a plecat din APR, a luat absolut tot ce adusese sub titlu de contribuție la partid, inclusiv scaunele.

S-a vorbit intens despre faptul că i-ar fi dat târcoale nevestei unui coleg de partid, Cristian Zevedei, soțul înșelat chelfănindu-l în mai multe rânduri. EVZ scria în 2011 că, în particular, Rizea se lăuda cu faptul că soția lui Cristian Zevedei, Cristina (și ea lansată furtunos prin mai multe partide și abonată la diverse funcții în stat) – conform EVZ, fostă barmaniță – l-ar fi iubit nebunește. A pătimit pentru dragostea aceasta. „În ultimele 14 zile am fost agresat fizic de trei ori, tâlhărit și amenințat cu moartea de către domnul Zevedei Cristian. Ultima dată, am fost agresat pe 22 iulie 2000, la barul Planet”, se plângea la acea vreme viitorul funcționar guvernamental și deputat PSD, citat de EVZ.

„O să am eu grijă să comentezi pe România 3!”

Numit „pe linie politică”, după cum chiar el povestea, șef de cabinet al ministrului Gingăraș, Rizea a atras repede și atenția presei sportive. Se știa că nu fusese ales de noul ministru din cabinetul lui Adrian Năstase, ci acesta vorbise prima oară mai mult cu el abia la minister și că era pupilul lui Alexandru Athanasiu. S-a făcut repede remarcat și la MTS, unde femeile au început să-l evite. S-a autopropus membru în Consiliul de Administrație la FC Dinamo, iar la doar câteva luni după instalare s-a inclus în delegația României la Campionatul Mondial de box de la Belfast, în Irlanda de Nord. Acolo a stârnit stupoare când a insistat până dincolo de orice limită a bunului simț să fie introdus, ca invitat, în transmisiunile directe ale TVR 2. Refuzat inițial de reporterul Narcis Șelaru, Rizea a trecut la amenințări: „O să am eu grijă să ajungi să comentezi pe România 3!”. În acel moment, televiziunea publică nu avea decât două canale, TVR 1 și TVR 2.


Jurnalistul Costi Prună semnala în ProSport, în iunie 2001, faptele de vitejie ale lui Cristian Rizea la Belfast

În cele din urmă, Rizea a fost introdus în emisiune la TVR ca invitat, remarcându-se prin promisiunea că premiile pugiliștilor care iau medalii vor fi dublate de MTS. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că nu existau condițiile legale pentru o asemenea măsură, ceea ce a generat un scandal între federația de box și minister.

Același Rizea i-a cerut lui Șelaru, tot în timpul deplasării la Belfast, telefonul mobil pentru a purta „o discuție scurtă cu ministrul”. Convorbirea a durat 20 de minute și l-a costat pe ziarist 37 de dolari. Incidentele au fost relatate de ProSport pe prima pagină.

Pe parcursul mandatului său de șef de cabinet al ministrului Gingăraș, Rizea a fost un excursionist pasionat pe banii statului. Numai în primele șase luni, a mers în Egipt și la Bruxelles, la Kaunas, Belfast și în Canada. Uneori, frecvența „delegațiilor de serviciu” era atât de mare încât abia avea timp să dea pe-acasă, să-și schimbe hainele și să verifice dacă luminile sunt stinse și robinetele bine închise. În primăvara lui 2001, după ce s-a întors din Lituania, unde România disputase un meci de fotbal în preliminariile Mondialelor, a doua zi a urcat în avionul de Belfast, ca membru al delegației de box.

Un BMW la mâna a treia, furat, și un Audi TT care nu i-a fost sechestrat de bancă

Un portret amănunțit al lui Rizea avea să fie publicat de ProSport la începutul lui iulie 2001.


După ce s-au lămurit cine a „aterizat” la MTS ca șef de cabinet al ministrului, jurnaliștii de la ProSport îi dedicau, în iulie 2001, o pagină întreagă „pistolarului”

Ziarul nota că, pe 29 noiembrie 1999, Cristian Rizea încercase să intre în zona magazinelor duty-free de la Aeroportul Otopeni. Pentru că nu fusese lăsat de angajații de la pază să treacă dincolo de zona permisă publicului, a scos pistolul și a început să strige că e membru al Partidului Național Țărănesc și că va avea grijă să plătească toți cei care nu-l lasă să treacă. A fost săltat de poliție și dus la secție, ulterior fiind eliberat. În interviul acordat ziarului ProSport, Rizea nega incidentul, spunând că totul este invenția unui portar de la aeroport, care a făcut scandal când a văzut că vizitatorul se legitimează cu un permis de portarmă. „În raportul poliției apare că am primit o amendă de 100.000 de lei pentru altercație verbală”, a argumentat Rizea.

În același interviu, viitorul deputat povestea că toate mașinile de lux pe care și le cumpăra erau la mâna a doua, fiind alese prin mica publicitate, și că fusese de bună credință când cumpărase „la a treia mână” un BMW furat. Informația că o altă mașină, un Audi TT, îi fusese sechestrată de bancă pentru datorii neplătite, a fost dezmințită cu vehemență: „Altă minciună… Firește că nu. Era al lui frate-meu, dar l-am vândut eu, pentru că nu mi se părea că e o mașină potrivită pentru un om politic, pentru funcția mea actuală”.

A vrut să fie „om de fotbal”

În februarie 2001, la numai o lună după numirea sa ca șef de cabinet al ministrului, Cristian Rizea a trimis un fax cu antetul MTS pe adresa clubului Dinamo, cerând nici mai mult, nici mai puțin decât să fie numit membru în Consiliul de Administrație. Nicolae Badea, președintele de atunci al FC Dinamo, a rămas stupefiat. „Nimeni din Ministerul Tineretului și Sporturilor nu îndeplinește condițiile necesare pentru a intra în conducerea noastră”, a explicat Badea de ce a dispus ca solicitarea să fie refuzată.

Decembrie 2001: tripleta care conducea atunci MTS – ministrul Gingăraș, mâna sa dreaptă Rizea și secretarul de stat Mărășescu – la Adunarea Generală a FRF. FOTO: Mediafax

Același Cristian Rizea a provocat uimire când a apărut la diverse acțiuni unde nu fusese invitat. În luna mai 2001 a venit la ceremonia de premiere a voleibalistelor de la Rapid care tocmai câștigaseră titlul național, unde a ținut să prezideze momentul. A doua zi a descins la același club, pentru a-i premia și pe poloiștii rapidiști, care luaseră titlul. Nu mai puțin au fost surprinși cei care s-au trezit cu Cristian Rizea, oaspete neinvitat, la Palatul Cotroceni, unde președintele României, Ion Iliescu, îl primea pe Gheorghe Hagi.

Visul de aur al parlamentarului: săți iei Ferrari din salariul de bugetar

Ulterior, după ce a părăsit postul de aghiotant al lui Gingăraș, Cristian Rizea a fost numit director general al Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativelor Tinerilor. A stat în funcție până în 2006, când Karoly Borbely, președintele Autorității Naționale pentru Tineret, l-a demis în urma acuzației că a deturnat fonduri europene.

Revista Kamikaze scria, în aprilie 2014, că politicianul, care între timp devenise parlamentar, folosise un Mercedes clasa S trecut pe numele șoferului său. O mașină de 100.000 de euro era trecută în actele unei firme care nu înregistra profit și avea o cifră anuală de afaceri de 30-40.000 de lei (sub 10.000 de euro). Tot la firma înregistrată pe numele șoferului era angajată în acte și soția parlamentarului, cu salariul de 880 de lei pe lună. Deși oficial trăia numai din salariul de parlamentar, ziariștii de la revista Kamikaze remarcau că Rizea avusese bani să-și cumpere un Ferrari. Parlamentarul își atinsese astfel visul pe care-l dezvăluia ziariștilor pe când era angajat la MTS: acela de a face orice pentru a obține, într-o bună zi, actele unui astfel de bolid.

Rizea este la al doilea mandat de deputat. A fost trimis în Parlament de brăileni

Pesedistul Cristian Rizea a fost ales în Camera Deputaților încă din 2008, fiind reales în 2012. Cei care l-au votat sunt românii care locuiesc în Circumscripția Electorală nr. 9, din Brăila. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților, a fost vicepreședinte PSD – Sector 6 între 2001 și 2004, secretar executiv PSD între 2010 și 2013, președinte PSD Diaspora între 2010 și 2013 și, din 2015 până în prezent, președinte al PSD – Sectorul 5, unde și intenționa să candideze la funcția de primar, înainte ca DNA să ceară arestarea sa.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar astăzi, 28 martie
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar astăzi, 28 martie
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup